This version of the page http://www.geo.univ.kiev.ua/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-07-22. The original page over time could change.
Офіційний сайт географічного факультету КНУ імені Тараса Шевченка
      укр | eng | рус | de
Пошук     
Історія
Кафедри
Декан
Наукова робота
Викладачі
Абітурієнтам
Ресурси
Адреса факультету
Форум
Фотогалерея
Гостьова книга
Інститут
Декан
 
Олійник Ярослав Богданович
(2 січня 1953 р.)
Економіко-географ, заслужений діяч науки і техніки України, відмінник освіти України, декан географічного факультету, завідувач кафедри економічної та соціальної географії ,професор, доктор економічних наук, член-кор. АПН України.
    Народився у с. Купчинці Козівського району Тернопільської області.
    Закінчив географічний факультет Київського університету імені Тараса Шевченка в 1975 р. за спеціальністю економіко-географ, викладач географії. В 1975-1976 рр. працював вчителем географії Катюжанської середньої школи Вишгородського району Київської області. Закінчив аспірантуру Інституту географії НАН України. Працював молодшим (1979 р.), науковим (1986 р.) співробітником відділу теоретичних проблем економічної географії Інституту географії НАН України. З вересня 1988 р. - асистент, доцент (вересень 1989 р.), професор (січень 1998 р.), завідувач кафедри економічної та соціальної географії (грудень 1998 р.), декан географічного факультету Київського університету імені Тараса Шевченка (грудень 1999 р.). Голова Координаційної ради комплексної програми Київського університету “Охорона навколишнього середовища”, голова спеціалізованої вченої ради з захисту докторських дисертацій, член Комісії з адміністративно-територіального устрою України при Президентові України, голова асоціації деканів географічних і природничих факультетів вузів України, віце-президент Українського географічного товариства, відповідальний редактор журналу “Вісник Київського університету. Серія Географія”, заступник редактора журналу “Економічна та соціальна географія”, член редколегії “Екологічної ліги”, “Географія і сучасність” та ін. Член учбово-методичної ради СНД з класичної університетської освіти.

В   1982  р.   в  Інституті  географії НАН  України  захистив дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата географічних наук на тему: "Тваринницько-промисловий комплекс в зоні впливу великого міста і вдосконалення його територіальної організації" із спеціальності 11.00.02 - економічна і соціальна географія. В 1997 р. у Раді по вивченню продуктивних сил України НАН України захистив докторську дисертацію на тему: "Еколого-економічні проблеми територіальної організації виробництва і природокористування " із спеціальності 08.08.01 - економіка природних ресурсів і природокористування.

Наукові інтереси: теоретико-методологічні проблеми суспільної географії, економіко-екологічні проблеми взаємодії суспільства і природи, економіка природокористування, територіальна і комплексно-пропорційна організація продовольчих комплексів, регіональна політика, геополітика.

Підготував 5  кандидатів наук,  має 255 наукових праць.

З 1982 р. за сумісництвом працює на кафедрі розміщення продуктивних сил Київського національного економічного  університету. За цикл робіт для вищої і середньої школи у 1999 р. нагороджений Премією імені Тараса Шевченка Київського університету імені Тараса Шевченка.

Лауреат премії ім. В.І.Вернадського Української Екологічної Академії наук за значний вклад у дослідження екологічних проблем України та активну участь у  пропаганді економічних знань. (2002 р.). Нагороджений Почесною грамотою Кабінету Міністрів України за вагомий особистий внесок у забезпечення розвитку місцевого самоврядування, активну громадянську позицію та з нагоди Дня місцевого самоврядування (2002 р.) за особливо видатні заслуги перед Київським національним університетом імені Тараса Шевченка нагороджений Почесною грамотою Ректора (2002 р.). Лауреат Премії імені Ярослава Мудрого за значний здобуток у галузі науки і техніки. Нагороджений Почесною грамотою Міністерства освіти і науки України за вагомий внесок у справу підготовки висококваліфікованих  спеціалістів для сфери туризму (2002 р.), знаком "Відмінник освіти України"; знаком "Почесний працівник гідрометслужби України" (2003 р.).

За вагомі досягнення у професійній діяльності, сумлінну багаторічну працю присвоєно почесне звання "Заслужений діяч науки і техніки України (2002 р.).   

Основні наукові праці: "Вступ до соціальної географії". (2000 р. у співавторстві); "Економіко-екологічні проблеми територіальної організації виробництва і природокористування". (1996 р.); "Вступ до економічної і соціальної географії". (1997 р. у співавторстві); "Словник-довідник учня з економічної і соціальної географії". (1996 р. у співавторстві); "Территориальная организация агропромышленных комплексов". (1985 р. у співавторстві); "Территориальные системы в специализированных агропромышленных комплексах". (1990 р. у співавторстві); "Конструктивно-географические основы рационального природопользования в Украинской ССР. Киевское Приднепровье". (1988 р. у  співавторстві);  "Розміщення   продуктивних   сил. Тестові завдання". (1999 р. у співавторстві); "Географія. Навчальний посібник для старшокласників та абітурієнтів". (1998, 2000 рр. у співавторстві); "Розміщення продуктивних сил". (2000 р. у співавторстві); "Теорії розміщення продуктивних сил і регіональної економіки". (2001 р.); "Київ як економічна система: природа – людина – виробництво - екологія". (2001 р.).

Читає курси: “Основи суспільної географії”, “Регіональна політика сталого розвитку в Україні”, “Організація процесу наукової діяльності”, "Розміщення продуктивних сил та регіональна економіка", "Теорії розміщення продуктивних сил", "Географія агропромислових комплексів".
       Новини
  2007-05-24

26 травня 2007 року на географічному факультеті відбудеться День відкритих дверей.


  2007-03-22
16-17 травня 2007 р. на географічному факультеті буде проведено всеукраїнську наукову конференцію "Географічні проблеми розвитку продуктивних сил України".
  2006-10-28

Круглий стіл "ГЕОГРАФІЯ ТА ТУРИЗМ"


Архів новин
 
| Географічний факультет
КНУ ім.Т.Шевченка
  Design by Grape Studio