Спілкуйтесь
Розмовляйте
Залиште свій відгук
Про проект
Карта сайту


       
Кафедра Фармації
 
This version of the page http://www.bsmu.edu.ua/chair/index.asp (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-07-20. The original page over time could change.

Кафедра фармакології створена 1 лютого 1945 року. З 12 липня 2001 року в зв’язку з набором студентів на фармацевтичні спеціальності та необхідністю викладання фармацевтичних дисциплін кафедра була перейменована на кафедру фармакології та фармації.

У період становлення інституту обов’язки завідувача кафедри фармакології виконували доцент В.І. Сила (лютий-червень 1945 р.); асистент К.М. Сердюк (вересень-грудень 1945 р.); асистент Ю.К. Козир (грудень 1945-лютий 1946 р.).

З лютого 1946 року завідувачами кафедри були професори: С.П. Закривидорога (1946-1967 рр.), Г.Т. Пісько (1967-1971 рр.), Ю.І. Іванов (1972-1997 рр.), Р.Б. Косуба (1997-2002 рр.), З серпня 2002 р. – професор І.І. Заморський.

Докторську дисертацію на тему “Матеріали до фармакодинаміки барбітуратів і питання змішаної і комбінованої дії їх з деякими речовинами” С.П. Закривидорога захистив у 1945 році. Завідувачем кафедри пропрацював 23 роки до виходу на пенсію. Під час завідування кафедрою був деканом лікувального факультету (1952-1955), вченим секретарем інституту, консультантом у Північній Кореї (КНДР, 1958-1959) та Монголії (1964-1965). Керував виконанням 3 докторських (А.В. Кирилічева, Г.Т. Пісько, М.Л. Тараховський) і 8 кандидатських дисертацій (З.С. Закривидорога, Т.Л. Невська, Г.Т. Пісько, Г.Ф. Редько (Масюта), Т.Х. Мельник, Н.А. Пейсах, Ценд Хайдав (Монголія), Р.Б. Карінківська (Косуба)). Автор понад 100 наукових праць. Нагороджений орденом “Знак пошани” і знаком “Відмінник охорони здоров’я”. Основні напрямки наукової діяльності кафедри за його керівництва – дослідження впливу снодійних і наркотичних речовин на центральну нервову систему, виготовлення і запровадження в медичну практику терпентинної мазі з живиці буковинської ялиці, вивчення фармакологічної дії деяких лікарських рослин.

Професор Г.П. Пісько завідувачем кафедри працював чотири роки, після чого переїхав до Києва на науково-дослідну роботу. Докторську дисертацію на тему “Про фармакологічні властивості і антимікробну дію похідних етилен- і гексамети-лендіаміну” захистив у 1967 році. До і під час завідування кафедрою виконував обов’язки завідувача відділу аспірантури, заступника декана і декана лікувального факультету (1967-1970). За період роботи на кафедрі опублікував біля 60 наукових праць, автор 2 винаходів, керував виконанням однієї докторської (В.П. Денисенко) і 3 кандидатських (Ю.О. Кирпенко, В.І. Молдован, В.І. Кучер) дисертацій. Автор оригінального українського антимікробного лікарського засобу “Етоній”. За керівництва професора Г.Т. Піська на кафедрі проводилися роботи з фармакологічного вивчення і запровадження в медичну та ветеринарну практику етонію, обґрунтування напрямків цілеспрямованого синтезу нових антимікробних речовин в ряду четвертинних поверхнево-активних амонієвих сполук.

Професор Ю.І. Іванов у 1974 році захистив докторську дисертацію на тему “Механізм змін функції нирок при збільшенні об’єму позаклітинної рідини (роль натрійуретичного фактору)”. Завідувачем кафедри працював 25 років. Керував виконанням 3 докторських (Р.Б. Косуба, Л.І. Гапон, В.М. Коновчук) і 16 кандидатських дисертацій (Л.І. Гапон, В.Є. Яковлєв, В.М. Марущак, В.Ф. Орловський, Г.В. Бондар, В.В. Парфенюк, В.С. Мосто­вий, В.М. Коновчук, А.Є. Петрюк, Н.П. Тереножкіна, Т.В. Симонія, А.В. Ми­хальський, Л.І. Власик, Н.Д. Філіпець, І.Г. Кишкан, О.В. Геруш). Автор понад 120 наукових праць, 3 монографій, 2 винаходів, 2 підручників та довідника. Заслужений діяч науки і техніки України (1995), нагороджений знаком “Відмінник охорони здоров’я”. Основні напрямки наукової діяльності кафедри при його керівництві – дослідження впливу лікарських засобів на водно-сольовий обмін і функції нирок; виділення та дослідження дії натрійуретичного фактора (гормону); дослідження лікувальних властивостей волоських горіхів.

Під час завідування кафедрою професором Ю.І. Івановим у 1983 році при кафедрі був організований курс клінічної фармакології, який з 1988 року переданий на кафедру факультетської, а потім на кафедру госпітальної терапії. Завідував курсом доцент В.І. Кучер, який організував клінічну базу курсу в обласному госпіталі інвалідів Великої Вітчизняної війни.

Професор Р.Б. Косуба захистила докторську дисертацію на тему “Фармакологічні аспекти транспорту води та електролітів у кишечнику” у 1990 році. До призначення завідувачем кафедри (після смерті професора Ю.І. Іванова) працювала професором кафедри (1992-1997). Керувала кафедрою впродовж 5 років до виходу на пенсію. Продовжила наукові дослі­дження впливу лікарських засобів на функцію нирок та водно-сольовий обмін, започатковані професором Ю.І. Івановим. Автор понад 130 наукових праць, у тому числі 2 патентів, одного підручника і 2 посібників. Науковий керівник 3 кандидатських дисертацій (І.Г. Кишкан, О.В. Геруш, І.Л. Куковська).

Професор І.І. Заморський до завідування кафедрою фармакології та фармації працював асистентом кафедри нормальної фізіології (1994-1996), асистентом, старшим науковим співробітником і доцентом кафедри патологічної фізіології (1996-2000), доцентом і професором кафедри фармакології (2000-2002); з грудня 2001 по лютий 2002 року тимчасово виконував обов’язки завідувача кафедри. Докторську дисертацію на тему “Фотоперіодичний компонент механізмів адаптації до гострої гіпоксії” захистив у 2000 році. Голова Ради молодих учених, науковий керівник Студентського наукового товариства академії, заступник головного редактора Всеукраїнського студентського наукового журналу “Хист”. Автор понад 100 наукових праць, 2 монографій, 1 винаходу, 3 посібників. Підготував одного магістранта медицини (О.Д. Шимків), керує підготовкою 2 кандидатів наук (І.Ю. Сопова, О.Г. Кметь). Стипендіат Кабінету Міністрів України для молодих учених (1996-1998). Започаткував новий науковий напрямок діяльності на кафедрі – дослідження нейропротекторної і антигіпоксантної дії відомих і нових фармакологічних препаратів (мелатонін, мемантин, амантадин тощо), особливостей фармакодинаміки лікарських засобів за умов гіпоксичних станів.

За весь період існування на кафедрі підготовлено 8 докторів і 28 кандидатів наук, 1 магістрант; опубліковано 5 монографій, 3 підручники, 5 посібників та 1 довідник. У даний час колектив кафедри значно розширився – з 11 (у 2001 р.) до 22 (у 2003 р.) викладачів і співробітників, переважно у зв’язку з необхідністю викладання нових фармацевтичних навчальних дисциплін та розширенням матеріальної бази кафедри. Зараз на кафедрі працюють, крім завідувача і професора, три доценти, кандидати медичних наук А.Є. Петрюк, Н.Д. Філіпець, І.Г. Кишкан, 5 асистентів (О.В. Геруш, І.Л. Куковська, О.М. Горошко, О.М. Коровенкова, В.В. Якубець), 1 аспірант (О.Г. Кметь  – працює з 2002 р.), 5 викладачів-провізорів (Л.Д. Диба, Т.В. Велика, Л.Ю. Почтар, А.В. Рябова, І.О. Драпак).

Кафедра, яка історично була розташована лише в теоретичному корпусі академії по вул. Богомольця, 2, поповнилася новими приміщенням у двох ін­ших корпусах по вул. Червоноармійській, 226, та по вул. Целана, 9. При цьому колектив кафедри брав безпосередню участь у реконструкції та обладнанні нових приміщень, які були виділені кафедрі в залізничній лікарні (вул. Червоноармійська, 226).

   

Ви на:  Підрозділи Університету

Навчальний відділ,
Copyright © 2005-2006,
Мельничук Олександр
На головну  |  Новини і події  |  Зворотній зв'язок  |  Чат  |  Форуми
Абітурієнтам  |  Студентам  |  Випускникам  |  Співробітникам  |  Про Університет  |  Наукове життя  |  Клінічна робота  |  Підрозділи