This version of the page http://www.korespondent.net/main/79069 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-07-14. The original page over time could change.
Думка: Бруд нації
Субота 14 Липня 2007 08:15
· Новини E-mail    · Новини SMS   
· Текст    Рус    Eng 
Новини e-mail:
SMS, Відписатися
 РОЗДІЛИ:  УКРАЇНА БІЗНЕС СВІТ СВІТ ПРО НАС ДУМКА ТЕХНОЛОГІЇ, НАУКА, ЗДОРОВ’Я ШОУ-BIZ СПОРТ ТОП ТИЖНЯ
Журнал Кореспондент Блоги Досье Форуми Фотогалерея Чат з гостями сайту Бізнес-година Новини E-mail Новини SMS Експорт новин Контакти
ДУМКА, Загальна
 

Фото Лаура Хазенштeйн (надано автором статті)
Неприємно дивує те, як поширилися розмови про "арійство", "автохтонність", "чистоту нації" - пише Чапай

Думка: Бруд нації

Новинар

13 Липня 2007, 11:18

"Коли чистокровні арійці кричать "ледачі негри" і борються за чистоту нації, вони забувають, що десь у Західній Європі їхніх же співвітчизників, трудових мігрантів з України, хтось називає "ледачі хохли", пише журналіст і перекладач Артем Чапай у статті, опублікованій у свіжому номері журналу Корреспондент.


Неприємно дивує те, як поширилися за останні кілька років - навіть серед знайомих - розмови про "арійство", "автохтонність", "чистоту нації" разом з ворожістю до "понаїхавшими" із країн Азії й Африки.

Яка різниця, близькі культури чи далекі. Весь кайф у тому, що вони різні. І коли вони знаходяться в одному місці, це навіть цікавіше

Дехто говорить, що тема расизму в Україні роздувається штучно. Але на тлі таких статей, як недавній репортаж шановного агентства УНІАН з відверто расистським заголовком Негри оточили Секретаріат Президента, змащеної примітивними жартами про "тулумбасів", доводиться визнати - не роздувається. Такий репортаж яскраво демонструє те, чого в Україні немає. Так само, як у Радянському Союзі не було сексу.

Один російськомовний знайомий, наприклад, говорить, що Україна - його країна, а "вони - чужинці", і запитує, чому він "має любити негрів". Друже, у розмовах з тобою я, україномовний українець, переходжу на російську мову, хоча іноді ламану, - з толерантності та поваги. А ти, виходить, відмовляєш у толерантності та повазі іншим. Ти в курсі, що багато хто з тих, хто теж вважає цю країну своєю, відмовлять тобі в повноцінності тільки тому, що ти підкреслюєш, що твоя рідна мова — російська, і ти не збираєшся від неї відмовлятися?

Ти говориш про право жити тут для історичних націй: українців, росіян, кримських татар, азовських греків. Але вони теж колись "понаїхали", і чи варто з’ясовувати, як і коли.

Можете поцікавитися про стереотипи серед європейських мешканців про поляків, наших найближчих сусідів, більш західних, ніж ми. Довідаєтеся багато цікавого

Ніхто не говорить, що темношкірих потрібно за замовчуванням любити. Усе ще простіше: формувати ставлення до людини варто, виходячи з її поведінки, а не кольору шкіри. Здавалося б, це елементарно, але доводиться повторювати знову і знову, і все одно не доходить. Коли я чую стереотипну фразу "ледачі негри", то не можу не дивуватися: це ви насправді? А як же тоді "ледачі чуби", "жадібні чуби" і "смердючі чуби"? Ці стереотипи ви також серйозно сприймаєте?

Та й звідки фраза? Здається, вона кочує ще з рабовласницьких Сполучених  Штатів XVIII сторіччя.

Мені довелось півроку прожити в Новому Орлеані, де більше половини населення - темношкірі. Я так і не зауважив особливої різниці в працьовитості між ними і білими. Сказати чесно, мій смаглявий бос, наприклад, швидше напружує своїм трудоголізмом, а тому і мені працювати доводиться.

Ще не можу зрозуміти: шановні автохтони, а особливо ті, що арійці! Ви ж всі арійці, так? Навіть протоарії! Чому ж тоді в українському фольклорі увесь час згадуються не "білі коси, сині очі", а про "карі очі, чорні брови"?

Причому, здається, що далі на захід України, то більше розцвітає ультранаціоналізм, і особливо він розповсюджений у моїй рідній Галичині, де так багато гуцулів. Скажіть, ви гуцула бачили? Здебільшого: волосся кольору воронова крила, ті ж темні очі, часто смаглява шкіра.

Яка різниця, близькі культури чи далекі. Весь кайф у тому, що вони різні. І коли вони знаходяться в одному місці, це навіть цікавіше

До речі, так склалося, що я сам саме типу "білі коси, сині очі". Істинний автохтон, начебто б. Але скажіть, з якою національністю для більшості скоріше асоціюється така зовнішність? Чи не з росіянами, яких також не люблять націоналісти? Так ще хіба що з вікінгами Рюриковича. Тобто з завойовниками, чужинцями.

Симпатії ж так званих білих націоналістів досить самовпевнені: деяким дуже подобаються французькі лепенівці, або, наприклад, німецька нацистська естетика. Більш того, вони готові з ними брататися. Але скажіть, а ви і справді думаєте, що вони простягнуть вам руку, як рівним? Ви в курсі, що за теорією німецького арійства слов’яни, взагалі-то, вважалися унтерменшами, недолюдинами? І ви з людьми, що так думають, хочете дружити?

Як говорив один знайомий: "От такі в мене переконання. Я білий націоналіст - було б дивно, якщо б у мене були інші думки з цього питання". Цікаво, як би над твоїми словами, десь там у своїй компанії посміялися німецькі або англійські білі націоналісти, пан "унтерменш".

І ще. Подумайте, чи випадковість, що загальний ріст насильства на ґрунті ксенофобії в Україні постійно йде з відставанням на кілька кроків від Росії - не без пропаганди з боку Кремля. У Росії почергово постійно оголошують когось ворогами: то грузин, то естонців, а то і нас, українців. Ви задумувалися, з якого місця, що смердить, ростуть ноги ультранаціоналізму і ксенофобії?

А що до "понаїхали" — упевнені, що вам відомо, що населення України зменшилося з 52-х н чи не до 46-ти мільйонів. Не в останню чергу через те, що багато наших співвітчизників "понаїхали" по цілій Західній Європі та Росії. І напевно ви чули, що в Європі їх іноді називають брехливими, або навіть злочинцями. З цими стереотипами ви теж схильні погодитися? Ні, що ж я говорю. Стереотипи про українців - підла неправда. Зате про інші нації мають цілком реальні обґрунтування. Ви ж любите подвійні стандарти.

А тепер розкажіть лепенівцю чи британському скінхеду, що наша культура йому ближча, ніж нам арабська, наприклад. Ще можете поцікавитися про стереотипи серед європейських мешканців про поляків, наших найближчих сусідів, більш західних, ніж ми. Довідаєтеся багато цікавого.

Підведемо підсумки. З одного боку, коли ви говорите: "Я українець і така моя думка", спробуйте задуматися - наскільки вона обґрунтована, ця думка? Наскільки усвідомлені і критично обдумані ці переконання? Наскільки вони логічні, і, зрештою, самостійні?

З іншого боку, яка різниця, близькі культури чи далекі. Весь кайф у тому, що вони різні. І коли вони знаходяться в одному місці, це навіть цікавіше. І не бійтеся: не витиснуть вони нас, не витиснуть!

Шкода, якщо мені не удалося вас переконати. Зіг хайль! - так вам зрозуміліше.

Цю статтю опубліковано у журналі Корреспондент №27 від 14 липня 2007 року.

Відгуки і коментарі надсилайте за адресою korr-opinion@kppublications.com

Передрук статей, опублікованих у журналі Корреспондент, заборонений.



друкована версія  надіслати другу  лист редакторові  


 
Коментарі до статті    (4)
1

Prometheus  |  13.07.2007, 13:46

Один російськомовний знайомий, наприклад, говорить, що Україна - його країна, а "вони - чужинці", і запитує, чому він "має любити негрів". Друже, у розмовах з тобою я, україномовний українець, переходжу на російську мову,

2

Prometheus  |  13.07.2007, 13:47

"Один російськомовний знайомий, наприклад, говорить, що Україна - його країна, а "вони - чужинці", і запитує, чому він "має любити негрів". Друже, у розмовах з тобою я, україномовний українець, переходжу на російську мову,", а при розмові з темношкірими ти чорною фарбою не малюєшся?

3

Альфред Юхимович  (анонім) |  13.07.2007, 13:50

Пожити в Новому Орлеані мабуть цікаво, але щоб зрозуміти "білих націоналістів" авторові варто було би пожити (а не побувати) десь в Афганістані, чи якійсь Сомалії сраній. Може Україна не Норвегія, але й не Судан. Тож якщо ми не хочемо, щоб Україна перетворилася на одну з названих країн, слід УСІМА засобами запобігати потраплянню до неї тих, хто може це з нею зробити. А взагалі, стаття - сумбур і маячня. З.І. Мене не дуже непокоїть, що вважають про українців підараси з ЄС. Якщо теракти в Мадриді, Лондоні та безлади в Парижі їх не надоумили, то гірше для них.

4

Olga  (анонім) |  13.07.2007, 14:53

Умови проживання в країні обумолюються "автохтонами", а не ими, хто "понаїхав". отож якщо у вас не все впорядку в домі, не варто кричати, що це через тих хто нещодавно підселився на місце вашої тітки. більше різних культур - краще, ніж одна, але вироджена

Ваш коментар


Якщо ви не бачити картинки з контрольними символами, це означає, що в вашому браузері вимкнена підтримка графіки. Увімкніть її і перезавантажте сторінку.
Залишаючи коментарі, дотримуйтесь Правил поведінки на ресурсі. Коментарі, які не відповідають вимогам Правил - будуть видалені. Користувачі ресурсу, які порушують Правила, будуть позбавлені можливості залишати коментарі.

Словом Анонім відмічені не зареєстровані користувачі.





 
РЕКЛАМА
 
  off-line # 27514 Липня 2007  
Партизанщина
Газонокосильщики
Горячий снег
ПОДПИШИСЬ НА ЖУРНАЛ
ОСТАННІ НОВИНИ
 

11:18 Думка: Бруд нації

22:12 Думка: Страх змін

14:47 Думка: Банкноти банкротів

13:29 Думка: Варта стомилася



СТАТИСТИКА
 
ПАРТНЕРИ
 
 
РУБРИКИ
 

УКРАЇНА | БІЗНЕС | СВІТ | СВІТ ПРО НАС | ДУМКА | ТЕХНОЛОГІЇ, НАУКА, ЗДОРОВ’Я | ШОУ-BIZ | СПОРТ | ТОП ТИЖНЯ

КореспонденТ.net
 

Блоги | Досье | Фотогалерея | Форуми | Чат з гостями сайту | Новини E-mail | Новини SMS | Експорт новин |  Новини RSS | Реклама на сайті | Про нас | Контакти

КореспонденТ
 

Про журнал | Проекти | On-line версія | Реклама в журналі | Передплата на журнал | Контакти

© 2000-2007 ТОВ "Бігмір-Інтернет". Всi права застережено.

ІНФО
 

Використовувати матеріали Кореспондент.net можна, лише пославшись на (для інтернет-видань - зробивши гіперпосилання) на Кореспондент.net. Будь-яке копiювання, публiкацiя, передрук чи наступне поширення iнформацiї, що мiстить посилання на "Iнтерфакс-Україна", "Українські Новини", УНІАН, або Reuters суворо забороняється.


Наші сайти:
bigmir)net - пошук в Україні
UkrJob - робота в Києві та Україні
АФИША - бурхливе життя Києва
PINK - мода, секс, зірки
Ricardo - доступно про фiнанси
15minut.com.ua - твоя ранкова газета
uaSport.net - все про спорт
KyivPost.com - news from Ukraine
UkrBiz - бізнес в Україні