This version of the page http://www.korespondent.net/main/79046 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-07-14. The original page over time could change.
Думка: Страх змін
Субота 14 Липня 2007 08:15
· Новини E-mail    · Новини SMS   
· Текст    Рус    Eng 
Новини e-mail:
SMS, Відписатися
 РОЗДІЛИ:  УКРАЇНА БІЗНЕС СВІТ СВІТ ПРО НАС ДУМКА ТЕХНОЛОГІЇ, НАУКА, ЗДОРОВ’Я ШОУ-BIZ СПОРТ ТОП ТИЖНЯ
Журнал Кореспондент Блоги Досье Форуми Фотогалерея Чат з гостями сайту Бізнес-година Новини E-mail Новини SMS Експорт новин Контакти
ДУМКА, Загальна
 

Фото Наталі Кравчук/Журнал Корреспондент
До біса цей убогий український ментальний страх змін! Зміни на краще все ж таки можливі, пише Віктор Мороз

Думка: Страх змін

Новинар

12 Липня 2007, 22:12

"Українці не вірять у зміни на краще: у країні досі немає лідера, який би змусив у них повірити", пише український журналіст Віктор Мороз у своїй статті в журналі Корреспондент.


Наприкінці минулого навчального року мене запросили в одну київську школу поговорити зі школярами старших класів про їхній професійний вибір. Звичайно, педагоги нишком сподівалися, що я зможу розвіяти зайво похмуру політизацію тінейджерів.

Безперечно, скептиком бути, напевно, набагато вигідніше, ніж невиправданим оптимістом. Але ж не настільки!

Розмова вийшла теплою. Я не намагався їх лякати, а вони не закидали мене безглуздими питаннями. Наприкінці попросив їх відповісти: чи вірять вони в зміни в країні, зв"язані з майбутніми позачерговими парламентськими виборами? Попередив, що приймаються відповіді будь-якого, у тому числі й чисто емоційного змісту.

І от з 20-ти розумненьких та начитаних майбутніх політиків, політологів, журналістів жоден не вірить, що найближчі вибори принесуть хоча б якісь зміни. Юні скептики вперто не вірили в якісне покращення, незважаючи на те, що я спробував їх бомбардувати всіма можливими і передбачуваними оптимістичними розкладами, які можуть принести майбутні вибори. Я наплював на свій власний скепсис і, перетворившись на невиправного оптиміста, намагався аргументами змусити їх хоч трішки повірити в те, що зміни можливі. Принаймні, ці зміни в наших руках.

Здається, теоретично мої співрозмовники, нарешті, повірили. Але практично... Сучасні 15-річні, учні однієї з елітних київських шкіл, у найближчі зміни вперто не вірять. Проте своє майбутнє прямо або опосередковано всі ці юні прагматичні скептики пов"язують винятково з політикою.

До біса цей убогий український ментальний страх змін! Зміни на краще все-таки можливі. Чи не так?

От такий маленький парадокс у житті майбутньої еліти. Хоча, узагалі ж, може, це і зовсім не парадокс, а тільки логіка розвитку подій.

У країні немає лідера, який би визначив конкретну мету і рішучі дії, змусив українців повірити в реальність якісних змін. Вступ у НАТО і ЄС - можливо, краще з запропонованого, але це не мета. Це, звичайно ж, засіб. Як і приєднання до ЄЕП або заклики до стабільності в часи необхідності рішучих дій.

Не може бути конкретною метою і нескінченний процес досягнення справедливості. Тільки відчутна динаміка конкретних і результативних змін і дій може запалити віру країни. І запалити очі молодого покоління.

Свобода, не підкріплена успішним розвитком економіки, утрачає свій зміст. Ще більше втрачають зміст гучні показники розвитку економіки, коли це істотно не позначається на життєвому рівні більшості країни.

Стосовно цього досить цікаві та показові результати дослідження пострадянського простору, проведеного Міжнародним дослідницьким агентством Євразійський монітор. Виявляється, найменш задоволені життям із усіх учорашніх друзів по нещастю українці (35%). Набагато впевненіше себе почувають росіяни - 51% і білоруси - 65%. А казахи - майже тотально щасливі (73%). Відповідно і вірять у найближче покращення життя: українці - 17%; росіяни і білоруси - 33%; казахи і киргизи - 50%.

Безперечно, скептиком бути, напевно, набагато вигідніше, ніж невиправданим оптимістом. Але ж не настільки! Чи можна будувати власні плани, визначати перспективи своєї родини, не вірячи в перспективи своєї країни? Ні, з цим треба обов’язково щось робити.

Відсутність соціального оптимізму сьогоднішніх українців на совісті нинішніх політичних лідерів. Один разом зі своїми однодумцями роздер країну два роки тому на дві половин за принципом "свій — чужий". А інший лідер, маючи всі можливості запропонувати інтегральну ідею, сформулювати стратегію прориву, яка б об"єднала народ, спочивав на лаврах, запевняючи себе, що сама його присутність на вершині політичного олімпу змінить світ. Не змінила. Окрім того: ще більше похитнула довіру українців, звівши рівень соціального оптимізму на мізерно малі величини.

Цікаво, чим новим вони спробують нас здивувати цього разу в переддень майбутніх парламентських виборів? Невже знову стануть цинічно купувати крихтами з панського столу, задобрюючи убогих пенсіонерів зайвою десяткою або навіть сотнею гривень?

У певному сенсі наші політики ще наразі боягузи, не здатні на сміливі та масштабні проекти

Звичайно, у бідній країні, де 95% електорату залюбки прийме будь-яку форму справедливого перерозподілу суспільного багатства, гріх не стати популістом. Тим більше що і підстави для цього є. Але політичні незайманці української політики страшно бояться цього клейма. Нишком вони діють саме за цим принципом, купуючи власний електорат за державний рахунок і при цьому голосно звинувачуючи один одного у всіх смертних гріхах.

Мабуть, той, хто не побоїться по-справжньому популярних у середовищі 95% населення гасел, поставлення сміливих завдань, конкретних визначених цілей, той і має шанс перемогти на майбутніх виборах.

Наразі практично всі політичні сили бояться тільки один одного. Насправді ж вони повинні боятися народу, що може їх не підтримати, оскільки не бачить масштабу й актуальності сформульованих задач.

У певному сенсі наші політики ще наразі боягузи, не здатні на сміливі і масштабні проекти. Ні, вони, звичайно, можуть навипередки шкодити один одному перед виборами, повідомляючи про чергове підвищення пенсій на 10%. Або якщо сильно блефувати, то і на 100! А от розробити конкретний масштабний проект, де б кожен мешканець країни побачив свою перспективу, зробити креативний маркетинговий хід, яскраво й ефектно сформулювавши унікальну пропозицію на продаж, - ні, наразі з цим важко. Занадто схожі вони один на одного.

Тому, не бачачи яскравих планів і масштабних проектів, українці не вірять у найближчі зміни. А раптом усе-таки хтось ризикне і зіграє по-дорослому? До біса цей убогий український ментальний страх змін! Зміни на краще все-таки можливі. Чи не так?

Ця стаття опублікована у журналі Кореспондент №27 від 14 липня 2007 року.

Відгуки і коментарі надсилайте за адресою korr-opinion@kppublications.com

Передрук статей, опублікованих у журналі Корреспондент, заборонений.



друкована версія  надіслати другу  лист редакторові  


 
Коментарі до статті    (1)
1

Prometheus  |  13.07.2007, 09:52

Зміни на краще й справді можливі. Щоб змінити життя на краще просто слід... змінити країну. А тоді вже хай наші дорогі політики ламають голову, як прогодувати країну, в якій живуть практично одні пенсіонери.

Ваш коментар


Якщо ви не бачити картинки з контрольними символами, це означає, що в вашому браузері вимкнена підтримка графіки. Увімкніть її і перезавантажте сторінку.
Залишаючи коментарі, дотримуйтесь Правил поведінки на ресурсі. Коментарі, які не відповідають вимогам Правил - будуть видалені. Користувачі ресурсу, які порушують Правила, будуть позбавлені можливості залишати коментарі.

Словом Анонім відмічені не зареєстровані користувачі.






Публікації на тему "Розпуск Верховної Ради та дострокові вибори":

09 Липня 2007, 18:45

Лідера Нашої України В’ячеслава Кириленка обрано головою Політичної ради блоку Наша Україна - Народна Самооборона

09 Липня 2007, 18:00

Віктор Балога заявив, що незгодним не місце в мегаблоці

08 Липня 2007, 22:43

Соціально-християнська партія пропонує Християнсько-демократичному союзу створити новий блок

08 Липня 2007, 20:45

Луценко: я стану прем’єром, але не в цьому році

08 Липня 2007, 12:11

У Львові здійснено напад на члена Соцпартії

07 Липня 2007, 19:50

Тимошенко попросила ОБСЄ проаналізувати зміни до закону про парламентські вибори в Україні

07 Липня 2007, 18:21

УНП: вступ у НАТО повинен увійти до програми блоку

06 Липня 2007, 21:51

НДП пояснила, чому не увійшла до мегаблоку демократичних сил

06 Липня 2007, 20:37

Мороз зрозумів справжню мету проведення виборів

06 Липня 2007, 19:49

Правиця пропонує прибрати Катеринчука з першої десятки списку

06 Липня 2007, 17:33

Президент не хоче говорити про майбутню коаліцію

06 Липня 2007, 12:08

Мороз: Ющенко не є гарантом Конституції

06 Липня 2007, 11:31

НГ: В Україні розчищають політичне поле

06 Липня 2007, 10:11

Ющенко вважає можливою коаліцію з Януковичем

05 Липня 2007, 20:43

МНС не забезпечуватиме проведення парламентських виборів

 
РЕКЛАМА
 
  off-line # 27514 Липня 2007  
Партизанщина
Газонокосильщики
Горячий снег
ПОДПИШИСЬ НА ЖУРНАЛ
ОСТАННІ НОВИНИ
 

11:18 Думка: Бруд нації

22:12 Думка: Страх змін

14:47 Думка: Банкноти банкротів

13:29 Думка: Варта стомилася



СТАТИСТИКА
 
ПАРТНЕРИ
 
 
РУБРИКИ
 

УКРАЇНА | БІЗНЕС | СВІТ | СВІТ ПРО НАС | ДУМКА | ТЕХНОЛОГІЇ, НАУКА, ЗДОРОВ’Я | ШОУ-BIZ | СПОРТ | ТОП ТИЖНЯ

КореспонденТ.net
 

Блоги | Досье | Фотогалерея | Форуми | Чат з гостями сайту | Новини E-mail | Новини SMS | Експорт новин |  Новини RSS | Реклама на сайті | Про нас | Контакти

КореспонденТ
 

Про журнал | Проекти | On-line версія | Реклама в журналі | Передплата на журнал | Контакти

© 2000-2007 ТОВ "Бігмір-Інтернет". Всi права застережено.

ІНФО
 

Використовувати матеріали Кореспондент.net можна, лише пославшись на (для інтернет-видань - зробивши гіперпосилання) на Кореспондент.net. Будь-яке копiювання, публiкацiя, передрук чи наступне поширення iнформацiї, що мiстить посилання на "Iнтерфакс-Україна", "Українські Новини", УНІАН, або Reuters суворо забороняється.


Наші сайти:
bigmir)net - пошук в Україні
UkrJob - робота в Києві та Україні
АФИША - бурхливе життя Києва
PINK - мода, секс, зірки
Ricardo - доступно про фiнанси
15minut.com.ua - твоя ранкова газета
uaSport.net - все про спорт
KyivPost.com - news from Ukraine
UkrBiz - бізнес в Україні