This version of the page http://www.getman-museum.kiev.ua/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-07-12. The original page over time could change.
Музей Гетьманства ::
     
Навігація
Головна
Новини
Експозиції
Виставки
Статті
Бібліотека
Контакт
Оголошення

З 18 червня по 18 липня 2007 року в музеї експонується виставка "Барви ХУІІ ст. Історія моди.Київ ХУІІ -ХУІІІ ст."(Виставка з колекції родини Погоржельських).

Друзі

Пошук


Лічилки


 
Вступ

З метою правдивого висвітлення державності в Україні, надання неупередженої оцінки її видатних діячів, розкриття діяльності специфічної форми правління – Гетьманщини та її адміністрації – 11 березня 1993 року розпорядженням Представника Президента України в м.Києві було створено Музей гетьманства.

Музей гетьманства – це державний культурно-освітній та науково-дослідний заклад історичного профілю, осередок пам’яток матеріальної та духовної культури пов’язаних з історією та традиціями козацько-гетьманської доби.

Розміщується Музей гетьманства у будинку-пам’ятці архітектури кінця ХVІІ - з надбудовами в ХІХ ст., відомому в Києві як “будинок гетьмана І.Мазепи”. Даний будинок було відреставровано за рахунок фінансування міської державної адміністрації, Благодійного Фонду І.Мазепи. Помітну роль у цьому процесі відіграли представники української діаспори, провідне місце серед яких посідає визначний український громадський діяч із США Маріян Коць.

Основними завданнями Музею є збереження, комплектування, вивчення і використання пам’яток історії та культури України козацько-гетьманської доби та висвітлення проблем державотворення в Україні.

І з часу свого заснування Музей активно працює над поставленими проблемами: проводяться численні історико-тематичні, художні виставки, науково-практичні конференції, дискусії, громадські і мистецькі заходи. Періодично відбуваються засідання дискусійного клубу “Гетьманська вітальня”. Постійно діють історико-меморіальні виставки “Гетьман Іван Мазепа”, „Пилип Орлик – Гетьман України в екзилі” і “Павло Скоропадський та Українська держава 1918 року”, „Симон Петлюра та його оточення”.

Формування фондів також розпочалось одночасно зі створенням музею. На сьогодні фонди Музею нараховують близько 6000 експонатів.

Новини

27.6.2007 - 18 червня у Музеї гетьманства відкрилася виставка "Барви ХУІІ ст.", на якій представлено чоловіче, жіноче та дитяче вбрання традиційне для Польщі ХУІІ століття. Кожен з костюмів - це здійснена на підставі наукових розвідок реконструкція, виконана вручну за оригінальною технологією і (у багатьох випадках) зі старих матеріалів. Зокрема, усі металеві деталі оздоблення (гудзики, пряжки, накладки тощо) було відлито або скуто за старими зразками.

Колекція, представлена на виставці, є власністю, і, перш за все, - плодом тривалої, клопіткої праці двох захоплених історичною реконструкцією людей - київського подружжя Погоржельських.

17.5.2007 - В Росії видано нову книгу про гетьмана Івана Мазепу. Авторка книги – доктор історичних наук, директор Центру з вивчення історії України Санкт-Петербурзького державного університету Тетяна Таїрова-Яковлєва. Науково-популярну біографію Івана Мазепи – гетьмана України, політичного діяча, дипломата й мецената – вперше видано в знаменитій серії. Авторка розповідає про культурне середовище українського відродження кінця ХVІІ – початку ХVІІІ століття і про Мазепу як яскравого його представника – поета, покровителя архітектури, книговидання, освіти та богослов’я. Двадцять років його перебування при владі стали періодом економічного розквіту України, зміцнення державного управління в рамках автономії та численних воєнних походів.

7.5.2007 - 15 травня 2007 року о 15 год. на базі Музею гетьманства спільно з Всеукраїнським товариством „Просвіта”, з Міжнародною асоціацією „Козацтво” проводитиметься „круглий стіл” на тему: „А ми тую козацькую славу збережемо”, присвяченого козацьким перемогам в Україні, а саме, переможній козацькій звитязі під проводом Тараса Трясила в травні 1630 року (Переяслав), під проводом Богдана Хмельницького в травні 1648 року (Жовті Води, Корсунь), під проводом Максима Залізняка та Івана Гонти в травні 1768 року, подіям за другого гетьманату в травні 1918 року за гетьмана Павла Скоропадського.

До участі запрошені Військовий козацький інститут, Військовий ліцей ім. Івана Богуна, Національна спілка письменників України, тур.клуб „Робінзон”, ряд шкіл і вузів Києва.

7.5.2007 - Додано статті "Історичні поховання XVII-XVIII ст. в Суботові." та "Духовний заповіт 1650 року обозного Війська Запорозького Івана Тихоновича Волевача як історичне джерело"

17.4.2007 - Додано репортаж про вечір польсько-української дружби та візит до Музею представників справжніх польських шляхетських родин

6.4.2007 - На сайт додано варіант листа запорожців Турецькому Султанові.

27.3.2007 - Додано експозицію про Павла Скоропадського та Івана Мазепу

20.3.2007 - Додано експозицію присвячену Богданові Хмельницькому і поновлено експозицію про Пилипа Орлика

головна | новини | експозиції | статті |бібліотека | контакт

Музей Гетьманства ©Всіх прав застережено. Копіювання матеріалів сайту заборонено.