«Катастрофи» з Ігорем Посипайко

У кожній країні існує подібне телешоу про найбільші катастрофи нашого часу. Вони мають шалений успіх у глядачів. Тепер аналогічна програма є і в Україні. Та якщо західні колеги беруть за основу якусь одну катастрофу і розглядають її з усіх боків, то в зону уваги ведучого Ігоря Посипайка потрапляють усі події, що фігурують у жанрі катастроф. Щонеділі 30 хвилин телевізійного ефіру присвячено всіляким НП, жахливим катастрофам, руйнівним катаклізмам і техногенним аваріям, які відбулися в світі та Україні останнім часом. За першим же сигналом біди, що надходить в МНС, журналісти «Катастроф» вилітають на місце події, тому всі зйомки будуть ексклюзивні й «гарячі». Окремі рубрики відведено питанню впливу погодних умов на здоров'я людей та аналізу глобальних проблем – від теми зміщення земної осі до метеоритних дощів, про всі можливі катастрофи, які можуть створювати загрозу життю людства на Землі.
 
... Кажуть, що великий Гете свого часу був дуже нервовим хлопцем з тонким складом душі. І от, у якусь дивну мить свого істеричного існування він зрозумів, що це елементарно заважає йому жити і вирішив зайнятися загартуванням нервової системи. Його метод виявився дуже простим і повністю відповідав можливостям тієї епохи – майбутній літературний геній став ходити до анатомічного театру дивитися страхіття. Треба сказати, це було результативно. Може, творці популярного телешоу про найглобальніші катастрофи мали подібну терапевтичну мету, а може, вони просто відштовхувалися від таємної і непереборної людської пристрасті до страшного та екстремального. З 24 вересня у глядачів «1+1» з'явився свій щотижневий недільний трилер – український аналог відомого світового формату – програми «Катастрофи».
 
Деякі ведучі іноземних версій зізнавалися, що після роботи з даним матеріалом у них починалися нервові зриви і кошмари по ночах. «У мене з психікою все нормально, - завіряє Ігор Посипайко. - Мені допомагає мій глобальний скептицизм і сарказм. У нас буде ефектна картинка, небуденний відеоряд – вулканічні викиди, повені або торнадо – те, що рідко побачиш у цій країні, оскільки ми віддалені від зон сейсмічної активності. Наш помірний континентальний клімат, слава Богу, нас рятує».

Сам Посипайко з катастрофами давно на «ти» - з трьох років займається гірськими лижами, тому лавина для нього – повсякденність. Інше захоплення – парусний спорт. Причому, Ігор виходить в море на маленьких гоночних яхтах тільки в шести-семибальний шторм. «Головне для мене в цьому - швидкість, - зізнається він. - На Київському морі у нас зривало вітрила, ламало щоглу, перевертало яхту». В Карпатах непосидючий юрист періодично потрапляв у повінь, коли його заливало по дорозі. «Це все не катастрофи, - підводить він підсумок. - Всі живі, здорові. Це пригода. Ось коли друзів завалювало в лавині – це вже трагедія».