Фонд рідкісної книги

       Фонд рідкісної книги Державної бібліотеки України для дітей почав формуватися у 1981 році. Його підвалини заклав фонд Кабінету дитячої книги Центральної наукової бібліотеки України ім. Вернадського, який був переданий нашій бібліотеці за рішенням державних установ. З фонду Кабінету загальною кількістю 70 тисяч одиниць зберігання було відібрано для фонду рідкісної книги біля 11 тисяч примірників книг і періодичних видань для дітей. У подальшому фонд докомплектовувався з обмінно-резервних фондів інших бібліотек: Російської державної бібліотеки (м. Москва), Національної бібліотеки Росії (м. Санкт-Петербург), Національної парламентської бібліотеки України, Історичної бібліотеки України, Одеської наукової бібліотеки ім. Горького, Харківської наукової бібліотеки ім. Короленка, Обласної бібліотеки для дітей ім. Бойченка (м.Київ). Крім того, окремі книжки придбавалися у букіністичних книгарнях, а також надходили до фонду у дарунок від приватних осіб і закордонних благодійних фондів.
       У Фонді зосереджені книги і журнали для дітей, видані до 1945 року включно, а також найкраща сучасна книга для дітей. Найстарішим виданням українською мовою у зібранні фонду є книга "Байки. Дарунок малим дітям", яка побачила світ у Львові у 1864 році; найстаріше російськомовне видання - книга О.О.Ішимової "История России в рассказах для детей" (1837). Серед книг, виданих українською і російською мовами у 19 - на початку 20 століть, можна назвати видання творів Т.Шевченка, І.Франка, Б.Грінченка, Олени Пчілки, Лесі Українки, С.Черкасенка, Л.Толстого, О.Блока, О.Купріна, К.Бальмонта, К.Станюковича, Ч.Діккенса, А.Доде та багатьох інших видатних письменників світу.
       Ілюстрована книга початку 20 ст. привертає увагу майстерними роботами І.Білібіна, Г.Нарбута, Д.Митрохіна, О.Полєнової, П.Лапина.
       Серед книг цього періоду є й цікаві зразки книговидання для дітей Великобританії, Німеччини, Польщі, Франції, США. Зокрема: перше видання "Морського вовка" Д.Лондона, твори Р.Л.Стівенсона, Ч.Діккенса, Е.Сетон-Томпсона, О.Дюма; книги, ілюстровані видатними художниками К.Грінауей, У.Крейном, Р.Колдекоттом.
       Колекція дитячої книги 20-30-х років 20 століття представлена у фонді досить широко. Це - перші видання творів Н.Забіли, О.Іваненко, М.Трублаїні, Марка і Миколи Вороних, Андрія Чайківського, Майка Йогансена, К.Чуковського, С.Маршака, Д.Хармса, О.Введенського, Ю.Владимирова, О.Мандельштама і багатьох, багатьох інших; книжкова графіка С.Конончука, Є.Рачова, І.Кисіля, Б.Крюкова, В.Лебедєва, В.Конашевича, Т.Мавріної, М.Добужинського, К.Петрова-Водкіна... Серед періодичних видань цього періоду у першу чергу можна назвати журнали "Северное сияние", "Еж", "Чиж".
       Книга часів Великої Вітчизняної війни не така яскрава, як її попередники, але від того не менш цінна. У тяжкі роки продовжувалося книговидання для дітей, виходили й періодичні видання.
       
Сучасні видання (60-80 рр. 20 ст.) у фонді представлюють книги, які отримали нагороди у галузі книжкової графіки і поліграфії на міжнародних і національних конкурсах мистецтва дитячої книги. Тут можна ознайомитися з книжками, ілюстрованими митцями України, Росії, Литви, Латвії, Естонії, Німеччини, Великобританії, США, Японії.


© Текст. Національна бібліотека України для дітей

Карта серверу
 До домашньої сторінки