This version of the page http://www.opu.ua/ua/index.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-06-06. The original page over time could change.
Одесский национальный политехнический университет
 укррусen
Розділи сайту
Управління та центри Щодо університету Інноваційні проекти

ІСТОРИЧНА ДОВІДКА

Одеський національний політехнічний університет, один з найстаріших вищих технічних навчальних закладів України, було засновано у 1918 році. За роки свого існування одеські політехніки зробили значний внесок у розвиток української та світової науки і техніки, у підготовку спеціалістів для народного господарства.

У тридцяті роки ХХ століття колектив політехнічного став опорним центром на півдні України з переобладнання народного господарства на новій технічній основі, вирішував чимало технічних проблем для промисловості і транспорту країни.

В різні роки на базі Одеського політехнічного інституту були створені нині відомі і престижні вищі навчальні заклади: Одеський національний морський університет, Одеська національна академія зв'язку, Одеський державний економічний університет, Одеська державна академія будівництва та архітектури. Навіть Одеський державний аграрний університет починав своє життя як факультет Одеського політехнічного. Евакуйований в часи війни, Одеський політехнічний інститут став основою створення нині існуючого Пензенського державного технічного університету. В 60-ті роки минулого століття філія Одеського політехнічного інституту в місті Севастополі була перетворена в нинішній Севастопольський національний технічний університет.

У тяжкі роки Великої Вітчизняної війни студенти та викладачі проявляли неймовірний героїзм на полях битв, який перекликався з самовідданою працею у тилу. І вдень і вночі працювали майстерні і лабораторії інституту під гаслом: «Все для фронту, все для Перемоги!».

У 1945 році індустріальний інститут було перетворено у політехнічний вищий навчальний заклад, який у післявоєнні роки продовжує вирішувати важливі наукові та народногосподарські проблеми.

У 1968 році за досягнуті успіхи в підготовці спеціалістів і розвиток науки Указом Президії Верховної Ради Української РСР Одеський політехнічний інститут нагороджено Почесною грамотою.

У 1971 році за заслуги в підготовці фахівців для народного господарства і розвиток наукових досліджень Указом Президії Верховної Ради СРСР Одеський політехнічний інститут нагороджено грамотою та орденом Трудового Червоного Прапору.

У 1977 році Постановою Ради Міністрів Української РСР і Української республіканської ради професійних спілок за досягнення найкращих показників колектив Одеського політехнічного інституту занесено на Республіканську дошку Пошани.

Постановою Кабінету Міністрів України № 646 від 13.08.1993 року Одеський політехнічний інститут перейменовано в Одеський державний політехнічний університет. У цьому році на його базі було створено навчально-науковий комплекс «Політехнічний університет», до складу якого увійшли технічні коледжі й технікуми, гімназії, ліцеї та школи Одеси й Південного регіону України. У комплексі навчається понад 20 000 студентів, стажистів, аспірантів і докторантів, працює понад 4 000 викладачів, серед них член-кореспондент Академії педагогічних наук України, 57 академіків і член-кореспондентів галузевих міжнародних і республіканських академій, більш ніж 120 професорів і докторів наук, біля 450 доцентів і кандидатів наук, 21 заслужений працівник народної освіти і заслужений працівник науки і техніки України, 50 відмінників освіти України.

16 вересня 1998 року колектив Одеського державного політехнічного університету за вагомий внесок у підготовку висококваліфікованих інженерних кадрів, розвиток науки, техніки і технологій нагороджується Почесною грамотою Кабінету Міністрів України та пам'ятним знаком.

Відповідно до Указу Президента України № 591 від 07.08.2001 року університету надано статус національного вищого навчального закладу.

Сьогодні до структури Одеського національного політехнічного університету (ОНПУ) входять: 8 навчально-наукових інститутів (машинобудівний; промислових технологій, дизайну та менеджменту; енергетичний; радіоелектроніки та телекомунікацій; комп'ютерних систем; бізнесу, економіки та інформаційних технологій; електромеханіки та енергоменеджменту; українсько-німецький), 2 факультети (хіміко-технологічний; гуманітарний), а також 3 навчальні інститути (довузівської підготовки; заочної освіти; підготовки іноземних громадян), центр післядипломної освіти, Херсонський політехнічний коледж, Автодорожний технікум, Березівське вище технічне училище.

В ОНПУ навчається більше 15 000 студентів за 56 спеціальностями.

За результатами рейтингу серед 413 вищих навчальних закладів країни всіх форм власності, який проводиться Міжнародною кадровою академією і Академією педагогічних наук України, Одеський національний політехнічний університет займає 18 місце і протягом останніх п'яти років він належить до десяти кращих технічних і технологічних вищих навчальних закладів України.

Якісний науково-педагогічний склад, потужна матеріально-технічна база, сучасні методи навчання та інформаційні технології роблять Одеський національний політехнічний університет провідним вищим навчальним закладом не тільки Південного регіону, а й нашої держави в цілому.

Університет має потужну науково-дослідну базу. Вчені та спеціалісти університету зробили вагомий внесок у найрізноманітніші галузі науки і техніки. Праці і досягнення наукових шкіл вчених, які у різні роки працювали в університеті, а також тих, хто сьогодні продовжує працювати в його стінах, широко відомі науковій громадськості. Неможливо перелічити всі прізвища, назвемо тільки деякі. Це – лауреат Нобелівської премії, академік Тамм І.Е.; Герої Соціалістичної Праці: Атрощенко В.І., Боресков Г.К., Корчагіна В.І., Нудельман О.Е.; лауреати Державних премій Ажогін В.В., Бараб-Тарле А.І., Гутенманхер Л.І., Дащенко О.Ф., Мандельштам Л.І., Матвеєнко М.М.,

Махлін Б.А., Панов Л.І., Папалексі М.Д., Прістер Б.С., Сєвцов А.І.,

Сташко А.Я., Усов А.В., Шойхет Ф.М., Якимов О.В.

У 15 спеціалізованих науково-дослідних лабораторіях виконуються наукові дослідження з пріоритетних наукових напрямів: ресурсозбереження, охорона навколишнього середовища, фундаментальні дослідження в галузі математики, механіки, інформатики, нових матеріалів, автоматизації й приладобудування та ін.

Стабільні багаторічні міжнародні науково-технічні зв'язки університету створили стійку репутацію «політеху» за кордоном. Університетом встановлено перспективні робочі контакти із штаб-квартирою і керівництвом ЮНЕСКО, Європейським центром вищої освіти, Генеральним агенством міжнародних освітних програм. Сьогодні університет співпрацює з навчальними, науковими й виробничими центрами 20 зарубіжних країн. У 2000 році в ОНПУ відкрито кафедру ЮНЕСКО.

Одеський національний політехнічний університет входить до складу Європейської Університетської Асоціації та міжнародної Асоціації університетів. Він з честю представляє нашу державу на ринку світової вищої освіти.

За роки свого існування університет випустив понад 90 тисяч інженерів для різних галузей народного господарства, близько 4 тисяч спеціалістів для 102 країн світу.

У різні роки, від дня заснування й по теперішній час, університет очолювали 18 керівників. Під їхнім керівництвом колективом університету було зроблено все те, чим сьогодні пишається Одеський політехнічний. Ось їхні прізвища: професори Нілус А.О., Тимченко І.Ю., що заклали фундамент університету у 1918 – 1921 роках; професор Суслов Г.К.; інженери Розенфельд М.Ф., Передерій І.Я., Шмуклер О.Д., Гурвич Н.З., Тягнибіда Л.Ф., Бєлєнький С.М. будували університет з 1921 по 1941 рік; інженери Волохович М.Ф., Березко С.П., Кобелєв М.П. зберегли університет під час Великої Вітчизняної війни; професор Добровольский В.А. з 1945 року відбудовував та розвивав університет; академік Ямпольський С.М. і професори Коваленко К.С., Заблонський К.І., Ажогін В.В. з 1957 по 1985 рік здійснювали развиток університету на території, яку він займає сьогодні. З 1987 року, в період розбудови та становлення Української держави, університетом керує академік Малахов В.П.

Ректор В.П. Малахов

Новини

21.05.2007

15-16 травня дослідники ОНПУ взяли участь в міжнародному семінарі з науково-інноваційних проектів 7 Рамкової Програми ЄС, який був організований національними контактними пунктами Німеччини, Польщі та України.

22.04.2007

Одеській національний політехнічний університет є учасником  Асоціації користувачів Української науково-освітньої Телекомунікаційної мережі «УРАН».

20.04.2007

 

З 2-го квітня 2007 р. до 1-го червня 2007 р. оголошується додатковий набір студентів на заочну контрактну форму навчання.