This version of the page http://www.ukrpatent.org/ua/krasvir (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-06-04. The original page over time could change.
Красовська ВІР | Державне підприємство 'Український інститут промислової власності'

Хто володіє
патентною інформацією,
той не має проблем
із захистом інтелектуальної власності

Інтерв’ю підготувала
Лариса Демидова

Щорічно у вересні в Україні відзначається День винахідника і раціоналізатора.
За роки незалежності це свято наповнилося новим змістом. Не тільки свято, а й саме поняття „інтелектуальна власність” стало змістовнішим і поширюється на різні сфери суспільної діяльності. Підприємства будь-якої форми власності, бізнесмени, зайняті у галузях виробництва, торгівлі та послуг, дедалі більше розуміють необхідність правового захисту інтелектуальної власності, все частіше використовують можливість отримати охоронні документи на її об‘єкти у вигляді патентів на винаходи, промислові зразки, свідоцтв на знаки для товарів і послуг та інші.

Як захищаються права інтелектуальної частини суспільства України – в інтерв’ю Алли Красовської, директора Державного підприємства “Український інститут промислової власності”, більш відомого серед заявників як Укрпатент.

Красовська: Цим святом ми вшановуємо тих, кого по праву називаємо генераторами ідей – авторів, науковців, винахідників та раціоналізаторів, тобто нашу творчу еліту. Їх кращі розробки повинні проходити шлях від ідеї до набуття нею статусу об’єкта права інтелектуальної власності та виготовлення конкурентоспроможної продукції, яка має великий попит на ринку товарів та послуг.

Це особлива нагода для того, щоб сконцентрувати увагу нашого суспільства на усвідомленні необхідності поваги до всього створеного розумом та важливості інтелектуальної власності, яка стає могутнім важелем економічного розвитку суспільства.
Прискорений розвиток конкурентоспроможних, високотехнологічних галузей, що призводить до радикальних структурних зрушень в економіці, в усьому світі орієнтується на максимальне використання об’єктів права інтелектуальної власності. Саме вони стають найбільшим вартісним елементом суспільного продукту, а відтак потребують максимального законодавчого захисту та підтримки з боку органів державної влади. І чим скоріше наше суспільство визнає цей незаперечний факт, тим більше у нас шансів стати соціально та економічно успішною державою у світі.

Звичайно, в українському суспільстві є розуміння того, що саме інноваційний розвиток економіки підніме державу до рівня високорозвиненої. За роки незалежності в Україні зроблено головне для забезпечення гарантованих Конституцією України прав громадян на охорону та захист промислової власності, авторських прав, моральних та матеріальних інтересів, які виникають у зв’язку з різними видами інтелектуальної діяльності.


Створено нормативно-правову базу у сфері інтелектуальної власності, що відповідає міжнародним нормам, запроваджено ефективні механізми реалізації законів, сформовано дієздатну інфраструктуру, що забезпечує здійснення державної політики у цій сфері, спрямованої на сприяння  регулюванню відповідного ринку, залученню об’єктів права інтелектуальної власності до цивільного обігу.

Кор.: Алло Георгіївно, за станом правової охорони інтелектуальної власності в Україні спостерігають міжнародні організації, сфера діяльності яких з цим пов‘язана. Вони відстежують зміни та реформи, які відбуваються в Україні, дають власні оцінки відповідності вітчизняної системи міжнародним нормам та рекомендації щодо її удосконалення. Як Ви реагуєте на таку увагу?

Красовська: Приємно зазначити, що їхні оцінки є позитивними. Відзначається, що Урядом України досягнуто значного прогресу в сфері реформування системи інтелектуальної власності, зроблено подальші кроки щодо зміцнення охорони прав у цій галузі.

Відповідно, цьому сприяє й діяльність Державного підприємства “Український інститут промислової власності” (Укрпатент) – закладу експертизи державної системи охорони інтелектуальної власності, який розглядає подані заявки на об‘єкти промислової власності та проводить їх експертизу. Наш колектив зробив певний внесок у розбудову вітчизняної системи охорони інтелектуальної власності.

Не зважаючи на проблеми, які виникають, ми працюємо, і зроблено вже немало. Станом на 1 вересня 2005 року зареєстровано 15.253 охоронних документів, у т.ч.:
• 77345 патентів на винаходи з урахуванням перереєстрованих авторських свідоцтв та 20-річних після коротких;
• 8991 патент на корисні моделі;
• 10698 патентів на промислові зразки;
• 53216 свідоцтв на знаки для товарів і послуг з урахуванням розділених реєстрацій;
• 3 свідоцтва на топографії інтегральних мікросхем.

Останнім часом помітно посилилася роль громадськості у покращенні роботи з заявниками. Вона впливає на поширення інформації про необхідність правового захисту об’єктів інтелектуальної власності, за її допомогою цей процес стає прозорішим, зрозумілішим.

Цьому сприяє, зокрема, Громадська рада з питань науки, науково-технічного, інноваційного розвитку та інтелектуальної власності при Міністерстві освіти і науки України, в якій я представляю Всеукраїнську асоціацію інтелектуальної власності та є її секретарем.

Кор.: Наскільки відомо, серед головних завдань Укрпатенту є участь у розробці та вдосконаленні законодавства у сфері промислової власності. Чи співпрацюєте Ви з кимось у цьому напрямі?

Красовська: Так, одним з аспектів цієї роботи є співпраця Укрпатенту із спеціалізованими науково-дослідними установами, що дає можливість вирішувати актуальні проблеми спільними зусиллями, залучаючи наукові кадри. Результатом плідних переговорів стала Генеральна угода про співробітництво, укладена між Науково-дослідним інститутом інтелектуальної власності Академії правових наук України та Укрпатентом, яка набула чинності з 1 липня 2005 року.

Угода передбачає співпрацю у таких напрямах:
- участь у розробці пропозицій стосовно вдосконалення нормативно-правових актів у сфері промислової власності ;
- організація та проведення науково-практичних конференцій, семінарів, круглих столів;
- обговорення проблем науково-технічної експертизи об‘єктів промислової власності та судової експертизи зазначених об‘єктів;
- розробка методичних рекомендацій з судово-експертних досліджень об‘єктів промислової власності тощо.

Впевнена, що таке співробітництво буде корисним та сприятиме вирішенню проблемних питань вдосконалення нормативно-правових актів у сфері промислової власності.

Кор.: Алло Георгіївно, мабуть, заявникам як дійсним, так і потенційним непросто орієнтуватися у питаннях, як запатентувати той чи інший винахід, зареєструвати знак на товари чи послуги. Як Ви допомагаєте їм зорієнтуватися в океані інформації?

Красовська: Якщо відомий вислів “хто володіє інформацією, той володіє світом” перефразувати відповідно до правової охорони інтелектуальної власності, то він звучатиме так: “хто володіє патентною інформацією, той не має проблем із захистом інтелектуальної власності”.

Виконання Укрпатентом основної функції – розгляду поданих заявок на об‘єкти промислової власності та проведення їх експертизи – неможливе без належного патентно-інформаційного забезпечення цього процесу із використанням сучасних інформаційних технологій. Крім того, поряд із проведенням експертизи одним із головних завдань Укрпатенту також є забезпечення інформацією про об‘єкти промислової власності фізичних та юридичних осіб.

Реалізуючи ці завдання, а саме - підвищення ефективності та рівня патентно-інформаційного забезпечення працівників системи інтелектуальної власності, вітчизняних і зарубіжних споживачів патентної інформації, Укрпатент забезпечує виконання комплексу відповідних робіт.

З метою ознайомлення української та зарубіжної громадськості з діяльністю Укрпатенту, забезпечення обміну інформацією з урядовими та неурядовими організаціями України та світового співтовариства у квітні цього року в мережі Інтернет з’явися новий інформаційний ресурс – веб-сайт Укрпатенту (www.ukrpatent.org).

Укрпатент надає через нього дистанційний доступ до баз даних (БД), які містять відповідні патентно-інформаційні ресурси, що актуалізуються щомісячно. Це такі БД:
- спеціалізована інтерактивна БД "Винаходи в Україні" (підключена до Інтернет у грудні 2002 року);
- інтерактивна БД "Зареєстровані в Україні знаки для товарів і послуг" (підключена до Інтернет у травні 2004 року);
 - інтерактивна БД "Промислові зразки, зареєстровані в Україні" (підключена до Інтернет у липні 2004 року) ;
- БД “Відомості про міжнародну реєстрацію знаків, які отримали правову охорону в Україні”.

У першому кварталі 2005 року на прохання заявників (патентних повірених) розширено функціональні можливості доступної через мережу Інтернет БД “Зареєстровані в Україні знаки для товарів і послуг”.

Патентно-інформаційні бази даних, які доступні через комп‘ютерну мережу Інтернет, використовуються широким загалом вітчизняних і зарубіжних фізичних та юридичних осіб, професійною сферою діяльності яких є наука, техніка, промисловість.

З метою забезпечення дистанційного оперативного надання заявникам відомостей про стан діловодства за заявками на об’єкти промислової власності через мережу Інтернет, враховуючи неодноразові прохання багатьох заявників та патентних повірених, створено та введено в дію такі інформаційно-довідкові системи (ІДС):
• ІДС “Стан діловодства за заявками на винаходи в Україні”;
• ІДС „Відомості про заявки на винаходи, прийняті до розгляду”;
• ІДС “Стан діловодства за заявками на промислові зразки в Україні”;
• ІДС “ Відомості про стан діловодства за заявками на знаки для товарів і послуг”.

Можливість доступу до відомостей про стан діловодства за заявкою дозволить оперативно реагувати та приймати відповідні рішення. Безкоштовне отримання таких відомостей через мережу Інтернет дозволить їм значно зекономити час і кошти та уникнути негативних наслідків, які настають у випадках несвоєчасного здійснення певних дій у процесі діловодства за поданими заявками.

Інформація щодо функціонування існуючих спеціалізованих БД Укрпатенту, розширення їх пошукових можливостей та створення нових систематично розміщується на веб-сайті Укрпатенту.

Кор.: Патентні відомства провідних країн світу вже протягом багатьох років публікують національну патентну документацію на електронних носіях – CD-ROM, DVD-ROM. Що робиться у цьому напрямі в нашій країні?

Красовська: Безумовно, використання електронних носіїв дає можливість здійснювати міжнародний обмін патентною документацією з використанням сучасних носіїв інформації, що забезпечує якісно нові можливості її використання, значно знижує витрати на публікацію, пересилку та зберігання. Патентні відомства країн із перехідною економікою, в т.ч. й України, усвідомлюють важливість цього питання і приділяють йому значну увагу, оскільки міжнародний обмін здійснюється країнами для комплектування патентно-інформаційних ресурсів, призначених для проведення експертизи заявок та інформаційного забезпечення громадськості. При цьому деякі зарубіжні відомства відмовляються здійснювати міжнародний обмін патентною документацією на паперових носіях, віддаючи перевагу електронним носіям, а у деяких випадках – використанню патентної документації, яка доступна через Інтернет.

З огляду на необхідність вирішення цієї проблеми 2005 рік є для нас знаменним, оскільки, починаючи із січня цього року, на регулярній основі здійснюється щомісячний випуск таких патентно-інформаційних продуктів на оптичних носіях інформації CD-ROM:
• Офіційний бюлетень “Промислова власність”;
• Національний CD-ROM “Винаходи в Україні”;
• Національний CD-ROM “Зареєстровані в Україні знаки для товарів і послуг”.

Перші два патентно-інформаційні продукти на CD-ROM відповідно до затверджених у встановленому порядку реєстрів безоплатної розсилки надаються визначеним вітчизняним (територіальним центрам науково-технічної та економічної інформації, бібліотекам, університетам, органам державної влади) та зарубіжним (у першу чергу, партнерам з міжнародного обміну) адресатам і доступні для придбання всіма бажаючими. Національний CD-ROM “Зареєстровані в Україні знаки для товарів і послуг” не включено до безоплатної розсилки, однак, усі зацікавлені користувачі мають можливість придбати його та інші патентно-інформаційні продукти на CD-ROM в Укрпатенті на договірній основі. Доречно зауважити, що ціна, встановлена на них, значно нижча порівняно з паперовими публікаціями і практично широко доступна.

Паралельно з виданням офіційного бюлетеня “Промислова власність” на CD-ROM та національного CD-ROM “Винаходи в Україні” продовжується публікація офіційного бюлетеня “Промислова власність” та описів до патентів України на винаходи на паперовому носієві.

Доцільно зазначити, що у 2005 році до структури офіційного бюлетеня “Промислова власність” включено додаткові розділи, а саме: “Кольорові зображення промислових зразків”, “Кольорові зображення знаків для товарів і послуг”, „Добре відомі знаки в Україні”.

У 2005 році продовжувалася реалізація підписаної у 2001 році патентними відомствами Вірменії, Білорусі, Грузії, Молдови, Росії, Таджикистану, Узбекистану, України та Євразійською патентною організацією спільної Угоди про щомісячний випуск спільного регіонального патентно-інформаційного продукту на CD-ROM (CISPatent), на якому розміщуються структуровані дані про патенти, зареєстровані в зазначених відомствах. У 2004 році до угоди приєдналась Киргизька Республіка.

Кор.: Широкою популярністю користуються фонди патентної документації, створені на базі Укрпатенту. Як вони формуються?

Красовська: У поточному році тривало комплектування таких фондів: Патентно-інформаційної бази (ПІБ) для проведення кваліфікаційної експертизи заявок на винаходи та Фонду патентної документації громадського користування (ФГК) патентною документацією, яка надходить у рамках міжнародного співробітництва Державного департаменту інтелектуальної власності (Держдепартаменту) та Укрпатенту із зарубіжними патентними відомствами, регіональними та міжнародними організаціями. Загальний обсяг колекції CD-ROM у ПІБ станом на 1 вересня 2005 року становить майже 10600 дисків.

Комплектування ФГК здійснюється з урахуванням патентно-інформаційних потреб широкого кола науково-технічної громадськості України. На кінець першого півріччя 2005 року ФГК включає понад 14700 офіційних бюлетенів, а його колекція патентної документації на оптичних дисках (на 1 серпня) досягла 9680 одиниць. Склад фонду ФГК та його щоквартальні поповнення публікуються у відповідних розділах веб-сайтів Державного департаменту інтелектуальної власності (http://www.sdip.gov.ua) та Укрпатенту (www.ukrpatent.org).

Кор.: Зрозуміло, що охоронні документи на об’єкти інтелектуальної власності видаються в усьому світі. Як відбувається обмін досвідом із зарубіжними патентними відомствами, міжнародними організаціями?

Красовська: Укрпатент плідно співпрацює з міжнародними та регіональними організаціями інтелектуальної власності, зокрема із Всесвітньою організацією інтелектуальної власності (ВОІВ) та Європейським патентним відомством (ЄПВ), які систематично надають консультативну та технічну допомогу. Це сприяє вирішенню виробничих завдань Укрпатенту з урахуванням світового досвіду. Зокрема, навчальні семінари “Впровадження 8-ї редакції Міжнародної патентної класифікації та практичне використання Інтернет-версії МПК-8”, які провів спеціаліст ВОІВ. Вони допомогли нам у підготовці до публікації відповідних документів. Вже у вересні поточного року в офіційному бюлетені “Промислова власність” № 9 на паперовому носієві розпочнеться публікація Базового рівня восьмої редакції (2006) Міжнародної патентної класифікації у перекладі українською мовою. Базовий рівень використовуватиметься (набуває чинності з 1 січня 2006 року) під час проведення експертизи заявок на винаходи та заявок на корисні моделі з дати його опублікування у повному обсязі.

У здобутку співпраці Укрпатенту та ЄПВ є включення з квітня 2005 року даних щодо національних патентних документів до БД ЄПВ INPADOC, доступ до якої надається через систему ESPACENET. Це стало можливим завдяки комплексу робіт із підготовки зазначених даних та систематичного щомісячного представлення їх до ЄПВ, починаючи з грудня 2003 року. Такі роботи виконуються відповідно до Концепції розвитку національної системи правової охорони інтелектуальної власності, затвердженої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 13.06.2002 за № 321-р із метою забезпечення перспектив розширення співробітництва Укрпатенту з ЄПВ у галузі обміну патентною інформацією.

Крім того, з листопада 2004 року для ЄПВ з метою ознайомлення відкрито повний доступ до БД “Винаходи в Україні”.

Враховуючи сучасні тенденції та кардинальні зміни у формуванні світового та національного патентних фондів проведено науково-практичний семінар “Раціональні прийоми пошуку патентної інформації на базі сучасних інформаційних технологій”.

 Успіхи фахівців Укрпатенту неодноразово відзначалися різними нагородами. За багаторічну плідну діяльність, високий професіоналізм та вагомий особистий внесок у розвиток державної системи охорони інтелектуальної власності в Україні у червні 2005 року грамотами Верховної Ради України серед інших нагороджено і фахівців Укрпатенту: Василя Баннікова – начальника відділення експертизи заявок на позначення та промислові зразки, Наталію Петрову – начальника відділення експертизи заявок на винаходи, корисні моделі та топографії інтегральних мікросхем.

Кор.: Мені відомо, що Ви теж отримали цю відзнаку...

Красовська: Так, найкращі працівники системи інтелектуальної власності та кращі винахідники і раціоналізатори до нинішнього свята також будуть відзначені грамотами Міністерства освіти і науки України, Держдепартаменту, Національної академії наук України та іншими установами та організаціями.

Ми добре розуміємо необхідність вирішення проблем, які існують, і готові й надалі наполегливо працювати над їх подоланням.

Ми вивчаємо та впроваджуємо досвід патентних відомств провідних зарубіжних країн, міжнародних та регіональних організацій інтелектуальної власності і готові робити це й надалі.

Ми набуваємо власного досвіду, знаходимо можливості підвищення якості та оперативності виконуваних робіт, ретельно аналізуємо пропозиції та зауваження тих, хто сьогодні приходить до нас з результатами інтелектуальної діяльності та хоче отримати відповідні охоронні документи.

Ми працюємо й для тих юних винахідників, які прийдуть до нас завтра, оскільки саме обдарована молодь, її підготовка до активної діяльності та інтелектуальний потенціал стануть запорукою зростання економіки України.

Журнал "Винахідник і раціоналізатор" №9, 2005р.

Версія для друку
© 2007 Державне підприємство
«Український інститут промислової
власності». Всі права захищено.
розроблено компанією
Finport Technologies