This version of the page http://undp.org.ua/cscn/index.php (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-05-25. The original page over time could change.
Consumer Society and Citizen Networks:
СПІЛЬНОТА СПОЖИВАЧІВ ТА ГРОМАДСЬКІ ОБ’ЄДНАННЯ
Спільний проект Європейського Союзу та Програми розвитку Організації Об'єднаних Націй
Про проект | База НУО | Законодавство | Інформація для ЗМІ | Контакти
Eng | Ukr
 

Проект «Спільнота споживачів та громадські об’єднання» є спільною ініціативою Європейського Союзу та Програми розвитку ООН, що була започаткована у 2006 році. Загальною метою проекту є збільшення впливу громадянського суспільства на економічне життя країни згідно з європейськими стандартами. Зокрема, він покликаний сприяти розширенню доступу громадян до інформації про безпеку та результати незалежного тестування товарів та послуг і про права споживачів та механізми їх захисту, а також сприяти широкому обговоренню проблем, що стоять перед спільнотою споживачів в Україні.

Напрямки діяльності

Проект «Спільнота споживачів та громадські об’єднання» працює у трьох взаємопов’язаних сферах: (1) сприяння розвитку споживчої свідомості громадян, поширення в Україні європейського та світового досвіду незалежного тестування та інформування про безпеку споживчих продуктів; (2) розширення доступу до споживчої інформації; (3) сприяння розвитку механізмів реалізації прав споживачів.

  • Поширення європейського досвіду та сприяння розвитку громадських об’єднань
    Проект поширює серед української громадськості та організацій, що займаються захистом прав споживачів, знання та досвід їхніх європейських колег шляхом навчальних поїздок, семінарів, та робочих зустрічей. Проект сприяє співпраці між об’єднаннями споживачів та іншими громадськими організаціями, державними органами влади та місцевого самоврядування, а також представницькими структурами бізнесу з метою створення в Україні споживчої культури та ефективної системи захисту прав споживачів.

  • Покращення доступу до інформації
    Проект братиме участь в обговоренні питань безпеки продуктів та відповідних стандартів, розповсюджуючи інформаційні матеріали, проводячи робочі зустрічі та громадські слухання. Проект «Спільнота споживачів та громадські об’єднання» планує проведення масштабної кампанії, покликаної підвищити свідомість українських споживачів та донести до них інформацію про продукти, наявні на українському ринку, права споживачів та існуючі інституційні механізми їхнього захисту. Також будуть проводитися семінари та тренінги для журналістів з означеного кола питань.

  • Сприяння розвитку механізмів реалізації прав споживачів
    Проект сприятиме покращенню системи захисту прав споживачів на місцевому рівні шляхом проведення інформаційної кампанії, спрямованої на суддів місцевих судів. Крім того, проект збиратиме, аналізуватиме та оприлюднюватиме рішення судів вищих інстанцій та узагальнюватиме український досвід відстоювання прав споживачів, сприятиме розповсюдженню практики досудового вирішення спорів та створить низку пілотних центрів із захисту прав споживачів.

Як це допоможе Україні?

Поширення інформації про товари та послуги, доступні на українському ринку, а також інформації про права споживачів, механізми їх захисту сприятиме підвищенню споживчої свідомості громадян, наближуючи Україну до європейських стандартів. Проект сприятиме появі в Україні «свідомого споживача» – людини, готової робити вибір на підставі інформації про якість та безпеку товарів та активно захищати свої права, що, у свою чергу, сприятиме розвитку в Україні громадянського суспільства.

Новини та події

14-15 травня, 2007 р. – Тренінг для юристів громадських споживчих організацій

Докладніше...

11 травня, 2007 р. – Тренінг-семінар «Харчові продукти нетривалого зберігання: молочні та кисломолочні продукти»

Докладніше...

11 квітня, 2007 р. – Тренінг-семінар "Одяг і взуття: якість, безпека, практичні поради".

Докладніше...

Аналітичний звіт - Шляхи підвищення споживчої свідомості українських громадян.

Докладніше...

Практика захисту прав споживачів у Європейському Союзі

Докладніше...

Судовий захист прав споживачів в Україні

Докладніше...

Українським споживачам – європейський рівень захисту

Докладніше...

15 березня 2007 р. - Всесвітній день захисту прав споживачів в Україні

Докладніше...

14-16 лютого 2007 р. – Робоча зустріч по розробці концепції споживчої освіти для загальноосвітніх шкіл

Докладніше...

12 лютого, 2007 р. – Тренінг-семінар "Парфумерія та косметика: якість, контроль, тенденції ринку"

Докладніше...

10-16 грудня, 2006 р. – Навчальна поїздка активістів українського споживчого руху до Швеції

Докладніше...

11 грудня, 2006 р. – Тренінг-семінар "Безпека дитячої іграшки: українські реалії"

Докладніше...

7-8 грудня, 2006 р. – Всеукраїнський форум "Спільнота споживачів в Україні: шлях до Європи"

Докладніше...

20 жовтня, 2006 р. – Робоча зустріч "Захист прав споживачів в Україні: сьогодення та перспективи"

Докладніше...