This version of the page http://kiev.usembassy.gov/files/050602_levey_ukr.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-05-23. The original page over time could change.
Промова Заступника міністра фінансів США Леві

Промова Заступника міністра фінансів США
Круглий стіл у Посольстві США

2 червня 2005 року
Київ, Україна


СТЮАРТ ЛЕВІ:  Я вдячний всім, хто прийшов сьогодні. Мене звати Стюарт Леві, і я - заступник Міністра фінансів США з питань боротьби з тероризмом та фінансової розвідки. До моїх обов'язки входять боротьба проти відмивання грошей та фінансування терористів. Важливою складової моєї роботи є співпраця з нашими міжнародними партнерами з цілого світу з питань боротьби з відмиванням грошей та тероризму. Я приїхав до України, щоб зустрітися з відповіднми урядовцями, які також займаються боротьбою з фінансовими злочинами та фінансуванням тероризму.

Я зустрічався з заступником Державного секретаря Соболєвим, головою Держдепартаменту фінансового моніторингу паном Гуржиєм, головою Національного Банку України Стельмахом, секретарем Ради національної безпеки та оборони України Порошеком та Прем'єр-міністром Юлією Тимошенко. Загалом я приїхав, щоб переказати побажання партнерства та дружби з Сполучених Штатів. Ми так само з надією дивимось у майбутнє України, як і самі українці. Ми хотіли б бачити міцну економіку; економіку, інтегровану у міжнародну спільноту. На мою думку, важливим чинником посилення економіки України є міцний режим протидії відмиванню грошей, здобутих злочинним шляхом, та фінасуванню терористів. Для заохочення міжнародних інвестицій українська економіка повинна бути прозорою та мати репутацію цілісної системи.

Ми активно співпрацювали з Україною у цих питаннях. Україна вже досягла багато у цій галузі, проте ще багато сліб зробити. Фінансові злочини та відмивання грошей досі становлять проблему в Україні. Подолання цієї проблеми вимагає міцного партнерства, яке складатиметься з сильного банківського регулюючого органу, потужного департаменту фінансового моніторингу та активного залучення приватного сектору - сторожі, яка не допускає незаконні фінанси до української фінансової системи. Одним з конкретних кроків, до яких я заохочував всіх, з ким зустрічався, є прийняття нового закону проти відмиванння грошей, який би відповідав міжнародним стандартам. Ми вважаємо, що вдосконалений закон проти відмивання грошей був би надзвичайно важливим кроком для України. Мою пропозицію сприйняли дуже схвально; урядові посадовці вищого рівня погодились, що фінансові злочини залишаються реальною проблемою, та що режим протидії відмиванню грошей потребує вдосконалення. А тепер я буду радий відповісти на ваші питання.

ПИТАННЯ: Не могли б ви навести приклад - що саме слід покращити в українському законодавстві з протидії відмиванню грошей, і які були ваші поради українським посадовцям, з якими ви зустрічалися?

СТЮАРТ ЛЕВІ:  Є ряд конкретних недоліків, які необхідно виправити. Зокрема це стосується введення окремої кримінальної відповідальності за фінансування тероризму. Нещодавно на розгляд парламенту подавався проект закону, у якому був ряд й інших положень, проте, незважаючи на підтримку Президента та Прем'єр-міністра, цей проект закону не пройшов.

ПИТАННЯ: Оскільки ви також займаєтесь анти-терористичною діяльність, що ви думаєте про нещодавню пропозицію Президента Ющенко про створення міжнародного анти-терористичного центру у Києві, у діяльності якого брали б участь ОБСЄ та інші міжнародні організації?

СТЮАРТ ЛЕВІ: Я повинен визнати, що мені не відома конкретна пропозиція, про яку ви згадали, проте боротьба з тероризмом повинна бути - і є - справою міжнародної коаліції. Україна є важливим партнером у всесвітній боротьбі проти терору, і ми високо цінимо це.

ПИТАННЯ: Якщо Україна створить такий міжнародний центр, чи будуть США зацікавілені у наданні консультативної допомоги та порад, та чи будуть вони брати активну участь у роботі такого центру?

СТЮАРТ ЛЕВІ: Знову ж таки, хочу наголосити, що я не ознайомлений з цією конкретною пропозицією. Я вважаю, що США будуть підтримувати контр-терористичні ініціативи, проте мені не відомо достатньо про цю пропозицію, щоб пообіцяти якусь конкретну допомогу.

ПИТАННЯ: З'явилась інформація про те, що у квітні Міністерство фінансів зробило заяву про можливу участь двох латвійських банків у процесі відмиванні грошей, отриманих злочинним шляхом. Чи були якісь подальші кроки у цьому напрямі, і чи є якісь українські банки, щодо яких є такі підозри?

СТЮАРТ ЛЕВІ: Так, ви праві, Міністерство фінансів дійсно застосувало певні заходи стосовно двох латвійських банків у квітні - власне, я відвідав Латвію перед мої візитом до України, і ми оголосили про своє занепокоєння щодо участі цих двох банків у відмиванні грошей, та запропонували постанову про виключення цих банків з фінансової системи Сполучених Штатів. Важливим моментом, на мою думку, є те, що ця подія вказує на ключову роль фінансових інституцій у боротьбі з відмиванням грошей. Фінансові установи знаходяться у чудовому становищі для виявлення підозрілих переказів, і тому є важливим партнером у боротьбі із відмиванням грошей.

ПИТАННЯ: А що ж стосовно українських банків? Чи є якісь українські банки, щодо яких є підозри у відмиванні грошей?

СТЮАРТ ЛЕВІ:  Я не маж інформації стосовно конкретних установ. Я б скаазв, що відмивання грошей є проблемою в Україні, і для українських банків особливо важливо серйозно ставитись до своїх обов'язків.

ПИТАННЯ: Чи могли б Ви, будь-ласка, оцінити ефективність української фінансової розвідки у порівнянні з латвійською?

СТЮАРТ ЛЕВІ:  Я думаю, що утримаюсь від порівнянь.  Я дійсно вважаю, що підрозділ фінансового моніторингу в Україні працює дуже добре.  Вони мають амбітне бачення своєї ролі, що, на мою думку, добре, і одна з речей, яку я казав людям, з якими зустрічався, це те, що я вважаю, що активний, потужний орган фінансової розвідки дуже важливий для України.

ПИТАННЯ:  А як щодо дій, вжитих у відношенні латвійських банків?  Чи були заморожені їхні рахунки у США?  Якісь інші заходи?

СТЮАРТ ЛЕВІ:  Наш спосіб дій тут, на жаль, дещо складний.  Нашим кроком була ідентифікація цих двох банків - Мультібанка і ВЕФ Банк - як таких, що викликають серйозну підозру в плані відмивання грошей.  Потім ми отримуємо відгуки від громадськості і ухвалюємо рішення, чи доводити наші дії до завершення.  Якщо ми доводимо це до завершення, результатом буде заборона будь-якій фінансовій установі США мати кореспондентські рахунки - напряму, чи не напряму - із кожним з цих банків.

ПИТАННЯ: Чи моніторять США банківські рахунки українських урядовців у США?

СТЮАРТ ЛЕВІ:  Стосовно цього в мене коментарю немає.

ПИТАННЯ:  Чи маєте Ви якусь інформацію про які-небудь рахунки, якими б володів колишній президент Кучма або його родина у американських банках?

СТЮАРТ ЛЕВІ:  Власне, тут буде така сама відповідь.  Ми не коментуємо з приводу конкретних рахунків або осіб, чиї дії ми можемо відслідковувати.


ПИТАННЯ:  Чи маєте Ви інформацію про загальні обсяги  грошей, які відмиваються у світі і в Україні?

СТЮАРТ ЛЕВІ:  Побутують оцінки того, скільки грошей відмивається в усьому світі.  Я не впевнений, чи можна їм довіряти, оскільки це річ, яку дуже, дуже важко вимірювати, але це величезні суми коштів.  Один лише величезний бізнес торгівлі наркотиками створює колосальний обсяг грошей, які повинні відмиватися.


ПИТАННЯ:  Чи Ви можете поділитися передбаченнями щодо справи Лазаренка [колишнього прем'єр-міністра України]?

СТЮАРТ ЛЕВІ:  Навіть якби я їх мав, я б не став коментувати.

ПОСОЛ ДЖОН ГЕРБСТ:  Ми не обговорюємо юридичні справи, які на даний час знаходяться на розгляді судів.

ПИТАННЯ:  Які країни колишнього Радянського Союзу привертають найбільшу увагу вашого департаменту - де найбільше відмивається грошей?

СТЮАРТ ЛЕВІ:  Я не став би виокремлювати країни, де найвищі ризики щодо цього, але загалом є певний рівень занепокоєння, який ми маємо щодо цієї частини світу.  Тут не лише досить організованої злочинності, яка відмиває свої гроші., але ми починаємо бачити збільшення терористичної загрози у цій частині світу також, отже, це регіон, якому ми приділяємо чимало уваги.


ПИТАННЯ:  У мене два запитання.  Перше - чи можете Ви назвати деякі конкретні зміни в економіці України, що відбулися за останні шість місяців?

СТЮАРТ ЛЕВІ:  В економіці України?

ПИТАННЯ:  Так.

СТЮАРТ ЛЕВІ:  Одна з речей, про яку мені розповідали під час зустрічей, які в мене були, це те, що доходи бюджету за першу половину цього року в порівнянні з першою половиною минулого року вражаюче збільшилися - без підняття податків - і я думаю, що це свідчення сильної здібності уряду керувати економікою.

ПИТАННЯ:  І ще, чи могли б Ви дати оцінку перспективам розвитку банків в Україні, і чи вважаєте Ви, що котрийсь американський банк міг би бути зацікавлений увійти на український банківський ринок?

СТЮАРТ ЛЕВІ:  Я думаю, що це повертає нас до питання про створення тут атмосфери прозорості і чесності на ринку.  Я не можу коментувати з приводу того, чи зацікавлений у приході сюди якийсь американський банк - це комерційне рішення банку - я можу сказати, що приваблення міжнародних інвестицій такого роду якраз і є річчю, якій сприяє добре поставлений режим протидії фінансовим злочинам і відмиванню грошей.  Людям набагато приємніше інвестувати в суспільство, де, вони знають, інші грають за правилами.  Дуже вам дякую

Текст англійською мовою