This version of the page http://www.judaica.kiev.ua/IndexUkr.htm (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-05-22. The original page over time could change.
Інститут Юдаїки
 

 

Загальна інформація

Науково-дослідницькі проекти

Громадські програми
Архіви
Видання
Альманах «Єгупець»
Конференції та семінари
Аналітичні статті
Віртуальний музей юдаїки
Контакти
Друзі та партнери інституту
Відгуки та рецензії 
 

Інститут юдаїки - громадська організація, що створена iнiцiативною групою з метою вивчати i популяризувати минуле та сучасне життя єврейської громади України, та спеціалізується в організації та проведенні досліджень та координації діяльності вчених у вивченні єврейської історії та культури в Україні.


Інститут створено після трагічних десятиліть більшовицьких репресій, гітлерівського геноциду євреїв та заборони юдаїстичних досліджень. Наприкінці 80-х та на поч. 90-х років, коли почалися процеси національного відродження, серед живих в Україні не було вже жодного освіченого спеціаліста з юдаїки, який міг би сприяти відновленню наукових досліджень. Ми починали практично з нуля, надихало нас бажання дослідити своє минуле та сьогодення заради гідності свого життя та майбутнього наших дітей. Сьогодні ми вже маємо певні здобутки.


В програмі Інституту близько 30 проектів. Серед них ряд дослідницьких проектів, масштабна історико-архівна програма, вивчення усної історії, інтегральні проекти, такі, як створення Енциклопедії "Українське єврейство", концептуальні тематичні експозиції, т.і.


В рамках програми збереження єврейської культурної спадщини був створений та постійно поповнюється архів інституту, який включає унікальні особисті та громадські документи, особисті архіви письменників, художників, діячів єврейської культури України, фотографії, художні твори, книги та багато інших матеріалів, що зібрані та збережені співробітниками інституту.


Ведеться також велика видавнича робота. За час існування інститутом було видано більш ніж 50 книг по історії та культурі євреїв на території Украйни та за її межами. Регулярні видання інституту – літературно-публіцистичний альманах “Єгупець” та єврейські арт-календарі.


Інститут також реалізує соціологічні, політологічні програми (моніторинги), проводить велику громадську роботу, організовує художні виставки, семінари, лекторії, щорічний фестиваль єврейського кіно, та т.і.


Важливою частиною роботи інституту є проведення щорічної міжнародної конференції “Єврейська історія та культура в країнах Центральної та Східної Європи”. У конференції беруть участь дослідники юдаїки з різних міст України, з Росії, Ізраїлю Америки, Польщі та інших країн. Щорічно видається збірка матеріалів конференції.


Багато з наших програм реалізуються вже на протязі багатьох років. Постійно з’являються й нові ідеї та проекти. Особливу роль у нашій діяльності відіграє проект створення Центру єврейської та ізраїльської історії та культури на базі Галицької синагоги в місті Києві спільно з “Мідраша Ціоніт”.
Інститут юдаїки співпрацює з багатьма організаціями та фондами в Україні та за кордоном, та відкритий для співробітництва з усіма зацікавленими особами та організаціями.

НОВИНИ

Відкрито новий розділ нашого сайту – Клуб для подопічних Хеседу МНЕМОСІНА. Робота клубу - составна частина проекту «Исторія українскього єврейства у документах, фотографіях та розповідях"

----------------

12 січня 2007 р. - закінчилася робота над учбовим диском "Сінагоги України"

----------------

02 січня 2007 р. - вийшов 16 номер альманаху "Єгупець"

----------------

Звіт «Джерела толерантності» у Севастополі >>>

----------------

Звіт «Джерела толерантності» у Євпаторії >>>

----------------

Прем`єра фільма Сергія Буковського «Назви своє им`я» >>>

----------------

12 жовтня у будинку Посольства Німеччини в Украині відбулося відктиття виставки Буковинських фото-художників >>>

----------------

Виставка "Джерела толерантності" у Хмельницькому. Звіт та фото

-----------------

10 лютого 2006 року

Нове видання Інституту юдаїки :

Дэвид А. Харрис . "Я сторож братові своєму " / Пер. с англ. - К.: Дух i Лiтера , 2006

-----------------

12 січня 2006 р.

Нове видання Институту юдаїки: Станіслав Єжи Лец “Незачесані думки” (укр)/ К., Дух і Літера, 2006

-----------------

9 січня 2006 р.

Нове видання Институту юдаїки: Елі Визель. "Ніч. Світанок. День". - К., Дух Літера, 2006

-----------------

30 січня 2006 р.

Нове видання Институту юдаїки: Щорічник Євроазіатського єврейського конгресу - английська версія >>

-----------------

Новина сайту (рос):

Учбові диски

Диски підготовлені в рамках проекту «Кабінет єврейської історії й культури». Мета проекту - розробка навчальних дисків на різні теми єврейської історії й культури

-----------------

14 січня 2006 р.

Новое издание Института Иудаики:

Зіновій Толкачов.
Твори з музейних та приватних збірок. Альбом
>>

 

ЗВІТИ ІНСТИТУТУ ЮДАЇКИ

Звіт Інституту юдаїки за 2006 рік (рос)

Звіт Інституту юдаїки за 2004 рік

Звіт Інституту юдаїки за 2003 рік (рос)

Звіт Інституту юдаїки за 2002 рік (рос)

Звіт Інституту юдаїки за 2001 рік (рос)

Звіт Інституту юдаїки за 2000 рік (рос)

Звіт Інституту юдаїки за за 1999 рік (рос)

З НАМИ ЗВ'ЯЗАТИСЯ:

Адрес: 03049, Україна, м. Київ, вул. Курська 6
Тел.: +38(044) 463-57-89,
Факс: +38(044) 463-57-89,
E-mail: judaica@svitonline.com

 
© Інститут Юдаїки, 2005-2006 Дизайн и поддержка- Елена Заславская