Europa > The European Union in the World > Delegations EN - [УКР]
Представництво Європейської Комісії
в Україні
Головна сторінка | Контакти | Мапа сайту | Посилання | Вакансії | Стажування

Європейська Комісія розпочинає проект з подовження нафтопроводу Одеса-Броди-Плоцьк до Польщі

Київ, 8 серпня 2005

Європейська Комісія присудила контракт на завершення технічних, економічних і юридичних досліджень, необхідних для продовження будівництва нафтопроводу Одеса-Броди-Плоцьк, консорціуму, що складається із декількох Європейських компаній. Обсяг робіт за даним проектом було узгоджено експертами Європейської Комісії, України і Польщі в Києві в березні цього року.

Консорціум, що займатиметься впровадження проекту, що було відібрано на тендері згідно до правил Тасіс, привнесе до питання розвитку нафтотранспортних коридорів відповідний експертний рівень. Протягом наступних п’ятнадцяти місяців, група експертів, фінансована ЄС, працюватиме спільно із українськими і польськими працiвниками із “Укртранснафти” і спільного Польсько-Українського підприємства “Сарматія” задля реалізації трьох головних задач:

- надання допомоги в питаннях посилення комерційної експлуатації наявної інфраструктури для транспортування каспійської нафти до Європи

- розробки юридичних і фінансових механізмів для забезпечення прозорого і прибуткового функціонування цього коридору

- завершення технічних досліджень щодо будівництва нафтопроводу до Полоцька згідно до технічних і екологічних стандартів ЄС

Питання розвитку інфраструктури для забезпечення диверсифікації поставок нафти і газу було спільно узгоджено в межах Плану дій ЄС-Україна (пункт 53), що його було підписано 21 лютого 2005. Відповідно, будівництво нафтотранспортного коридору Чорне море-Україна-Польща є ключовим інфраструктурним проектом в контексті політики ЄС і України щодо безпеки поставок нафти, а також посилення інтеграції енергетичної інфраструктури ЄС і України.

Загальна інформація:

В травні 2003 Кабінет Міністрів України, Рада Міністрів республіки Польща і Європейська Комісія підписали Спільну декларацію щодо “Підтримки проекту Євро-Азійського нафтотранспортного коридору”. В межах цієї декларації було створено тристоронню спільну робочу групу експертів ЄС-Україна-Польща для розробки Системи транспортування нафти Одеса-Броди-Плоцьк. Під час проведення промислового круглого столу “Одеса-Гданськ: північний вимір каспійської нафти”, державні нафтові компанії Польщі (PERN “Przyjaźń” S.A.) і України (ВАТ“Укртранснафта”) погодили питання створення спільного підприємства для розвитку концепції проекту подовження нафтопроводу від Брод до Полоцька.

В листопаді 2003, Кабінет Міністрів України і Рада Міністрів республіки Польща в присутності Європейської Комісії підписали Угоду щодо використання існуючих потужностей нафтотранспортної системи Обеса-Броди і її інтеграції до нафтотранспортних потужностей республіки Польща. В липні 2004, представники ВАТ “Укртранснафта” і PERN “Przyjaźń” провели реєстрацію “ТОВ "Міжнародне трубопровідне підприємство "Сарматія".

Для більш докладної інформації звертайтеся до пані Ан’є Шуберт, координатора програм преси та інформації за телефоном: (044) 253 3020 або anje.Schubert@cec.ec.int.

нагору