This version of the page http://www.noc-ukr.org/kom_atl/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-05-18. The original page over time could change.
Нацiональний олiмпiйський комiтет України
     Київ:      Афіни:   
Структура НОК
Iсторiя НОК
Партнери та спонсори
Турин-2006
Salt Lake 2002
Новини
Олiмпiйська освiта
Журнал "Олiмпiйська арена"
Олiмпiйська iсторiя
IНТЕРВ'Ю
Спортивнi сайти
Фотогалерея
Олiмпiйськi види спорту в Українi
Комiсiя атлетiв
-Члени Комiсiї атлетiв
-Новини
-Положення Комiсiї атлетiв
-Цiлi та задачi
-План дiяльностi на 2006 рiк
-Контакти







пiдтримайте нас, розмiстивши у себе нашу кнопку





Комiсiя атлетiв

Комiсiя атлетiв

-Члени Комiсiї атлетiв
-Новини
-Положення Комiсiї атлетiв
-Цiлi та задачi
-План дiяльностi на 2006 рiк
-Контакти



Європейські олімпійські комітети
Комісія атлетів


Рішення ІІІ Форуму Європейських атлетів
Штудгарт (Німеччина), 4-6 травня 2007 року

Добре відомо про важливість спорту в суспільстві, і щоб зробити це атлетам потрібно залишатись ключовими фігурами і послами в своєму виді спорту, і не лише для того, щоб надихати наступне покоління атлетів, але для того, щоб надихати наші народи на здоровий і активний спосіб життя. Для того щоб це сталось, атлетам потрібна підтримка під час їх спортивної кар’єри та упевненість у своєму майбутньому після її завершення. Це дозволить їм виступати на високому рівні якомога довше і бути зайнятим у сфері спорту після того як вони залишать спорт.

Зроблено вже багато щодо переходу атлетів до життя після спорту. ІІ Міжнародний форум атлетів, що проходив у Лозанні у червні 2005 року, виступив з чіткими рекомендаціями для атлетів, їх тренерів та агентів, а також рекомендаціями для міжнародних федерацій, НОКів та урядів.

Ми підтримуємо рішення цього форуму і хочемо зробити доповнення у наступних сферах:

Освіта:
Освітні програми для атлетів необхідно насамперед націлити на усвідомлення атлетами важливості планування свого життя після закінчення спортивної кар’єри. Це цілком очевидна річ для людей, які живуть і працюють у реальному світі, але не для атлета, який повністю занурився у світ спорту. Лише тоді атлети сповна скористаються послугами доступними для них. Також необхідно, щоб теперішня освітня система була більш гнучкішою, щоб дати можливість атлетам тренуватись, брати участь у змаганнях та навчатись.

Приклади сучасної практики:
  • університети у Сполучених Штатах змінюють час здачі іспитів та надають можливість перездачі, якщо вони були пропущенні.
  • Забезпечення вступу до університетів атлетів, які мають нижчий рівень знань через тренування та участь у змаганнях, та забезпечення особистими викладачами, але при цьому допускаючи до участі у змаганнях при певному рівні знань.
  • Фінляндія робить можливим для атлетів здавати іспити у посольстві у країнах, де вони беруть участь у змаганнях/тренуваннях.
  • НОКи та неурядові організації проводять прості освітні програми, які надають атлетам уміння, які допомагають їм легше знайти роботу.
Програми з працевлаштування Європейські атлети хотіли б відмітити роботу МОК з Adecco (Міжнародна рекрутингова корпорація) і закликати всіх атлетів скористатись послугами цієї корпорації, де є її філіали. В країнах, де нема філій Adecco, комісії атлетів мають тісно співпрацювати з НОКами та фінансовими організаціями для створення мережі по забезпеченню працевлаштування атлетів після завершення їх спортивної кар’єри. Комісіям атлетів слід працювати з НОКами для використання їх досвіду, який вони отримали на прикладах атлетів, що досягли великих успіхів у роботі після завершення їх спортивної кар’єри. Ці люди можуть відігравати ключову роль у менторстві (підготовці) діючих атлетів і допомогти їм інтегруватись в суспільство після завершення спортивної кар’єри. НОКам слід співпрацювати із спонсорами та іншими компаніями для забезпечення робочими місцями діючих атлетів та створити їм кращі можливості у знаходженні роботи після спорту.

Приклади сучасної практики:
  • Росія: державна підготовка атлетів для дипломатичної служби та військової служби. Створення можливостей для атлетів безкоштовного навчання в період їх спортивної кар’єри.
  • Інтеграція атлетів в освітню систему, де вони можуть здобути освіту без відриву від занять спортом і легко працевлаштуватись після спорту.
  • Велика Британія: створення мережі постійного контакту колишніх атлетів, які досягли успіхів у трудовій діяльності після спорту, з діючими атлетами для надання їм порад щодо можливостей подальшої трудової кар’єри.
  • НОКи сприяють тому, щоб спонсори всіляко допомагали атлетам, пропонуючи їм роботу і посади у своїх компаніях.
Психологічна допомога
Достатньо очевидною для європейських атлетів є необхідність для спорту не відкидати психологічні проблеми, з якими атлети стикаються при переході до життя після завершення спортивної кар’єри. Є групи атлетів, які стикаються з подібними проблемами, такими як усвідомлення того, що в своїй трудовій кар’єрі вони можуть не досягти тих висот, яких вони досягли в спорті. Необхідно створити службу, яка б допомагала атлетам у цей перехідний період. Атлети повинні бути обізнані про проблеми, з якими вони можуть зустрітись в кінці своєї спортивної кар’єри, і знати, що їм можуть допомогти справитись з ними.

Європейські атлети закликають МОК, уряди та спортивні організації співпрацювати з відповідними дослідними інститутами, та фінансувати дослідження з проблем, з якими стикаються атлети, коли вони залишають елітний спорт. Лише тоді, коли ми по-справжньому зрозуміємо проблеми, тоді ми зможемо вжити всіх заходів для захисту атлетів у цей складний період.

-й Міжнародний форум атлетів
11-12 червня 2005 року – Олімпійський музей в Лозанні

Рекомендації

Перехід після завершення активної спортивної кар’єри

Ваша власна відповідальність
Форум рішуче нагадує кожному атлету, що він несе відповідальність за кроки, необхідні для того, щоб об’єднати освіт та спорт та підготуватись до життя після активного спорту.
  • Щоб бути досконалим атлетом/особою, атлет повинен знати про три важливі основи: сім’я, спорт та освіта.
  • Велика кількість атлетів є прикладом того, як можна ефективно керувати своєю кар’єрою та досягти кращих результатів в порівнянні з атлетами, які зосереджують свою увагу лише на спорті.
  • Атлети повинні цінити свій спортивний досвід та намагатись якнайкраще просувати себе на ринку праці.
  • Атлети, які змогли об’єднати освіту та спорт протягом своєї кар’єри, легше переходять до життя після спорту.
  • Протягом активної спортивної кар’єри атлети повинні скористатись можливістю приєднатись (ввійти в) до мережі
Інші партнери (колеги)
Тренери, сім’я, довірені особи та старші атлети повинні відігравати ключову роль в тому, щоб допомогти молодим атлетам зрозуміти важливість освіти.
  • Сім’я відіграє головну роль в тому, щоб підкреслювати важливість поєднання освіти та спорту.
  • Важливість ролі тренера та довіреної особи полягає в тому, що вони повинні підтримувати атлета зосереджуватись як на спорті, так і на освіті.
Міжнародні федерації/НОКи
МОК повинен примусити НОКи виконувати свої зобов’язання по відношенню до атлетів і подати (запровадити) планування кар’єри для атлетів. В ньому має бути включено направлення на навчання та/або роботу (під час та після спортивної кар’єри).
  • атлети повинні бути ядром МФій та НОКів в прийнятті рішень. Без атлетів – нема спорту!
  • НОКи, в країнах яких не існує Програм щодо професійної кар’єри атлетів (АСР), повинні розробити подібні до АСР програми, щоб допомогти атлетам під час та після їх спортивної кар’єри.
  • Допомога повинна надаватись незалежно від спортивних результатів.
  • Комісії атлетів МОК, НОК та МФ повинні бути основним інструментом для просування та значення ідеї допомоги атлетам. Вони повинні відігравати ключову роль у розповсюдженні інформації та просуванні цієї ідеї.
  • Спонсорські контракти МОК, НОКів та МФій з провідними компаніями повинні включати питання пропозицій щодо працевлаштування їх атлетів.
  • МФії та НОКи зобов’язанні провести освітню роботу серед тренерів/персоналу для того, щоб вони могли донести до атлетів про необхідність здобуття освіти та підготовки до другої професійної кар’єри.
  • Всі МФії та НОКи є різні, і ми повинні визначити цю різницю і розробити зразки кращої практики, які б підходили всім, і поділитися ними з іншими.
Уряди
МОК повинен повідомити уряди, що атлети потребують і заслуговують на допомогу щодо освіти та працевлаштування під час і після їх спортивної кар’єри.
  • Найкраще – це коли допомога поєднуватиме в собі фінансування і працевлаштування.
  • Допомога у працевлаштуванні повинна здійснюватись через урядові установи.
  • Уряди повинні надати гнучкий доступ до здобуття освіти під час і після завершення спортивної кар’єри.
  • Уряди повинні дозволити враховувати період перебування атлетів в національній збірній при нарахуванні пенсії.
English version
© Copyright Національний Олімпійський Комітет України, 2000
Designed by Relcom-Ukraine,   alexandra@relc.com
Relcom-Ukraine офіційний Інтернет-провайдер НОК України


Українська банерна мережа