This version of the page http://www.experts.com.ua/ponjattja.htm (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-05-04. The original page over time could change.
Недвижимость и экспертиза в Черкассах, эксперты Черкасс
   
   
   
   
 
 

ПОНЯТТЯ СУДОВОЇ ЕКСПЕРТИЗИ (украинский язык)

 
 

Судова експертиза - це дослідження експертом на основі спеціальних знань матеріальних об'єктів, явищ і процесів, які містять інформацію про обставини справи, що перебуває у провадженні органів дізнання, попереднього слідства чи суду.

 
     
 

ПРОВЕДЕННЯ ЕКСПЕРТИЗИ В СУДІ
повинно здійснюватися з додержанням правил, передбачених статтями 310, 311КПК, статтями 37-61, 190 ЦПК. При цьому суд виконує такі дії:

 
 

-  з'ясовує обставини, що мають значення для дачі експертного висновку;

 
 

 -  пропонує участникам судового розгляду письмово подати питання, які вони бажають порушити перед експертами;

 
 

 - оголошує ці питання, а також питання, запропоновані судом;

 
 

 - заслуховує думки учасників судового розгляду з  приводу поданих питань;

 
 

- у нарадчій кімнаті обмірковує всі питання, виключає ті з них, що виходять за межі компетенції експерта або не стосуються предмета доказування, формулює питання, які він порушує перед експертом з власної ініціативи, остаточно визначає коло питань, що виносяться на вирішення експертизи, і виносить ухвалу (постанову) про її призначення;

 
 

-  оголошує   в   судовому   засіданні   ухвалу   (постанову)   про призначення експертизи і вручає її експертові;

 
 

-  після    проведення    експертом    досліджень,    складання    й оголошення експертного висновку приєднує його до справи;

 
 

- допитує експерта з метою роз'яснення й доповнення ним висновку.

 
 

Судам слід  мати   на  увазі,   що   визначення   способу   проведення
експертизи є компетенцією експерта, а також, що первинною є експертиза, при проведенні якої об'єкт досліджується вперше.

 
 

За змістом ст. 75 КПК чи ст. 61 ЦПК додаткова експертиза призначається після розгляду судом висновку первинної експертизи, коли з'ясується, що усунути неповноту або неясність висновку шляхом допита експерта неможливо.

 
 

Висновок визнається неповним, коли експерт дослідив не всі подані йому об'єкти чи не дав вичерпних відповідей на порушені перед ним питання. Неясним вважається висновок, який нечітко викладений або має невизначений, неконкретний характер.

 
 

Проведення додаткової експертизи може бути доручено тому самому або іншому експерту.

 
 

Повторна експертиза призначається, коли є сумніви у правильності висновку експерта, пов'язані з його недостатньою обгрунтованістю чи з тим, що він суперечить іншим матеріалам справи, а також, за наявності істотного порушення процесуальних норм, які регламентують порядок призначення і проведенння експертизи. Істотними можуть визнаватися, зокрема, порушення, які призвели  до обмеження  прав обвинуваченого чи інших осіб.

 
 

Проведення повторної експертизи може бути доручено тільки іншому експертові.

 
 

Комісійна експертиза призначається у випадках, коли є потреба провести дослідження за участю декількох експертів-фахівців у одній галузі знань.

 
 

Комплексна експертиза призначається у випадках, коли необхідно провести дослідження за участю декількох еквпертів, які є фахівцями  у різних галузях знань.

 
 

Комісія експертів може бути створена судом чи за його рішенням керівником судово-кспертної установи.

 

 

Главная Консультации Схема работы Контакт Web-дизайн

 
   
 

Copyright © 2005-2006 Businessman Karasyov S.B. Cherkassy, Ukraine