This version of the page http://www.ccf.org.ua/for-social-workers-article20 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-05-04. The original page over time could change.
Заняття для батьків «Cамооцінка школяра як складова готовності дитини до навчання у школі» - Український фонд "Благополуччя дітей"

Заняття для батьків «Cамооцінка школяра як складова готовності дитини до навчання у школі»

Підготувати дитину до школи - це не тільки навчити її читати, рахувати та писати, не тільки придбати в магазині необхідні шкільні речі. Це ще й психологічно підготувати дитину до навчання, що передбачає певний рівень розвитку інтелектуальної, особистісної та соціаль-ної сфер дитини. Саме особистісна та соціальна готовність дитини до навчання у школі озна-чає адекватність її поведінки в соціальному середовищі, здатність жити і розвиватися в пев-ному соціальному оточенні, мати відповідні навички комунікації, бути відповідальною, напо-легливою, виконувати вимоги, відстоювати власну позицію, виявляти толерантність тощо. Вміння дитини самостійно, послідовно та наполегливо виконувати шкільні вимоги допоможе їй подолати будь-які труднощі у навчанні та стати успішною людиною в подальшому житті.

Готовність дитини до школи передбачає певне ставлення до себе, до своїх здібностей, обов'язків, результатів своєї діяльності, поведінки, тобто певний рівень розвитку самосвідо-мості. Самооцінка як один із структурних компонентів самосвідомості є важливим регулято-ром поведінки і діяльності людини. Самооцінка впливає на всі сторони життя дитини, її емо-ційне почуття, взаємини з оточуючими людьми, розвиток творчих здібностей, критичність, вимогливість до себе, ставлення до успіхів і невдач. Тим самим самооцінка впливає на ефек-тивність діяльності дитини і подальший розвиток її особистості.

Психологами доведений вплив самооцінки на пізнавальну діяльність людини (сприй-няття, уяву, розв'язання інтелектуальних завдань тощо), а також систему міжособистісних стосунків. Визначені методи формування адекватної самооцінки, а в разі її деформації - ко-рекційні програми її формування.
Особливо важливо обачливо ставитися до самооцінки дитини, оскільки вона ще тільки формується і саме тому більшою мірою, ніж дорослі піддається впливу і змінам.

З метою ознайомлення батьків дітей-шестирічок з поняттям «самооцінки» та визна-чення ролі батьків у формуванні адекватної самооцінки дитини, ми рекомендуємо про-водити наступне заняття.

Структура заняття
Привітання учасників, презентація мети, завдань, регламенту заняття , 10 хв.
Знайомство учасників за методикою «Дерево».
Визначення очікувань учасників , 15 хв.
Прийняття правил роботи в групі , 10 хв.
Інформаційне повідомлення: «Що таке самооцінка?», 15 хв.
Вправа «Ярлики» , хв. 10,
Вправа «Моя самооцінка», 15 хв.
Рольова гра «День з життя малюка» , 20 хв.
Вправа «Компліменти» , 15 хв.
Підведення підсумків дня за методикою «Я відчуваю, що...» , 10 хв.

Зміст заняття

Відкриття заняття
Час: 10 хв.

Привітання учасників, презентація мети, завдань, регламенту заняття.

Знайомство та визначення очікувань учасників за методикою «Дерево»

Мета: познайомити учасників, сприяти згуртованості групи та створенню комфортної атмо-сфери для роботи; з'ясувати очікування учасників щодо теми тренінгу, сприяти позитивному баченню батьками своєї дитини.

Час: 15 хв.

Ресурси: заготовлені заздалегідь (вирізані з кольорового паперу) аркуші у формі листочків за кількістю учасників, аркуш паперу формату А-1, на якому намальоване дерево.

Хід проведення
Тренер пропонує учасникам взяти по одному листочку та протягом 3-5 хвилин написа-ти на ньому своє ім'я, ім'я своєї дитини, а також її якості, що радують та бентежать їх як ба-тьків.
Після того, як завдання виконано, тренер пропонує учасникам прокоментувати їх запи-си та приклеїти на плакат на фліп-чарті, на якому намальоване дерево.

Запитання для обговорення
- Що дало нам виконання цієї вправи?
- Про що свідчать наші очікування?

Прийняття правил роботи в групі

Мета: обговорити умови взаємодії для продуктивної співпраці під час заняття.

Час: 10 хв.

Ресурси: Плакат «Правила роботи групи», маркер, скотч.

Хід проведення
Тренер пропонує учасникам поміркувати над запитанням: «Яких норм поведінки нам важливо дотримуватись, аби почуватися комфортно та продуктивно працювати? Через 1-2 хвилини тренер запрошує учасників поділитися своїми думками. При цьому він націлює всіх учасників на те, що пропозиції щодо правил роботи групи повинні мати форму норм і правил поведінки, а не особистісних характеристик (так, не толерантність, а бути толерант-ним, не активність, а бути активним і т.і.).

Потім тренер пропонує всій групі уточнити зміст запропонованого правила, і лише піс-ля того як уся група погодиться з доцільністю запропонованого кимсь із учасників правила, записує подане формулювання на плакаті.

Плакат із правилами розташовують на видному місці. Його не змінюють до закінчення тренінгу, щоб тренер чи учасники групи могли звертатися до встановлених правил у разі їх порушення.

Інформаційне повідомлення: «Що таке самооцінка».

Мета: ознайомити учасників із поняттям «самооцінка» та акцентувати увагу на ролі батьків у формуванні самооцінки дитини.

Час: 15 хв.

Ресурси: опорний конспект лекції, плакат із визначенням поняття «самооцінка», «фактори, що впливають на самооцінку».

Запитання для обговорення:
- Чи була наведена інформація новою для вас?
- Що означає «адекватна самооцінка»?
- Чи можете ви сказати, що у вашої дитини адекватна самооцінка?
- Як ви це визначаєте?

Вправа «Ярлики»

Мета: ознайомити учасників тренінгу з ярликами, які можуть використовуватися по відно-шенню до дітей.

Час: 10 хв.

Ресурси: стікери.

Хід проведення
Тренер роздає учасникам стікери зі словами, які мають негативний відтінок і які найча-стіше говорять дітям дорослі. Він пропонує учасникам уявити, що вони - діти, а слова, що написані на стікерах, дорослі постійно відносять до дітей. Тренер запитує учасників, як вони почуваються з таким ярличком, і пропонує кожному учаснику висловити свої почуття. Потім він роздає учасникам ще по одному стікеру, на якому також написані слова, але вони мають позитивне значення, і знову пропонує учасникам висловити свої почуття. Після того тренер запитує учасників, з яким ярличком вони відчували себе комфортніше і виявляли бажання виконувати якісь справи. Просить пояснити - чому?

Тренер пропонує учасникам пригадати, які слова вони зазвичай кажуть своїм дітям (тобто які ярлики вони їм чіпляють) і підкреслює важливість цих слів.

Вправа «Моя самооцінка»

Мета: усвідомлення батьками своєї самооцінки.

Час: 15 хв.

Хід проведення
Тренер об'єднує учасників у пари і звертається до них із проханням пригадати які слова казали їм батьки, як їх називали, тобто згадати ті слова, які виступали позитивними та нега-тивними ярликами в особистому житті учасників і мали вплив на їх розвиток. Пропонує їм поділитися своїми спогадами з партнерами (4 хв.), а потім обговорити у великому колі з усі-ма учасниками.

Запитання для обговорення
- Чи впливали слова ваших батьків на вашу самооцінку?
- Чи схожі ті слова, що казали вам батьки у вашому дитинстві на слова, які ви кажете своїм дітям, спілкуючись з ними?

Рольова гра «День з життя малюка»

Мета: допомогти батькам усвідомити, яким чином їх оцінки та судження впливають на са-мопочуття та самооцінку дитини.

Час: 20 хв.

Ресурси: стікери.

Хід проведення
Один із тренерів сідає у центрі кола на стілець і чіпляє на себе 8 стікерів. Другий тренер говорить учасникам, що стікери - це самооцінка дитини, з якою прокинувся вранці хлопчик Денис. Тренер пропонує учасникам знімати або чіпляти на хлопчика стікери у міру того, як він розповідатиме історію про один день із життя цього хлопчика залежно від того, як той буде почуватися.

Потім тренер зачитує історію, а учасники чіпляють чи знімають стікери.

«Мене звуть Денис, мені п'ять із половиною років. Коли я сьогодні прокинувся вранці,
у мене був дуже добрий настрій, адже сьогодні довгоочікуваний день - у мого найкращого друга Вови день народження. Я швидко умився, зробив зарядку і одразу побіг на кухню, де мама вже готувала мені сніданок. Я радісно підбіг до неї й поцілував. Вона обійняла мене і теж поцілувала. Я був дуже збуджений, підбіг до столу і перекинув тарілку із сніданком. Мама розсердилась і сказала: «Ти такий незграба - завжди все перекидаєш і ламаєш!»
У двері подзвонили - то була наша сусідка, мати моєї подруги, з якою ми разом ходи-мо до дитячого садка. Вона зайшла за мною, аби відвести нас разом до садочку. Сусідка по-бачила, що я ще не готовий і промовила: «Ти як завжди останній, а Юля вже давно чекає на тебе». Мама допомогла мені вдягнутись, обійняла і сказала: «Я зайду за тобою, заберу тебе з дитячого садка і ми разом підемо купувати Вові подарунок».

На заняттях у дитячому садку я був неуважним, мені зовсім не хотілося сидіти на мі-сці і врешті-решт вихователька мене покарала. Увечері мама прийшла за мною і ми пішли купувати Вові подарунок.

На дні народження Вови всі веселилися та раділи. Мені також було весело, і коли ма-ма прийшла мене забирати, я зовсім не хотів йти додому. Мама розсердилась, бо була втом-лена, і сердито сказала: «Швидко збирайся, я не буду на тебе довго чекати, оскільки хочу вже додому, бо дуже втомилась. Якщо ти зараз не одягнешся швидко, то я піду, а ти бу-деш йти додому сам». Я поквапився і швидко зібрався. Мама зраділа і похвалила мене.
По закінченні вправи відбувається обговорення.

Запитання для обговорення
- З яким почуттям пішов Денис на день народження до друга?
- Що впливало на самооцінку хлопчика протягом дня?
- Як почував себе хлопчик під впливом слів, що йому казали?
- Які відомості про себе отримував хлопчик протягом дня?

Вправа: «Компліменти»

Мета: акцентувати увагу учасників на позитивному впливі компліментів на самооцінку
людини.

Час: 15 хв.

Хід проведення
Тренер пропонує учасникам висловити один одному будь-який комплімент (по колу).

Запитання для обговорення:
- Коли востаннє вам говорили компліменти?
- Як ви себе почували при цьому?
- Що ви відповідали та як себе почували, коли вам говорили компліменти?
Тренер пропонує учасникам згадати, коли та який останній комплімент вони робили своїй дитині та як дитина реагувала на нього. Тренер пропонує поділитися цим із групою.

Запитання для обговорення
- Що важче говорити чи приймати компліменти?
- Як часто, на вашу думку, потрібно говорити дітям компліменти?

Підведення підсумків дня за методикою «Я відчуваю, що...»
Мета: підвести підсумки заняття та отримати від учасників зворотний зв'язок.
Час: 10 хв.
Ресурси: плакат із намальованим на ньому сонечком, стікери.

Хід проведення
Тренер роздає учасникам стікери і пропонує продовжити речення: «Я відчуваю, що...» (5 хв.). Після чого учасники зачитують свої речення та кріплять їх на плакат, створюючи промені сонечка.