This version of the page http://www.state-gov.sumy.ua/konkyrpolit.htm (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-04-02. The original page over time could change.
 

Офіційне інтернет-представництво


Сумська обласна
державна адміністрація

  Головна Архів новин Архів статей Контакти
Тематичні розділи
Візитна картка регіону
Управління та персони
Розпорядження
Аналітика та статистика
Культура і мистецтво
Освіта і наука
Промисловість
Сільське господарство
Охорона здоров’я
Довідник
Регіони області
Політика
Регуляторна політика
Інвестиційна та зовнішньоекономічна політика
Консультування з громадськістю
Молодіжна політика
Конкурентна політика
Соціальна політика
Пенсійне забезпечення
Енергозбереження
Державні закупівлі
Вакансії
Цінова політика
Інформаційні послуги

Тарифи на житлово-комунальні послуги та стан розрахунків

ПІДПРИЄМНИЦТВО
ДІЯЛЬНІСТЬ УРЯДУ

info@state-gov.sumy.ua

Осередки політичних партій, що зареєстровані в Сумській області
Перелік державних та професійних свят України
Друковані засоби масової інформації Сумської області
План роботи обласної державної адміністрації на 2007 рік
План роботи ОДА на І квартал 2007 року



Конкурентна політика

 

Прес-служба

Антимонопольного комітету України

м. Київ-35, вул. Урицького, 45, кімн. 528

 

тел/факс: 251-62-91

e-mail: pr@amc.gov.ua

www.amc.gov.ua

 

Сумське обласне територіальне відділення

Антимонопольного комітету України

 Для бажаючих звернутися з приводу порушень законодавства про захист економічної конкуренції як суб’єктами господарювання, так і органами влади чи місцевого самоврядування, Сумське обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України повідомляє свою адресу та телефони:

40024, м.Суми, вул. Харківська, 30/1, тел. 22-12-84, 36-00-85, 36-00-32.

Згідно вимог Закону, тервідділенням приймаються до розгляду лише письмові заяви.

Заява повинна містити:

- найменування органу, до якого подається заява;

- найменування, поштову адресу, інші реквізити (факс, телефон) заявника;

- найменування, поштову адресу, інші реквізити відповідача;

- зміст вимог і виклад обставин, якими заявник обґрунтовує свої вимоги;

- перелік документів, що додаються до заяви;

- підпис заявника або його представника із зазначенням часу подання заяви.

До заяви також додаються наявні матеріали, якими заявник обґрунтовує свої вимоги.

Недотримання зазначених вимог призводить до збільшення терміну розгляду заяви.

РЕЙТИНГ НАЙБІЛЬШ НАВ’ЯЗУВАНИХ ПОСЛУГ В УКРАЇНІ

02.01.07.

  На сьогодні найбільша кількість порушень конкуренційного законодавства припадає на ринок житлово-комунальних послуг, транспортних послуг, платних послуг державних органів та ринок пального. Про це заявив Голова Антимонопольного комітету України Олексій КОСТУСЄВ під час Інтернет-конференції на порталі Ліга.net.

«Ринок житлово-комунальних послуг — головний біль. Завжди на ньому щось трапляється. Транспорт — постійні конфлікти, судові процеси, там завжди щось вигадують», - зазначив Голова Комітету.

У якості прикладу Олексій Костусєв нагадав про боротьбу Комітету проти обов’язкового годування пасажирів у потягах: «Це ж було. Перейшло у площину особистісних випадів. А є такі речі, про які більшість не знає. Припустимо, коли для державних вагонів вартість послуги одна, а для приватних — інша».

Також Голова Комітету вказав на наявність таких випадків, як нав’язування платних послуг громадянам. «Платні послуги органів влади — це постійний клопіт, тому що вартість завищується». Олексій Костусєв нагадав, що нещодавно було скасовано вимоги МВС до власників транспортних засобів придбавати спеціальні вінілові утримувачі при отримуванні талону про державний технічний огляд, а також обов’язково купувати рятувальне покривало для попередження переохолодження та перегрівання потерпілих у ДТП. Окрім цього, бланк для складання іспиту на водійські права раніше коштував 60 грн., а тепер близько 4 грн.

«До того ж, ми уважно відслідковуємо ринок пального. Крім того, що трапляються сплески, які в центрі уваги всієї країни, ми ведемо постійну роботу в регіонах. І виявляємо порушення, накладаємо штрафи, припиняємо антиконкурентні узгоджені дії. То там, то там домовляться, піднімуть штучно ціни на бензин то в одному регіоні, то в іншому. Ми працюємо постійно, і ця робота безперервна», - підкреслив Олексій Костусєв.

ДОСЛІДЖЕНННЯ ПРОБЛЕМ, ЩО ВИНИКЛИ В АВІАЦІЙНІЙ СФЕРІ, БУДЕ КОМПЛЕКСНИМ

01.02.2007

  Антимонопольний комітет України проводить розслідування ситуації на ринку послуг заправки повітряних суден у зв’язку із підвищенням цін на авіапальне. Про це повідомив Голова відомства Олексій КОСТУСЄВ під час Інтернет-конференції на порталі Ліга.net.

Як зазначив Голова Комітету, «не чекаючи на доручення Кабінету Міністрів України, ми направили учасникам ринку власні запити аби з’ясувати, що відбувається, які ціни і чому вони саме такі. Наразі ми ретельно займаємося цим питанням і, безумовно, АМКУ скаже своє слово. Ми окреслимо межі цього ринку, побачимо частку кожної компанії, подивимося, чи займає хтось із операторів ринку монопольне становище, наскільки всі ці дії відповідають законодавству про захист економічної конкуренції, і будемо приймати рішення».

«Але у нас є питання і до авіакомпаній — вони самі закривають рейси, у пасажирів немає вибору. У мене особисто є питання до авіакомпаній. Вони переносять час і можуть відміняти рейси, тому ми займемося не лише питанням пального для цих авіакомпаній, але й поведінкою самих авіакомпаній. На які, до речі, є чимало скарг з боку пасажирів. Зокрема, з приводу того, що якість їхніх послуг далека від тих, що надаються в цивілізованому світі і які пропонують західні авіакомпанії. Ми комплексно займемося цими питаннями. Вважаю, що ми проведемо оперативні заходи. В Антимонопольному комітеті вже тривають наради з цього приводу», - підсумував Олексій Костусєв.

 АВТОВЛАСНИКАМ НЕ НАВ'ЯЗУВАТИМУТЬ ВІНІЛОВИХ УТРИМУВАЧІВ

23.01.2007

  У відповідь на рекомендації Антимонопольного комітету України МВС України скасувало неправомірну вимогу до власників транспортних засобів при отримуванні талону про державний технічний огляд.

За інформацією Міністерства, Департамент ДАІ службовою телеграмою зобов'язав свої регіональні управління припинити вимагання придбання спеціальних вінілових утримувачів для кріплення талонів. Відтепер автовласники не сплачуватимуть 11,23 грн. за утримувач-кишеньку, а тільки 9 грн. — за сам річний талон.

За бажанням споживачі зможуть придбати утримувачі в підрозділах державного науково-виробничого підприємства МВС України «Рікас». Для цього в приміщеннях МРЕВ ДАІ буде розміщено стенди з відповідною інформацією.

Як відомо, Комітет рекомендував МВС припинити обов'язкове комплектування талонів вініловими утримувачами, оскільки це не передбачено нормативно-правовими актами. Наразі Департамент ДАІ підготував проект наказу щодо змін до стандарту МВС, яким визначив вимоги до бланків талонів техогляду. Для введення в дію цей документ має опрацювати Держспоживстандарт на відповідність законодавству.

«Доки не прийняті зміни до законодавства, автовласники мають право одержувати талон про технічний огляд транспортних засобів і без придбання утримувача. Зі свого боку, Антимонопольний комітет відслідковуватиме, аби подібні нав'язування не мали місце», - зазначив Голова Комітету Олексій Костусєв.

Про захист національного товаровиробника від демпінгового імпорту

23.01.07.

  Одним із механізмів захисту вітчизняних виробників на внутрішньому ринку України від демпінгового або масованого імпорту є проведення антидемпінгових та спеціальних розслідувань у відповідності до Закону України «Про захист національного товаровиробника від демпінгового імпорту» та «Про застосування спеціальних заходів щодо імпорту в Україну». Зазначеними Законами передбачено застосування антидемпінгового або спеціального мита чи введення квоти, які в свою чергу застосовуються рішенням Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі за результатами проведеного Мінекономіки України антидемпінгового або спеціального розслідування. 

Із огляду на вищезазначене та з метою захисту вітчизняного виробника від недобросовісної конкуренції, масового імпорту, головне управління економіки облдержадміністрації повідомляє, що на зовнішньому сайті Міністерства http://www.me.gov.ua в рубриці «Зовнішньоекономічна діяльність» на електронній сторінці «Антидемпінгові, спеціальні та антисубсидиційні  розслідування» знаходиться вся нормативна база та методичні рекомендації по підготовці скарги щодо порушення антидемпінгового, спеціального або антисубсидиційного розслідувань.

 Інформація прес-служби Сумського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України

05.02.2007

Інформація Прес-служби Сумського обласного тервідділення Антимонопольного комітету України

1. На виконання рекомендацій Адмінколегії тервідділення КП „Теплокомуненерго”, що є суб’єктом природної монополії на ринку централізованого постачання теплової енергії у межах діючих мереж смт. Липова Долина, припинило неправомірні дії, що містили ознаки зловживання монопольним становищем, шляхом формування економічно обґрунтованого тарифу на послуги з централізованого постачання теплової енергії, виключивши з собівартості зазначених послуг суми ПДВ газу.

2. На виконання рекомендацій Адмінколегії тервідділення Липоводолинська селищна рада припинила неправомірні дії, що містили ознаки порушення законодавства про захист економічної конкуренції в частині створення умов КП „Теплокомуненерго” для зловживання монопольним становищем на ринку централізованого постачання теплової енергії у межах діючих мереж смт. Липова Долина, та повідомила про формування останнім економічно обґрунтованого тарифу на послуги з централізованого постачання теплової енергії шляхом виключення з собівартості зазначених послуг суми ПДВ газу.

3. На виконання рекомендацій Адмінколегії тервідділення Путивльська міська рада припинила неправомірні дії, що містили ознаки порушення законодавства про захист економічної конкуренції в частині створення умов КП „Путивльміськводоканал” для зловживання монопольним становищем:

 - на ринку централізованого водопостачання шляхом застосування тарифів на послуги з централізованого водопостачання, затверджених для іншого суб’єкта господарювання і не підтверджених розрахунками КП „Путивльміськводоканал”;

 - на ринку централізованого водовідведення шляхом надання зазначених послуг за відсутності рішення міської ради про визначення КП „Путивльміськводоканал” виконавцем зазначених послуг.

4. На виконання рекомендацій Адмінколегії тервідділення виконавчий комітет Охтирської міськради припинив дії, які містили ознаки порушення законодавства про захист економічної конкуренції, шляхом скасування неправомірного рішення, яким надавалося Охтирській філії ТОВ СП „Правекс-Брок” право самостійно змінювати тарифи на теплову енергію для всіх споживачів(крім населення) в разі зміни цін на енергоносії не менше ніж на 4%, що суперечить діючому законодавству та створює умови Охтирській філії ТОВ СП „Правекс-Брок” для зловживань монопольним становищем. 

5. Рішенням адмінколегії накладено штраф на ДП „Свеський лісгосп” за порушення законодавства про захист економічної конкуренції у вигляді неподання інформації територіальному відділенню Антимонопольного комітету України у встановлені головою тервідділення строки. 

6. Адмінколегією тервідділення надано рекомендації ТОВ „Сумикомунтранс” щодо припинення дій, в яких вбачаються ознаки порушення законодавства про захист економічної конкуренції у вигляді зловживання монопольним становищем на ринках оброблення твердих та рідких побутових відходів, в частині укладання із споживачами договору про надання послуг із збирання та вивезення твердих та рідких побутових відходів положення яких не відповідають договору, затвердженому рішенням виконавчого комітету Сумської міськради від 21.02.2006№101.

7. Адмінколегією тервідділення розпочато розгляд справи за ознаками порушення Свеською селищною радою законодавства про захист економічної конкуренції в частині не визначення ВАТ „Свеський насосний завод” виконавцем послуги з централізованого постачання теплової енергії для мешканців смт. Свеса та в частині не укладання з останнім договору на вироблення та виконання зазначених послуг, що створило умови ВАТ „Свеський насосний завод” для зловживання монопольним становищем на ринку централізованого постачання теплової енергії у вигляді відмови від надання послуг теплопостачання, що призвело до ущемлення інтересів споживачів цих послуг у смт. Свеса.

Cтворення конкурентного середовища у сфері державних закупівель

  У відповідності до Закону України „Про внесення змін до Закону України "Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти" та інших законодавчих актів України" від 15.12.05 № 3205-ІV, що набрав чинності 17 березня 2006 року, на Антимонопольний комітет України покладено повноваження спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з питань координації закупівель товарів, робіт і послуг за державні кошти, які до цього виконувало Міністерство економіки України.

Метою цього Закону є створення конкурентного середовища у сфері державних закупівель, а також запобігання проявам корупції у цій сфері, забезпечення прозорості процедур закупівель товарів, робіт і послуг за державні кошти та досягнення оптимального і раціонального їх використання.

Відповідно до статті 14 Закону України „Про внесення змін до Закону України „Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти" та інших законодавчих актів України" замовник торгів у разі застосування процедури закупівлі в одного учасника, за умови, що вартість закупівлі товарів та послуг перевищує 30 тисяч гривень та робіт - 300 тисяч гривень, або торгів з обмеженою участю для закупівлі товарів, робіт чи послуг, очікувана вартість яких перевищує 500 тисяч гривень, має:

-          погодити застосування такої процедури з Антимонопольним комітетом України
(03680, м. Київ, вул. Урицького, 45, тел.(044) 251-60-55, ф. 428-13-42)

або

-          отримати відповідний   висновок щодо обрання процедури закупівлі Тендерної
палати України (01601, м. Київ, вул. Хрещатик, 6, тел. (044) 592-00-84, 592-00-86).

На даний час погодження застосування замовниками окремих процедур державних закупівель здійснюється Постійно діючою адміністративною колегією Антимонопольного комітету України та Адміністративними колегіями територіальних відділень. Слід зазначити, що територіальні відділення здійснюють погодження застосування замовниками процедури:

торгів з обмеженою участю, якщо очікувана вартість закупівлі дорівнює або
перевищує 500 тисяч гривень і не перевищує 1 мільйон гривень;

закупівлі   в одного учасника, якщо очікувана вартість закупівлі дорівнює або
перевищує 30 тисяч гривень і не перевищує 100 тисяч гривень для товарів та послуг та
дорівнює або перевищує 300 тисяч гривень і не перевищує 1 мільйона гривень для робіт.

Замовникам необхідно взяти до уваги, що Антимонопольний комітет України відповідно до статті 3-3 Закону України „Про внесення змін до Закону України „Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти" та інших законодавчих актів України" здійснює погодження застосування процедур закупівель з обмеженою участю та в одного учасника лише за наявності відповідного позитивного висновку Спеціальної контрольної комісії з питань державних закупівель при Рахунковій палаті (01601, м. Київ, вул. Коцюбинського, 7, тел. (044) 234-95-65, 234-10-41, ф. 226-33-82).

Предметні роз'яснення щодо порядку застосування положень Закону України „Про внесення змін до Закону України „Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти" та інших законодавчих актів України" розміщено на Інтернет - сайті Тендерної палати України (www.tрu.пеt.uа). 

Відправити повідомлення для artdruk@ukr.net з питаннями і зауваженнями про цей веб-вузол.
© 2007
Сумська обласна державна адміністрація. Управління з питань внутрішньої політики Сумської ОДА.