This version of the page http://www.buddhism.org.ua/fg/r.php (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-03-27. The original page over time could change.
Буддійський словник

Версія для друку


Буддійський словник


А  Б  В  Г  Д  Е  З  І  Ї  Й  К  Л  М  Н  О  П  Р  С  Т  У  Х  Ц  Ч  Ш  Я

Рангджунг Рігпе Дордже

(1924-1981) Шістнадцятий Кармапа, Рангджунг Рігпе Дордже, народився у Денкхок, провінція Дерге, на сході Тибету. Джампалу Цультріму, особистому слузі п'ятнадцятого Кармапи, його майстер довірив листа з передбаченням обставин своєї нової інкарнації. Джампал Цультрім тепер передав цього листа до рук влади монастиря Цурпху, яка - Беру Кх'єнце, Сітупа та Джамгон Конгтрул прояснили певні деталі - вислала групу для розшуків, що й знайшла дитину. Його доставили у монастир Паплунг, де Сіту Пема Вангчук провів його ординацію, прийняв його обіцянку бодхісатви і дав багато повчань. На додаток, Беру Кх'єнце Лодро Мізат Джампаї Гоча вчив його Тантрі, Бо Кангкар Рінпоче вчив його сутрам, а Джамгон Палден Кх'єнце Озер учив його Махамудрі і Шести йогам Наропи. Він вважав Сіту Пема Вангчука та Джамгона Палден Кх'єнце Озера своїми головними гуру.

Ранджунг Дордже

(1284-1339) Третій Кармапа, Ранджунг Дордже, народився у Дінгрі Лангкор, вразивши присутніх тим, що під час народження сів і проголосив себе Кармапою. Через три роки він поновив свою заяви, зробивши собі чорну шапку і знову проголосивши себе Кармапою. Пройшло ще два роки, поки він зустрів Друбтоп Ург'єнпу, який впізнав дитину як реінкарнацію Карма Пакши і дав йому справжню Чорну Корону, всі речі, якими володів другий Кармапа та - і не менш ніж - усі повчання Каг'ю. Не задовольнившись цим, Ранджунг Дордже розшукував майстрів всіх буддійських традицій того часу і, серед інших, вчився у Тропху Кунден Шераба й Н'єнре Гендюн Бума .

В результаті він досяг великої слави і залучив багато послідовників. Практична людина, він будував як мости, так і медитаційні центри, приносячи користь своїм селянам як у повсякденному житті, так і у духовному. Для нащадків він написав багато текстів і коментарів, зберігши багато повчань у формі, у якій ми використовуємо їх сьогодні. Його двома головними учнями були Г'ялва Юнгтон Дордже Пал, який став наступним регентом лінії, та перший Шамарпа, Кхайдруп Дракпа Сенге.

Лінія Шамарп є другою лінією реінкарнацій у історії тибетської традиції (першою були Кармапи), і почалася коли Ранджунг Дордже подарував Кхайдрупу Дракпа Сенге рубіново-червону корону й титул Шамарпа (Власник Червоної Корони). Червона Корона є точною копією Чорної Корони, що її носять Кармапи, та ілюструє близький зв'язок між ними. Ці корони є символами активності на користь істот і ніяким чином не вказують на різні лінії. Як "Лама у Чорній Короні", так і "Лама у Червоній Короні" є лінією Карма Каг'ю. Шамарпа також відомий як маніфестація Амітаби, Будди Безмежного Світла.

Релігія

Буддизм є однією зі світових релігій. Щоб відрізняти її від релігій віри, можна назвати її релігією досвіду. Кожний крок на шляху і кінцева мета є темою для досвіду. У кінці досягається ідентичність із метою - стан Будди. У точному сенсі можна також сказати, що буддизм не є релігією.

Буддизм також не є філософією. Незважаючи на те, що він логічний, він є більшим ніж пояснення, яким усе є. Він змінює нас. Ми сприймаємо світ по-різному. Через це можна подумати, що буддизм є психологією. Але це також невірно. Психологія корисна і дозволяє нам не бути причиною проблем для себе та інших. Буддизм починається там, де психологія закінчується - коли ми стабільні і розуміємо, що простір не відділяє нас одне від одного, і що суб'єкт, об'єкт і дія є якостями самого ума.

Речунгпа

(1083 - приблизно 1160) Його батьки дали йому ім'я Дордже Драк (Ваджра-слава). Ще дитиною він був здатний запам'ятати багато повчань. Коли йому було дванадцять років, він уперше зустрів Міларепу. Незадовго до цього Міларепа мав видіння Дордже Памо. Вона напророчила йому, що він зустріне місяцеподібного учня. Речунгпа отримав повчання від Міларепи (наприклад, Шість йог Наропи) і залишався з ним багато років. У цей час він ходив до Індії і отримав повчання від Баланчандри й Тіпупи, сина Марпи. Він також ходив до центрального Тибету й отримав повчання - включаючи повчання Махамудри - від різних учителів. Після досягнення їм повного усвідомлення Міларепа сказав залишити його. Речунгпа вчив Дхармі у Тибеті та мав багато учнів.

Рівень істини

Стан Істини

Рівень радості

Стан Радості

Рінпоче

Почесний титул, що означає "дорогоцінний". Часто дається буддійським майстрам.

Румтек

Монастир у Сіккімі, Індія. Після того як китайці змусили Рангджунга Рігпе Дордже покинути Тибет, колишній король Сіккіма, Таші Намг'ял, дав йому землю для будівництва монастиря.

Рьолпе Дордже

(1340-1383) Четвертий Кармапа, Рьолпе Дордже, народився у провінції Конгпо, у Центральному Тибеті. Під час народження він сів та заговорив - цього разу обравши для декламації мантру Ченрезіга, "Ом Мані Пеме Хунг", чим перевершив свою попередню інкарнацію. Залишивши - будучи у попередній інкарнації - ясні інструкції своєму секретареві, Рінчен Палу, за якими знаками шукати, дитина була швидко знайдена, і її навчання почалося. У шість років він прийняв обітниці Пристанища та обіцянки мирянина від Токден Гон Г'ялви, який також учив юного Кармапу Тантраяні. Йому було дванадцять, коли, подорожуючи до Центрального Тибету, він зустрів тримача лінії Г'ялва Юнгтона Дордже Пала та став запевняти старого у своїй справжності, розповідаючи епізоди зі свого попереднього життя у якості третього Кармапи. Далі він попросив Г'ялва Юнгтона Дордже Пала дати йому передачу повчань Каг'ю. Коли його освіта у своїх колишніх учнів була закінчена, Рьолпе Дордже багато подорожував по всьому Тибету і Китаю, навчаючи та беручи учнів, найголовнішим з яких був другий Шамарпа, який став наступним регентом лінії.

А  Б  В  Г  Д  Е  З  І  Ї  Й  К  Л  М  Н  О  П  Р  С  Т  У  Х  Ц  Ч  Ш  Я

Написати вебмайстру