This version of the page http://www.library.kherson.ua/win/history_u.htm (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-03-21. The original page over time could change.
Вікна в Америку - дітям
додому
Місія проекту та загальна інформація
Історія: Дізнайся більше про історію Сполучених Штатів Америки
Мапа США:Дізнайся про 50 штатів
Дізнайся про політичну структуру Сполучених Штатів
Різноманітність людей в Америці
Діти в Америці
Основні Американські інформаційні лінки
План роботи “English Club”
Eng
контакти


Історія

Короткий огляд історії Америки

Вважається, що перші люди почали поселятись в Америці приблизно 11 000 р. до н. е. Ці люди перетнули Берінгову Протоку. Вони розійшлись із Далекої Півночі і розселились по всій території Північного та Південого Американського континентів. Ці люди відомі нам як американські індіанці, коріні американці чи корінне населення Америки. Вони розвинули велику різноманітність культур і стилів життя.

(http://www.worldalmanacforkids.com/explore/us_history/americanindian.html)

Є багато суперечок про те, хто і коли були перші європейці, які прийшли на американський континент. В той час коли більшість визнають, що Колумб привів першу експедицію на континент, інші доводять, що першими з європейців прибули туди скандинавські вікінги або ірландські кельти. Інші вчені виявили, що, можливо, китайці були першими некорінними американцями, що дослідили континент. Більша частина ранньої історії континенту знаходиться за завісою таємниці, і, схоже на те, що так і залишиться за нею, назважаючи на всі зусилля археологів та істориків.

Незважаючи на ці дебати, ми можемо продовжити далі розповіддю про історію пізніх 1400-х. Експедиція Колумба (1492) була першою висадкою некорінних людей на американський континент. Результати були вражаючі. Рух з завоювання цього нового світу швидко пронісся по всій Європі, як і жага використання в своїх цілях доступних цінних ресурсів.

У 1502 північний і південний американські континенти були названі на честь їх відкривача, Амеріго Веспуччі, хто був першим європейцем, котрий визначив, що ці нові землі не були частиною Азії.

У 1524 Джованні да Веразано дослідив землі від Каліфорнійського Узбережжя до Нью-Йоркської Гавані. Першим значним європейським містом був Сент-Августін, заснований у Флоріді іспанцями. Під час 1500-х і 1600-х дослідження і засвоєння перейшли на швидкий темп.

Східне побережжя Північноамериканського континенту з часом стало частиною англійських колоній. Колоніальні правителі та поселенці витіснили корінне населення і почали фермерствувати і розробляти? край. В межах цих земель існували 13 колоній (Масачусетс, Род Айленд, Конектікут, Нью Гемпшир, Нью Йорк, Делавер, нью Джерсі, Пенсильванія, Вірджинія, Меріленд, Північна Кароліна, Південна Кароліна, Джорджія).

Під англійським правлінням європейські поселенці процвітали, тоді як корінні американці чи зустрічали смерть, чи на них чекав важкий та небезпечний перехід на захід, а африканські раби ввозились для роботи на величезних фермах. Але Англія занадто притісняла власних поселенців. У середині 1700-х піднялись кілька повстань. Незважаючи на популярні демонстрації єдності, думки американських колоністів дуже розділялись щодо того, що вони мають робити: одні прагнули незалежності, інші хотіли кращого представництва в Англії, а інші хотіли залишити все як є. Незважаючи на суперечки, у 1775 в Масачусетсі почалася битва, яка відзначила початок Американської революції. 4 липня 1776 Континентальний Конгрес (на який було скликано представників усіх 13 колоній) підписав Декларацію Незалежності.

Війна тривала до 1781, коли британці здались. Результатом була нова вільна американська нація, але її форму правління ще потрібно було визначити. Проте 17 вересня 1987 Тридцять дев’ять Делегатів ухвалили нову Конституцію (http://www.house.gov/Constitution/Constitution.html), установивши структуру уряду і основні принципи його роботи, які ще досі діють у наш час.

30-го квітня 1789 Джордж Вашингтон прийняв присягу як перший президент Сполучених Штатів Америки.

Після того, як Америка стала незалежною країною, вона зіткнулась із численими роками труднощів, з середини і з зовні. Відбулося зростання промисловості на Півночі і зростання сільськогосподарського виробництва на Півдні. Конфлікти довкола пунктів - таких як скільки влади повинен мати федеральний уряд над Штатами, торгівля, внутрішня політика і работоргівля – привели до Громадянської Війни СШ. Ця війна тривала 4 роки (1861-1865), і призвела до загибелі більш ніж півмільйона людей і докорінного руйнування власнісної та економічної спроможності. Півленні Штати зазнали поразки, і работоргівлі офіційно було покладено кінець, порте утиски рабів, котрі знову здобули свободу, пордовжувались ще впродовж багатьох років.

Почалася кампанія з подальшого просування на захід, навіть штовхачи корінних американців у подальші нестатки. Вона була заохочена зростанням індустріалізації, яка дозволила залізниці рухатись далі й швидше. До того ж зростання кількості населення, викликане кращим піклуванням про здоров’я та імігрантами, змусила громадян шукати нових земель для поселення, а уродженців Заходу – вирощувати більше їжі щоб нагодувати людей Сходу.

У цей час америка увійшла у період, який названо Новітньою Ерою. СШ зробили великий крок уперед з технології, були зроблені також великі наукові відкриття. Америка зайняла місце поміж великих націй світу й утримувала цю позицію протягом багатьох років. Численні конфлікти визначили для американців 1900-ті, але і великі досягнення. Національний дух, що поширювався скрізь, і притік імігрантів забарвили національну культуру. Вступ Америки в І та ІІ Світові, Корейську та В’єтнамську Війни, численні конфлікти в Латинській Америці, і нещодавні війни в Іраку та Авганістані. В межі власних кордонів ми направили Права Жінок та Громадянські Права для Меньшин. Ми постраждали (разом з рештою світу) від Великої Депресії. Ми зробили кроки в мистецтві та культурі, наприклад, джаз вважається великим Американським Скарбом (http://www.hr57.org/pages/903812/). Історія Америки складна, незважаючи на її стислість, тільки 230 років. Будь ласка, почувайся вільним відвідати лінки внизу для більш детальної інформації.

Лінки:

Загальна Історія Америки:

http://sunsite.berkeley.edu/KidsClick!/midamer.html

http://www.yahooligans.com/Around_the_World/Countries/United_States/History/

http://americanhistory.about.com/

http://www.mrburnett.net/ushistory1.html

http://memory.loc.gov/ammem/ndlpedu/features/timeline/

http://www.legionkids.org/

http://www.gliah.uh.edu/index.cfm

http://usinfo.state.gov/usa/infousa/facts/history/toc.htm

http://www.digitalhistory.uh.edu/encyclopedia/encyclopedia.cfm

Дорога Сліз: Рух корінних американців на захід (Черокі)
http://www.cviog.uga.edu/Projects/gainfo/trailtea.htm

Торгівля африканськими рабами: Оповідання
http://vi.uh.edu/pages/mintz/primary.htm

Прапор США:
http://www.bigriver.net/ourflag/flag001.html