МІЖНАРОДНІ НАУКОВІ ТА ОСВІТНІ СТИПЕНДІЇ

Назва:
 
Країна та організація: США, Канада, Швеція, країни ЄС; НТЦУ - Науково-технологічний центр України
Галузі наукових досліджень: будь-які наукоємкі технології та розробки, які були пов'язані з озброєнням та дозволяють комерційне використання
Термін подання: в будь-який час

Програма передбачає, що партнерство буде проходити як тристоронній процес, в якому УНТЦ є посередником між українськими вченими, які шукають фінансову підтримку для втілення у життя результатів своїх наукових розробок, та закордонними компаніями,які зацікавлені в українських дослідженнях та розробках та можуть надати відповідне фінансування для їх впровадження. НТЦУ забезпечує звільнення від сплати податків, митних зборів, моніторинг, аудит проектів та їхню звітність.

Науковці, які бажають знайти партнера для виконання проекту або, навпаки, дати оголошення про свої дослідження з метою бути запрошеними для участі в якості партнерів в інших проектах, можуть звернутися на сервер Наукової програми НАТО - The NATO Science Programme. В розділі, присвяченому пошуку партнера FIND A COLLABORATOR, можна дізнатися, як працює дошка оголошень How the bulletin board works ... , переглянути перелік зареєстрованих дослідників View researchers listed і дати свою об'яву Add your name. Для цього треба вибрати свій напрямок досліджень та заповнити реєстраційну форму в режимі online.


 

 
Назва: Магістратура в Мічиганському технологічному університеті
 
Країна та організація: Мічиганський технологічний університет , США
Галузі наукових досліджень: інженерія, ділове адміністрування, лісове господарство, технологічні науки

 

 
Назва: Аспірантура в Центральному Європейському Університеті
 
Країна та організація: Центральний Європейський Університет
Галузі наукових досліджень: гуманітарні та соціальні науки

 

 
Назва: Наукові стипендії фонду Аденауера
 
Країна та організація: Фонд Конрада Аденауера, Німеччина
Галузі наукових досліджень: політологія, економіка та юриспруденція

 

 
Назва: Короткотермінові стипендії для молодих науковців
 
Країна та організація: Аґенство з Міжнародного розвитку(СІDА), Канада
Галузі наукових досліджень: економічні та соціальні науки

 

 
Назва: Стипендії і гранти INTAS для молодих вчених.
 
Країна та організація: країни INTAS, Міжнародна асоціація для сприяння співпраці з вченими нових незалежних держав колишньо
Галузі наукових досліджень: будь-які

Мета програми - підтримка молодих дослідників віком до 35 років з держав колишнього Радянського Союзу.

Стипендії для молодих вчених , які задіяні в проектах INTAS:

  • проект - об'єднані стипендії;
  • гранти для конференцій.

Стипендії для молодих вчених , які не задіяні в проектах INTAS:

  • програма стипендій PhD (еквівалентна до навчання на ступінь кандидата наук в колишніх країнах СРСР);
  • стипендії для недавно кваліфікованих кандидатів наук;
  • стипендії для кандидатів наук.


 

 
Назва: Міжнародні стипендії та гранти Американської асоціації вищої освіти для жінок
 
Країна та організація: США, Американська асоціація вищої освіти для жінок
Галузі наукових досліджень: будь-які

Міжнародні стипендії надаються жінкам для навчання або досліджень в своїй країні або, в окремих випадках, іншій. Додаткові гранти призначені для підтримки проектів, які будуть виконуватися в рідній країні апліканта.

Всі апліканти мають продемонструвати високий науковий та професійний рівень в обраній сфері. Перевага надається жінкам, діяльність яких сприяє покращенню життя жінок.

Міжнародні стипендії призначені для підтримки навчання в акредитованих навчальних закладах. Апліканти повинні мати ступінь, еквівалентний бакалавру США, і своєчасно вступити до запропонованого учбового закладу. Шість із 45 стипендій фінансуються спільно з Міжнародною федерацією вищої освіти для жінок (International Federation of University Women - IFUW), і призначені членам IFUW. Їх отримувачі можуть проводити дослідження не тільки на батьківщині.

Додаткові гранти для проектів на батьківщині - одночасно з Міжнародною стипендією аплікант може отримати грант на наступний рік для виконання проекту вдома. Проект має бути пов'язаним з тематикою досліджень апліканта та мати прямий позитивний вплив на рівень життя жінок.

Надсилайте запит на адресу: AAUW Educational Foundation Department 60 2201 N. Dodge St. Iowa City, IA 52243-4030


 

 
Назва: Стипендії та гранти для іноземних студентів
 
Країна та організація: Британська Рада, Великобританія
Галузі наукових досліджень: будь-які

Ці стипендії надаються урядом Великобританії, а також різними донорськими організаціями і розповсюджуються через Британську Раду. Перелік стипендій включає:

  • Technical Co-operation Training (TCT) - cтипендію фінансує Overseas Development Administration. Пріоритетні напрямки: соціологія та технічні науки. Кандидатами можуть бути особи віком до 45 років, аспіранти або спеціалісти з вищою освітою та досвідом роботи. Термін навчання - від 3 місяців до 3 років.
  • Overseas Research Students Awards Scheme (ORSAS) Advanced Fellowships - cтипендії для аспірантів, які займаються науковими дослідженнями у будь-якій галузі та бажають отримати ступінь у британському університеті. Термін навчання - від 1до 2-3 років.
  • Стипендії Британської Ради та Уряду Великобританії - для громадян України віком 25-40 років, які мають вищу освіту, добре володіють англійською мовою і бажають вдосконалити освіту у Великобританії. Пріоритетні напрямки: соціальні, економічні, гуманітарні науки, право, освіта. Термін навчання - від 3 до 12 місяців . Програма передбачає оплату витрат на проїзд, навчання та щомісячні виплати.
  • Літні курси підвищення кваліфікації для викладачів англійської мови - для тих, кому ще залишилося не менш, ніж 10 років до пенсії, хто має вищу освіту, працює викладачем англійської мови. Конкурс відбувається щорічно - восени.


 

 
Назва: Науково-освітні стипендії Франції
 
Країна та організація: посольство Франції
Галузі наукових досліджень: будь-які

Стипендії Французького уряду - надаються претендентам із закінченою вищою освітою, які не старші 30 років, на термін до одного року при попередньому записі на Третій цикл навчання (DESS, DEA, these de doctorat) у одному з вузів Франції за такими спеціальностями: економіка, управління, фінанси, адміністрування, право, точні та прикладні науки, гуманітарні науки (соціологія, історія). Термін подання належних документів та співбесіди з керівником Французького Центру: до лютого 2003 року

Стажування "Знайомство з Францією" - для молоді 18 - 25 років. Поєднує зустрічі, культурну програму та активний відпочинок у різних регіонах країни. Проходить улітку, триває в середньому 2 тижні.

"Багатонаціональні стажування" - для українців до 40 років, які володіють французькою мовою. Стажування мають освітній характер, їх зміст відповідає університетському, професійному чи асоціативному курсу навчання обраних кандидатів. Проходять улітку, тривають в середньому 2 тижні.

Наукові стипендії ЮНЕСКО у галузі біотехнології - для науковців віком до 40 років. Тривалість стипендії 1 - 3 місяці. Терміни подання заяв: 30 червня та 30 грудня поточного року.

Короткотермінові стипендії з фундаментальних наук UNESCO/ ICSU/ TWAS - для науковців з країн, що розвиваються, та Центральної і Східної Європи з метою здійснення короткотермінових досліджень в провідних іноземних наукових центрах та ознайомлення з технікою, недоступною в їхній країні. Галузі досліджень: математика, фізика, хімія, біологія або геологія. Стипендії тривають від одного до трьох місяців. Останній термін подання заяв -15 вересня поточного року.

Програми PhD - фінансуються Європейським Докторським Коледжем. Молоді науковці мають можливість підготувати PhD у будь-якій науковій галузі одночасно у двох різних університетах Європи: однин - це університет у Стразбурзі, інший - університет будь-якої європейської країни (крім Франції) за вибором претендента.

Програма технічного співробітництва BRITEST - дає змогу приймати на французьких підприємствах або в лабораторії (на вибір) дослідників з Центральної та Східної Європи з метою налагодження зв'язків для майбутньої співпраці. Програма надає дослідницькі стипендії від 6 місяців до 1 року. Програма адмініструється Національною Асоціацією Технічних Досліджень Франції (ANRT).


 

 
Назва: Наукові стипендії Німеччини
 
Країна та організація: Німеччина, державні та приватні установи
Галузі наукових досліджень: будь-які

Фонд Фрідріха Наумана - фінансує програму підтримки спеціалістів, які отримали можливість навчатися у вузах Німеччини. Надаються стипендії для отримання першої вищої освіти, підвищення кваліфікації, підготовки дисертації.

Фонд Ганса Зайделя - надає підтримку студентам для отримання наукової та професійної освіти; фінансує проведення наукових досліджень та закордонні поїздки.

Фонд Фрідріха Еберта - діяльність охоплює такі сфери: політична освіта у власних освітніх центрах Фонду та на семінарах; стипендії для студентів та молодих випускників в усіх дисциплінах; дослідження в галузях суспільної історії та суспільних наук.

Фонд Конрада Аденауера - тематика програм цього Фонду в Україні охоплює питання парламентської демократії, ролі політичних партій, переходу до соціально-орієнтованої ринкової економіки, громадської освіти та навчання журналістів. Надаються стипендії молодим дослідникам, які займаються дослідженнями у галузі економічних та політичних реформ в Україні, а також журналістам та юристам під конкретні дослідницькі проекти.

Фонд Олександра Гумбольдта - вчені з високим рівнем наукової кваліфікації можуть отримувати різноманітні стипендії та премії для проведення довготривалих досліджень у Німеччині: Гумбольдтовські наукові стипендії для висококваліфікованих дослідників у віці до 40 років, які мають докторський ступінь; Гумбольдтовські наукові премії для вчених з міжнародним авторитетом; премії Макса Планка за розвиток міжнародної співпраці.


 

 
Назва: Програма "Громадські зв'язки"
 
Країна та організація: США, Бюро з питань освіти та культури Держдепартаменту США
Галузі наукових досліджень: босвіта, екологія, охорона здоров'я, бізнес, право

Програма "Громадські зв'язки", яку фінансує Бюро з питань освіти та культури Держдепартаменту США, пропонує практичне навчання та стажування у США терміном від трьох до п'яти тижнів для українських підприємців, урядовців, журналістів, представників неурядових організацій, журналістів, юристів, лікарів, фахівців у сфері освіти, екології, охорони здоров'я та підтримки бізнесу.

Виконання програми адмініструє неприбуткова організація "Проект Гармонія" (http://www.projectharmony.org/), яка проводить численні культурні, освітні та професійні навчальні програми в межах СНД.


 

 
Назва: Наукові стипендії НАТО
 
Країна та організація: країни НАТО, НАТО
Галузі наукових досліджень: будь-які

Ця програма є частиною Наукової програми НАТО. Критерії на право отримання стипендії та процедуру подання заявки можна взнати у національного адміністратора в тій країни НАТО, де планується навчання або наукова робота. Перелік стипендій включає:

  • Basic Fellowships - для науковців, які мають університетську освіту і бажають вдосконалити свою наукову або технічну освіту, щоб здобути більш високий ступінь.
  • Advanced Fellowships - для науковців, які займаються поглибленими дослідженнями, мають PhD або еквівалентний ступінь і досвід наукової роботи і бажають проводити дослідження в країні НАТО.
  • Senior Fellowships - для вчених з високими науковими ступенями, які бажають прочитати курс лекцій або проводити дослідження в науковому закладі обраної країни.

 

 
Назва: Стипендії для аспірантів Nuffield College, Оксфорд
 
Країна та організація: Великобританія, Nuffield College, Оксфорд
Галузі наукових досліджень: економіка, політика, соціологія

Стипендія надається для підготовки дисертації. Кандидати повинні мати не менш 8 років досвіду дослідницької або викладацької роботи у відповідних галузях.


 

 
Назва: Програма візитів до коледжів Оксфордського університету
 
Країна та організація: Великобританія, Оксфордський університет, Інститут "Відкрите суспільство", Британська Рада.
Галузі наукових досліджень: будь-які

Коледжі Оксфордського університету пропонують програму короткотермінових візитів для дослідників (як правило, викладачів університетів), хто бажає працювати в бібліотеках Оксфорду або отримати консультації у спеціалістів Оксфорду. Передбачені: одномісячні візити до одного з коледжів Оксфордського університету, причому більшість місць доступні протягом літнього періоду; трьохмісячні візити до Nuffield College виключно для соціальних досліджень. Володіння англійською мовою є необхідним і може бути перевірене. Перевага надається тим, хто працює над спеціальним проектом, наприклад новою книгою або курсом лекцій.


 

 
Назва: Стипендії Джона Пейна
 
Країна та організація: Великобританія, Європейська школа бізнесу (Лондон)
Галузі наукових досліджень: економіка

Стипендії надаються для проходження 3-річного курсу навчання з метою отримання магістерської ступені. За додатковою інформацією та аплікаційними формами звертатися безпосередньо до Європейської школи бізнесу (Лондон) або в Британську Раду.


 

 
Назва: Стипендії для навчання в Річмонді
 
Країна та організація: США, Річмонд - Американський міжнародний університет в Лондоні
Галузі наукових досліджень: будь-які

Часткова стипендія надається як допомога студентам у фінансуванні їх навчання. Детальна інформація надається деканом Річмонда з питань прийому та фінансової допомоги.

Подання заявок здійснюється через Інтернет в режимі онлайн.


 

 
Назва: Стипендії Ротшильда
 
Країна та організація: Великобританія, NM Rothschild & Sons
Галузі наукових досліджень: економіка

Стипендія надається аспірантам, які є громадянами країн СНД, для навчання протягом 1-2 років з метою отримання наукового ступеня з економіки в коледжі св. Антонія в Оксфордському університеті. Стипендія передбачає оплату навчання та проживання. За додатковою інформацією та аплікаційними формами звертатися до коледжу св. Антонія в Оксфордському університеті не пізніше 30 вересня.


 

 
Назва: Гранти та стипендії фонду Альфреда Слоуна
 
Країна та організація: США, фонд Альфреда Слоуна
Галузі наукових досліджень: наука, технологія, вища освіта

Заявку на грант можна подавати у будь-який час. Не існує стандартної аплікаційної форми, але рекомендовано спочатку надіслати до фонду стислий лист-запит, щоб отримати відповідь стосовно можливості отримати фінансову підтримку. В цілому проектна пропозиція не повинна бути більшою, ніж 20 сторінок.

Підтримка надається проектам в галузях науки та технологій, економіки, вищої освіти.


 

 
Назва: Бельгія: щорічні стипендії для науковців країн Східної та Центральної Європи.
 
Країна та організація: Бельгія
Галузі наукових досліджень: будь-які

Служба прем'єр-міністра Бельгії з питань науки, техніки та культури прийняла рішення про виділення щороку 40-50 стипендій для науковців віком до 50 років з країн Східної та Центральної Європи з метою проведення наукових досліджень в різних галузях науки, техніки та культури на базі наукових установ Бельгії протягом 6 - 12 місяців.


 

 
Назва: Програма стажування молодих викладачів
 
Країна та організація: США
Термін подання: Буде оголошено пізніше

Програма в Україні адмініструється: Офіс програм ім. Фулбрайта

Опис програми: гранти надаються на 11 місяців викладачам вищих навчальних закладів України для відвідання навчальних курсів та консультування з американськими науковцями щодо розробки учбових планів та методів викладання.

Учасники повинні мати 2-8 років викладацького досвіду, бути віком до 40 років і на поточний момент працювати над кандидатською дисертацією або мати кандидатський ступінь.Програма робить основний акцент на викладання, а не на дослідження.

Основні галузі: управління в бізнесі, економіка, управління в галузі освіти, охорона навколишнього середовища, журналістика, право, бібліотекарська справа та інформатика, політологія, психологія, громадська політика, громадське управління, соціологія, архітектура та міське планування, культурна антропологія, історія, лінгвістика, філософія, література, американські студії.


 

 
Назва: Програма стипендій для аспірантів ім. Фулбрайта (Fulbright)
 
Країна та організація: США, Американські ради з міжнародної освіти ACTR/ ACCELS
Галузі наукових досліджень: мистецтво, гуманітарні та соціальні науки
Термін подання: 16 травня 2003 року

Програма підтримує навчання аспірантів з України в університетах США на протязі одного академічного року чи дослідження архівів в університетах США, щоб зібрати матеріали для закінчення кандидатської дисертації.


 

 
Назва: Премії Ради дослідницьких обмінів (IREX) для наукової співпраці з партнерами із Австралії
 
Країна та організація: Австралія, Австралійська дослідницька рада; США, Рада дослідницьких обмінів
Галузі наукових досліджень: будь-які
Термін подання: квітень поточного року

Премія надається для підтримки співпраці та обмінів на термін від одного до трьох років. Заявку подає австралійський партнер, вона має включати робочий план та дані про відповідне фінансування з боку кожного партнера. Премія не передбачає заробітної плати, а тільки повну оплату подорожей. Перевага надається країнам, які підписали Меморандум про взаєморозуміння з Австралійською дослідницькою радою або мають традиційні наукові зв'язки.

Е-пошта: karen.mow@detya.gov.au


 

 
Назва: Наукова стипендія Фонду королеви Ядвіги на 2002 / 2003 академічний рік
 
Країна та організація: Польща, Ягеллонський університет у Кракові
Галузі наукових досліджень: будь-які
Термін подання: квітень щорічно

Стипендія для наукових працівників та докторів наук вищих учбових закладів з країн Центральної і Східної Європи, країн колишнього Радянського Союзу та Балканських країн. Ця стипендія не вимагає відмови від інших наукових стипендій.


 

 
Назва: Співробітництво в науці та інженерії (COBASE).
 
Країна та організація: США; Національний науковий фонд (NSF), Офіс Науково-дослідної Ради у Центральній Європі та Євразії
Галузі наукових досліджень: археологія, антропологія, астрономія, біохімія, біофізика, генетика, біологічні науки, хімія, комп'ютерні науки, земельні науки, економія, інженерія, екологія, географія, історичні та філософські науки, лінгвістика, математика, фізика, політичні науки, наукову та технологічну політику, соціологію та психологію, яка не пов'язана з медициною
Термін подання: квітень 2003 року

Підтримка американських спеціалістів, котрі бажають запросити до себе в гості і / чи відвідати своїх колег з Центральної Європи або країн колишнього Радянського Союзу для проведення науково-дослідних проектів і підготування науково-дослідних пропозицій щодо співробітництва.


 

 
Назва: Дослідницької ради Норвегії
 
Країна та організація: Норвегія, Дослідницька рада
Галузі наукових досліджень: будь-які
Термін подання: 1 квітня поточного року

Стипендії на візити відомих вчених. Стипендія надається для проведення досліджень в наукових закладах Норвегії і передбачає витрати, пов'язані з перебуванням у Норвегії, та транспортні витрати. Термін - до одного року. Заявку, яку спільно готують кандидат та норвезька дослідницька установа, де планується перебування, подається норвезькою стороною.

Додаткова інформація: http://www.forskningsradet.no/english


 

 
Назва: Гранти NSERC
 
Країна та організація: Канада, NSERC - Рада Канади з досліджень у галузі природничих та інженерних наук
Галузі наукових досліджень: природничи та інженерні науки
Термін подання: 1 квітня 2003 року

Програма надає такі гранти:

  • Гранти NSERC для вчених з інших країн - для перебування у Канаді.
  • М