Europa > The European Union in the World > Delegations EN - [УКР]
Представництво Європейської Комісії
в Україні
Головна сторінка | Контакти | Мапа сайту | Посилання | Вакансії | Стажування

У Європейському Парламенті відбулися слухання з проблем свободи преси в Росії

Слухання пройшли 21 листопада у підкомітеті з питань прав людини.

Подія була спрямована на обговорення ситуації навколо свободи російської преси після трагічної загибелі російської журналістки Анни Політковської. „Політковську було вбито, бо вона говорила правду”, - заявила у своєму виступі голова підкомітету з питань прав людини Елен Флотр. „Європейський Парламент також шукає правди та справедливості”, - наголосила депутат.

На слуханнях виступив Віталій Ярошевський, заступник головного редактора „Нової газети”, в якій працювала журналістка. „У Росії не залишилося незалежної преси”, - заявив Ярошевський. „Директори телеканалів є клонами один одного, які займаються пропагандою режиму”, - наголосив журналіст.

За словами французької дослідниці Марі Мандрас, Росія стає „дедалі авторитарнішою” країною, в якій існує „система безкарності” злочинців.

Після трагічної загибелі Анни Політковської Європейський Парламент ухвалив резолюцію, в якій закликав інституції та країни ЄС у перемовинах про укладання нової угоди з Російською Федерацією зробити основний акцент на питаннях демократії, прав людини та свободи слова.

Перемовини щодо нової рамкової угоди між ЄС та Російською Федерацією мають розпочатися на саміті „ЄС – Росія”, що відбудеться 24 листопада в Гельсінкі. Термін дії нинішньої Угоди про партнерство та співпрацю Росії та ЄС спливає 2007 року.

Напередодні саміту газета Financial Times опублікувала статтю президента Російської Федерації Владіміра Путіна. У статті президент Росії наголошує на тому, що „Європі нема чого боятися від Росії” і що сторонам слід „поважати історичне розмаїття європейської цивілізації” та не „нав’язувати одна одній штучних стандартів”.

Російська Федерація відіграє ключову роль для європейського енергетичного ринку. На російський імпорт припадає 24% загального споживання газу та 25% споживання нафти в ЄС.

Водночас на неформальному саміті ЄС, що відбувся минулого місяця, президент Європейського Парламенту Йосеп Боррель заявив, що Європа „не обмінюватиме права людини на енергоресурси”. ››› докладніше

нагору