This version of the page http://www.molod-kredit.gov.ua/print/84 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-03-04. The original page over time could change.
Іпотечні кредити доступні лише 8-10% працездатного населення - Павленко
Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву
Іпотечні кредити доступні лише 8-10% працездатного населення - Павленко

    Іпотечні житлові кредити комерційних банків в Україні на сьогодні доступні лише 8-10% працездатного населення. Про це заявив міністр у справах сім’ї, молоді та спорту Юрій ПАВЛЕНКО у ході парламентських слухань “Про стан молодіжного житлового будівництва в Україні”.

   Як передає кореспондент УНІАН, за його словами, у розвинутих країнах світу такими кредитами користуються 60-70% громадян.

   Він підкреслив, що для того, щоб громадянин отримав іпотечний кредит, він, передусім, повинен мати значний рівень доходів.

   На думку міністра, серед причин, через які більшість громадян не можуть придбати житло – недостатній рівень доходів, висока вартість 1 кв. м житла, великий розмір першого внесу (близько 30% від вартості) по стандартному іпотечному кредиту.

   Ю.ПАВЛЕНКО наголосив, що діючі програми державної допомоги із забезпечення житлом окремих категорій населення – військовослужбовців, працівників бюджетної сфери, осіб, які постраждали від аварій Чорнобильській АЕС, селян – не достатньо ефективні. Вони суттєво відрізняються одна від одної і містять різні механізми реалізації.

   Він акцентував, що не існує єдиної державної стратегії забезпечення житлом малозабезпечених та малозахищених громадян України. “Існує парадоксальна ситуація, коли в місті Києві існують декілька механізмів забезпечення молоді житлом, фінансування яких здійснюється з державного та місцевого бюджету через різні устави. Це призводить в результаті до розпорошення фінансових ресурсів та до зниження ефективності молодіжної політики в цілому регіоні”, - заявив міністр.

   Ю.ПАВЛЕНКО також повідомив, що на сьогодні середня забезпеченість житлом в Україні становить близько 20 кв. м. загальної площі на особу, тоді як у розвинутих країнах цей показник у 2-3 рази вищий. У черзі на отримання житла перебуває близько 1,5 млн. людей, з яких близько 672 тисяч потребують соціального житла. “В середньому, щорічно отримують житло лише до 30 тисяч черговиків. Це означає що при збереженні існуючих темпів середньому черговику доведеться чекати, десь, близько 60 років”, - зазначив міністр.

   Крім того, Ю.ПАВЛЕНКО навів дані соціологічних опитувань, за якими відсутність житла є однією з причин низької народжуваності.

Віра Євтушина, УНІАН (http://www.unian.net)
28.03.2006 р.

Постійна адреса сторінки: http://www./news/84
При використанні матеріалів з сайту гіперпосилання (hyperlink) на сайт Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву (http://www.molod-kredit.gov.ua) обов'язкове