This version of the page http://www.nplu.kiev.ua/uk/rule.htm (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-03-03. The original page over time could change.
:::Правила користування:::
Правила користування

Витяг з "Правил користування Національною парламентською бібліотекою України"

1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

1.1. Правила користування Національною парламентською бібліотекою України розроблено на підставі Типових правил користування бібліотеками в Україні, затверджених наказом Міністерства культури і мистецтв України від 5 травня 1999 року за № 275.

2. ПРАВА КОРИСТУВАЧІВ

2.1. Кожний громадянин України незалежно від статі, віку, національності, освіти, соціального походження, політичних та релігійних переконань, місця проживання, а також підприємства, установи, організації мають право на бібліотечне обслуговування у Національній парламентській бібліотеці України.

2.2. Іноземці та особи без громадянства, що перебувають в Україні на законних підставах, користуються тими самими правами на бібліотечне обслуговування, що й громадяни України.

2.3. Користувачі мають право отримувати додаткові платні послуги, перелік яких затверджено постановою Кабінету Міністрів України №534 від 5.06.97.

ПРИМІТКА:

  • Для запису до бібліотеки військовослужбовців пред'являється службове посвідчення.
  • Запис до бібліотеки учасників Великої Вітчизняної війни, учасників ліквідації аварії на ЧАЕС, пенсіонерів, інвалідів, бібліотечних працівників, студентів бібліотечних факультетів вузів, училищ культури здійснюється безоплатно.

2.4. У разі зміни місця проживання, зазначеного в паспорті, користувач повинен повідомити про це бібліотеку в місячний термін особисто або по телефону (тел. 229-02-34; 278-43-93).

2.5. Громадяни, які перебувають у Києві тимчасово і бажають користуватися бібліотекою, для запису повинні пред'явити паспорт з відміткою про постійне місце проживання, сплатити вартість квитка, встановленої бібліотекою і одержати тимчасовий читацький квиток. По закінченні терміну користування бібліотекою, вказаного в квитку, він вважається недійсним.

2.6. У разі втрати читацького квитка користувач повинен написати заяву на видачу йому дубліката, відшкодувати вартість його в розмірі, що відповідає витратам на його виготовлення і отримати дублікат читацького квитка. При втраті дубліката читацький квиток не поновлюється.

3. Користуючись документами з бібліотечного фонду, читач повинен дбайливо ставитися до них; при одержанні документів має перевірити їхню кількість та наявність пошкоджень і в разі виявлення дефектів попередити про це бібліотекаря, який зобов'язаний зробити на документах відповідну позначку. В іншому разі відповідальність за виявлені в книгах дефекти несе користувач.

3.1. Кожний документ, виданий на абонементі, фіксується в читацькому формулярі і підтверджується підписом користувача.

ПРИМІТКА:

  • В разі одержання документів довіреною особою необхідно мати на це письмове доручення користувача.

3.2. За кожний документ, одержаний в читальному залі, користувач розписується на вимозі встановленого зразка. Повернення документів засвідчується підписом бібліотекаря в контрольному листку, який повертається черговому охорони.

3.3. Користувач, який втратив або пошкодив документ з фонду бібліотеки, повинен замінити його аналогічним чи документом, визнаним бібліотекою рівноцінним, або відшкодувати його ринкову вартість. Розмір відшкодування визначається бібліотекою.

3.4. Користувачі (у т.ч.підприємства,установи,організації), які порушують Правила користування бібліотекою, позбавляються права відвідувати її на термін, що визначається бібліотекою. Матеріали про злісне порушення Правил користування бібліотекою можуть бути передані до суду згідно з чинним законодавством України.

3.5. Користувачі мають дотримуватися тиші в бібліотеці. Особи в нетверезому стані й неохайному вигляді до бібліотеки не допускаються. Палити дозволяється тільки в спеціально відведених місцях.

КОРИСТУВАЧАМ НЕ ДОЗВОЛЯЄТЬСЯ:

  • Передавати читацький квиток іншим особам.
  • Вносити до бібліотеки власні книги, газети, журнали, карти, вирізки з газет, мікрофільми, дискети та копіювальну техніку.

    ПРИМІТКА:

    • Якщо користувачеві необхідно працювати з документом, відсутнім в фондах бібліотеки, він повинен отримати перепустку на право його внесення у зав. відділу.
    • Входити до бібліотеки з фотоапаратами, проводити ТВ-зйомки у приміщенні бібліотеки можна лише з дозволу дирекції.
    • Використання власного комп' ютеру можливе згідно діючим розцінкам.

  • Bиносити документи з читальних залів до інших приміщень.
  • Передавати документи,одержані на свій читацький квиток іншим особам.
  • Підкреслювати тексти і робити будь-які позначки в одержаних документах,закладати в них олівці, ручки тощо; копіювати через копірку креслення і малюнки, виривати й загинати сторінки.
  • Виходити з бібліотеки не повернувши документи бібліотекареві.

[повний текст >>]

 
на титульну сторінку на початок тексту допопередньої сторінки