Звернення депутатів Хмельницької міської ради до
Кабінету Міністрів України та прем'єр-міністра України Віктора Януковича
(прийняте восьмою сесією міськради)

Шановний Вікторе Федоровичу!

              Ми, депутати Хмельницької міської ради, звертаємось до Вас з вирішенням нагального питання щодо соціального захисту населення в умовах підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги. Ця проблема є найболючішою, як для органів місцевого самоврядування, для територіальних громад, так і держави в цілому.
              У зв'язку з підвищенням цін на природний газ, електроенергію, матеріалів на виконання ремонтних робіт, мінімальної заробітної плати міська влада була змушена підняти тарифи на житлово-комунальні послуги, щоб забезпечити їх надання на належному рівні. При розгляді тарифів міська влада разом з представниками громади використовувала всі важелі: запропоновані тарифи по утриманню будинків та прибудинкових територій зменшені в 2 рази, по водо-, теплопостачанню та водовідведенню зменшені майже на 11 %.
              Крім того, для соціального захисту малозахищених верств населення М.Хмельницького державною програмою на 2007 рік передбачено 10,6 млн.грн., додатковою міською програмою по зменшенню навантаження на споживачів житлово-комунальних послуг в умовах підвищених в бюджеті міста на 2007 рік передбачено 3 млн.грн. для надання житлових субсидій.
              Зменшення тарифу на послуги з централізованого опалення, яке запроваджено з квітня 2007 року, потребує фінансування для теплопостачальних організацій біля 6 млн.грн.
              Підвищення тарифів ми вважаємо необхідним, але воно має бути поступовим, зваженим та всебічно розглянутим.
              Компенсації населенню до такого зростання вартості послуг в Державному бюджеті 2007 року практично не вирішують зменшення тягаря комунальних послуг, що негативно впливає на соціальний стан мешканців та викликає незадоволення владою на місцях. У свою чергу, це викликає незадоволення громадські як місцевою, так і центральною владою.
              Враховуючи, що це питання спільне, як для органів місцевого самоврядування, так і для Уряду України, вважаємо за необхідне, враховуючи темпи економіки, вишукати Урядом можливості щодо виділення додаткової субвенції на покриття збитків комунальної галузі, а також підвищити рівень мінімальної заробітної плати та пенсій, соціальних гарантій для незахищених верств населення.