Логін:
Пароль:
головна мапа сайта телефон програмне забезпеченя контакт Українська Русский English


    
   Пошук у розділі    
   Детальний пошук
   Прес-служба
   Система Комісіі
   Діяльність Комісії
   Нормативна база
   Регуляторна політика
   Каталог послуг
   Річні звіти Комісіі
   Учасники ринку
   Лiцензування
   Децентралізація
     державного управління
   Аналітика
   Корпоративне      управлiння
   Аудит
   Пiдготовка та
     сертифiкацiя фахiвцiв
   Фінансовий моніторинг
   Шаблони звітності
   Тендери
   Моніторинг виконання
     бюджету
ІНФОРМАЦІЯ про стан виконання Заходів щодо виконання Програми діяльності Кабінету Міністрів України у 2003 році

ІНФОРМАЦІЯ про стан виконання  Заходів щодо виконання Програми діяльності Кабінету Міністрів України у 2003 році

Захід Стан виконання Наслідки від реалізації заходу
1. Забезпечення супроводження у Верховній Раді України проекту Закону України "Про акціонерні товариства" Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку доопрацювала проект закону України “Про акціонерні товариства” з урахуванням зауважень народних депутатів України, висловлених ними під час розгляду законопроекту на пленарному засіданні Верховної Ради України. Зазначений законопроект направлено на розгляд Кабінету Міністрів України листом Комісії від 03.11.2003 р. №12836/12.

Закон України “Про акціонерні товариства” листом Кабінету Міністрів України від 18.12.2003 р. №34-8630/4 було направлено на розгляд Верховної Ради України на заміну раніше поданого.

Прийняття зазначеного законопроекту сприятиме усуненню існуючих прогалин законодавства України у сфері корпоративного управління та діяльності акціонерних товариств, а також вдосконалюватиме систему захисту прав акціонерів, що безумовно, сприятиме поліпшенню інвестиційного клімату в Україні і надходженню додаткових інвестицій до акціонерних товариств.
2. Прийняття національних принципів (кодексу) корпоративного управління Розпорядженням  Кабінету Міністрів України від 18.01.2003 р. №25-р затверджено Заходи щодо реалізації пріоритетних напрямів розвитку корпоративного управління в акціонерних товариствах.

Комісією разом із зацікавленими міністерствами, відомствами, науковцями та неурядовими організаціями розроблено проект Принципів корпоративного управління, який схвалено рішенням Комісії від 03.06.2003 р. №242.

Рішенням Комісії від 11.12.2003р. №571 були затверджені Принципи корпоративного управління України.

Реалізація зазначених заходів сприятиме підвищенню рівня корпоративного управління в акціонерних товариствах, а саме: удосконаленню системи захисту прав та законних інтересів акціонерів та забезпеченню рівноправності акціонерів, удосконаленню системи розкриття інформації та забезпеченню прозорості діяльності товариств, розмежуванню повноважень між органами управління товариством, формуванню та розвитку культури корпоративного управління.

3. Забезпечення супроводження у Верховній Раді України проекту Закону України "Про внесення змін до деяких Законів України" (щодо угод купівлі-продажу цінних паперів відкритих акціонерних товариств) Зазначений законопроект внесений Кабінетом Міністрів України на розгляд Верховної Ради України (реєстраційний номер у Верховній Раді України 2247). На даний момент законопроект прийнято Верховною Радою України у першому читанні, та готується Комітетом з питань фінансів і банківської діяльності до винесення на розгляд у другому читанні на пленарному засіданні Верховної Ради України. Прийняття законопроекту сприятиме забезпеченню прозорості та ліквідності фондового ринку, частковому вирішенню проблеми концентрації угод на організаційно оформлених ринках, підвищенню інвестиційної привабливості фондового ринку для зовнішніх та внутрішніх інвесторів.
4. Подальший розвиток Національної депозитарної системи в рамках відповідної Державної програми Рішенням Комісії від 20.05.2003 р. №192 погоджено пропозиції Національного депозитарію України щодо прискорення розвитку Національного депозитарію України  та підвищення ефективності управління державною часткою у його статутному фонді. Розпорядженням Виконавчого секретаря від 23.06.2003р. №36-р створено робочу групу щодо підготовки проекту Державної програми розвитку Національної депозитарної системи України на 2004-2010 роки. На даний час фахівцями Національного депозитарію України, Комісії, професійними учасниками фондового ринку та ряду наукових установ доопрацьовується проект Державної програми розвитку Національної депозитарної системи України на 2004-2010 роки. Реалізація зазначеного заходу сприятиме утворенню центрального повнофункціонального депозитарію, який буде відповідати вимогам законодавства України та, в свою чергу, буде сприяти інтеграції Національної депозитарної системи у міжнародну систему депозитарних установ.
5. Підготувати законопроект про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення стосовно встановлення відповідальності посадових осіб акціонерного товариства та професійних учасників ринку цінних паперів за порушення прав акціонерів На виконання п.2 План-графіку виконання Заходів щодо реалізації пріоритетних напрямів розвитку корпоративного управління, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 18.01.2003 р. №25-р, Комісією розроблено проект Закону України “Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення” стосовно встановлення адміністративної відповідальності посадових осіб акціонерного товариства та професійних учасників ринку цінних паперів за порушення прав акціонерів. Зазначеним законопроектом, в тому числі, передбачено вирішення проблеми підвищення відповідальності учасників депозитарної системи. Законопроект направлено до Кабінету Міністрів України листом Комісії від 29.07.2003 р. №8760/14. На виконання Протоколу №31 засідання Кабінету Міністрів України від 01.10.2003 р. в проекті Закону України “Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення”, головним розробником якого є Фонд державного майна України, було враховано проект, розроблений Комісією. Фонд державного майна України листом від 08.10.2003 р. №10-17-12617 направив доопрацьований законопроект  до Кабінету Міністрів України .  На даний час відповідний законопроект доопрацьовується з урахуванням доручення Кабінету Міністрів України від 23.12.2003р. до №46282 до доручення Прем'єр-міністра України від 10.12.2003р. №46282 до листа Глави Адміністрації Президента України від 08.12.2003р. №02-01/2171. Зазначеним законопроектом передбачається встановлення адміністративної відповідальності посадових осіб акціонерного  товариства   та  професійних  учасників  ринку цінних  паперів  за порушення прав акціонерів,  що   сприятиме ефективному    захисту   прав акціонерів.
6. Забезпечення внесення на розгляд Кабінету Міністрів України нової редакції Закону України "Про цінні папери та фондову біржу" Державна Комісія з цінних паперів та фондового ринку на виконання п.9 Заходів щодо реалізації пріоритетних напрямків розвитку корпоративного управління в акціонерних товариствах, затверджених розпорядженням Кабінету Міністрів України від 18.01.2003 р. №25-р, направила листом від 24.11.2003 р. №12/01/20690 на розгляд Кабінету Міністрів України доопрацьований проект  Закону України "Про цінні папери та фондовий  ринок". Після розгляду в Кабінеті Міністрів України на виконання доручення Кабінету Міністрів України від 27.11.2003 р. №51399 Комісія разом із співвиконавцями доопрацювала зазначений законопроект та направила  його на розгляд до Кабінету Міністрів України листом від 19.12.2003 р. №12/01/25887.    Розробка      зазначеного      законопроекту обумовлена  необхідністю усунення морально застарілих   норм  та понять із чинної  редакції закону,      врахування     сучасних    тенденцій розвитку вітчизняного фондового ринку, який                  характеризується появою нових цінних паперів та нових видів діяльності на фондовому ринку.
7. Внесення на розгляд Кабінету Міністрів України законодавчих пропозицій щодо створення єдиного центрального депозитарію Рішенням Комісії від 20.05.2003 р. №192 погоджено пропозиції Національного депозитарію України щодо прискорення розвитку Національного депозитарію України  та підвищення ефективності управління державною часткою у його статутному фонді. Крім того, розпорядженням Виконавчого секретаря від 23.06.2003 р. №36-р створено робочу групу щодо розробки законодавчих пропозицій з метою створення єдиного центрального депозитарію.

На даний час завершується робота по розробці проекту Державної програми розвитку національної депозитарної системи України на 2004-2010 роки, яка буде включати в себе заходи щодо реалізації вищезазначеної програми, у тому числі  і внесення змін до законодавчих актів у частині створення єдиного центрального депозитарію.

Реалізація зазначеного заходу сприятиме утворенню центрального повнофункціонального депозитарію, який буде відповідати вимогам законодавства України та, в свою чергу, буде сприяти інтеграції Національної депозитарної системи у міжнародну систему депозитарних установ.
8. Завершення формування нормативно-правової бази з питань функціонування інститутів спільного інвестування    Протягом  2003 року Комісією розроблено та зареєстровано в Міністерстві юстиції України 5 нормативно-правових актів, 7 змін та доповнень до нормативно-правових актів, спрямованих на розвиток інститутів спільного інвестування, та ініційовано прийняття акту Кабінету Міністрів України. 

Комісія     проводить   ліцензування   компаній       з      управління    активами інститутів        спільного    інвестування.         Станом на 01.01.2004 р. видано 32 таких ліцензії.

Створеною нормативно-правовою базою врегульовані питання встановлення процедури ліцензування компаній з управління активами інститутів спільного інвестування, а також створення та функціонування корпоративних та пайових інвестиційних фондів. Крім того,  прийняте у 2003 році Положення про порядок  розміщення, обігу та викупу цінних паперів інституту спільного інвестування, сприятиме ефективному розміщенню фінансових ресурсів інвесторів.