This version of the page http://www.mns.gov.ua/prognoz/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-02-28. The original page over time could change.
МНС УКРАЇНИ
укр   рус   eng Єдиний веб-портал органів виконавчої влади України

Офіційний
Інформаційний сервер
  Архів новин  
Надзвичайні події
Останні новини
Діяльність Міністра
Служба 112
Чорнобиль
Всі новини
Події (до 09.2005 р.)
Новини (до 09.2005 р.)
  Оперативна інформація  
Довідка за добу
Оперативний прогноз
Довідка за місяць
Прогноз погоди
  Діяльність міністра  
Новини
міністр відповідає
Фотоальбом
  Прес-служба  
Керівник
Анонси
Прес-релізи
Фотогалерея
ЗМІ про нас
Міністерство
Положення
Керівництво
Завдання
Структура
Історія становлення
Освіта та наука
Євроатлантична інтеграція
Вакансії
Громадські організації
Державні закупівлі
Цільові програми
Житлова комісія
Європейська інтеграція
Аналітика
За добу
За місяць
За квартал
Пожежна статистика
Нац. доповідь
Прогноз НС
Міжнародна діяльність
Організації
Країни
Угоди
Право
Спільні операції
Євроатлантична інтеграція
Посилання
Державні установи
Підрозділи МНС
ЗМІ
Інші ресурси
Регуляторні акти
Громадські обговорення
Законодавчі акти
Азбука виживання
Карта сайту
Каталог послуг
Інтернет-приймальня
ЧОРНОБИЛЬ
Новини
Проекти
Посилання
Фотоальбом
Архів
СЛУЖБА 112
ДЕНЬ РЯТУВАЛЬНИКА
НАЗУСТРІЧ ЛЮДЯМ

Український
   гідро-
   метеорологічний
   центр
Державний
   департамент   
   страхового    фонду
   документації
Санаторій МНС України   "Одеський"
Відеоролик
  "Безпека на льоду"

 

 версія для друку

Прогноз гідрометеорологічних умов та тенденції виникнення надзвичайних ситуацій у лютому 2007 року

Прогноз гідрометеорологічних умов та тенденції виникнення надзвичайних ситуацій у лютому 2007 року

  • Загальна кліматична характеристика місяця та прогноз погоди на лютий 2007 року

  • Тенденції виникнення надзвичайних ситуації природного характеру

  • Тенденції виникнення надзвичайних ситуації техногенного характеру

  • Висновки

Загальна кліматична характеристика місяця та прогноз погоди на лютий 2007 року

За температурним режимом лютий в багаторічному розрізі є дещо тепліший січня (на 1-2 градуси). Середня місячна температура лютого становить 3-7 градусів морозу, в Криму, Закарпатті та в південних областях від 0 до 2 градусів морозу (на південному березі Криму 3-4 градуси тепла).

Найнижча температура місяця, зафіксована за весь період спостережень, становила 34-40 градусів морозу, а найвища сягала 12-25 градусів тепла. В останні два десятиріччя абсолютний максимум температури повітря місцями повторювався чи перевищувався тричі - у 1989, 1990 і 2000 роках, чого не спостерігалося з історичним мінімумом. Дуже холодним лютий спостерігався у 1985, 1986 і 1996 роках, місцями у 2006 році.

Часті коливання температури повітря від помірних морозів до відлиг - нерідкі для зимового періоду в Україні, а в останні роки це явище спостерігається майже постійно і стає характерним для всієї території країни.

За даними багаторічних спостережень, кількість опадів у лютому становить 26-46 мм, в Закарпатті - до 74 мм, в Карпатах і горах Криму 101- 125 мм. Сніговий покрив у південних областях, як правило, нестійкий, а на решті території своєї максимальної висоти (5-35 см) досягає у ІІ та ІІІ декадах.

Характерною рисою лютого є нестійкі погодні процеси та значна мінливість метеорологічних елементів і явищ, досить висока ймовірність до повторення небезпечних і стихійних явищ. Сильні снігопади, коливання температури повітря призводять за певних умов до сходу снігових лавин, випадіння дощів сприяє підвищенню грунтових вод (збільшення ймовірності підтоплень) або підтопленню талими сніговими водами, утворенню зсувів грунту. Під час відлиг (формування тало-дощових паводків) або при ранньому розвитку водопілля можливі затоплення населених пунктів та окремих об'єктів господарювання. В роки з дуже низьким температурним фоном бувають ускладнення ситуації внаслідок утворення заторів льоду і, пов'язаних з ними, різких підйомів рівнів води.

Надзвичайні ситуації регіонального та місцевого рівнів у лютому, що були пов'язані з підвищенням рівнів води в річках спостерігалися в 1997-2001 роках у Волинській, Львівській, Закарпатській, Миколаївській, Луганській областях.

Розподіл небезпечних та стихійних гідрометеорологічних явищ по видах (за 1981-2005 роки) показує, що у лютому найбільшу частку за кількістю випадків мають: сильні хуртовини - 24% випадків, сильний вітер - 21%, різкі перепади температури повітря та сильний сніг по 16-17%, сильні опади - 5%. Решта явищ спостерігалися у 2-3 % випадків. Частка окремих стихійних метеорологічних явищ в їх загальній кількості представлена на рис. 1.

Найбільша кількість стихійних метеорологічних явищ, які негативно впливали на господарський комплекс у лютому 1981- 2005 років, відмічалася в АР Крим, у Закарпатській, Івано-Франківській, Донецькій, Херсонській, Запорізькій, Луганській, Одеській та Дніпропетровській областях Розподіл по території та кількість стихійних метеорологічних явищ представлені на рис. 2.

У лютому 2006 року середня місячна температура була нижчою за норму на 1-7 градусів. Опадів випало в основному 100 - 180% від норми, в Одеській, Миколаївській, Херсонській, Дніпропетровській, Хмельницькій, Чернівецькій, Вінницькій областях 30-75% від норми.

Характерною особливістю місяця була нестійка погода з неодноразовим чітким чергуванням холодних і теплих періодів. Температура повітря 5-7 лютого знизилася вночі до 15-28 градусів морозу (в Сумській, Харківській, Луганській, Дніпропетровській областях місцями до 30-36 градусів морозу, а по окремих пунктах цих областей, Київської та Рівненської, вона виявилася рекордно низькою для всієї зими).

Прогноз погоди на лютий 2007 року (наданий Українським Гідрометцентром)

Середня місячна температура повітря очікується в межах 1-5 градусів морозу, в Криму та на Закарпатті 1 градус тепла, що на більшості території країни вище за норму на 1,5 - 2,0 градуси, а у південній частині та на Дніпропетровщині близько до середніх багаторічних показників.

Місячна кількість опадів передбачається в межах 30 - 52 мм, в Карпатах і на Закарпатті 69 - 99 мм, що в західних, північних, Вінницькій, Черкаській, Полтавській, Одеській областях більше середніх багаторічних значень показників, на решті території близько до норми. В Криму очікується 24 мм (в горах 62 мм), що менше за норму.

За прогностичною інформацією з мережі Інтернет в першу половину лютого по усій території часом спостерігатимуться різної інтенсивності опади (на більшості території мокрий сніг, на півдні місцями з дощем), температура повітря переважно буде знаходиться в межах 2-12 градусів морозу (2-5 та 11-13 лютого місцями вірогідні морози до 15-20 градусів, особливо в північній половині країни і на південному сході, що призведе до збільшення навантаження на системи теплозабезпечення). Посилення вітру ймовірне в перші дні лютого та в другий тиждень, а на півдні майже увесь період. Більш несприятливими періодами в першій половині лютого відповідно можуть бути перші дні місяця (вихід циклону) та другий тиждень, коли вірогідні опади (до помірних або місцями сильних, переважно у вигляді мокрого снігу), вітряна погода, не виключено налипання мокрого снігу та хуртовини, місцями снігові замети на дорогах. Внаслідок таких прогнозованих погодних умов можуть виникнути ускладнення в господарській діяльності (транспорт, комунальне господарство, енергетика та зв'язок) або навіть надзвичайні ситуації у будь-якому регіоні країни.

Тенденції виникнення надзвичайних ситуації природного характеру

Аналіз статистичних даних за 1997 - 2006 роки свідчить, що у лютому середнє значення кількості НС в порівнянні з січнем збільшується на 13%, при цьому мінімальна кількість НС (6) зареєстрована у 2001 році, максимальна (16) - у 1999 році (рис. 3).

За видами кількість НС природного характеру розподіляється на:

  • медико-біологічні - 58%;
  • метеорологічні - 27%;
  • гідрологічні - 9%;
  • геологічні - 6% (рис. 4).

У лютому проти січня збільшуються середні значення кількості НС медико-біологічного та гідрологічного характеру, натомість середні значення НС геологічного характеру зменшуються, середні значення кількості НС метеорологічного характеру - на рівні січневих показників (рис. 5).

Погодні умови у лютому нерідко мають мінливий характер, що може сприяти і у другій половині місяця виникненню ускладнень в життєдіяльності населення в окремих галузях господарства.

До збільшення надзвичайних подій на шляхах (ДТП) місцями на усій території держави призводитиме погіршення стану покриття доріг (ожеледиця, не виключене накати або перемети снігу, на півдні погіршення покриття доріг через випадіння в окремі дні дощу). Це може ускладнюватиме рух транспорту. В окремі дні не виключене погіршення видимості при хуртовинах.

Чинниками для виникнення небезпечних гідрологічних явищ, що можуть виникнути в першу половину лютого, може бути активізація процесів льодоутворення (внаслідок заторів льоду або зажорів не виключено зростання на окремих ділянках річок рівнів води до 0,8-1,5м; утворення тонкого льодового покриву на водних об'єктах, в поєднанні з нехтуванням правилами поведінки, може призвести до нещасних випадків.

В разі відлиги (особливо наприкінці місяця) не виключене подекуди утворення місцевого талого поверхневого стоку та накопичення його в пониззях рельєфу чи підтоплення талими водами локальних територій.

В Карпатах та гірських районах Криму зберігається небезпека сходу снігових лавин Особливо небезпечними є періоди з випадінням сильних снігопадів або відлиги.

Зберігається ймовірність вітряної погоди, інтенсивного хвилювання, на акваторіях морів та в пригирлових ділянках річок, що може ускладнювати роботу портів та морського транспорту.

Виникнення стихійних гідрометеорологічних явищ можливе в будь-якому регіоні, але за статистичними даними за останні 25 років найбільш часто в лютому вони відмічалися на півдні, південному-сході та місцями на заході країни.

Щодо надзвичайних ситуацій геологічного характеру, то у лютому їх кількість зменшується у порівнянні з січнем, всього за 10 років (1997-2006 рр.) їх було зареєстровано 6. Найбільш резонансною була НС регіонального рівня, пов'язана із підтопленням у Херсонській, Дніпропетровській, Запорізькій та Миколаївській областях.

У лютому 2007 року зберігається загроза виникнення небезпечних геологічних явищ, особливо зсувів в гірських регіонах країни та в межах промислово-міських агломерацій, а також підтоплення в південних та центральних регіонах країни.

Підвищення рівня грунтових вод відносно середніх багаторічних показників в окремих районах Вінницької, Дніпропетровської, Закарпатської, Запорізької, Київської, Одеської, Полтавської, Херсонської, Хмельницької, Черкаської областей та АР Крим можуть стати додатковим впливовим чинником активізації небезпечних геологічних процесів (зсуви, підтоплення).

За статистичними даними останніх 10 років (1997-2006) у лютому відмічається тенденція до варіацій кількості НС медико-біологічного характеру на рівні 3-6 на місяць із значним (вдвічі) переважанням випадків масових отруєнь над інфекційною захворюваністю людей, а в окремі роки (1997, 2000) були зафіксовані тільки отруєння населення. При цьому найбільш резонансними були НС, пов'язані з інфекційною захворюваністю населення, а саме епідеміями грипу, які охоплювали більшість областей України (у 1999, 2001, 2003 роках).

У лютому 2007 року висока ймовірність виникнення випадків отруєння людей, особливо отруєнь чадним газом та харчових отруєнь. Зберігається ймовірність виникнення небезпечних інфекційних захворювань. Можливе збільшення гострих респіраторних захворювань, не виключене перевищення епідемічного порогу захворюваності на грип.

Виникнення НС медико-біологічного характеру ймовірне в будь-якому регіоні, але за статистичними даними найбільший ризик виникнення НС медико-біологічного характеру у Вінницький, Дніпропетровській, Донецькій, Запорізькій, Кіровоградській, Тернопільській та Харківській областях.

За статистикою 1997-2006 років у лютому у порівнянні з січнем збитки від НС природного характеру значно зменшуються (в абсолютному вимірі майже у 10 разів ). Так, протягом останніх 10 років у лютому збитків від НС зазнавала половина областей України, але значних втрат зазнавали тільки Херсонська область (близько 27 млн. гривень) у 2003 та АР Крим (близько 17 млн. гривень) у 2004 роках.

За статистичними даними 1997-2006 рр. найбільша кількість НС природного характеру у лютому зафіксована в АР Крим, Дніпропетровській, Львівській (по 13 НС), Донецькій (11 НС), Запорізькій (9 НС) областях, найменша (1 НС) - у Київській області.

Враховуючи особливості прогнозування НС природного характеру (у тому числі невелику завчасність) можна припустити, що загальна кількість надзвичайних ситуацій у лютому 2007 року скоріш за все буде на рівні - 6 - 11 випадків (рис. 3), але не виключено і їх збільшення, головним чином, за рахунок НС гідрометеорологічного та медико-біологічного характеру. За ризиком збитку найбільш уразливими можуть бути Львівська область в західному регіоні, Вінницька область - в центральному, Запорізька, Херсонська області та АР Крим - в південному регіонах України (рис. 6).

Тенденції виникнення надзвичайних ситуації техногенного характеру

Аналіз статистичних даних щодо виникнення НС техногенного характеру протягом 2000-2006 років показує, що у лютому кількість НС техногенного характеру залишається майже на рівні попереднього місяця. Максимальна кількість НС техногенного характеру у лютому спостерігалася у 2000 і 2006 роках - 22 випадки, мінімальна - 9 випадків - у 2001 році (рис. 7).

У лютому характерною є тенденція до зростання кількості надзвичайних ситуацій на транспорті, пов'язаних із раптовим руйнуванням будівель і споруд, та НС на енергетичних системах. Кількість НС, пов'язаних із пожежами та вибухами залишається на рівні січня, зменшується кількість НС на системах життєзабезпечення.

Особливо високим є рівень пожеж - 40%, залишається значною частка НС на транспорті - 23%, на електроенергетичних системах - 12% від загальної кількості (рис. 8, 9).

За даними реєстрації НС у лютому виникали надзвичайні ситуації значних масштабів:

• авіаційна катастрофа вантажного літака АН-12 української авіакомпанії "Воларе" в районі населеного пункту Тарудан, Королівство Марокко, у 2002 році - загинуло 8 громадян України;

• аварія регіонального масштабу на шахті вугільної компанії "Красноармійська-західна №1" (самостійна) у 2002 році - внаслідок вибуху метано-повітряної суміші загинуло 5 гірників та 3 - травмовано;

• вибух газового балона у приміщенні продовольчого магазину "Україна" у м. Донецьку в 2004 р. Внаслідок НС загинуло 4 та постраждало 8 осіб, у тому числі 3 дитини;

• вибух побутового газу у двоповерховій будівлі в м. Луганську 2 лютого 2006 року, внаслідок якого загинуло 3 особи та 7 - госпіталізовано.

Гідрометеорологічні умови лютого призводили до виникнення НС регіонального рівня, які були пов'язані з аваріями на електроенергетичних системах та знеструмленням значної кількості населених пунктів у Хмельницькій (2000 р.), Львівській (2001 р.) областях та АР Крим (2003 р.).

Найбільшу кількість НС техногенного характеру протягом лютого 2000-2006 років зареєстровано на території Донецької області - 15 випадків.

У Луганській області - 10 НС, Дніпропетровській - 9, Запорізькій і Миколаївській - по 7, Харківській і Черкаській областях - по 6 НС.

Натомість, у Житомирській, Івано-Франківській, Кіровоградській, Тернопільській, Херсонській, Чернівецькій та Чернігівській областях кількість надзвичайних ситуацій не перевищує двох випадків.

Аналіз НС техногенного характеру, урахування динаміки їх виникнення упродовж останніх років, стан техногенної безпеки в регіонах та прогноз погодних умов на лютий 2007 року дозволяє припустити, що у лютому 2007 року загальна кількість НС техногенного характеру збільшиться порівняно із січнем. Прогнозований діапазон значень від 12 до 17 НС наведено пунктиром на рис. 7.

Ризики виникнення надзвичайних ситуацій техногенного характеру за регіонами України наведені на рис. 10.

Висновки

Ускладнення господарської діяльності, виникнення надзвичайних ситуацій у лютому 2007 року найбільш вірогідно можуть спостерігатися внаслідок випадіння місцями помірного або сильного мокрого снігу в поєднанні з посиленням вітру, хуртовин, не виключено, також через налипання мокрого снігу, в окремі дні внаслідок сильних морозів. Виникнення стихійних гідрометеорологічних явищ та пов'язаних з ними ускладнень або НС ймовірне в будь-якому регіоні, але за статистичними даними найбільш уразливими можуть бути в південних, південно-східних та місцями у західних регіонах країни.

Загальна кількість надзвичайних ситуацій природного характеру у лютому 2007 року очікується на рівні 5 - 10 випадків. Найбільший ризик виникнення НС природного характеру в Івано-Франківській, Закарпатській, Львівській, Вінницькій, Донецькій, Дніпропетровській, Луганській, Харківській, Миколаївській, Херсонській, Запорізькій, Одеській областях та АР Крим.

Аналіз НС за останні роки, стану техногенної безпеки у регіонах та прогноз погодних умов на лютий дозволяє визначити територію Донецької області, як регіон з особливо високим ризиком виникнення НС техногенного характеру у лютому 2007 року (пожежі, особливо у житлових будівлях, аварії на шахтах, раптове руйнування споруд, катастрофи на транспорті).

Високі ризики виникнення НС техногенного характеру існують у Дніпропетровській (пожежі, вибухи на шахтах і будівлях житлового призначення, аварії на транспорті, в системах життєзабезпечення, раптове руйнування будівель та споруд), Запорізькій (пожежі, вибухи на промислових об'єктах та у будівлях житлового призначення, аварії в енергетичних системах, на транспорті), Луганській (пожежі, вибухи на шахтах, об'єктах промислового та житлового призначення, аварії на транспорті та в системах життєзабезпечення, раптове руйнування споруд), Миколаївській (аварії в енергетичних системах, пожежі, вибухи у будівлях житлового та нежитлового призначення), Харківській (пожежі, вибухи на промислових об'єктах та у будівлях житлового призначення, аварії на транспорті та наявність у навколишньому середовищі шкідливих речовин понад ГДК), Черкаській (пожежі, вибухи на промислових об'єктах та у будівлях житлового призначення, раптове руйнування будівель і споруд, аварії на транспорті) областях.

Значна ймовірність виникнення НС зберігається в АР Крим (на транспорті, системах життєзабезпечення) у Волинській (аварії на транспорті та в енергетичних системах), Київській (аварії на системах життєзабезпечення, транспорті, пожежі, вибухи на об'єктах промислового та житлового призначення), Львівській (пожежі, вибухи на промислових об'єктах та будівлях житлового призначення, аварії в енергетичних системах, в системах життєзабезпечення, на транспорті, у тому числі на нафто- та продуктопроводах), Одеській (аварії на транспорті, енергетичних системах, системах життєзабезпечення, пожежі, вибухи на промислових об'єктах і житлових будівлях та раптове руйнування споруд), Хмельницькій (аварії на енергетичних системах, на транспорті та системах життєзабезпечення) областях та у м. Києві (пожежі, вибухи у будівлях житлового і нежитлового призначення, аварії на системах життєзабезпечення).

Кількість НС техногенного характеру у лютому 2007 року буде дещо вищою за рівень січня і очікується у межах 12 - 17 випадків.

Зберігаються високі ризики виникнення НС, пов'язаних з пожежами, вибухами у промисловості (особливо на вибухо-, пожежонебезпечних об'єктах, вугільних шахтах тощо) та аваріями на транспорті. Існують особливо високі ризики виникнення пожеж у будівлях і спорудах житлового призначення.

Дещо меншими є ризики виникнення НС, пов'язаних з аваріями на енергосистемах, на системах життєзабезпечення, та раптовим руйнуванням будівель та споруд. Залишається значним ризик виникнення надзвичайних подій на об'єктах атомної енергетики (АЕС).

Враховуючи висновки порівняльного аналізу щодо кількості НС за відповідний період минулих років та з метою попередження виникненню надзвичайних ситуацій та зменшення їх наслідків протягом лютого 2007 року головним управлінням (управлінням) МНС в регіонах доцільно:

  • посилити контроль за технічним станом транспортних комунікацій: мостів, мостових переходів, шляхопроводів, продуктопроводів, залізничних переїздів, гідротехнічних споруд і судноплавних шляхів та дотриманням правил безпеки руху, виконанням заходів щодо забезпечення стабільної роботи транспортної галузі;
  • проводити моніторинг стану транспортних комунікацій на лавино-, селе-, зсувонебезпечних ділянках, зокрема, у гірській місцевості;
  • здійснювати контроль стану справ у житлово-комунальній сфері міст, особливо на системах тепло- та водопостачання, зосередити увагу відповідних служб експлуатації на необхідність дотримання нормативних термінів та проектних режимів експлуатації водопровідно-каналізаційних і теплових мереж у зимовий період;
  • завершити роботи по підготовці до пропуску льодоходу, можливих паводків, водопілля;
  • керівникам інспекцій вимагати обов'язкового виконання заходів із запобігання передумовам аварій на виробництві та призупиняти ведення робіт на них до повного усунення порушень;
  • у зв'язку із великою часткою НС, пов'язаних із пожежами у житловому секторі, посилити контроль і роз'яснювальну роботу серед населення щодо необхідності дотримання правил пожежної безпеки, про неприпустимість користування саморобними газовими та електронагрівальними приладами тощо;
  • підтримувати в готовності аварійно-рятувальні підрозділи для оперативного реагування на надзвичайні ситуації.

Нетрадиційний прогноз начальника відділу прогнозів природних і техногенних катастроф Міжнародного інституту соціоніки Несмянович Е.І.

У лютому 2007 року найбільш небезпечними (екстремальними) днями місяця очікуються: 1-6, 17-18, 21-22 (похибка складає + 15 год.). В екстремальні дні місяця зростає ймовірність сейсмічних товчків, обвалів, зсувів та сходження снігових лавин у Західних та Південно-Західних областях (включаючи АР Крим, Карпати), особливо у періоди 2-3 та 17-18 лютого. Найбільш небезпечні: район з координатами 48,4 градусів північної широти (+ 0,5 градусів) та 22,б градусів східної довготи (+ 0,5 градусів) - район м. Мукачеве; а також в Криму - район м. Судак.

В екстремальні дні місяця очікується зростання ймовірності техногенних та природних НС, особливо аварій на вугільних шахтах, також збільшення аварійності у мережах енергозабезпечення, аварій на вугільних шахтах, на транспорті (особливо авіаційному), небезпечних подій на АЕС, зсувів, обвалів.

Можливі випадки відключення електропостачання вугільних шахт, що може призвести до виникнення ситуацій аналогічних тим, що сталися 22 січня цього року коли на шахтах "Суходольська-Східна" (у блоках 2-2 і 3-3) та "Північна" (у клітьовому стволі) ВАТ "Краснодонвугілля" було терміново евакуйоване 579 гірників з причини відключення електроенергії.


Офіційний
Інформаційний сервер

МНС України
Україна, 01030, м. Київ, вул. О.Гончара 55-а
Електронна пошта: main@mns.gov.ua

Начальник чергової зміни
Тел.: +38 (044) 247-32-11 (цілодобово)

Прес-служба
Тел.: +38 (044) 247-31-91
Електронна пошта: press@mns.gov.ua

© 2005 «МНС України»
При використанні матеріалів посилання на МНС України обов'язкове
Ви наш 12439651-й відвідувач
Статистика

Підтримка сайту
Електронна пошта