Логін: Пароль: Допомога :: реєстрація :: забув пароль :: персональнi данi :: правила  

 : розширений
 : по класифікатору
 : документів


повідомлення
короткий зміст




Діловий тижневик
"КОНТРАКТИ"


№8-2007


Рейтинги "ГВАРДІЯ"

"Гвардія керівників"
Рейтинг найуспішніших топ-менеджерів України

Затверджена нова декларація з ПДВ, яку вимагають подавати уже в липні!

30 червня Мін'юстом за №702/10982 було зареєстровано нові форми декларації з ПДВ, а також нові форми додатків до Порядку заповнення та подання податкової декларації з податку на додану вартість. Їх затверджено наказом ДПА України від 15.06.2005 р. №213.

Наказ набирає чинності з 11 липня 2005 року. Незважаючи на це, ДПАУ вимагає подання нових форм декларацій уже за червень .


Коментар редакції ДК:

Як і раніше, маємо два види декларацій: повну та скорочену . Кількість додатків, які подаватимуться з повною декларацією, зросла, а їх перелік дещо змінився. До повної декларації додалися Розрахунок суми, що підлягає сплаті (перерахуванню) до бюджету, Заява про повернення суми бюджетного відшкодування та Розрахунок коригування сум ПДВ до податкової декларації з податку на додану вартість. На відміну від старої, у новій декларації вже не зазначатиметься питома вага податку в розрізі «видів» бюджетного відшкодування, яке тепер для всіх однакове. Якщо платник хоче зарахувати суму бюджетного відшкодування на рахунок у банку, то в Заяві про повернення суми бюджетного відшкодування він повинен заповнити реквізити банку і номер рахунка.

До скороченої декларації додано Розрахунок коригування сум ПДВ.

Додатки до порядку заповнення декларацій поповнилися формою офіційної заяви про вибір квартального звітного (податкового) періоду та формою акта про результати документальної невиїзної (камеральної) податкової перевірки податкової декларації.

Як це не дивно, тепер кожна декларація з ПДВ має по дві форми уточнюючих розрахунків. Одна з цих форм для кожної декларації призначена для уточнення нової форми декларації, а інша — для уточнення попередньої форми декларації.

Наказ набирає чинності з 11 липня 2005 року. Незважаючи на це, ДПАУ вимагає подання нових форм декларацій уже за червень (див. Лист ДПАУ №/7/11-1217).

На нашу думку, за червень 2005 року все ж потрібно звітувати за старою формою декларації з ПДВ, а нова форма декларації має застосовуватися за підсумками липня1. Наполягаючи на здачі нової Декларації уже за підсумками червня, ДПАУ вкотре ігнорує норми законів. Проте обережним платникам податків слід прислухатись до думки податківців.

1 Адже, згідно з п. 5 Прикінцевих положень Закону №550-IV, до визначення нових форм декларацій (розрахунків), які наберуть чинності з податкового періоду, наступного за податковим періодом, у якому відбулося їх оприлюднення, діють форми декларацій (розрахунків), що були чинними до такого визначення.


Наказ ДПА України від 15.06.2005 р. №213

Порядок заповнення та подання податкової декларації з податку на додану вартість, затверджений наказом ДПА України від 15.06.2005 р. №213

Лист ДПАУ №/7/11-1217


Нові форми декларації з ПДВ

№ п/п

Назва форми (формат файлів PDF - Adobe Acrobat Reader)

1

Декларація з ПДВ

2

Розрахунок коригування сум ПДВ

3

Заява про вибір квартального звітного (податкового періоду)

4

Розрахунок суми, що підлягає сплаті (перерахуванню) до бюджету

5

Акт про результати камеральної перевірки

6

Розрахунок суми бюджетного відшкодування

7

Уточнюючий розрахунок податкових зобов'язань (Додаток 3)

8

Заява про повернення суми бюджетного відшкодування

9

Уточнюючий розрахунок податкових зобов'язань (Додаток 4)

10

Уточнюючий розрахунок податкових зобов'язань (Додаток 5)

11

Уточнюючий розрахунок податкових зобов'язань (Додаток 6)

12

Розрахунок коригування сум ПДВ (до скороченої Декларації)

13

Декларація з ПДВ (скорочена)




 На початок 




0.064015