This version of the page http://www.rada.kiev.ua/~k_prav_pol/interview.php (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-02-26. The original page over time could change.
Комітет з питань правової політики — Актуальне інтерв'ю
• Сайт Верховної Ради України
• Liga Online
• Сайт "Депутат"


Василь Онопенко: "Третя влада матиме нове обличчя"

Минулого тижня у парламентi вiдбулися слухання щодо українського судочинства, з яких випливає, що невдовзi останнє зазнає значного реформування.

Про те, в чому воно полягатиме i коли нашi суди стануть по-справжньому справедливими i цивiлiзованими, ми розмовляємо з головним автором проекту судової реформи, головою комiтету ВР з правової полiтики, екс-мiнiстром юстицiї Василем Онопенком.

-- 100 днiв роботи нової команди якимось чином вплинули на третю владу?

-- Змінилося головне - ставлення до судової влади. Нова влада уже не вважає суди "пасинком" чи кишеньковим інструментом вирішення власних проблем. Нарешті є політична воля проводити реальну, а не паперову реформу судів. Ще минулого року прийнято Цивільний процесуальний кодекс, тобто суди будуть розглядати справи за новою процедурою. Для прикладу, сьогоднi громадяни фактично позбавленi можливостi апеляцiйно оскаржувати рiшення мiсцевих судiв, бо скарга подається через суд першої інстанції, який і приймав оскаржуване рішення і, зрозуміло, що лишити скаргу без розгляду, лишивши в силі власне ж рішення, простіше. За новим процесуальнийм кодексом це питання вирішено так: апеляцiйна скарга буде подаватися в апеляцiйний суд, а причини відмови у розгляді скарги чітко регламентовані, втім як і строки її розгляду. До речi, за новим Цивільним процесуальним кодексом апеляцiйний суд, задовiльнивши апеляцiйну скаргу, не має права направити справу на новий розгляд, вiн сам повинен прийняти рiшення по суті. Таким чином судочинство буде i швидшим, i неупередженим, i ближчим до людей. Або, скажiмо, змiни у процедурi дiяльностi адмiнiстративних судiв: сподіваюсь з першого вересня цього року, ми створимо систему адмiнiстративних судiв, визначено процедуру, за якої вони повиннi будуть розглядати адмiнiстративнi заяви громадян на чиновникiв.

-- А чого бракує судам сьогоднi?

-- Фінансової незалежності, досконалості законодавчих процедур. Приміром, третина українських судiв чинять правосуддя в непридатних для цього умовах. Можна згадати хоча б про Шевченкiвський суд мiста Києва, де суддя перебуває в кiмнатцi розмiром два на три метри, а крiм нього там працюють ще помiчник i секретар. Якщо в таких умовах розглядаються справи, то про яке правосуддя можна вести мову? Адже десять-п'ятнадцять справ, якi суддя розглядає на день, а за мiсяць це бiльше 150 рiзних справ -- це не об'єктивне судочинство, а конвейєр. Жодна з iнших гiлок влади не знаходиться в таких умовах.

-- Кажуть, що лише Верховний Суд сьогоднi "жирує". Це правда?

-- Верховний суд сьогоднi став заручником ситуацiї: в палатi iз розгляду цивiльних справ лежить бiльше 30 тисяч (!) нерозглянутих справ. Тут не до "жиру". А все це тому, що у нас катастрофiчна ситуацiя з дiяльнiстю мiсцевих i апеляцiйних судiв, де розглядаються майже 98 вiдсоткiв справ. Апеляйні суди працюють в режимі не апеляції, а касації. І щоб змінити ситуацію і розвантажити суди , вже найближчим часом будуть внесенi змiни до закону "Про судоустрiй" та "Статус суддiв". Крім того, пiдвищаться вимоги i до самих суддiв. Адже навiть при поганому фiнансуваннi чесний суддя буде працювати в iнтересах людини, а нечесному не мiсце в судi, бо скiльки йому не дай, вiн все одно буде брати хабарi. Зокрема, передбачається вперше створити окрему дисциплiнарну комiсiю, яка займатиметься тільки порушеннями з боку суддiв. Адже випадки скарг на суддів треба розглядати ретельно і ретельно їх перевіряти. Бо в кожній судовій справі одна сторона завжди залишається незадоволеною.

-- Чи справдi додаткове фiнансування покращить дiяльнiсть судових органiв?

-- За весь перiод незалежностi України судова система фiнансувалася на рiвнi 40-50 вiдсоткiв вiд необхiдного, не велося капiтальне будiвництво... Якщо ми не захистимо суд, то i суд нiкого не захистить. Кричущий приклад в Дарницькому суді столиці (від ред. - понад рік тому там стався вибух), де iснує серйозна загроза життю самих суддiв, які і досі розглядають справи -- там стеля валиться! Так не може бути в правовій державі! Понад півтора роки тому я розробив проект закону "Про тимчасовий порядок фiнансування судової влади", яким передбачено принципи фiнансування судової вдади, звісно в межах розумного і можливого. Думаю, що прийняття цього закону вирiшить багато питань.

-- I коли наш суд стане "найгуманнiшим i найсправедливiшим у свiтi"?

-- Сьогоднi фактично вже реформовано процесуальне законодавство, яке є основою діяльності судів. Маємо новий Цивільний процесуальний кодекс, прийнято Адміністративний процесуальний, завершуємо роботу над Господарським процесуальним кодексом. Є новi цивільний, сiмейний та земельний кодекси, Верховна Рада розглядає проект трудового кодексу. Тобто сьогодні як ніколи є всі необхідні умови від політичної волі вищого керівництва і до законодавчих передумов для реального реформування судової влади. Тому, сподіваюсь, вже незабаром українцi побачать нове обличчя третьої влади -- судової.

Тетяна ПАРКАСЕВИЧ




 
 
— Новий ЦПК не обмежував прав

— Депутаты рекомендуют отклонить изменения в Гражданский процессуальный кодекс Украины относительно языка гражданского судопроизводства.

— Правительство еще поработает?

— Онопенко: Идеи об автономии не соответствуют Конституции.

— Василь Онопенко: "Верховний Суд не просто прийняв мудре і виважене рішення, скасувавши рішення ЦВК, а засвідчив, що він є справді незалежною гілкою влади, яка справді вершить правосуддя."

— Василь Онопенко: Комітет з питань правової політики підготував зауваження до проекту державного бюджету України на 2005 рік (щодо фінансування органів судової влади та органів юстиції).

 
— Всем равную пенсию! "Юридическая практика" 20 вересня

— Демократично, но: рано! "Юридическая практика" 14 вересня

— Журнал "Народний депутат" червень 2005 року

— Судам потрібні гроші, а їм дають реформи. [Голос України. 15 березня 2004 р.]

— ЦПК очима розробника

 
— Судові рішення - в народ.

— Василь Онопенко: "Третя влада матиме нове обличчя".

— "Хто захистить "маленького" українця від правового свавілля?". Радіо "Свобода" (Прага) 29 квітня 2005 р.

— З 1 вересня свідків допитуватимуть під присягою, а також при необхідності примусово доставлятимуть у суд. — Василь Онопенко: Розумна людина - та, яка знайде вихід із будь-якої ситуації. Мудра людина - яка її не допустить.

 
Новини Правова політика Проекти законів Про комітет У комітеті Роз'яснення Архів Форум
Created by 4Zct Web-design studio. © 2003-2004.