This version of the page http://rynok.biz/markets/2006 (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-02-18. The original page over time could change.
Ринок.biz. Ринки - Майбутній конкурент депозитам
ukr | rus | eng | 18.02.2007 | 09:29
пошук:
новини поштою:
вхід:
реєстрація

влада&бізнес

фінанси

нерухомість

торгівля

харчпром

село

зв’язок

IT

макро

шоу.biz

готелі. ресторани.кафе

медіа

транспорт

авто

освіта

події

на правах реклами

ГАЛЕРЕЯ

БІЗНЕС-СЕРВІС

РИНКИ

ФОРУМ

Архів новин
пн вт ср чт пт сб нд
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28        

Найпопулярніші галереї

Експерти назвали найдосконаліші авто сучасності
(26 фото)

- Найбажаніші хлопці України;
- Найбажаніші дівчата України
Богатирьова змінила обличчя Партії регіонів

(7 фото)

В PinchuкArtCentre відкрилась виставка Generations USA

(17 фото)

Лідерка БЮТ
змінила імідж

(5 фото)

Louis Vuitton
прийшов в Україну

(15 фото)

Найпопулярніші публікації січня

11.01.2007
Юлія Тимошенко розплела косу (фото)
Лідерка Блоку Юлії Тимошенко змінила імідж 

17.01.2007
Костусєв додавив «Київстар»
ЗАТ «Київстар» уводить новий тарифний план «Діджус фреш» без ПЗЗ 

17.01.2007
Україна в чортовій дюжині
ФІФА оприлюднила перший в новому році рейтинг футбольних збірних світу  

17.01.2007
Євген Кушнарьов помер
Врятувати Євгена Кушнарьова не вдалося 

25.01.2007
Кличко-старший повертається
Прес-служба братів Кличко розповсюдила офіційну заяву Віталія 


Фінанси

Майбутній конкурент депозитам

17.10.2006 | 16:29

Найголовнішою проблемою інвестиційного бізнесу, зі слів самих представників компаній, є фактична відсутність довіри громадян до можливості отримання прибутку вищого за депозитний.

Національні компанії з управління активами (КУА) грозилися вже цього року зібрати з українців близько $5 млрд. інвестицій. Наскільки серйозно їх інвестфонди зможуть зазіхнути на $14 млрд. на банківських депозитних рахунках, допоки невідомо: на перепоні брак довіри до нового фінансового інструменту. Та вже сьогодні фонди показують найкращу динаміку зростання активів серед всіх сегментів фінансового ринку – плюс 215% лише за останній рік.

Навіть попри вдвічі, а то й втричі більшу прибутковість інвестиційних фондів порівняно з депозитами, українці не поспішають нести туди свої гроші, пам’ятаючи прикрий трастовий досвід початку дев’яностих. Саме тому вже третій рік поспіль інститути спільного інвестування (ІСІ) існують переважно у формі венчурних фондів, - своєрідних закритих клубів власників вільних фінансових активів. Та потреба у внутрішньому дрібному інвесторі змушує КУА збільшувати маркетингові видатки та боротися за довіру народних мас.

 

КУА в UA

Загалом компанії з управління активами здійснюють професійне управління коштами інститутів спільного інвестування за певну винагороду у співвідношенні до вартості чистих активів ІСІ. І хоча таких компаній в нас вже близько двохсот, ця сфера бізнесу в Україні ще знаходиться якщо не в зародковому, то в підлітковому стані максимум.

 

«Ті механізми спільного інвестування, які в нас тільки зароджуються, використовувались в Європі ще в середині 19-го століття. Але в нас ще все попереду, і Україна має значні перспективи», - каже Євген Григоренко, генеральний директор Української асоціації інвестиційного бізнесу.

 

Сьогодні в Україні зареєстровано близько 196 КУА, 70% яких – київські. На другому місці за кількістю компаній, хоч і зі значним відставанням – Харків, Дніпропетровськ та Донецьк.

 

Щоправда навіть за такої концентрації на столичному ринку, вихід на ринок нових управлінців нічим не обтяжений, зазначають фахівці, хоча конкуренція зростає з року в рік.

 

«Активна» конкуренція

Джерело: Українська асоціація інвестиційного бізнесу
«Конкуренція між фондами, яких в Україні зареєстровано вже біля 400, є достатньо жорсткою», - підтверджує пан Григоренко. - «Але вийти на ринок новій КУА не становить складнощів. Є шведські, прибалтійські, російські компанії. Вони теж тут ефективно працюють», - продовжує він.

 

Прихід іноземних гравців ще раз засвідчує значний потенціал українського ринку – лише загальні активи інвестиційних фондів лише за минулий рік зросли в 3 рази, і на середину цього року становили 10, 5 млрд. гривен. Щоправда основними серед всіх ІСІ все рівно залишаються фонди венчурні. Їх в Україні більше 80%.

 

Венчуризація капіталу

Пояснюють популярність венчурів в Україні і фахівці.

«Венчурні фонди нині найпоширеніші, і вони й надалі збільшуватимуться і закріплятимуться на ринку. Через такі фонди повністю відпадає потреба в офшорах», - каже Євген Іванов, начальник управління спільного інвестування департаменту розвитку законодавства та методології регулювання ринку цінних паперів ДКЦПФР.

 

Така ситуація цілком обґрунтовується нинішніми умовами законодавства. «Податкові пільги, прозорість та контрольованість механізмів функціонування фондів створюють значні передумови для їх розвитку», - продовжує пан Григоренко.

 

Джерело: Українська асоціація інвестиційного бізнесу
За таких умов, сьогоднішні венчурні фонди лише в минулому році показали середню прибутковість в 62%. Високу результативність управлінці пояснюють вкладеннями коштів в високоризикові активи (більше 50% яких не котуються біржами), що мають високу прибутковість.

 

Та щодо високорентабельності вкладень в українські венчури є й альтернативна точка зору.

«Дійсно, дохідність венчурних фондів іноді просто вражає. Інша справа, що часто ці дані завищені через маніпулювання розрахунками і бухгалтерською звітністю», - каже Сергій Бірюк, член Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку.

 

Бій за довіру

Та найголовнішою проблемою інвестиційного бізнесу, зі слів самих представників компаній, є фактична відсутність довіри громадян до можливості отримання прибутку вищого за депозитний. «Основна проблема сьогодні – довіра громадян», - підтверджує Михайло Ройко, президент ЗНКІФ «Симфонія №1».

 

Щоправда нинішнє законодавство практично виключає можливість будь-яких зловживань з боку управлінців.

 

«Українське законодавство повністю захистило інтереси інвестора в межах ІСІ. Компанія, що управляє коштами фонду, банк, що їх зберігає, і торгівець цінними паперами є різними суб’єктами, і знаходяться під постійним контролем, що фактично повністю унеможливлює будь-які махінації», - додає Євген Іванов.

 

Тим не менше, саме невидимий авангард спільного інвестування – дрібні інвестори мало-помалу повертають обличчям до інвестиційних фондів – за останні півроку внески населення зросли в 5,9 раз, досягши розміру майже в 285 млн. гривен, через що в «сонячному» майбутньому ІСІ впевнені і фахівці.

 

«Думаю наступного року фондів для громадян в Україні буде принаймні в 2 рази більше ніж нині», - прогнозує В’ячеслав Харченко, генеральний директор інформаційного серверу «Investfunds».

коментарі (0)

 

Ваш комментарий:
Код  
Готово!

Статті за темою (всі статті за темою):

16.02 | 17:33 Вивезення капіталу за кордон загрожує Україні - Ющенко

16.02 | 09:58 Україна виходить у лідери по картах

16.02 | 09:44 В Україні на одну фондову біржу поменшало

 

обговорити в форумі | роздрукувати | повернутися до списку статей


 Стрічка новин
(всі новини за сьогодні)

18:43

Широкополосні війни

18:00

Лише третина сайтів може протистояти хакерам

17:50

Косметички, гаманці та ПК - розсадники мікробів

17:33

Вивезення капіталу за кордон загрожує Україні - Ющенко

17:01

Дніпропетровські квартири подорожчають на третину

16:22

В Томську зробили суперкомп'ютер

15:52

«ОКЕЙ» відкриє в Україні чотири гіпермаркети

Новини Росії

11:00

Самолет "Пулково" погубила ошибка экипажа

Новини чистого інтернету

14:13

Hmonitor 4.3.0.2: слежение за температурой

19:05

НКРС отказала UMC в выделении нового кода сети

18:51

DAVID 1.2: программа для трехмерного сканирования

18:08

Samsung P9000/M8100 - мобильные устройства с WiMAX

17:31

IT-рынок Украины стал одним из наиболее быстрорастущих среди стран Центральной и Восточной Европы

17:24

UMC запустила услугу «мобильная конференция»

 

Курси валют НБУ
Готівкові курси валют
Загружаю...
Міжбанківський валютний ринок України

::USD: :объем: :EUR: :RUR::
Ціни на нафтопродукти

::A76: :A95: :ДТ: :BRENT::
Загрузка ...