АВТО ТЕХОГЛЯД-2000. “Горбаті запорожці"-на старт !!!


Оригінальну подію, що відбулася 1 квітня на майданчику Галицького райвідділу ДАІ міста не серйозною не назвеш. Вже стало доброю традицією, що саме в День сміху львівські шанувальники українського антикварного міні-автомобіля, що у простонародді охрестили “Горбатим Запорожцем” організовано проходять техогляд. “Утримувати авто у зразковому стані. Пропагувати безпечну їзду на дорозі” - такий девіз членів автоклубу “ЗАЗ-Козак” - єдиного в Україні об’єднання фанів ЗАЗ-965. Цьогоріч проходили техогляд машини парного року випуску - 11 “жужиків”. В тому числі й два жіночих екіпажі. Саме жіночі екіпажі клубу найбільше привернули увагу тележурналістів. Клуб “ЗАЗ-Козак” налічує 26 власників легендарного (не побоюся цього слова) вітчизняного автомобіля. Офіцери ДАІ досить прискіпливо оглядали ретро-автомобілі. Адже, вони досить часто репрезентують Львів на різномаїтих автоперегонах. Вже через два тижні два авто відправляєьться на ралі “Столиця” до Києва, у травні “Горбатих” чекає змагання з солідними авто на змаганнях (фігурне водіння та гонка гонка за легендою) Всеукраїнського автомобільного клубу журналістів у Рівному. До речі, на минулорічних подібних змаганнях у Луцьку відзначився автомобіль газети “Експрес”.


Львівський клуб “ЗАЗ-Козак” двічі на рік проводить власні автомобільні змагання для власників ЗАЗ-965. Запрошуються всі бажаючі. Традиційними вже стали кільцеві автоперегони на спеціальній трасі “Галрінг”, без яких не обходиться День міста. Львів’яни не обділені почуттям гумору жартома прозвали ці змагання “Формула 01”: адже тут все як на справжніх кільцевих автоперегонах - і офіційне тренування, і класифікаційні заїзди… Не дивно, що подивитися на перегони “Горбатих” приходить більше глядачів, аніж на гонки “справжніх спортивних авто”…
Проте, справжній сюрприз для любителів “екстремальних видів розваг” клуб “ЗАЗ-Козак”, разом із Автомобільним Жіночим Клубом міста готує на початок літа. 2-4 червня пройдуть змагання маршрутом історичного Гран-прі Львова довоєнних років. Серед багатьох варіантів вуличної траси, які розглядалися, найкраще всім вимогам відповідає так званий "львівський трикутник", тобто вулиці Стрийська-Гвардійська-Вітовського. Крутий підйом (вул. Стрийська) від площі Івана Франка до монументу, крутий узвіз (вул. Гвардійська) та довга пряма з поворотами великого радіуса надають цій трасі своєрідного незабутнього характеру, що поєднує елементи гірських перегонів та кільцевих змагань. Завантаження двигуна на підйомі, гальмівної системи на спуску і максимальна швидкість на прямому відрізку вимагають відмінної підготовки автомобіля та доброї фізичної кондиції гонщика. Змагання пройдуть під патронатом міського голови Василя Куйбіди та Генерального консула Республіки Польща У Львові. Оскільки клубні змагання цього року проходять одночасно з Міжнародним фестивалем пива у Львові “Гальба-2000” і фактично “омиватимуть фестиваль (навколо парку Культури ім. Б. Хмельницького), тож і називатимуться вони цікаво - “Навколо Гальби”.

Тож, не дивно, що, не відкладаючи на потім, власники “Горбатих Запорожців” готують свої авто. Чудовий технічний стан українських “жуків” засвідчили дані техогляду. Вручаючи техталон нового зразка репрезентантці “жіночої фракції” клубу Людмилі Бобровській, начальник автотехнічної інспекції ДАІ Львова підполковник міліції Микола Ільчук був щиро здивований - до автораритету 1962 (!!!) року випуску неможливо “придертися”. Це й не дивно, адже Генеральний технічний спонсор клубу СТО-4. Мабуть, це єдина станція техобслуговування, де вміють і не бояться ремонтувати “Запорожці”. Та й у клубі, що об’єднав людей різних професій - студентів і викладачів ВУЗів, журналістів і автомеханіків, бізнесменів і безробітних, інженерів і робітників, зібралися люди, котрі це цураються “чорнової” роботи - “Любиш кататися - люби й санки возити!”. Наше життя - інколи доволі нудна річ, у якому часом варто посміятися. “ЗАЗ-Козак” зібрав людей у яких веселе хобі.

Окрім “спортивно-змагальницької” діяльності клуб “ЗАЗ-Козак” разом з ДАІ проводить просвітницьку роботу з профілактики травматизму на дорогах. Мрією клубу є створення навчального відеофільму для дітей дошкільного віку та учнів молодшої школи - “Безпечна дорога до школи”. Щоранку маршрут майже шести мільйонів дітей нашої країни розпочинається дорогою до школи. Нажаль не вісі з них можуть вірно орієнтуватися при переході доріг, зрозуміти сигнали світлофорів, позначення дорожніх знаків. Часто школярі потрапляють у різні дорожно-транспортні пригоди, стають жертвами нещасних випадків. Цьому потрібно запобігти!
У відповідності до Закону України “Про дорожній рух” в усіх закладах освіти є обов’язковим вивчення “Правил дорожнього руху”. З метою заохочення дітей та більш продуктивного їх ознайомлення з абеткою “Правил дорожнього руху” ми пропонуємо створити відеофільм з використанням “забавкових” міні-автомобілів вітчизняного виробництва ЗАЗ-965 - “горбатий “Запорожець”. Це значно прискорить активне засвоєння матеріалу, перетворивши урок у гру. Адже відеофільм використовуватиме наспівні композиції на тематику безпеки руху на дорогах, які будуть виконані у розважальному стилі з сучасним оранжуванням , дотепними текстами пісень. Відомі львівські співаки (Руслана, “Пікардійська терція”, “Мертвий півень”, Левко Дурко) вже дали попередню згоду на озвучення фільму… Не сумніваймося, проект стане реальністю. В цьому не сумнівається старший інспектор відділу Пропаганди безпеки руху міського ДАІ лейтенант міліції Світлана Добровольська. Пані Світлана, до речі, чудово “вишиває”… на міні-авто.



 





(с) “Високий Замок” Віктор Коваленко