"ГОРБАТИХ" СПИСУВАТИ ЩЕ РАНО

Дмитро ПАСІЧНИЙ, Євген КРАВС, Вадим МИКИТЕНКО (фото)
"Молода Галичина"
Німці гордяться своїм "народним" автомобілем - вольсвагенівським "жуком", англійці - шикарним "ролс-ройсом", американці респектабельним -- Лінкольном", українці... "запорож-цем". І не будь-яким, а так званим -- "горбатим". У країні існують автоклуби любителів саме цієї моделі. Наші водії й донині експлуатують цю малолітражку, хоч їх випуск у Запо-ріжжі було припинено ще 1969 року. Багато літ минуло відтоді, а ці кумедні авто й досі "бігають" нашими дорогами. Яка модель може похвалитися такою довговічністю та народною пошаною? Скільки про них складено лишень анекдотів!
Так, за даними державтоінспекції області, щорічно на Львівщині проходять техогляд 54 "горбатеньких" авто. Побачити деякі з них у ділі льві-в'яни мали нагоду на День міста. Любителі з авто-фан-клубу "ЗАЗ-Козак" організували на міських вули-цях оригінальні перегони. Акція мала підтримати вітчизняного товарови-робника та привернути увагу молоді до безпеки дорожнього руху. Всього до змагань було допущено ІЗ авто-мобілів, які пройшли суворий технічний контроль. Самі ж дводенні гон-ки проходили в трьох дисциплінах. Опріч Гран-Прі, спеціальними приза-ми нагороджували: найстаріше авто, найкращий оригінал, найкращий тюнинговий автомобіль. Під час гонок з'ясувалось, що "горбаті", не зважаючи на свій поваж-ний вік, виглядають досить пристойно. Середня швидкість на швидкісних участках траси "Галрінг" (саме тут щорічно проходять кільцеві автоперегони "Гран-Прі Львова") сягала 85 кілометрів на годину. А під час кваліфікаційних заїздів ЗАЗ-965 команди "Альбіон" на 100-метровому відрізку побив торішній рекорд швидкості - 85,3 км/год. Непогано, як для авто з двигунчиком у 30-ть мінікоників.
Призи переможцям вручав на площі Ринок, перед ратушею, міський голова Василь Куйбіда. Гурт "Піккардійська терція" виконав гімн "горбатому" "Запорожцю". До речі, кавалькада цих міні-автомобілів приєдналася до святкового параду-карнавалу і урочисто проїхалася проспектом Свободи перед численними гостями міста на чолі з Президентом Леонідом Кучмою.


Переможцем нинішніх змагань (кільцеві перегони) став київський автомеханік з команди "Альбіон" Сергій Бородін. Другим виявився студент "Львівської політехніки" з команди "Макс-Авто-Пулуатор" Роман Дошак. Замкнув трійку тріумфаторів інже-нер ВАТ "Укравтобуспром" з команди Рекламної агенції "Новий Погляд" Ігор Мельник.


Підприємець з команди ПП "Калина" Олег Фар'ян отримав приз як власник найкращої тюнингової машини. Євген Кравс, журналіст "Експ-ресу" та одночасно президент клубу "ЗАЗ-Козак", був відзначений за найкращий оригінал. 19-річний водій "горбато-го" Маркел Варелій отримав спеціальний приз автоклубу - Кубок прогресу: стартувавши з десятої позиції у фінальній гонці, він фінішував на п'ятим. Цікаво, що Маркел змагався на найстарішому авто. Його "залізний кінь" удвічі старший за свого господаря.


...Перегони закінчились. Те-пер у планах клубу -- нові зма-гання. Наступного року передбачається провести гонку на ви-живання на львівському танкодромі. Улітку заплановано провести автопробіг Львів-Запоріжжя. Цікавими мають стати й наступні змагання "Гран-Прі" авто-фан-клубу. Мабуть вони стануть більш представницькими: окрім киян, виявили бажання позмагатися власники найстаршого українського авто із Запоріжжя, Червонограда, Мелітополя, Стрия та інших міст України. У 2000-му до змагань допущено "горбатих" у двох класах.
За перемогу у багатоборстві, окрім "стандартних" (до 900 куб.см.), змагатимуться також автомобілі із об'ємом двигуна до 1200 "кубиків". Єдине обмеження на українському авто мусить бути встановлено двигун вітчизняного виробництва.
Окрім кільцевих автоперегонів та спринту, водії змагатимуться у фігурному слаломі та проїдуться дорогами Львова за легендою.