This version of the page http://artvertep.dp.ua/news/523.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-02-16. The original page over time could change.
РОМАН БАЛАЯН СТВЕРДЖУЄ — «НІЧ СВІТЛА» - Новини - Артвертеп — мистецька аґенцiя
| Зареєструватися | Втратили пароль?
Артвертеп Новини
Що нового?
Живопис Георгія Холода в інтернет-крамниці, кераміка Івана Бобкова в інтернет-крамниці, живопис Ірини Ксікевич в інтернет-крамниці, гурт «Вечный Приют», кераміка Івана Бобкова, скло Дениса Струка, сторінка гурту «Брем Стокер», світлини Андрія Брюховецького, зелене Тетяни Гуревич, кераміка Людмили Гончарової-Рябової, світлин Оксани Калєннікової, поезії Інни Завгородньої та Дари Дашкевич, живопис та поезії Євгена Чесанова
Олег Скрипка «Відрада»

Ціна: 20.00грн.

РОМАН БАЛАЯН СТВЕРДЖУЄ — «НІЧ СВІТЛА» 15 березня 2005

Карабахський хлопчик, випускник Київського інституту ім. Карпенка-Карого, автор зоряних фільмів, серед яких культове кіно вже кількох поколінь «Польоти уві сні та наяву», — Роман Балаян, на жаль, не надто багато знімає, а говорити тим паче не любить. З 11 березня в прокат виходить його остання за часом картина «Ніч світла», що демонструватиметься в кінотеатрах мережі «Батерфляй».

Сценарій фільму написаний ним разом із Рустамом Ібрагімбековим за мотивами оповідання молодого українського письменника О. Жовни «Експеримент». Це світла історія з елементами мелодрами про мешканців і наставників інтернату для сліпоглухонімих дітей. Фільм повний візуальних емоцій та неповчальних розмірковувань про обов’язок і любов, покликання та моральність. Утім, «ДТ» вже писало про картину, а я рекомендую її подивитися. Адже останнім часом у нас не дуже багато добра й у житті, й на екрані. На щастя, вихід стрічки в прокат послужив приводом для розмови з режисером.

- Романе Гургеновичу, ваші кінороботи глядачі люблять і добре знають, критики ностальгічно згадують деякі з них, що стали хрестоматійними. Можна було б спочивати на лаврах, використовуючи давно знайдене вами. Та ви продовжуєте пошук, усупереч незадоволеному шепотінню. Навіщо шукати нові форми, коли стилістику старих уже зі схваленням прийнято?

- Ніколи не шукав нової стилістики, шукав лише тему, що зачіпає. Свого часу «Польоти…» стали для мене й громадянським болем, і, якщо хочете, громадянським учинком. За великим рахунком, мене не цікавлять сильні герої, супергерої. Дух сумніву, яким одержимі мої герої: хороші вони чи погані, дуже важливий для мене.

- Нині всі прагнуть створювати блокбастери, ви ж берете «тиху» тему? Переконані, що це сьогодні потрібно, що це дивитимуться?

- Люди заглибилися в себе і не бачать біди інших. Людина відокремлюється, вважає свої проблеми найгострішими, які важко вирішити. А проживши якийсь час із героями «Ніч світла», заглибившись у «паралельне» життя, набуваєш іншого погляду на те, що відбувається. Ці діти володіють чимось таким, чого позбавлені звичайні люди. Це й є моя маленька ставка, яку пропоную глядачеві. Комусь сподобається, комусь ні — і це нормально. Проте навіть ті, кому не сподобається фільм, підуть із кінозалу вдячними долі, що вони не настільки обділені в житті, як діти в цій картині.

- Розпочинається прокатна доля вашого фільму в Україні. А взагалі яка його прокатна доля?

- Є такий термін — обмежений прокат. Картина пройшла в Москві, Єкатеринбурзі, Самарі, ще в якихось містах Росії, і для фільмів з обмеженим прокатом показники дуже непогані, хоча я й не знаю точних цифр.

- Нині у нас дуже багато сперечаються про долю українського кінематографа. Минули слухання, жодних радикальних рішень не прийнято, а розмови тривають. Як ви думаєте, чи є в національного кінематографа перспективи?

- Успіх сьогодні, хоч як дивно, залежить багато в чому від стану кінопромисловості, а не від самих режисерів. Існувала недооцінка впливу держави на кінопроцес — а це дуже важливо для країни. Саме через кіно країна може швидше позиціонуватися світу. В Росії це зрозуміли давно й зайнялися державним протекціонізмом. Нині вони перейшли на роботу з телеканалами. 30% дає держава, решту — канали, але ж останні забирають 70% права на прокат. І це чудово, оскільки канали рекламують фільми безплатно як по телебаченню, так і в усіх видах реклами. Необхідно залучити українські телеканали субсидіювати кіновиробництво, віддавши їм права. Такий шлях більш реальний і перспективний, ніж державне фінансування. Ну а пільги майбутнім інвесторам має надати держава.

- Та чи може наш досить обмежений ринок працювати лише на себе, виробляючи національний продукт, який не буде цікавий у світі?

- Це вже питання інше. Чи є цікавим наше кіно за межами Чопа чи Хутора-Михайлівського. У нас дуже багато внутрішніх проблем, є внутрішня кон’юнктура. Переконаний, певна кількість фільмів має бути й про це. Та основний напрям — те, що цікаво й світу. Інша річ, як це робити. Може, потрібно кооперуватися з закордонними виробниками, адже так заведено в усьому світі. Не знаю, як ці фільми йтимуть там у прокаті, але це вже краще, ніж узагалі нічого. Ось така стратегія потрібна: інтеграція в Європу і навпаки.

- Вибачте за питання: звідки претензії, які пред’являє вам Юрій Іллєнко?

- Почну з того, що його інтерв’ю в «Українській правді» сповнене ксенофобії. Причому неприкритої. Я, виявляється, «п’ята колона». Всі ці розмірковування про нацменшини просто за межею. Далі, після тиради про нацменшини, він переходить на мою особу й сповіщає Президента Ющенка про те, що він, Юрій Іллєнко, перейшов у національну опозицію ще в жовтні 2003-го, коли Віктор Андрійович вручив премію мені, а не молодому обдарованню. Щодо молодого обдаровання він знову кривить душею, добре знаючи — за внесок у мистецтво вручають «літнім», а не молодим. Так, казали, там фігурувало прізвище Іллєнка, але чомусь дали мені. Це йому дуже не сподобалося. Та мене навіть не це вразило. Він пише в «Українському слові»: дали премію тому, хто має за ніщо українське кіно, його артистів, режисерів, сценаристів. Кажучи про кінопроцес, я завжди торкався лише питання сценаристів, із якими в нас справді сутужно, одна-дві людини справи не вирішать. Необхідно мінімум 10–15 професіоналів. Потрібно знайти талановитих людей та відправити їх учитися. Що швидше, то краще. Оскільки на Заході успіх і окупність майбутнього фільму визначається ще на етапі сценарію, шановні добродії. А стосовно пана Іллєнка… У цієї людини хвороблива самозакоханість. Його засмучує і жахає, що висока думка про себе самого не збігається з громадською про нього ж.

- Авторське кіно може з’явитися саме по собі, не в надрах індустрії?

- Воно взагалі з’являється лише всупереч чомусь.

- Ви багато уваги приділяєте організації кінопроцесу, працюєте як виконавчий продюсер на виробництві російських серіалів і дуже рідко ми бачимо роботи Балаяна-режисера. Які в цьому плані є перспективи?

- Знайшов цікавий сценарій з елементами фантастики. Це, швидше, фентезі, доступні кожному. Віддав продюсерам. Якщо пройде, я не проти всерйоз потішитися в новому для мене жанрі відкритого кіно.

- Що дає Україні виробництво російських серіалів на базі наших студій?

- Ми витрачаємо російські гроші, знімаючи російські серіали. Нам за це треба сказати спасибі. Мінімум 40 українців, працівників кіно, 6–7 місяців зайняті в мене на серіалах, заробляючи гроші в такий важкий час. Стільки ж наших артистів щороку зайняті в цих роботах. Інша річ, якби мене запитали: серіали — мистецтво чи ні. Ні, звичайно, оскільки з такою швидкістю та поспішністю не знімають. Ледь не серія за тиждень.

- Роман Балаян як ім’я, як знана творча особистість, може прийти до Президента з чіткою концепцією розвитку національного кінематографа?

- Не вважаю, що маю концепцію. Є деякі пропозиції, котрі я вам виклав. Насамперед потрібно підготувати сценаристів. Потрібно позбутися кіностудій, як студій, вони повинні бути кінофабриками. І слід негайно за рахунок держави і з залученням інвесторів оновити все технічне забезпечення. І ще, вважаю, лише молоді мають знімати дебютні фільми за державні гроші.

- Та як же їм пробитися навіть за умови володіння професією?

- Ну, що означає, як пробитися. Приносити пропозиції до Мінкульту, шукати наставників, домагатися дебюту будь-якими способами. Режисура це не професія, а доля. До цього треба бути готовим і набратися терпіння. І принципів.

Світлана АГРЕСТ-КОРОТКОВА

Пов'язана інформація

  • Афіші 
    • «Дні фестивального кіно» в Дніпропетровську!
  • Новини 
    • Письменники пишуть. А читачi ? ..
    • Андрій Халпахчі: Мене довго дратувало запитання журналiстiв: а що буде нового?
    • Фестиваль мистецтв у столиці (без)духовності
    • Кіно для повнолітніх
    • Фокстрот із продюсером
    • «КіноЯлта» чи кінобойня?
  • Товари 
    • Юрій Іллєнко: «Вечір напередодні Івана Купала»
    • Юрій Іллєнко: «Білий птах з чорною ознакою»
    • Юрій Іллєнко: «Солом`яні дзвони»
    • Юрій Кох: «Смарагдовий жмуток казусів від вельми цікавих людей. КНИГА ПЕРША»
    • Любомир Госейко: «Історія українського кінематографа» (1896 — 1995)
    • ШО: «ШО № 1–2, січень-лютий 2007 рік»

Коментарі

Коментар:
Файли мр-3, представлені на сайті, призначені для приватного прослуховування та є демонстрацією пісень, представлених на дисках. Після скачування та прослуховування файли мр-3 мають бути видалені з вашого компютера!
08 лютого — 01 березня
Виставка живопису
Ірини Ксікевич
«Мій веселковий світ»
(м. Дніпропетровськ)
09 — 18 лютого
Художня виставка
«Приборкати Ероса»
(м. Львів)
12 — 22 лютого
Літературні мандри
Ірени Карпи Україною
16 лютого
Концерт гурту
Jungleman
(м. Дніпропетровськ)
16 лютого — 15 березня
Виставка творчої фотографії
Сергія Єненка
«Експресія»
(м. Дніпропетровськ)
17 лютого
Літературний вечір
«набиті травою глибоковроті»
Стронґовського
та Дмитра Лазуткіна
(м. Дніпропетровськ)
17 — 18 лютого
Всеукраїнський фестиваль
національних бойових
мистецтв України
«Дніпровські Пороги»
(м. Дніпропетровськ)
18 лютого
Концерт гурту
«…і ДМГ»
(м. Донецьк)
20 лютого — 10 березня
Виставка інтуїтивного живопису
Георгія Холода
«Про кохання»
(м. Дніпропетровськ)
20 лютого — 15 березня
Виставка сучасної
білоруської скульптури
та живопису з Мінська
Анни Корольової та
Андрія Осташова
(м. Київ)
22 — 24 лютого
Churchill`s Music Pub
3 роки!
Оркестр Че
Сергій Бабкін
Квадраджесіма
4.А. Й. К.А
…ІДМГ
(м. Харків)
22 лютого
Літературний вечір
Андрія Кокотюхи
«Зоопарк, або діти до 16»
ведучій-Сергій Жадан
(м. Дніпропетровськ)
22 — 25 лютого
Клубні концерти
«Мертвого півня»
(Луцьк, Львів, Київ)
23 лютого
Концерт гурту
КВАДРАДЖЕСІМА
(м. Дніпропетровськ)
24 лютого
Концерт гурту
Хамерман Знищує Віруси
(м. Дніпропетровськ)
24 лютого
Концерт
Сергія Бабкіна
(Дніпродзержинськ)
25 — 28 лютого
Барви музики ХХ сторіччя:
Авангард. Класика. Джаз
VI фестиваль (2007)
(м. Вінниця)
28 лютого
Концерт сучасної
авторської пісні України
За участі:
Олега Сухарєва
(Самі Свої)
Павла Нечитайла
(Пропала грамота)
Едуарда Драча
та інших
(м. Київ)
02 березня
Легенди Рока
«Разные Люди»
(м. Дніпропетровск )
03 березня
swedish eclectic
electropunk project
I LOVE YOU BABY
(SWEDEN)
(м. Дніпропетровськ)
03 березня
6 річниця лейблу Nexsound
та народження лейблу Kвітну
(м. Дніпропетровськ)
17 березня
Концерт гурту
«Лабораторія №9»
Відкриття фестивалю
«ДніпРок — 2006»
(м. Дніпропетровськ)
24 — 25 березня
«ІншаМузика Фест»
Участь беруть:
Квадраджесіма
Анна
ТОЛ
Абздольц
Фактично Самі
та інші.
(м. Київ)
    Iншi події

 Експорт новин

© Арт-Вертеп 2002-2007 | Лінки | Про нас (герменевтика) | Контакти 
Адреса: м. Дніпропетровськ, вул. Червона площа, 3. Телефон: +38 0562 33-55-82
Розробник «Студія 908».
Інформація про проект.