Читальний зал бібліотекознавчої літератури

Заснований у 1922 році

Читальний зал бібліотекознавчої літератури Національної бібліотеки України імені В.І. Вернадського — спеціалізований зал, що забезпечує оперативне інформаційне обслуговування читачів найбільшим в державі за обсягом і унікальним за змістом, науковим та культурним значенням фондом документів з питань бібліотекознавства, бібліографознавства, книгознавства, наукознавства та інформатики.

У фонді Залу знаходиться понад 20 тисяч вітчизняних і зарубіжних монографій, фахових періодичних видань, матеріалів наукових і науково-практичних конференцій, навчальних посібників, нормативно-інструктивних та методичних документів, звітів про науково-дослідні роботи та бібліотечно-бібліографічну діяльність книгозбірень.

Формування цього зібрання було розпочато наприкінці 1922 р. Відбиралися профільні документи з основного книгосховища і нові видання, що надходили до бібліотеки як обов'язковий примірник творів друку. Для поповнення фонду налагоджувалися контакти з бібліотечними осередками, науковими товариствами, книгознавчими та бібліографічними центрами, великими книгозбірнями.

Сьогодні до фонду Залу систематично надходять наукові монографії, автореферати дисертацій на здобуття наукових ступенів кандидатів та докторів наук з питань бібліотекознавства, бібліографознавства і книгознавства. Вичерпно комплектується Зал і матеріалами наукових та науково-практичних конференцій різних рівнів.

Надзвичайно інформативним є зібрання документів прикладного значення, серед яких державні стандарти України, нормативно-інструктивні та методичні матеріали, видання про досвід діяльності книгозбірень і впровадження в практику їхньої роботи новітніх інформаційних технологій тощо. Особливо ретельно підібраний масив сучасних вітчизняних і зарубіжних документів з питань автоматизації бібліотечно-бібліографічних процесів.

Поряд з вітчизняною спеціальною періодикою в Залі бібліотекознавчої літератури широко представлені й зарубіжні професійні журнали (понад 30 назв).

Крім того в Залі знаходиться значна підбірка видань довідкового характеру (енциклопедії, термінологічні та мовні словники тощо).

Фонд Залу розміщено на полицях відкритого доступу. Інформацію про фонд користувачі отримують через традиційні каталоги (алфавітний, систематичний), електронний каталог нових надходжень і картотеки "Архів НБУВ", "Праці співробітників НБУВ", "Персоналії". Він розкривається також шляхом організації виставок нових надходжень та тематичних виставок.

Зал бібліотекознавчої літератури площею 200 кв. м. розташований на другому поверсі основного приміщення бібліотеки (кімната 335), має 22 читацьких місця.

Інформаційне обслуговування у Залі здійснюється щодня крім неділі з 915 до 1800.


Copyright © 1997-2001, Тетяна Павлуша,
Національна бібліотека України імені В.І. Вернадського, Київ
www.nbuv.gov.ua