This version of the page http://www.korespondent.net/main/65019/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-02-15. The original page over time could change.
Думка: Завойовані стандарти
Четвер 15 Лютого 2007 03:27
· Новини E-mail    · Новини SMS   
· Текст    Рус    Eng 
Новини e-mail:
SMS, Відписатися
 РОЗДІЛИ:  УКРАЇНА: політика, події БІЗНЕС СВІТ СВІТ ПРО НАС ДУМКА ТЕХНОЛОГІЇ ТА НАУКА ШОУ-BIZ СПОРТ ЧУДАСІЇ ЗДОРОВ’Я ТОП ТИЖНЯ Журнал Кореспондент Щоденники журналістів Досье Форуми Фотогалерея Чат з гостями сайту Новини E-mail Новини SMS Експорт новин Контакти
ДУМКА, Загальна
 

Фото Наталії Кравчук
Артем Скоропадський, московський журналіст, кореспондент газети Коммерсантъ-Україна

Думка: Завойовані стандарти

Кореспондент.net

26 Січня 2007, 15:50

Українці повинні цінувати те, що і нова біло-блакитна влада не зазіхається на громадянські свободи. У їх східних сусідів такого привілею немає, пише Артем Скоропадський у журналі Кореспондент.


На початку тижня в Києві пройшла акція протесту вболівальників українських футбольних команд. Шанувальники цього виду спорту вимагали від футбольних чиновників змінити порядок проведення матчів (наприклад, дозволити використовувати під час матчів піротехніку), а також обмежити участь легіонерів і осіб неукраїнського походження в національній збірній. Заявку на проведення акції подали члени партії УНА-УНСО і Всеукраїнського об’єднання Свобода.  Саме через це, а так само через те, що в акції брали участь члени незареєстрованної Української націонал-трудової партії, марш вболівальників поспішили назвати фашистським, незважаючи на те, що під час самої акції футбольні фанати діяли цілком адекватно і вже точно - у рамках закону.

В іншому епізоді, 22 серпня минулого року, організаційний комітет з підготовки до святкування 15ої річниці незалежності України доручив Міністерству культури і туризму і Київській міській адміністрації вирішити питання про перенесення  концертної програми 24 серпня з Майдану Незалежності в інше місце через встановлені на центральній площі намети учасників акції протесту. Про це тоді заявив глава комітету, віце-прем’єр Дмитро Табачник. Він також підкреслив, що в даному випадку "виключено будь-які силові заходи".

Службовці Київської міськадміністрації розповіли, що вони двічі зустрічалися з представниками політичних сил, чиї намети були встановлені на Майдані Незалежності, однак, учасники акції не пішли  на компроміс і не забрали намети на час проведення заходів, пов’язаних з святкуванням Дня незалежності.

По суті, і рішення біло-блакитного Кабміну під час підготовки святкування Дня незалежності, і дії Київської адміністрації щодо маршу вболівальників ясно і чітко говорять про одне: влада в Україні змушена дотримуватися основ демократії. Цілком зрозуміло, що ні державним чиновникам, ні чиновникам з Федерації футболу України, ні київській мерії, ні взагалі  владі не дуже приємно було милуватися спочатку наметами на головному майдані  країни під час головного державного свята, ні сотнями агресивних підлітків, які  марширують по головних вулицях української столиці.

Київська мерія не прогнала мітингуючих з Майдану, не розганяла марш вболівальників. Усе це зовсім не схоже на поведінку російської влади під час, скажімо, Російського маршу, який пройшов минулої осені. Тоді на придушення маршу націонал-патріотів було кинуто грандіозні сили, починаючи з обдертих і замурзаних хлопчиськ - міліціонерів і закінчуючи професійними карателями з Омону. Українські вболівальники, швидше за все, навіть не можуть собі уявити, що на виході з метро перед початком акції їх може обшукувати міліція, що учасників акції можна затримувати сотнями на підході до місця проведення заходу, що охороняти марш будуть міліціонери з собаками, а в провулках будуть стояти автомобілі з водометами.

Так, багатьох стурбувала участь в акції відвертих націонал-соціалістів з Української націонал-трудової партії, однак Україна тим і відрізняється від Росії, що  тут за будь-які переконання, нехай навіть і радикальні, людей не зустрічають омоновці з водометами і кийками, і не труять собаками. Зрозуміло, що при найменшому порушенні закону з боку молодих радикалів влада повинна адекватно відповідати разгоном мітингів, затримками, арештами, але в тому і справа, що тільки у випадку порушень і яких-небудь дій, а не задумів, гасел, промов на мітингах, як це відбувається в Росії.

Незважаючи на те, що за великим рахунком влада зосереджена в основному в руках біло-блакитних, які ніколи не відрізнялися особливою любов’ю до демократії, сьогодні в  Україні нікому не приходить у голову застосовувати проти вуличних демонстрантів методи, які активно практикуються в Росії. Навіть консервативні регіонали розуміють, що будь-яке порушення прав і свобод громадян на мітингах і протестах,  може викликати ще більшу хвилю невдоволення з боку людей. 

Так, багато вимог вболівальників відверто нездійсненні - забрати з українського футболу легіонерів і тим більше "осіб неукраїнського походження" практично неможливо. Однак вони можуть цього вимагати і виходити зі своїми вимогами на вулиці, як будь-який громадянин може виходити на вулиці і вимагати чого завгодно в рамках закону - хоч зміни порядку проведення футбольних матчів, хоч зниження тарифів, хоч снігу на свою голову, як це зробила нещодавно група молодих людей, які пікетували Гідрометцентр.

Українці повинні розуміти і цінувати те, що рівень свободи після помаранчевої  революції просто незмінно вищий у  порівнянні з тим, що відбувається в Росії. Залякування, страх, розгони демонстрацій, репресії, заборони вуличних акцій, незаконні затримки - от основні символи сучасної російської вуличної політики. Свобода , законність і порядок - от що відбувається в Україні.

Мене мало хвилюють проблеми українських фанатів хоча б тому, що я громадянин Росії, та й узагалі ніколи не цікавився футболом, однак на початку тижня я прийшов на Арсенальну площу для того, щоб пройти маршем разом з ними. Не просто пройти, а відчути себе вільною людиною у вільній країні. Для того щоб відчути те, чого, на жаль, уже давно немає в Росії. Моя країна загрузла в болоті путінського авторитарного режиму, який душить усе молоде, свіже і не вписується у встановлені рамки. І ще в той момент мені дуже хотілося, щоб українці цінували свою свободу, відвойовану два роки тому.

Цей стовпчик опубліковано в  журналі Кореспондент №3 від 27 січня 2007 року

Відгуки і коментарі надсилайте за адресою korr-opinion@kppublications.com

Передрукування стовпчиків, опублікованих у журналі Кореспондент, заборонено.



друкована версія  надіслати другу  лист редакторові  


 
Коментарі до статті    (0)

До даної статті немає коментарів

Ваш коментар


Якщо ви не бачити картинки з контрольними символами, це означає, що в вашому браузері вимкнена підтримка графіки. Увімкніть її і перезавантажте сторінку.
Залишаючи коментарі, дотримуйтесь Правил поведінки на ресурсі. Коментарі, які не відповідають вимогам Правил - будуть видалені. Користувачі ресурсу, які порушують Правила, будуть позбавлені можливості залишати коментарі.

Словом Анонім відмічені не зареєстровані користувачі.






Публікації на тему "Права людини":

10 Лютого 2007, 21:30

Жителі Чернігівської області будуть розумітися на праві

10 Лютого 2007, 09:21

У Москві побили журналіста журналу Newsweek

05 Лютого 2007, 10:59

У Бельгії наречений і наречена не розписалися через прояв расизму

05 Лютого 2007, 08:53

Житель Непалу одержав двостатевий статус

02 Лютого 2007, 14:17

Європейців можуть саджати у в’язниці за заперечення геноциду в Африці і на Балканах

02 Лютого 2007, 09:45

Freedom House: Україна - вільна країна

02 Лютого 2007, 08:50

Працівники інтернату в Туві відбирали гроші в дітей-інвалідів

31 Січня 2007, 09:30

У Нью-Йорку вперше за 50 років винесено смертний вирок

29 Січня 2007, 12:10

Організатори московського гей-параду подали на Росію в Стразбурзький суд

18 Січня 2007, 17:20

Буш повернув американцям право на таємницю особистого життя

09 Січня 2007, 11:37

Генпрокурора кличуть на захист студента

07 Січня 2007, 03:13

Росія буде передавати США дані про авіапасажирів

07 Січня 2007, 02:59

Британця було покарано за демонстрацію проти карикатур на пророка

31 Грудня 2006, 20:09

США розсекретять документи часів "холодної війни"

27 Грудня 2006, 11:30

Міністр допускає, що нинішній переклад Європейської хартії мов - неадекватний


Сайти за темою:

Кабінет Міністрів України

Офіційний портал київської міської влади

 
РЕКЛАМА
 
  off-line # 25210 Лютого 2007  
ТОП-10 гэджетов 2007 года
Пакт о ненападении
Мужайтесь!
ПОДПИШИСЬ НА ЖУРНАЛ
ОСТАННІ НОВИНИ
 

17:10 Думка: Коні-психотерапевт

16:25 Думка: Забути історію

11:41 Думка: Алло, ви мене чуєте?

15:50 Думка: Завойовані стандарти



СТАТИСТИКА
 
ПАРТНЕРИ
 
 
РУБРИКИ
 

УКРАЇНА: політика, події | БІЗНЕС | СВІТ | СВІТ ПРО НАС | ДУМКА | ТЕХНОЛОГІЇ ТА НАУКА | ШОУ-BIZ | СПОРТ | ЧУДАСІЇ | ЗДОРОВ’Я | ТОП ТИЖНЯ

КореспонденТ.net
 

Щоденники журналістів | Досье | Фотогалерея | Форуми | Чат з гостями сайту | Новини E-mail | Новини SMS | Експорт новин |  Новини RSS | Реклама на сайті | Про нас | Контакти

КореспонденТ
 

Про журнал | Проекти | On-line версія | Реклама в журналі | Передплата на журнал | Контакти

© 2000-2007 ТОВ "Бігмір-Інтернет". Всi права застережено.

ІНФО
 

Використовувати матеріали Кореспондент.net можна, лише пославшись на (для інтернет-видань - зробивши гіперпосилання) на Кореспондент.net. Будь-яке копiювання, публiкацiя, передрук чи наступне поширення iнформацiї, що мiстить посилання на "Iнтерфакс-Україна", "Українські Новини", УНІАН, або Reuters суворо забороняється.


Наші сайти:
bigmir)net - пошук в Україні
UkrJob - робота в Києві та Україні
АФИША - бурхливе життя Києва
PINK - мода, секс, зірки
uaSport.net - все про спорт
KyivPost.com - news from Ukraine
UkrBiz - бізнес в Україні