This version of the page http://med.edu.ua/ua/chair16.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-02-14. The original page over time could change.
Кафедри ХМАПО, на яких здійснюється післядипломна підготовка лікарів та провізорів

 
ХАРКІВСЬКА МЕДИЧНА АКАДЕМІЯ ПІСЛЯДИПЛОМНОЇ ОСВІТИ
ФАКУЛЬТЕТИ І КАФЕДРИ
 
КАФЕДРА АНЕСТЕЗІОЛОГІЇ ТА ІНТЕНСИВНОЇ ТЕРАПІЇ

Кафедра була заснована в травні 1966 року на базі кафедри торакальної хірургії і анестезіології (1959-1966), якою керував видатний український вчений і хірург академік О.О.Шалімов. Першим завідувачем кафедри анестезіології був професор В.А.Аркатов, який з успіхом захистив докторську дисертацію, став одним з ведучих вчених в галузі анестезіології та реаніматології. З 1993 року кафедру очолював д.м.н. проф. В.В.Звєрєв. З 2005 року кафедру очолює д.м.н., професор Лисенко В.Й..

Засновниками та першими співробітниками кафедри були доц. В.Т. Дубик, кандидати медичних наук Е.П.Яроцька, В.В.Звєрєв, А.М.Беспальчий, Л.О.Захаров. Пізніше на кафедрі працювали асистент А.О.Сіренко, доценти В.О.Екзархов, В.І.Ликов, З.О.Ткачук, Лисенко В.Й., асистенти В.Г.Редькін, Т.Ю.Літвінова, М.А.Георгіянц, В.А.Малоштан, В.А.Новосельцев, В.С.Фесенко. З них докторські дисертації захистили 7 співробітників: В.Т. Дубик, А.М.Беспальчий, В.В.Звєрєв, З.О.Ткачук, М.А.Георгіянц, В.Й. Лисенко, А.О.Сіренко.

Зараз у штаті кафедри працюють 6 викладачів: проф. В.Й. Лисенко, проф. В.В.Звєрєв, доцент , В.А.Малоштан, , асистенти М.В.Дьолог, В.Б.Гурко, А.П.Черемький.

Робота співробітників здійснюється на базі анестезіолого-реанімаційного відділення з токсикологічним центром МКЛ№2 (40 ліжок), відділення онкогінекології та онкохірургії ХНДІМР АМН України, відділень анестезіології, реанімації, кардіореанімації і політравми ХНДІЗНХ АМН України (44 ліжка для інтенсивної терапії), нейрохірургічного відділення міської багатопрофільної лікарні №7 та 7 пологового будинку.

Основним завданням виробничої діяльності кафедри являється двохрічна підготовка спеціалістів анестезіологів в інтернатурі, на циклах спеціалізації (6 місяців), передатестаційної підготовки, в клінічній ординатурі, магістратурі та аспірантурі. Здійснюється підготовка лікарів-інтернів та курсантів з сімейної медицини та медицини невідкладних станів. Загальна кількість лікарів-курсантів, які пройшли післядипломну підготовку склала 5200 чоловік. У 2001 році підготовлено 200 лікарів анестезіологів, у 2002 – 198 лікарів. З 1992 по 2006 рік в інтернатурі підготовлено 232 лікаря.

На кафедрі пройшли навчання 30 аспірантів, 89 клінічних ординаторів, 20 іноземних лікарів (Ліван, Йорданія, Йемен, Сірія, Палестина, Марокко). Захищено 84 кандидатських дисертацій, з них аспірантами – 29, клінічними ординаторами – 24, лікарями практичної охорони здоров`я – 31.

Кафедра приймала участь у розробці навчальних планів і програм спеціалізації по загальній і дитячій анестезіології і токсикології, а також комп’ютерному контролю знань.

Лікувальна робота з забезпеченням анестезіолого-реанімаційної допомоги здійснюється на клінічних базах викладачами, клінічними ординаторами та аспірантами в спеціалізованих розділах шлунково-кишкової хірургії, онкохірургії та онкогінекології, торакальної хірургії, ортопедії і травматології і токсикології. В практику охорони здоров`я впроваджено різні види тотальної внутрішньовенної анестезії. Загальна кількість анестезіологічних заходів і консультацій за останні 5 років склала 9,5 тисяч. Впроваджено слідуючи види анестезії: полінаркоз, НЛА, атаралгезія, дисоціативна анестезія, програмований наркоз натрія оксибутиратом, провідникова та перидуральна анестезія, різні види регіональної анестезії.

Розроблені методи фармакометаболічної корекції при екзотоксичних комах та деліріозному синдромі.

У практику охорони здоров`я впроваджені: спосіб діагностики виду та ступеня гіпоксії в критичних станах, спосіб ретроградної катетеризації верхньої цибулини внутрішньої югулярної вени, методи нейрофармако-логічної корекції гострих отруєнь, способи регіонарної анестезії в хірургії різних захворювань.

Основні напрямки науково-дослідної діяльності: клініко-фізіологічне обґрунтування шляхів підвищення безпеки оперативних втручань в спеціалізованих розділах хірургії та анестезіології; пошук шляхів захисту головного мозку при церебральній недостатності у хворих з гострими отруєннями і алкогольними психозами; розробка і удосконалення регіонарних методів анестезії.

За останні 15 років захищено 17 кандидатських і 2 докторських дисертації. Видані 30 методичних рекомендацій, 2 монографії: “Гіпотермія у лікуванні гострих отруєнь”, “Провідникова анестезія”, а також учбові посібники: “Цукровий діабет у хворих з хірургічною та ортопедо-травматологічною патологією”, “Теорія і практика інтенсивної терапії гострих алкогольних психозів”(2001), “Клінічні, етичні та юридичні проблеми в анестезіології” (2001), “Блоки нервів” (2002). Одержано 8 авторських свідоцтв на винаходи, 2 нововведення. Опубліковано 150 наукових робіт. Співробітники кафедри приймали участь в роботі конгресів та з’їздів по анестезіології з міжнародною участю (Москва, 1998; Одеса, 2000; Санкт-Петербург, 2000).,

  1. У пресі опубліковані 17 наукових праць із проблем фармакометаболічної інтенсивної терапії у хворих із гострою церебральною недостатністю різного ґенезу.

  2. У співавторстві видано моноґрафію “Лікування синдрому гострого ушкодження легень при політравмі” (автори: Замятін К.Н.,
    Голобородько М.К., Бойко В.В., Гурко Б.В. та ін.).

  3. Захищено докторську дисертацію доцентом Лисенко В.Й. на тему: “Особливості патогенезу та інтенсивної терапії токсикогіпоксичних і метаболічних порушень в критичних станах при отруєннях нейротропними речовинами
    (клініко-експериментальне дослідження)” (2006 р.).

  4. Кафедра взяла участь у роботі таких наукових форумів: Всеукраїнська конференція з міжнародним представництвом "Критичні
    стани: патогенез, діагностика, сучасні методи лікування" (Запоріжжя, 28-29.09.05); "Актуальні проблеми анестезіології та
    інтенсивної терапії" (Київ, 14.03.05); "Сучасні проблеми хірургії ізольованої та поєднаної травми" (Київ, 30.11-01.12.05);
    науково-практична конференція "Актуальні питання анестезіології та інтенсивної терапії" (Одеса, 16.09.05); науково-практична
    конференція "Екстремальна медицина" (Луганськ, 20.10.05).

на головну | ІОЦ  | пошук по сайту
російська | med.edu.ua | англійська

навчальна діяльність  наукова діяльність  лікувальна діяльність