This version of the page http://realt.kiev.ua/Spravka/mu55.htm (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-02-10. The original page over time could change.
mu55

ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ

ПО ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНОМУ ГОСПОДАРСТВУ

Н А К А З

N 55 від 13.12.95 Зареєстровано в Міністерстві

м.Київ юстиції України

27 грудня 1995 р.

vd951213 vn55 за N 480/1016

 Про затвердження Положення про порядок розрахунків за комунальні послуги між виробниками (постачальниками),виконавцями і споживачами послуг водопостачання, водовідведення і теплопостачання в умовах використання засобів обліку споживання води і теплової енергії в житловому фонді та підвищення економічної зацікавленості споживачів у їх встановленні за власні кошти

 

Згідно з Постановою Кабінету Міністрів України від 3 липня 1995 року N 483 ( 483-95-п ) та з метою поетапного оснащення наявного житлового фонду засобами обліку та регулювання споживання води і теплової енергії на 1996-2000 роки Н А К А З У Ю:

Затвердити Положення про порядок розрахунків за комунальні послуги між виробниками (постачальниками), виконавцями і споживачами послуг водопостачання, водовідведення і теплопостачання в умовах використання засобів обліку споживання води і теплової енергії в житловому фонді та підвищення економічної зацікавленості споживачів у їх встановленні за власні кошти, що додається.

Голова Комітету Г.І.Онищук 

 

Затверджено наказом Державного комітету України по житлово-комунальному господарству від 13.12.95 N 55

Положення про порядок розрахунків за комунальні послуги між виробниками (постачальниками), виконавцями і споживачами послуг водопостачання, водовідведення і теплопостачання в умовах використання засобів обліку споживання води і теплової енергії в житловому фонді та підвищення економічної зацікавленості споживачів у їх встановленні за власні кошти

1.Загальні положення

1.1. Положення про порядок розрахунків за комунальні послуги між виробниками (постачальниками), виконавцями і споживачами послуг водопостачання, водовідведення і теплопостачання в умовах використання засобів обліку споживання води і теплової енергії в житловому фонді та підвищення економічної зацікавленості споживачів у їх встановленні за власні кошти (далі по тексту - Положення) визначає порядок розрахунків між виробниками (постачальниками), виконавцями та споживачами комунальних послуг (холодного і гарячого водопостачання, водовідведення та центрального опалення) у разі використання засобів обліку споживання води і теплової енергії в побуті та умови підвищення економічної зацікавленості споживачів у встановленні цих засобів за власні кошти.

1.2. Виконання вимог Положення є обов'язковим для всіх споживачів, виконавців, виробників (постачальників) комунальних послуг незалежно від їх відомчої належності та форм власності.

1.3. Виробниками (постачальниками) холодної і гарячої води та теплової енергії є підприємства і організації, які за договорами надають виконавцям та споживачам комунальні послуги (підприємства водопровідно-каналізаційного господарства, комунальної енергетики тощо).

1.4. Виконавцями послуг є підприємства або організації, які безпосередньо надають комунальні послуги споживачам (житлово-експлуатаційні та інші організації). У деяких випадках виробники (постачальники) послуг можуть бути і виконавцями послуг (наприклад, для власників приватних будинків).

1.5. Споживач - це фізична або юридична особа, що користується комунальними послугами.

1.6. Засоби обліку споживання холодної та гарячої води, теплової енергії на опалення поділяються на:

1.7. Забезпечення споживачів холодною та гарячою водою, опалення житла та відведення стічних вод здійснюються за тарифами, які встановлюються Урядом Автономної Республіки Крим, обласними, Київською та Севастопольською міськими державними адміністраціями.

2. Визначення обсягів споживання води і теплової енергії

Кількість теплової енергії, холодної та гарячої води, яка використана споживачем, визначається:

а) для споживачів-власників або наймачів квартир, обладнаних засобами поквартирного обліку, - за показаннями цих засобів;

б) для споживачів-власників або наймачів квартир, які не мають засобів поквартирного обліку, за показаннями побудинкового обліку, з яких вилучаються сумарні витрати за показаннями засобів поквартирного обліку, а також витрати на потреби виконавця послуг з подальшим розподілом цієї різниці пропорційно до загальної площі квартири (для опалення) і пропорційно до кількості мешканців у квартирі (для холодної та гарячої води).

За наявності у будинках орендарів - юридичних осіб спожиті ними обсяги послуг вираховуються із загальних витрат, які визначаються за показаннями приладів побудинкового обліку, а залишок розподіляється серед споживачів-власників або наймачів квартир.

3. Порядок розрахунків за споживання води та теплової енергії

3.1. Споживачі, які проживають у будинках, що обслуговуються виконавцями або виробниками послуг, розраховуються з ними:

а) за холодну і гарячу воду:

б) за опалення:

3.2. У розрахунках за послуги водовідведення кількість стічних вод приймається рівною загальній кількості спожитої холодної та гарячої води за показаннями засобів обліку.

3.3. Якщо вести облік води і тепла за допомогою засобів обліку неможливо з причин, що не залежать від споживача, кількість використаної води і тепла визначається за середньомісячною витратою за попередні два розрахункові місяці, або розрахунковим методом за нормативами, затвердженими місцевими органами державної виконавчої влади.

3.4 Знімання показань побудинкових засобів обліку здійснюється представниками виробників (постачальників) послуг один раз на місяць у присутності і за сприяння представника виконавця послуг.

3.5. Знімання показань засобів поквартирного обліку провадиться власником, наймачем квартири або виконавцем послуг щомісяця. Виконавець послуг має право контролювати правильність знімання показань з засобів обліку та оформлення платіжних документів споживачем.

3.6. Якщо у споживача виникнуть обгрунтовані сумніви щодо правильності показань засобів обліку, він звертається до виконавця послуг із заявою про їх перевірку. Якщо виявлена у показаннях засобів обліку помилка виходить за межі, встановлені паспортом засобу протягом експлуатаційного строку, виконавець послуг повинен виконати перерахунок за споживання води або тепла з моменту виходу з ладу засобу обліку.

3.7. У разі виявлення представником виробників (постачальників) послуг порушень, пов'язаних з виходом з ладу засобів обліку, та неможливості знімання показань цих засобів з вини виконавця послуг або споживача витрати води і тепла визначаються відповідно до встановлених правил користування.

4. Оформлення та проведення розрахунків за комунальні послуги

4.1. Розрахунки згідно з цим Положенням здійснюються за умови обладнання будинків або окремих квартир у багатоквартирних будинках засобами обліку споживання холодної і гарячої води та теплової енергії на опалення.

4.2. Взаєморозрахунки за надані комунальні послуги між виробниками (постачальниками), виконавцями та споживачами послуг проводяться щомісячно.

Рахунки виробників (постачальників) виконавці послуг оплачують у строки, обумовлені в договорах.

Споживачі, помешкання яких обладнані засобами обліку, самостійно заповнюють платіжні документи згідно з чинними тарифами і показаннями засобів обліку і повинні оплачувати їх не пізніше 10-го числа наступного за розрахунковим місяця.

При цьому в платіжному документі заповнюються графи "Попереднє показання лічильника" та "Останнє показання лічильника" у відповідних одиницях виміру, обчислюється їх різниця, помножується на тариф та записується у графу "До оплати".

4.3. Нарахування суми платежів за комунальні послуги та виписка платіжних документів споживачам в багатоквартирних будинках, квартири яких не обладнано засобами обліку, здійснюється виконавцем послуг на підставі розрахунків, виконаних згідно з розділами 2 і 3 цього Положення, не пізніше 1-го числа наступного за розрахунковим місяця.

4.4. Споживачі оплачуть одержані послуги за допомогою платіжного документа через прибуткові каси ощадбанку або виконавців послуг із застосуванням контрольно-касових апаратів.

У разі невчасної оплати комунальних послуг населенням, тобто після 10-го числа наступного за розрахунковим місяця, на суму платежу нараховується пеня у розмірі, встановленому чинним законодавством.

4.5. У разі прострочення плати понад термін, встановлений договором, виробники (постачальники) послуг мають право застосовувати санкції до виконавця або споживача послуг згідно з чинним законодавством аж до припинення надання послуг. Відновлення надання послуг проводиться виконавцем після ліквідації заборгованості та проведення споживачем додаткової оплати вартості робіт з відключення та вартості пуско-налагоджувальних робіт.

4.6. Спірні питання з приводу оплати комунальних послуг між споживачами, виконавцями і виробниками (постачальниками) послуг вирішуються у судовому порядку згідно з чинним законодавством.

5. Підвищення економічної зацікавленості споживачів у встановленні засобів обліку споживання холодної і гарячої води та теплової енергії

З метою стимулювання встановлення лічильників холодної і гарячої води та теплової енергії за кошти населення Уряду Автономної Республіки Крим, обласним, Київській і Севастопольській міським державним адміністраціям, міністерствам та відомствам, іншим власникам житлового фонду рекомендується:

5.1. Під час затвердження тарифів на послуги холодного та гарячого водопостачання, водовідведення та теплопостачання передбачати знижку тарифів на ці послуги тим громадянам, які встановили лічильники на власні кошти.

Термін надання та конкретні розміри зазначеної знижки встановлюються Урядом Автономної Республіки Крим, обласними, Київською та Севастопольською міськими держадміністраціями.

5.2. Сприяти споживачам та виконавцям послуг у придбанні та встановленні квартирних та будинкових (у приватних будинках) лічильників шляхом отримання кредитів або укладання договорів лізингу за рахунок коштів цільових фондів впровадження засобів обліку витрачання і приладів регулювання споживання води та теплової енергії, які мають бути створені згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 3 липня 1995 року N 483 ( 483-95-п ) "Про впровадження засобів обліку витрачання і приладів регулювання споживання води та теплової енергії в побуті".

Джерелами створення цільових фондів можуть бути: кошти від випуску та продажу облігацій комунальної позики, комунальний податок, кошти, одержані від приватизації житла, стягнення за понаднормативні обсяги споживання послуг, враховані в підвищених тарифах, тощо.

5.3. Передбачати в тарифах на послуги водо-, теплопостачання витрати на обслуговування та експлуатацію приладів обліку споживання холодної і гарячої води та теплової енергії (згідно з обсягами їх впровадження).

5.4. Організувати служби встановлення, сервісного технічного обслуговування, ремонту і контролю за роботою лічильників та забезпечити їх технічне обслуговування, ремонт і повірку за рахунок коштів, передбачених в тарифах на надання відповідних послуг.

З метою найскорішого створення матеріально-технічної бази цих служб надавати їм фінансову та технічну допомогу, а також пільги в межах, визначених чинним законодавством.