This version of the page http://www.zustrich.lviv.ua/zustrich_03_scastia.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-02-09. The original page over time could change.
Бібліотека. Євангельський рецепт щастя

 


Євангельський рецепт щастя

о. Богдан Дзюрах

    Вітаючи осіб, котрих любимо, з днем народження чи з якоїсь іншої нагоди, часто в першу чергу бажаємо щастя. Це побажання виражає глибинне прагнення кожної людини, незалежно від віку, національності чи соціального статусу, бути щасливим. Сповнення тієї мрії, котру носимо у власному серці, найперше бажаємо собі, як і також дорогим нам людям.

Гаманець, успіх, розваги і... щастя

    Відповіді на питання, що таке щастя і як його осягнути, бувають дуже різними. Для одних щастям є мати міцне здоров'я, власне авто найновішої моделі, товстий гаманець чи кредитну картку, котра будь-коли може перетворитися на джерело великої кількості грошей. Для інших щастя - це успіх у праці чи науці, блискуча кар'єра, здобуті звання і написані книжки. Ще інші шукають щастя в приємностях і розвагах, задовольняючи усі свої найвибагливіші смаки і найпримітивніші інстинкти. Дехто вбачає щастя в теплі родинного вогнища, щасливому подружжі, у добрих відносинах із ближніми, у довголітті та в спокійній старості.
    Проте всі ці перелічені погляди на щастя мають одну ваду: скінченність. Здоров'я, незважаючи на всі старання лікарів, з роками погіршується; після успішної кар'єри приходить невблаганний час іти на пенсію (наше місце займуть молодші, здібніші, перспективніші особи); невпорядковане тілесне задоволення триває лише короткий момент, опісля спогад про це пригнічує душу і позбавляє її внутрішнього спокою; гроші, немов вітер розвіються, і прийде все-таки час з ними розстатись...
    Тож чи існує справжнє і нескінченне щастя?

Блаженства - таємниця щастя

    Видається, що неможливо віднайти досконалого щастя десь назовні - у праці, задоволеннях, у колі друзів чи в сімейному затишку. Це добре розуміли вже стародавні греки, котрі твердили, що щастя криється в серці людини. Але ключ до нього є в руках Бога, що створив це серце і тільки Він єдиний здатний заспокоїти його у цих настирливих пошуках. Св. Августин ще до свого навернення на християнство був заможною людиною і, спробувавши безліч світових утіх, опісля переконливо твердив: "Ти, Господи, створив нас для себе, і неспокійне людське серце, доки не спочине в Тобі!". Дійсне щастя людини криється в Бозі, у сповненні Його волі, у крокуванні стежками Господніми, навіть якщо вони бувають нелегкі та вимогливі. Христос об'являє усім "таємницю щастя", говорячи про себе: "Я - Дорога, Правда і Життя!" (Ів 14,6). Ісус запрошує своїх учнів крокувати шляхом, який пройшов на цій землі особисто: "Хто йде за Мною, не блукатиме у темряві, а матиме світло життя" (Ів 8,12; а також Ів 10,10; 14,1-4; 16,33).     Христос у проповіді, котру виголошував на горі (Мт 5-7) конкретизує християнську дорогу до щастя. В центрі Нагірної проповіді знаходяться Блаженства (Мт 5,3-11). Христос, неначе другий Мойсей, дає новому людові Божому - Церкві - рецепт щастя, починаючи кожну заповідь-обітницю тим таїнственним і жаданим словом: "блаженні", тобто "щасливі". З одного боку Ісус запевняє нас про те, що ці Його обітниці є єдиною дорогою до щастя (якщо б так не було, то Він обов'язково сказав би нам про це!), а з іншого - запрошує кожного з нас свідомо вибрати запропоновану Ним дорогу добровільно, як свій особистий життєвий вибір. До щастя не можна змушувати, щастя можна тільки пропонувати. І Бог це робить, залишаючи нам право вільного вибору Його божественної пропозиції. Пригадаймо собі цих коротких дев'ять фраз, що змінили цілий світ і надалі є життєвим орієнтиром для тисяч і мільйонів людей, що називають себе християнами. Ось вони:

    "Блаженні вбогі духом, бо їхнє Царство Небесне.
    Блаженні засмучені, бо вони будуть утішені.
    Блаженні лагідні, бо вони успадкують землю.
    Блаженні голодні та спрагнені справедливости, бо вони наситяться.
    Блаженні милостиві, бо вони помилувані будуть.
    Блаженні чисті серцем, бо вони Бога побачать.
    Блаженні миротворці, бо вони синами Божими назвуться.
    Блаженні вигнані за правду, бо їхнє Царство Небесне.
    Блаженні ви, коли вас будуть зневажати, гонити та виговорювати всяке лихо на вас, обмовляючи Мене ради. Радійте й веселіться, нагорода бо ваша велика на небесах!"

Кілька слів пояснення...

    Вбогі духом, тобто ті, що не покладаються на власні сили і здобутки, але в Бозі шукають опертя, підтримки та відповіді на всі питання і проблеми.
    Засмучені. Щасливі по-християнськи люди сумують з приводу власних гріхів і зла, яке існує у світі. Вони не є розповсюджувачами зла, але в дусі покаяння прагнуть відновити власне серце і навколишній світ.
    Лагідні. Ті, хто не відповідають злом на зло, у стосунках з ближніми не вдаються до насильства і помсти.
    Голодними і спрагненими справедливості Ісус називає тих, хто не сприймає як нормальне явище хоча б те, що навколо плачуть голодні діти і страждають невинні. Щастя їм приносить боротьба за справедливість і рівність.
    Милостиві - це ті, які керуються законом милосердя і співчуття щодо гріхів, похибок та немочей своїх ближніх. Вміють прощати.
    Чисті серцем люди мають добрі і святі думки, доброзичливий погляд. Вони не підозрюють інших у злі, вміють добачити добро навколо себе.
    Миротворці. Вони в конфліктних ситуаціях шукають шляхів до примирення і поєднання, сіють спокій навколо себе так, що інші відчувають це.
    Вигнані за правду. Вміють відстояти свої погляди, їх не можна "купити" ніякими способами, щоб ті зреклись правди, моральних цінностей. Люди ці готові на страждання і на вигнання.
    Особи, переслідувані задля Христа знайшли найбільше щастя - Спасителя, тому нізащо не зречуться Його, незважаючи на несприйняття та вороже оточення.

Дивне воно, те щастя...

    Погляньмо, Ісус не каже шукати щастя. Він лише стверджує, що люди, котрих стосуються ці слова вже носять щастя у своєму серці. Усі вони - блаженні, бо в цей момент втішаються радістю святих у Царстві Небесному, котре є з ними.
    Христові слова відкривають Божу мудрість, яка часто в очах людей світу цього є глупотою (бо як, наприклад, той, кого переслідують, арештовують, може чутися щасливим?). Інколи, читаючи чи слухаючи заповіді блаженства, робиться аж лячно: чи справді цей шлях є рецептом щастя, чи Ісус не вимагає від нас того, що нам не під силу? Одне можна сказати: Христос перевірив цю дорогу на власному прикладі, Він пройшов її сам і так увійшов у свою славу (пор. Лк 24,26), можна сказати, "у своє щастя". А все це сталось через любов Христа до нас, котра не замкнулася в собі, в щасті для себе, але огорнула нас, запрошуючи діяти подібно.
    Блаженства справді є дивною дорогою до щастя. Її можна збагнути тільки щирим і відкритим серцем. А ще: довіритися прикладові і свідченню тих, хто увійшов у це блаженство, осягнув щастя в небі. Не випадково святих називаємо "блаженними" (щасливими). Останніми роками в українському народі проголошено багато нових блаженних. Хоча б 13 мучеників з Пратулина (тепер Польща), простих селян, які своє життя віддали за вірність рідній Церкві, чи бл. священномученик Омелян Ковч, що загинув у нацистських катівнях, виконуючи там своє душпастирське служіння. А бл. Миколай Чарнецький хіба не є яскравим прикладом щасливої людини, хоча й помер він внаслідок знущань та цькувань з боку комуністичної влади? Ці особи та безліч інших християн є живими свідками правдивості Христових слів і можливості застосування їх у щоденному житті.
    Шлях до щастя за рецептом блаженств є завжди і у всі часи можливим для виконання. Спробуй, це твій шанс і можливість отримати справжню радість від життя!