This version of the page http://www.zustrich.lviv.ua/zustrich_01_teledrug.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-02-09. The original page over time could change.
Теле-друг. За чи проти?

Теле-друг.
За чи проти?

бр. Андрій Олійник

Скільки часу Ти проводиш біля телевізора щотижня? Що полюбляєш дивитись? Яка Твоя улюблена передача? Чи думав Ти колись над тим, що Ти дивишся і чи впливає телевізор на Тебе?

Твої однолітки кажуть…

Я часто дивлюсь телевізор, особливо цікаві фільми, які приносять мені масу задоволень. Мені здається, що телебачення ніякої шкоди не приносить.

Олександр

Майже 3 роки я не вмикаю телевізора. Гидко спостерігати, що у ньому показують.

Вікторія

Розпорядок мого дня є напруженим і я завжди зайнятий. Тому ніколи не маю часу на сидіння біля телевізора, хоча маю його у себе вдома.

Тарас

Набагато краще для християнина обійтись без телевізора. Цей одноокий "ящик" заподіяв багатьом великої шкоди, тому я проти нього.

Іван

Думаю, що телевізором потрібно вміти правильно користуватися. Адже це лавина інформації, котра не питає, хочеш ти її сприймати чи ні. Треба вдало вибирати, що дивитимешся, бо це формує твій світогляд.

Галина

"Темний ящик" у куті.

    Телевізор - чудовий засіб інформації. Це неначе вікно у світ, магічна камера, що переносить у центр подій цілого світу, залучає до спортивних змагань, надає болільникам гарячої атмосфери…
    Телевізор - вбивця дорогоцінного часу. Окрім того, сприяє поширенню насильства, розпусти і брехні в Україні і не тільки…
    Котре твердження є правдиве? Звичайно, обидва. Телевізор може бути добрим джерелом інформації, дослідження, забав і роздумів, але може одночасно і негативно впливати в залежності, що, як часто і як довго його переглядати.
    Отож, найкраще визначення для телевізора - нейтральний засіб інформації, який можна використовувати як на добре, так і на погане.

Прості речі для роздумів.

    Звідкіля черпаєш свої ідеї? Твої переконання формуються у середовищі: сім'ї, школи, Церкви, друзів… Але на них значний вплив мають мас-медіа: газети, радіо, телебачення, реклама, інтернет, книги…
    Тобі легко погодитись на перше твердження (сім'я, школа…), проте інше джерело (телевізор, преса…) є більш небезпечним, бо впливає незамітно на Твої думки, погляди, вчинки…
    Якщо ти навчишся розрізняти добрі передачі від злих, заповнятимеш решту свого вільного часу іншими корисними справами - теле-друг буде тобі допомагати зростати і розвиватись.
    Отож, коли Ти вирішив переглянути беззмістовні передачі чи жахаючі фільми - опісля обов'язково відчуєш на собі побічні ефекти, хоча б для прикладу такі, як нечутливість на біль і потреби інших. Це подібно, як їсти багато чіпсів, котрі не насичують Тебе вітамінами, зате поступово і непомітно сприяють збільшенню ваги тіла. Краще зрозуміти це допоможе наступне…

Реклама - це добре?

    Яка Твоя найулюбленіша реклама? Чому? Про що в ній йдеться?
    Реклама - це найпростіший спосіб продати речі і розвинути вдалий бізнес… Вона переконує: якщо купиш таку чи іншу річ, твоє життя набере рис щастя, мов у рекламному ролику. Та чи ти справді віриш, що певний одяг, їжа чи автомобіль змінить життя на цікавіше, підніме настрій чи додасть нових друзів?
    Реклама може нас чогось навчати, розвеселяти. Вона допомогла мільйонам споживачів підняти рівень особистої гігієни, виробникам - покращити якість своєї продукції. Для прикладу, завдяки рекламі зубних паст чи щіток люди почали дбайливіше ставитись до своїх зубів. Такого блискучого результату не досягли звичайні методи медичної профілактики протягом багатьох десятиліть. Але ця сама реклама може ображати релігійні почуття і переконання, кривдити та обманювати людей, інколи родити заздрість, бо хтось має, а я - ні.
    Деякі глядачі думають, що реклама зображає реальну ситуацію у житті. Проте, вона - це штучний витвір уяви, спричинений виключним бажанням одержати прибуток з речі, яку рекламують. У рекламі вживають сильних психологічних чинників: образ дитини, заходу сонця, романтична пригода, допомога іншим або ж забавні ситуації чи кумедні персонажі - все це лише задля того, щоб привернути твою увагу і зацікавити продукцією. Але це тільки початок: далі у твоїй голові відкладається певна інформація, котра дає про себе знати, скажімо, тоді, коли ти у крамниці вирішуєш придбати куртку. Десь глибоко якийсь голос рекомендує купити тобі куртку фірми "adidas". А це голос переглянутої колись реклами, на яку ти нібито не звернув уваги. Нам видається, що ми вибираємо товар у крамниці, хоча насправді - нас вже давно вибрали ті, хто створив рекламу.
    Найбільш популярним і провокуючим чинником у рекламі є оголені жіночі тіла, що продаються разом з жуйками і морозивом, праскою і автомобілем. Яка твоя думка щодо цього?
    Пам'ятай, що реклама твориться на високому професійному рівні, враз зі співпрацею психологів.

Ах, ці телесеріали…

    Пригадую, що на початку 90-х років, коли в Україні вперше почали транслювати серіали типу "Санта Барбара" чи "Багаті теж плачуть", в багатьох сільських місцевостях у години трансляції утворювався своєрідна пустка: діти і підлітки, молоді і старі, - усі у цьому часі завмирали біля екрану. Знаю навіть парафії, де у неділю переносили на іншу годину час служіння Святої Літургії, щоб вірні не запізнювались на фільм.
    Теперішня ситуація у нас, здається, не виглядає такою кумедною, як тоді, але все ж таки...
    А чи мають телесеріали свої позитивні сторони?

Аргументи "за":
Аргументи "проти":
    На прикладі телесеріалів, можемо переконатись, що телебачення часто представляє життя занадто безтурботним. Люди без жодних фізичних вад, модний одяг, чудовий настрій, безпрограшна кар'єра, навіть волосся... без лупи. Можна легко дати ввести в оману і від важких реалій життя утікати у світ TV фантазій, забути, що у світі є багато убогих, потребуючих твоєї допомоги і підтримки. "Я люблю дивитись телевізор, але стараюсь тоді щоразу пригадувати собі, що те, що я бачу у ньому, не є нашим реальним життям", - каже 16-річна дівчина Емма.

Ти - телеман?

    Багато досліджень у теперішньому світі вказують, що ідолом для молоді є переглядання TV, гра у комп'ютерні ігри чи сидіння в інтернеті. Як описати людину, що довгі години вдивляється у екран?
    Однією з найбільш вдалих характеристик телемана - це його нерухливість. Молода людина перетворюється в пасивного споживача всього того, що дасть їй телевізор. У дівчат це часто пов'язується з іншою проблемою: надлишком ваги тіла. Чому? Телевізор забирає енергію. Приглянься собі: якщо довго дивишся його, тобі хочеться їсти. Ти здебільшого надаєш перевагу булочці чи печиву. Окрім цього твої м'язи не мають жодного фізичного навантаження. Це і сприяє тому, що організм засмічується.
    Інша ознака телемана - лінивство. Розлягтися на ліжку чи у кріслі набагато легше, ніж нпр. пограти у футбол або почитати книгу. Якщо у нічому себе не змушувати, лінивство стане злою звичкою, з якої потім дуже важко позбутися.
    Телеман - це свого роду егоїст. Він помалу перестає спілкуватися з людьми, навколишні світ якби завмирає. Особа замикається у вузькій дружбі: я і TV… Біда, якщо на це хворіють цілі сім'ї. Ось хоча б такий приклад. Буденний вечір… Після вечері члени сім'ї не діляться враженнями від прожитого дня, не розповідають, що в ньому відбулось цікавого, а всі разом сідають біля "ящика" аж до пізньої ночі… Така сім'я, на мою думку, котра не приділяє один одному уваги, не вміє розмовляти між собою, є нестійкою у труднощах і має багато нерозв'язаних проблем.
    "Виплекайте дерево добре, то й плід його буде добрий… Бо дерево пізнається з плоду", - каже Ісус (пор. Мт. 7, 20; 12, 33). Поступаймо так, щоб інші впізнавали по наших учинках, що ми є учнями Христа.

Поради доброї співпраці з теле-другом.

    Думаю, що TV має у собі стільки плюсів, скільки мінусів. Він є чудовим інформатором, адже хто б краще передав трагічні новини, що сталися на Скнилівському летовищі чи у Московському театрі? Але, хто винен, як не він, у стількох трагедіях підлітків?
    Бажаю, щоб у твоєму житті він був тільки хорошим другом, а час його огляданням на дозвіллі став корисним і цікавим періодом життя, котрий колись принесе добрий плід.

Чи ти знаєш, що…

P.S.
    Ми будемо раді отримати Твої відгуки щодо теми, якої ми торкнулись. Пришли нам також, будь-ласка, відповіді на наступні запитання:
1) скільки годин минулого тижня ти провів (провела) біля телевізора. Підрахуй їх.
2) Які видам програм ти надаєш перевагу (комедії, телесеріали, спорт, науково-дослідницькі передачі, розважальні шоу, інше...)
3) Які саме передачі Тобі дуже подобаються? (назви їх)
4) Чи у телевізорі занадто сексу і насилля?
5) Телебачення представляє реальне життя чи вигадане? Яка Твоя думка щодо цього?
6) Яке Твоє відношення до телесеріалів?