Відділ наукової реставрації та консервації рідкісних видань

Відділ наукової реставрації та консервації рідкісних видань складається з

Науково-дослідної лабораторії

Сектора реставрації та консервації книг

Групи гігієни

Функції відділу:

– реставрація та консервація рукописних книг, стародруків, карт, гравюр, документів на паперовій і пергаментній основі;

– реставрація, консервація та реконструкція шкіряних, пергаментних, паперових, тканинних та металевих оправ;

– контроль температурно-вологісного, світлового режимів та розробка рекомендацій для забезпечення належних умов зберігання;

– обстеження мікологічного і ентомологічного стану фондів з метою запобігання захворюванням та пошкодженням видань, проведення, при необхідності, дезінфекційних і дезінсекційних заходів;

– вивчення, розробка та впровадження нових технік виконання реставраційних робіт і стабілізації матеріальної основи документів;

– фізико-хімічні дослідження основних та допоміжних реставраційних матеріалів.

Історія відділу:

Відділ реставрації та консервації рідкісних видань започаткований у липні 1988 року. Служба по збереженню фондів, яка існувала до цього часу, нараховувала два сектори, що належали до різних відділів. На посаду завідувача з Українського поліграфічного інституту ім.Ів.Федорова було запрошено Розумну Д.–Л.І., якій успішно вдалося організувати роботу, підібрати людей, котрі зуміли освоїти і вперше у Львові розпочати фахову діяльність з реставрації книги. Піонерами в царині реставрації були бібліотекарі–бібліографи за освітою Симан В.Д. (зав.сектором реставрації ще з 1980 р.), Пігель І.М. (художник-реставратор з 1980 р.), хімік Євтушик І.Г. (зав.сектором дезінфекції і дезінсекції книг з 1988 р.) /нині реставратор Музею етнографії та художнього промислу/ , поліграфіст Греськів Є.П. (художник-реставратор з 1988 р.) та художник Сисак Л.Є. (художник-реставратор з 1988 р.). У 1999 р. відділу присвоєно статус наукового.

На сьогодні у відділі працює 7 провідних художників-реставраторів, 2 молодші наукові співробітники, провідний інженер, старший лаборант та 4 техніки. З 2002 р. відділ очолює Льода Л.М.

Координати відділу:

вул. Лисенка 14, м. Львів,79008

тел. 76-77-56, e-mail: conser @ lsl. lviv. ua.

Науково-дослідна діяльність:

– вивчення стану книжкових фондів ЛНБ, основних причин, які зумовлюють погіршення їх фізичного стану та розробка рекомендацій з реставрації, консервації та збереження книг, рукописних документів, карт, гравюр;

– здійснення екологічного моніторингу книгосховищ бібліотеки, дослідження режимів зберігання книг у фондосховищах, створення бази даних;

– вивчення та впровадження досвіду фахівців в області консервації та реставрації бібліотечних фондів з інших бібліотек та країн;

– розроблення і використання нових ефективних та перспективних способів реставрації та консервації книг;

– дослідження та вивчення аспектів інтролігаторського мистецтва різних історичних епох та відтворення методик виконання окремих елементів книжкової оправи.

Про результати наукоих досліджень співробітники відділу доповідають на міжнародних наукових конференціях, наукових бібліотечних семінарах, публікують матеріали у часописах і збірниках. Всього налічується 45 позицій.

Деякі з останніх публікацій:

Греськів Є.П., Пігель І.М. Використання новітніх технологій консервації та реставрації рукописів, написаних залізо-галовим чорнилом // Реставрація музейних пам'яток в сучасних умовах. Проблеми та шляхи їх вирішення. Тези доповідей IV Міжнародної науково-практичної конференції. 20-23 травня 2003 р. – К., 2003. – С.31.

Приведа П.І., Льода Л.М. Підготовка реставраторів рідкісної книги в Українській академії друкарства // Реставрація музейних пам'яток у сучасних умовах. Проблеми та шляхи їх вирішення. Тези доповідей IV Міжнародної науково-практичної конференції. 20-23 травня 2003 р. – К., 2003. – С.115-116.

Савчин Н.В., Ігнатьєва-Грановська О.А., Кундис І.В. До питання захисту бібліотечних фондів від біопошкоджень // Реставрація музейних пам'яток в сучасних умовах. Проблеми та шляхи їх вирішення. Тези доповідей IV Міжнародної науково-практичної конференції. 20-23 травня 2003 р. – К., 2003. – С.127-128.

Приведа П.І., Романюк О.П., Мандзяк О.В., Льода Л.М. Дослідження клеїв, що використовуються при реставрації книг // Квалілогія книги. Зб. наук. пр. – Львів, 2003. – Вип. 6. – С. 156-162.

Греськів Є.П., Пігель І.М., Гринів Г.Й. Методи реставрації видань лругої половини XIX ст. на прикладі збірника "Слова церковні на всі празники в році" (1870 р.) // Інноваційна діяльність – стратегічний напрям розвитку наукових бібліотек. Міжнародна наукова конференція 7-9 жовтня 2003 р. – К., 2003. – С.35.

Приведа П.І., Зінченко С.В., Льода Л.М., Банах А.Б. Інтролігаторські папери XVIII-XIX ст. // Квалілогія книги. Зб.наук.пр. – Львів, 2004. – С.

Греськів Є.П., Пігель І.М., Гринів Г.Й. "Міщани Рівенські". Реставрація рукопису // Проблеми збереження, консервації, реставрації та експертизи музейних пам'яток. Тези доповідей V Міжнародної науково-практичної конференції. 24-27 травня 2005 р. – К., 2005. – С. 64.

Дзендзелюк Л.С., Зінченко С.В. Каптал // Проблеми збереження, консервації, реставрації та експертизи музейних пам'яток. Тези доповідей V Міжнародної науково-практичної конференції 23-27 травня 2005 р. – Київ, 2005.– С.72-74.

Зінченко С.В., Дзендзелюк Л.С., Макаровський А.Б., Стемпіцька Ю.С. Вивчення та реконструкція каролінгської оправи VIII-XII століть // Проблеми збереження, консервації, реставрації та експертизи музейних пам'яток. Тези доповідей V Міжнародної науково-практичної конференції 23-27 травня 2005 р. – Київ, 2005.– С.108-110.

Cавчин Н.В., Кундис І.В., Білінська І.С., Павлик Ю. Комплексний підхід до питання захисту бібліотечних колекцій від біопошкоджень // Проблеми збереження, консервації, реставрації та експертизи музейних пам'яток. Тези доповідей V Міжнародної науково-практичної конференції 23-27 травня 2005 р. – Київ, 2005. – С.270-271.

Ільчишин М., Бровкін А., Льода Л., Макаровський Б. Новації у процесах реставрації пам'яток писемності та друку // Друкарство. – Львів, 2005.– №1.– С. 30-32.

Методичні розробки:

Романюк О.П., Льода Л.М. Методичні вказівки до лабораторних робіт з дисципліни "Основи хімії та біології для реставраційних процесів" для студентів спеціальності 8.020208 "Образотворче та декоративно-прикладне мистецтво" Української академії друкарства.– Львів, 2003.–36 с.

Практична реставраційна діяльність:

Нами відреставровано 522 унікальні рукописні пам'ятки, 112 стародруків, 381 географічну карту, 1012 гравюр, 40 фрагментів рукописних пам'яток XIV-XVI ст. на пергаменті, виготовлено футляри, папки та паспарту. Серед відреставрованих робіт — гравюри К.Ауера, А.Лянге, А.Горчинського, Н.Орди, А.Пилиховського, карти з атласу фламандського картографа та видавця А.Ортелія, виданого в Антверпені у 1590 р., рукописи XVII століття "Ірмологіон" та "Апостол", стародруки "Біблія" Ів.Федорова, Острог, 1581р., "Біблія руська" видрукувана Фр.Скориною 1518 р. у Празі, "Служебник" 1519 р. видрукуваний у Венеції, Заблудівське "Євангеліє учительноє" видрукуване Ів.Федоровим в 1569 р. та інші.

Видавнича діяльність:

Дослідження, реставрація та консервація пам'яток культури на папері і пергаменті: Бібліографічний покажчик. Укладач Л.-Д. Розумна.– Львів, 2000. – 106 с.

Проведення конференцій та масових заходів. Методична робота.

Надаються консультації, рекомендації та практична допомога з питань технології реставрації, консервації та збереження паперу, шкіри, пергаменту музеям, бібліотекам, архівам.

Проводяться екскурсії по відділу, співробітники відділу беруть участь у експериментально-семінарських заняттях, загальнобібліотечних заходах з підвищення кваліфікації.

Роботи, реставровані у відділі, неодноразово експонувались на виставках у Львові, а також у Польщі, Австрії, США, Франції.

Персоналії відділу:

1. Льода Любов Мирославівна – завідувач відділу; цікавиться проблемами збереження бібліотечних фондів, їх консервацією та реставрацією; займається викладацькою діяльністю, читає курс лекцій з дисципліни "Реставрація, консервація та збереження рукописів та стародруків" для студентів Української академії друкарства; має 41 публікацію;

2. Греськів Євгенія Петрівна – завідувач сектору реставрації; цікавиться новими методами реставрації рукописів та стародруків; має 5 публікацій;

3. Гринів Ганна Йосипівна – провідний художник-реставратор; цікавиться реставрацією рукописів та стародруків; має 3 публікації;

4. Макаровський Андрій Богданович – провідний художник-реставратор; цікавиться реставрацією та реконструкцією давніх оправ різного типу (шкіряні, пергаментні, тканинні, паперові, металеві), виготовляє папки, футляри та паспарту; має 8 публікацій.

5. Пігель Ірина Михайлівна – провідний художник-реставратор; цікавиться реставрацією рукописів та стародруків; має 5 публікацій;

6. Савчин Неллі Володимирівна – провідний художник-реставратор; цікавиться реставрацією стародруків; дбає про функціонування лабораторного обладнання; має 11 публікацій;

7. Сисак Людмила Євгенівна – провідний художник-реставратор; цікавиться реставрацією гравюр та акварелей; має 3 публікації.

8. Шлюсар Мирослава Орестівна – провідний художник-реставратор; цікавиться реставрацією та консервацією давніх географічних карт; має 1 публікацію;

9. Дзендзелюк Леся Степанівна – молодший науковий співробітник;

цікавиться техніками шиття капталів різних епох; веде лекційний та практичний курс з реставрації для студентів Української академії друкарства; має 25 наукових публікацій;

10. Тимошенко Елеонора Робертівна – молодший науковий співробітник; цікавиться біологічними аспектами, що впливають на збереженість бібліотечних фондів; вивчає вплив мікроклімату у сховищах на збереження фондів; має 2 публікації.

11. Кундис Ірина Володимирівна – провідний інженер; цікавиться проблемами мікології та ентомології, дезінфекції та дезінсекції книг, а також консервацією рідкісних книг; має 4 публікації.

12. Лисенбарт Вікторія Олегівна – старший лаборант; цікавиться методиками виготовлення мальованих паперів, впливом температурно-вологісного режиму на збереженість бібліотечних фондів, приготуванням розчинів та композицій, які використовуються в процесі реставрації.

13. Бессмольна Лора Фомінічна – технік; проводить поаркушне знепилення книг, очищення їх від мікологічного та ентомологічного ураження.

14. Плахтина Валентина Семенівна – технік; дезінфікує уражені грибками книги, займається консервацією оправ рідкісних книг.

15. Сидор Катерина Михайлівна – технік; займається консерваційною обробкою книг, видрукуваних на крейдяному папері.

16. Стецко Галина Михайлівна – технік; здійснює знепилення та дезінфекцію книг, уражених мікроміцетами.