This version of the page http://www.kievpress.info/read/20064.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-02-08. The original page over time could change.
Київ Прес Iнформ
ГОЛОВНАЗробити стартовоюПошта
МIСЬКИЙ ГОЛОВА КИЇВРАДА КМДА РАЙОНИ МIСТА СТОЛИЦЯ СПОРТ
русская версия

14:11

Дарниця: стратегічні об'єкти

 

Звичка зараховувати лівобережні райони Києва (Дарницький, Деснянський і Дніпровський) десь до далекої околиці вже давно не відповідає дійсності. Так само як і те, що райони зависли у своєму «спальному» і «промисловому» статусі. Саме про протилежне, тобто про повільний, але впевнений розвиток Лівого берега, свідчить будівництво там все нових і нових стратегічних об'єктів: метрополітену, залізничного мосту і Дарницького вокзалу. Адже саме ці будівництва надалі стануть вузлом, навколо якого сформуються нові соціальні і житлові масиви.
«Розморожування» вокзалу
Звичайно, не всі стратегічні «вузли» розв'язуються так просто. От, наприклад, будівництво Дарницького вокзалу вже протягом останнього півріччя було призупинене. І рішення про «розморожування» і відновлення будівельних робіт було прийнято керівництвом міста, «Укрзалізниці» і Південно-Західної залізниці тільки днями, під час виробничої наради безпосередньо на будівельному майданчику. «Головний підсумок зустрічі – це домовленість, якої ми досягли з Київським головою. «Укрзалізниця» уже вклала в будівництво вокзалу 150 мільйонів гривень, і має намір завершити справу. Київ також зацікавлений у добудові нового вокзалу і нового мосту. Місто, в особі мера, взяло на себе зобов'язання підвести лінію метрополітену, зробити зручні дорожні розв'язки і під'їзні колії, вирішити питання відводу землі і підведення комунікаційних мереж», – відзначає генеральний директор «Укрзалізниці» Василь ГЛАДКИХ.
Також столична влада, котра у проекті будівництва Дарницького вокзалу фінансової участі не бере, зобов'язалася провести інвестиційний конкурс на будівництво 50 тисяч квадратних метрів площ вокзалу, де розмістяться об'єкти торговельної, соціальної, розважальної і спортивної галузей. Як відзначив Київський міський голова Олександр ОМЕЛЬЧЕНКО, місто допоможе залізниці з оголошенням конкурсу і доступом до нього вітчизняних і зарубіжних інвесторів. «Площ там досить, і я вважаю, що за два роки ми цей великий комплекс осилимо разом із залізничним мостом», – підкреслює він.
Тим часом «розконсервоване» будівництво планується вести у 2 етапи: перша черга складається з добудови перонів, зали очікування, кас, турнікетів і переходів. Причому будівництво переходів планується закінчити до Дня Незалежності 24 серпня цього року, тобто в 2006 році планується запустити в експлуатацію приміський пасажирський комплекс Дарницького вокзалу. А другу чергу будівництва обіцяють завершити до кінця 2007 року.
Подарунок до 8-го Березня
Утім, інший «вузол» – будівництво станції метро «Вирлиця» (проміжна станція між „Харківською” і „Бориспільською” на Сирецько-Печерській лінії метрополітену) – буде розв'язаний, як і передбачалося, до 8-го Березня цього року. Вже зараз будівельні роботи тут виконані на 80%, а оздоблювальні – на 35%. За словами начальника КП „Київський метрополітен” Миколи ШАВЛОВСЬКОГО, темпи будівництва на „Вирлиці” досить високі, незважаючи на те, що її будівництво почалося всього 5 місяців тому.
Відомі також плани міста щодо розвитку цієї лінії метро на найближчі 3 роки: у наступному році в експлуатацію буде введена станція „Червоний хутір” (після «Бориспільської»), а потім планується продовжити цю лінію метро аж до Дарницького вокзалу, а наступною чергою будівництва буде продовження лінії від Дарницького вокзалу до станції метро „Лівобережна”. „Таким чином, ми закільцюємо дві ліній, це принципове питання, розраховане на найближчі 5 років... фактично це одна частина реалізації Генерального плану розвитку Києва до 2020 року”, – підкреслює ОМЕЛЬЧЕНКО.
Південно-східні ворота
Так само масштабні плани міста і стосовно реконструкції тутешніх транспортних розв'язок, що відкривають в'їзд у місто з південного сходу. Наприклад, є вже попередні проекти реконструкції Харківської площі. Хоча у архітекторів з'явилися і нові пропозиції: побудувати всередині простору площі або величезний концертний зал, якого так не вистачає Києву, або висотку як мінімум на 100 поверхів з двома або чотирма опорами у вигляді воріт. Звичайно, поки що ці пропозиції на рівні ідей, але хтозна, може, архітектори і придумають такий проект, тим більше, що ідеям є де розгорнутися, особливо одержавши усне добро влади на таке глобальне будівництво.
Ну а поки все починається з малого, тобто з підступів до Харківської площі. Уже в цьому році почнеться реконструкція вулиці Ташкентської. За словами київського мера, тутешня трамвайна лінія завдовжки 3 кілометри зараз перебуває в такому жалюгідному стані, що є причиною багатьох скарг від жителів, і пропозицій про її демонтаж. „Ми вирішимо це питання ”, – запевняє міський голова.
Крім того, місто виношує плани з облаштування і таких підступів, як територія Червоного хутора, для чого потрібно спочатку домовитися з Міністерством оборони щодо зносу військових баз і будівництва взамін житлових і громадсько-соціальних об'єктів. Землевпорядники вже одержали завдання терміново розробити детальний план цієї території, а столична влада готує рішення сесії Київради зі зверненням до Кабінету Міністрів щодо підготовки і затвердження техніко-економічного обґрунтування. Причому міські архітектори впевнені, що Міноборони підтримає пропозицію міста, і незабаром на території Червоного хутора почнеться робота із забезпечення будівництва житла, громадських споруд і інших об'єктів уздовж лінії метрополітену (від станції метро „Бориспільська”). Адже загальна площа цієї території складає близько 320 гектарів, тобто її, за словами мера, вистачить „на 10 років розвитку Києва в Бориспільському напрямку”.


Наталія ІВАНЕНЧУК, Київ Прес Інформ