This version of the page http://www.ucipr.kiev.ua/print.php (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-01-29. The original page over time could change.
Ukrainian Center for Independent Political Research


Дослідження процесів децентралізації влади в Україні як фактора демократичного розвитку країни
Date: Wednesday, April 12 @ 19:44:14
Topic Внутрішня політика


Український незалежний центр політичних досліджень реалізує 12-місячну програму "Дослідження процесів децентралізації влади в Україні як фактора демократичного розвитку країни" (лютий 2006-го - січень 2007 р.) за сприяння Національного фонду підтримки демократії (США). Вона зумовлена тим, що в Україні було прийнято зміни до Конституції, що, за задумом їх ініціаторів, вплинуть на новий тип відносин між інститутами політичної системи та зумовлять процеси децентралізації влади.

Свою програмну стратегію на наступний період НЦПД засновує на визнанні того факту, що параметри суспільно-політичного процесу в 2006 році визначатимуться двома основними чинниками. З одного боку на розвиток політичної системи впливатимуть результати виборів до парламенту (Верховної Ради) країни, з другого - набрання чинності новою редакцією Конституції.

Відтак метою проекту УНЦПД є виявлення та оцінка механізмів децентралізації влади у політичній системі України після парламентських виборів 2006-го року та внаслідок впровадження змін в Конституції України, що послужать реальними факторами демократичного розвитку країни.

Внаслідок реалізації досліджень за вказаною програмою УНЦПД вийдуть в світ наступні аналітичні звіти:

1. "Парламентська опозиція в Україні: модель та провадження". У дослідженні розглядаються обставини новітнього політичного процесу в Україні та з’ясовуються підстави законодавчого забезпечення діяльності політичної опозиції. Обгрунтовується теза, що формат політичної (парламентської в тому числі) опозиції залежить від дизайну політичної системи загалом і є похідним від останньої. Розкриваються підстави інституоналізації опозиції в органі законодавчої влади - Верховній Раді, що в перспективі сприятиме політичній стабільності, підвищенню ролі парламентського контролю за виконавчою владою та відповідальності останньої. Робота базується на врахуванні досвіду сталих демократій світу у справі гарантування прав опозиційної політичної діяльності, а також на аналізі законодавства і політичних процесів в Україні.
Скачати в архіві...

2. "Як територіальна громада може впливати на вирішення питань місцевого значення"

Дослідження супроводжуватимуться публічною діяльністю експертів НЦПД - тематика досліджень буде обговорюватися, а результати – представлятися під час "круглих столів".

27 вересня 2006 р. відбувся "круглий стіл" "Пропозиції громадськості до Програми Уряду". Лист-звернення до прем'єр-міністра України, Пропозиції громадських організацій до Програми дій Уряду щодо політики з розвитку громадянського суспільства в Україні та стенограму засідання "круглого столу" читайте тут.


23-24 листопада 2006 р. в місті Києві УНЦПД провів 2-денну всеукраїнську конференцію "Правове забезпечення механізмів прямої демократії та практика їх застосування в Україні". На конференції були обговорені та затверджені рекомендації для українських територіальних громад щодо правого врегулювання механізмів впливу на роботу органів місцевого самоврядування.
Скачати роздаткові матеріали конференції...
Читати стенограму засідання "круглого столу" 24.11.2006 р.

25 січня 2007 р. в місті Києві УНЦПД провів "круглий стіл"/презентацію "Політичний контекст і законодавчі умови діяльності парламентської опозиції в Україні". В центрі обговорення були питання, пов’язані з прийняттям 12 січня 2007 р. ВР України в 1-ому читанні закону "Про парламентську опозицію" (реєстр. № 2885, авт. народні депутати В. Коваль, М. Комар, Ю. Тимошенко, М. Томенко, В. Турчинов, М. Чечетов, Т. Чорновіл, В. Швець, Я. Мендусь): 1. Формалізація статусу парламентської опозиції: потенційний характер відносин в парламентському середовищі; 2. Фінансування парламентської опозиції: потреби і межі; 3. Політична відповідальність опозиції: парламентські спокуси і електоральні ризики
Подивитись фотогалерею з круглого столу...

Здійснюється моніторинг та аналіз законодавчого процесу в сфері реформування політичної системи України; законодавче закріплення механізмів демократичної участі громадян в політичних, суспільних процесах і державному управлінні через діяльність Групи контролю демократичних змін.
Детальніше про діяльність за проектом Democracy Advocacy Group дивіться тут...

Традиційно інформаційний сервіс УНЦПД включає в себе підготовку 10 електронних бюлетенів "Парламентський огляд" та 40 електронних бюлетенів Research Update; вплив на формування громадської думки та на процес прийняття рішень через надання консультацій, публікацію результатів досліджень УНЦПД у ЗМІ та через розміщення на веб-ресурсі УНЦПД.
Всі випуски Research Update можна знайти тут...
Всі випуски бюлетеня "Парламентський огляд" можна знайти тут...

Запровадження в життя вказаного проекту дозволить:
- виявити конституційні чинники децентралізації політичної влади в Україні та визначити тип децентралізації;
- сприяти доступу громадян до незаангажованої інформації про діяльність та рішення влади, що стосуються розвитку законодавства у політичній сфері;
- здійснити об’єктивний моніторинг основних подій політичного циклу в країні після парламентських виборів 2006-го року;
- впливати на державну політику в сфері демократизації політичної системи;
- сприяти обміну інформацією через поширення аналітичного доробку УНЦПД;
- закріпити на рівні законів процедури, що гарантують громадянам України реалізацію їх демократичних прав і свобод;
- культивувати в суспільстві демократичні цінності.



This article comes from Ukrainian Center for Independent Political Research
http://www.ucipr.kiev.ua/

The URL for this story is:
http://www.ucipr.kiev.ua/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=5597