ГоловнаНа захисті довкілляЗасідання правління
Засідання правління

Засідання 16 грудня 2006

16 грудня 2006 року відбулося чергове засідання Правління Всеукраїнської екологічної ліги, на якому були присутні Голова Всеукраїнської екологічної ліги – Толстоухов Анатолій Володимирович, перший заступник голови – Тимочко Тетяна Валентинівна, а також члени Правління ВЕЛ.
Метою засідання було підведення підсумків роботи організації за 2006 рік, обмін досягненнями та здобутками всього колективу на всеукраїнському та регіональних рівнях, а також окреслення шляхів роботи на 2007-2008 рік.
Розпочалося засідання привітанням членами організації голови ВЕЛ, шановного пана А.В.Толстоухова, з отриманням почесного звання члена-кореспондента АПН України. 

У своєму виступі  Толстоухов А.В. коротко охарактеризував політичну ситуацію в країні, дії уряду щодо взятих зобов’язань в контексті актуальних загальнодержавних питань, а також у сфері екологічної політики. На його думку, питання екологічної проблематики входить в першу п’ятірку найактуальніших тем і саме тому воно було висвітлене на проведеному Правлінні. Дії української влади мають бути консолідовані задля спільної мети – збереження життя та підвищення добробуту населення країни. Члени засідання висловили сподівання, що 2007 рік стане переломним і екологічний рух буде пожвавлений з ініціативи влади та широко підтриманий громадою. Толстоухов А.В. наголосив, що громадські організації повинні демонструвати виваженість, предметність, конкретність своїх дій в сфері екології, оскільки це вкрай необхідно нашій державі. Зміни створять нові, кращі можливості для роботи ВЕЛ, розвитку її сфер діяльності в перспективі. Завершуючи свій виступ, Анатолій Володимирович висловив сподівання, що в майбутніх роках діяльність Правління та регіональних осередків буде не менш активною і дієвою, спрямованою на реалізацію взятих зобов’язань, а також спрямованою на підготовку нових масштабних проектів та вирішення актуальних екологічних проблем.
Тимочко Тетяна Валентинівна в своєму виступі звернула увагу присутніх на важливість участі громадської організації у прийнятті екологічно виважених рішень на всеукраїнському та регіональних рівнях і, особливо, як твердо займають свої позиції представники ВЕЛ в областях. Надзвичайно важливим є посилення ролі громадського контролю на місцях у галузі охорони довкілля, оскільки співробітництво з органами державної влади дає реальні практичні результати і являється пріоритетом роботи ВЕЛ. Не залишилась поза увагою грандіозна кількість проведених природоохоронних акцій, що проходили на всіх рівнях (починаючи з селищних осередків). Деякі з них заслуговують на всеукраїнський статус (наприклад акція «Чисте місто»).
Окремо було висвітлено проведення презентацій «Екологічної енциклопедії» в Києві, Харкові, Донецьку Дніпропетровську, Криму та Одесі, виданої Всеукраїнською екологічною лігою, що стали потужним поштовхом для активізації роботи громади в сфері екології і мали значний вплив на свідомість небайдужих людей.
Також звернено увагу присутніх на посилення інформаційної роботи на місцях, просвітницької та наукової роботи силами регіональних організацій ВЕЛ.
Наступним питанням було обговорення річного звіту Всеукраїнської екологічно ліги за 2006 рік.
Голова Харківської обласної організації С.В. Размєтаєв в своєму виступі запропонував Науковій Раді вийти з проектом під робочою назвою «Екологічний розвиток України», а також винести на обговорення „Екологічний кодекс”. Размєтаєв С.В. вважає надзвичайно важливим ініціювати продуктивні форми співробітництва з органами державної влади на різних рівнях.
Голова Черкаської обласної організації Н.М.Фоміна відмітила цікавий досвід роботи інших обласних організацій, які були описані у звіті. Поділилась з присутніми досвідом співробітництва з місцевими бібліотеками, на базі яких започаткована робота «Екологічної студії» раз на квартал, проводяться семінари з пропаганди діяльності ВЕЛ. За підтримки обласної бібліотеки ім. Лесі Українки Черкаська обласна організація ВЕЛ провела презентацію «Екологічної енциклопедії».
При сприянні Черкаської ОО ВЕЛ проводиться виставка-конкурс світлин «Краса землі моєї»; захід частково був профінансовано з міського фонду охорони навколишнього природного середовища.
На наступний рік обласна організація запланувала видати інформаційний бюлетень «Амброзія – небезпечна рослина» з кольоровими фото.
Голова Дніпропетровської обласної організації, Грицан Юрій Іванович, розповів про досвід роботи свого осередку на прикладі проведення нових акцій: «Стерня» та «Мертвий ліс», що спрямована на звернення уваги мешканців міста на проблему вирубки лісів під час новорічних свят. Проведено міжнародний фестиваль «Река дружбы» разом з екологічними організаціями Білорусії, Росії та України. В наступному році Грицан Ю.І. запропонував провести засідання Наукової Ради ВЕЛ в Дніпропетровську з питань проблем металургійного комплексу, на якій планується обговорити актуальні проблеми для цієї галузі промисловості.
Не менш цікавою та корисною була інформація голови Херсонської обласної організації, Ідаятова Володимира Аршидиновича, про конкурс соціальних проектів, на який Херсонська обласна організація ВЕЛ вже подала дві заявки: з методики виховання та водопостачання. Також, у виступі було піднято питання аналізу проблем підтоплення. Херсонська обласна організація ВЕЛ вже чотири роки співпрацює з органами влади з цього питання, було направлено 11 пропозицій, з яких йшла робота тільки по 6 (під постійним наглядом членів Херсонської Наукової Ради ВЕЛ). Ідаятов В.А. запропонував провести засідання Наукової Ради ВЕЛ чи парламентські слухання з питань підтоплення, як проблеми, яка стосується не тільки Херсонської області, а й значної частини території України.
Голова Волинської обласної організації, Терлецький Володимир Карлович, поділився з присутніми враженнями від співробітництва зі школами міста Луцька, які були надзвичайно вдячні за карти, видані волинською організацією ВЕЛ. Також, силами організації в цьому році було видано посібники «Основи екології» та «Основи безпеки життєдіяльності», проведено щорічні міжнародні виставки на екологічну тематику; започатковано видання посвідчень екотуриста та учасника конкурсу «Мій голос я віддаю на захист природи», які знайшли широке застосування серед студентської молоді.
Дудка Ірина Олександрівна, голова Київського міського осередку ВЕЛ, внесла пропозиції щодо доцільності проведення всеукраїнських науково-практичних конференцій в рамках роботи ВЕЛ у формі семінарів-експедицій на базі Національних природних парків (наприклад, Ічнянського парку на тему «Перспективи розвитку природоохоронної екомережі в Україні та участь громадськості в цьому процесі» силами Чернігівської ОО ВЕЛ); проведення Всеукраїнської науково-практичної конференції «Амброзія – небезпечна алергенна та бур’янова рослина і заходи боротьби з нею». За пропозицією Дудки І.О. цю конференцію доцільно провести в містах надзвичайно засмічених амброзією – Донецьк, Луганськ або Черкаси.
Голова Севастопольського міського осередку, Марчукова Людмила Петрівна, розповіла про здобутки свого осередку. Найголовнішим є створення Караньського заказника – робота по збереженню унікальної природної зони. Спільно з органами місцевого самоврядування, управлінням освіти та бібліотекою було розроблено програму «Вода для жизни». З цього питання планують провести науково-практичну конференцію. Також, Людмили Петрівна поділилась з учасниками Правління досвідом роботи своєї організації у сфері співпраці з органами місцевого самоврядування, що дало їм можливість вийти на новий рівень фінансування. Вони отримали ліцензію на проведення екологічної експертизи, необхідне обладнання, приміщення та можливість утримувати штаб. Управлінням було підтверджено високий рівень якості проведення експертизи. В даному контексті іншим обласним організаціям була запропонована методична допомога у проведенні екологічної експертизи на місцевих рівнях.
Стрижельчик Геннадій Георгійович, голова Харківської Наукової Ради ВЕЛ, в своєму виступі наголосив на необхідності ретельної підготовки матеріалів з пропозиціями для майбутніх парламентських слухань із залученням фахівців різних галузей, які будуть консолідувати свої зусилля для вирішення питань на загальнодержавному рівні. Це можуть бути проблеми питної води, радіаційної безпеки, твердих побутових відходів.
Як зауважив голова Дніпропетровської Наукової Ради ВЕЛ, Мелікаєв Юрій Миколайович, доцільно буде провести науковий Інтернет-форум для залучення широкого кола небайдужих науковців для обговорення гострих екологічних проблем сучасності, видань Всеукраїнської екологічної ліги. Запропонував активізувати роботу з молодими вченими – аспірантами через залучення до наукової роботи в рамках діяльності ВЕЛ.
Голова Тернопільської ОО ВЕЛ, Вадзюк Степан Несторович, розповів про роботу своєї організації, пріоритетними напрямами якої є просвітницька діяльність у сфері «Довкілля та здоров’я». Важливою ланкою роботи організації є співпраця з Академією педагогічних наук, Академією медичних наук, вищими навчальними закладами, бібліотеками, Малою академією наук.
Гаврилей Олександр Іванович, голова Чернігівської обласної організації ВЕЛ, вважає, що прийшов час професійно зайнятися екологічним туризмом, поновити роботу Федерації екологічного туризму; необхідно залучити небайдужих людей оцієї справи. Прозвучала пропозиція щодо проведення семінару н базі Чернігівської ОО ВЕЛ.

Завершуючи засідання Правління ВЕЛ Перший заступник голови ВЕЛ, Тимочко Тетяна Валентинівна, звернула увагу присутніх на ряд актуальних питань, що потребують негайного висвітлення обласними організаціями ВЕЛ в наступних роках.
Перш за все, постає гостра необхідність створення робочої групи екологів, юристів та інших фахівців для розробки «Екологічного кодексу», мета якого – оптимізація екологічної ситуації на правовому законодавчому рівні. Обласні організації ВЕЛ повинні вносити свої конкретні і предметні пропозиції.
Ще одним важливим аспектом роботи організації в наступних роках має стати розробка програми громадської підтримки обдарованої молоді, яка має екологічну зорієнтованість. Необхідно створити робочу групу, на чолі якої стане людина, що вміло скерує діяльність в цьому напрямку і на засадах глибоких методологічних знань впровадить досвід роботи ВЕЛ в життя. Дана програма має бути розрахована на роботу з талановитими дітьми, починаючи з дошкільнят і завершуючи аспірантами – майбутніми науковцями в сфері екології.
Також було оголошено початок підготовки матеріалів для видання «Історичного нарису», що узагальнить роботу Всеукраїнської екологічної ліги за 10 років своєї активної діяльності. Для цього обласним організація було запропоновано надіслати до Виконкому ВЕЛ інформацію про досвід своєї роботи.
Учасники засідання Правління ВЕЛ висловили побажання продовжувати активну діяльність по реалізації взятих на себе забов’язень і розширювати сфери впливу громадськості у питаннях екології на регіональних рівнях.

Дивись також:
Про ВЕЛ
Підсумки діяльності
Структура ВЕЛ
Акції ВЕЛ
Конкурси та фестивалі
Обласні організації
Наукова Рада ВЕЛ
Конференції, семінари та круглі столи
Освіта в інтересах сталого розвизку
Літні табори
Форуми ВЕЛ
Заяви та звернення
Символіка ВЕЛ
© Copyright 2004
Розробка ІАФ Ексор
Копіювання матеріалів сайту можливе лише за поперднім погодженням зі Всеукраїнською екологічною лігою.