This version of the page http://www.dnipro-mns.dp.ua/bez1.htm (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-01-23. The original page over time could change.
ГУ МНС в Дніпропетровській області - Школа безпеки
Головне управління МНС України в Дніпропетровській області
карта сайта
 

  • Зігрівайтеся, але не вогнем пожеж!



  • Школа безпеки


  • Програма діяльності Кабінету Міністрів України "Назустріч людям"


  • Держпожнагляд інформує


  • Європейська інтеграція


  • Євроатлантична інтеграція






 

ЯК ЗАПОБІГТИ ОБМОРОЖЕННЮ.

Найчастіше обморожуються руки, ніс, ноги, щоки, вуха, тому, що коли людина замерзає активізуються захисні сили організму і кров потрапляє до життєво важливих органів - серця та головного мозку, а в кінцівках кровообіг сповільнюється, судини звужуються і цим органам загрожує обмороження. Потрібно подбати про теплий та зручний одяг і взуття.
Одягайтеся як капуста, чим більше светрів та штанів - довше зберігається тепло. Обов'язково одягайте шарфи та шапки, на руки, теплі рукавички, на ноги шкарпетки. Коли замерзнуть ноги, то перехолодження не минути. Якщо ви збираєтесь довго стояти на вулиці, раджу одягнути на ноги спочатку вовняні шкарпетки, а зверху -бавовняні. Вовна подразнює рецептори стопи, посилює кровообіг у ступнях і зігріває їх, а бавовна зберігає це тепло. Взуття повинно бути теплим, але не тісним.
Перед виходом на вулицю змазуйте шкіру жирним кремом, це захистить її від холоду. Губи змащуйте помадою. Через 1-1,5 години грійтесь у теплому приміщенні, або постійно рухайтесь, дбайте щоб не промокло взуття. Час від часу махайте руками, пританцьовуйте, якщо замерзаєте, то пробивайтесь всередину натовпу, для цього потрібно докласти зусиль і це вас трохи зігріє. Допоможе зігрітись тепле молоко, чай з лимоном, але не кава.
Якщо йдете на вулицю не пийте трав'яних настоїв, бо вони мають потогінну дію і ви швидко спітнієте, а потім замерзнете. Не вживайте спиртного на морозі, бо спочатку судини розширюються, а потім звужуються і уповільнюється кровообіг, та кровозабезпечення рук, ніг, обличчя. В цей час чутливість шкіри знижується і людина ніби не відчуває холоду, що дуже небезпечно. Не куріть на морозі, бо нікотин теж звужує судини і людина ще більше мерзне. Їжа повинна бути гарячою та калорійною. Дітей до 1 року не можна виводити на мороз нижче -15 градусів за Цельсію.
Перша невідкладна допомога.
Якщо шкіра побіліла - це перший симптом обмороження. Зайдіть до теплого приміщення і розітріть руки вовняною тканиною чи шапкою. Розтирати руки треба від кінчиків пальців, поступово рухаючись вгору. Обличчя розтирати ніжними коловими рухами. Якщо є можливість - опустіть руки в воду (15 - 17*С) і доведіть температуру води до 38 - 40 *С. Якщо обмороженні частини тіла опустити відразу в воду, змертвіння тканин неминуче. Після ванни обгорніть обморожене місце теплим. Будьте уважні одне до одного, адже збоку більше шансів помітити обмороження, навіть на початковій стадії. Щоб запобігти обмороженню постійно рухайтесь.

Повернутися



ГОЛОВНА | СТРУКТУРА УПРАВЛІННЯ | ДІЯЛЬНІСТЬ | АРХІВ | КОНТАКТИ
© ГУ МНС України в Дніпропетровській області 2006 р.