This version of the page http://rep-ua.com/51442.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-01-20. The original page over time could change.
Сергій Ківалов: «Ви ж не припускаєте, що я міг впливати на Луценка?» :: І-РЕПОРТЕР
БЕЗ КУПЮРУ СВІТІЛЮДИНА І СУСПІЛЬСТВО ПОЛІТАНЕКДОТФОТОСПАЛАХФОРУМПАРКАНРЕДАКЦІЯ


АКТУАЛЬНЕ ІНТЕРВ'Ю
18 жовтня, 17:45    
 
Сергій Ківалов: «Ви ж не припускаєте, що я міг впливати на Луценка?»
 
«Президент усунув протиріччя, які роздирали НУ». Про фальсифікації, судові справи та Безсмертного лише для І-Репортера розповів нардеп Сергій Ківалов.

Як, на вашу думку, будуть у подальшому розвиватися відносини між Президентом та антикризовою коаліцією ? Зараз вони досить напружені…

Продуктивно. Зараз, чи не вперше за останні два роки, для цього є всі передумови. Я не буду чіпляти ярлики і аналізувати, хто хороший, а хто поганий. Не про це мова. Останніми днями, на мій погляд, відбулася дійсно визначна подія: Президент вольовим рішенням усунув ті внутрішні протиріччя, які весь час роздирали НУ. Постійні нашіптування з боку великої кількості радників і «доброхотів», думки яких, часто, кардинально різнилися, до добра, як бачимо, не довели. Ми всі чули про грандіозні прожекти - та й по всьому. А в результаті - країна зробила кілька величезних кроків назад. Весь пар пішов у свисток.

Я думаю, що саме нинішній тріумвірат, я маю на увазі Президента, Кабмін та Верховну Раду, створить чітку систему стримувань і противаг для найбільш продуктивної роботи. Україна сьогодні потребує негайної копіткої збалансованої роботи всіх гілок влади.

Чи всі міністри НУ, на Вашу думку, складуть свої повноваження?

Дивно, що запитання адресоване мені. Напевно, краще запитати у них. Я з ними це не обговорював. Можу лише поміркувати і припустити, що не всі. Лави НУ ніколи не були монолітом і багато хто з «помаранчевих» обстоював виключно свої інтереси. Хто на яких умовах був делегований до уряду від НУ – я не знаю. Можливо, це питання внутрішніх переконань особисто кожного міністра-нашоукраїнця. Логіка така: якщо мене делегувала до влади партія, котра нині в опозиції – то й мені у владі робити нема чого. Але давайте не забувати, що влада – це найпотужніший стимулятор у світі, найміцніший наркотик. Тому, відмовитися від нього добровільно дуже важко.

Є у цьому питанні ще й інший аспект. Міністри-нашоукраїнці прийшли працювати в уряд відповідно до Універсалу. Універсал повинен виконуватися незалежно від того, де сьогодні опинилася НУ. А, оскільки, цей документ і сьогодні чинний, то чому міністри-нашоукраїнці повинні йти у відставку? Тому, що Безсмертний так вважає? Думаю, це надто слабкий аргумент.

Однак, Безсмертний у вівторок повідомив, що їхні міністри залишають уряд. Але яке формулювання! «Через незгоду з роботою уряду». А якби НУ не пішла в опозицію, то міністри-нашоукраїнці були б згодні з роботою уряду?

Їхня нещирість просто дратує.

Якщо хтось із міністрів не захоче скласти своїх повноважень, чи зможуть вони ввійти до ПР аби продовжити свою роботу?

Ми з першого дня створення коаліції говорили, що наша коаліція відкрита. Ми у своїх діях послідовні – відкриті до співпраці і сьогодні. Але чи мусить ПР бути щитом, сховавшись за яким можна зберегти портфель, – я не впевнений. ПР не проти вливання до наших лав нових сильних політиків, але дуже хотілося б, щоби вони поділяли наші принципи та ідеї. Це насамперед. А ховатися за наші спини, щоб утриматися в кріслі… Не хотілося б.

Але, у разі, коли міністр-нашоукраїнець не погоджується з тим, що НУ пішла в опозицію і захоче увійти до партії влади... Думаю, що у кожному випадку буде прийматися окреме персональне рішення.

Президент говорить про реформу судової системи. Коли, на Вашу думку, це відбудеться?

Ви маєте на увазі, коли закінчиться реформа, коли судова влада вже буде пореформованою, новою? Думаю, тут не доречно визначати дату. І не тому, що я намагаюся уникнути прямого запитання. Правосуддя – сфера дуже делікатна. Тут не можна віддавати накази. Вміло і професійно проведена реформа – це та, процесу якої люди не помічають. Звертання до суду повинно бути простим і зрозумілим, доступним. Справи повинні розглядатися швидко і якісно. Судді ж повинні працювати в нормальних умовах, з пристойною зарплатнею, розглядати ту кількість справ, котру спроможні дійсно вивчити, а не пролистати. Там за кожним аркушем – доля. Питань дуже і дуже багато. Я вважаю, що доцільніше ставити питання про якість нововведень, а не про терміни. Це може бути і 5, і 10 років. Навіть, і більше. Звичайно, штучно затягувати процес ніхто не збирається. Проте, сьогодні ми маємо приклади того, коли судова реформа, ледве розпочавшись, вже принесла негативні результати. Приміром, Верховний Суд. Він настільки завалений справами, що розгляд нової справи сьогодні можуть призначити на 2010 рік! Скажіть, кому потрібна така реформа?

Чи можливий в Україні об’єктивний Конституційний Суд? За яких умов? І чи був хоч один склад суду об’єктивним?

Ви знаєте, в Вашому запитанні немає запитання. Це – звинувачення всіх складів судів у необ’єктивності, а відтак – у непрофесіоналізмі. На мою думку, ви не маєте підстав для таких тверджень. Це дурниці. Я навіть коментувати цього не буду.

На наступних президентських виборах передбачається, що основна боротьба розгорнеться між Юлією Тимошенко та Віктором Януковичем. Чи буде задіяний у такому випадку адмінресурс і чи будуть фальсифікації в підрахунках голосів?

Не думаю, що використання адмінресурсу чи фальсифікацій з підрахунками голосів якось залежать від прізвища кандидата. Чи то Іванов, чи Петров, чи Сидоров, якщо захочуть – принаймні, можуть спробувати це зробити. Наскільки успішними будуть їхні спроби – залежить рівною мірою від державної машини та від свідомості громадян країни. Якщо ми хочемо бути обдуреними – нас неодмінно обдурять, якщо не хочемо – ми просто не дозволимо зробити з собою таке неподобство.

Це одне. А інше – ще не відомо, хто буде пробувати свої сили на президентство у 2009 році. Я вже говорив багато разів: є простий спосіб уникнути фальсифікацій – це електронна база виборчих списків – єдиний реєстр виборців. Мені свого часу це реалізувати не дали. Наслідки відсутності єдиного реєстру виборців ми побачили вже неодноразово. Єдиний реєстр – його створення і підтримка – задоволення не з дешевих. Якщо це буде зроблено – можливість фальсифікацій буде мінімізована.

Який для вас у Партії регіонів є основний напрямок діяльності?

Економічний. Напевно, людей вже нудить, коли вони чують від політиків слова на кшталт «добробут», «економічне зростання», «підвищення рівня життя» і тому подібне. І тим не менш, зараз всі наші зусилля направлені насамперед на підняття економіки. Також серед пріоритетів – освіта і культура.

Як Ви ставитеся до того, що НУ пішла в опозицію.?

Нормально. Опозиція в країні – це нормальне і корисне явище. Але вона неодмінно повинна бути конструктивною. Громадський контроль для влади – річ необхідна. Але «контролювати» і «заважати працювати» - це не одне і те ж. Побачимо, як поведе себе НУ в опозиції: чи допомагатиме, вказуючи на ймовірні помилки, чи ставитиме палки в колеса влади.

Думаю, що багатьом нашоукраїнцям психологічно важко опинитися сьогодні в опозиції. Думаю, вони повинні дякувати «високому» фаховому рівню своїх керманичів. НУ вже владою була. Що з цього вийшло – побачили всі.

Чому Віктор Янукович порушив Універсал національної єдності? Фактично, він зрадив Президента і поставив хрест на широкій коаліції.

Ні, категорично. Віктор Янукович не порушив жодного пункту Універсалу. Крім того, не думаю, що доречно кидати такі звинувачення, як «зрадив», «поставив хрест» і т.д. Це – безпідставно. Давайте виходити з того, що і уряд, і Президент, ухвалюючи певні рішення, керуються інтересами держави.

Президентські вибори не за горами. Чи можливі і чи будуть фальсифікації виборів? На чию користь? Чи можуть повторитися проблеми з роботою сервера під час наступних виборів?

На це питання вам сьогодні точно ніхто не відповість. Не треба гадати: буде злочин чи не буде. Треба сьогодні робити все для того, щоб цього не сталося. Ви намагаєтеся зараз натякнути на те, що були фасильсифікації на виборах - 2004? А я вас запитую: де порушені кримінальні справи, де доведені факти фальсифікацій, де «бандити в тюрмах»? Де це все? Крім пустослів’я – нічого!

Як ви встигаєте поєднувати справи депутатські та справи ректора Одеської Юридичної Академії?

У зв’язку з тим, що я обраний депутатом Верховної Ради, я склав повноваження ректора. Я є почесним президентом Одеської національної юридичної академії. Без трудової книжки. Мені вдається суміщати і роботу в парламенті, і в академії, і ще й у Вищій Раді Юстиції, членом якої я є вже 8 років поспіль. Взагалі, я вам скажу, що питання браку часу – це питання неправильного нераціонального розподілу часу і плану на день.

Експерти стверджують, що питання ректорства в Одеській Академії було одним із найспірніших питань, зав’язаних на політиці. Як політичний мандат допомагає вирішувати цивільні питання?

По-перше. Назвіть мені нарешті прізвище того міфічного експерта, котрий стверджує такі нісенітниці. Він експерт у якій галузі? Ректор у нашій академії обирається на певний термін відкритим голосуванням. Кандидати визначаються самими викладачами. Там все прозоро і законно. Після помаранчевої революції всі мої дії розглядалися буквально під мікроскопом. Не маю сумнівів у тому, що, коли б хоч щось було незаконним, це неодмінно мало б конкретні наслідки. А оскільки їх не було, то висновок очевидний: все, що я робив і роблю знаходиться виключно у правовому полі. Ви ж не припускаєте, що я міг якось впливати на Луценка?

Щодо політичного мандату і цивільних питань. Ви знаєте, я кажу щиро: не розумію, як можна політичним мандатом вирішити цивільні справи.


Аня ДАНЬКО, І-РЕПОРТЕР         обговорити на форумі      

Вибираємо подарунки до Нового року!
Холодильники
Mp3-плееры
Ноутбуки
Цифровые фотоаппараты
Стиральные машины
Мобильные телефоны
LCD телевизоры
КПК (PDA)
DVD-плееры
www.nadavi.com.ua





  КОМЕНТАРІ:
   
  Читач   2006.10.21, 15:45
Аню, а ти й не читай ти той універсал. Я намагався - така фігня... Стільки всього і ні про що. А все тому, що писав не президент а трипільсько-окультурений пасічник
    2006.10.19, 15:47
Ну, що за непрофесійні питання? Який пункт універсалу порушив Янукович? Аня Данько читала хоч той універсал?


  
 

    ім'я:
   

      коментар:
      
    коментар буде доданий після перевірки адміністратором
  
   



ОСТАННІ МАТЕРІАЛИ ЦІЄЇ РУБРИКИ:
   
  • Чемерис: «Янукович зможе поділитися владою з Тимошенко для того, щоб встояти»
  • Баранівський: «Тимошенко – це навіть не Вітренко. А ми облагороджуємо Януковича»
  • Михайло Чечетов: «З цим бюджетом Уряд грає проти себе»
  • Бондаренко: «Жінку завжди можна зачепити за те, за що не зачепиш чоловіка»
  • Жебрівський: «Ми не знайшли, куди поділися 16 мільярдів гривень у бюджеті»
  • Лілія Підкопаєва: «Тимошенко важко бути серед чоловіків, які весь час хочуть її вкусити»
  • Іллєнко:"Коли Президент сказав "Депардьє" - я зрозумів, що українського кіно не буде"
  • Михайло Волинець: «Зараз гірше, ніж було при Кучмі!»
  • Гусіна: «Є політики, а є Юлія Тимошенко. Вона диктує моду як у світі моди, так і в політиці»
  • Володимир Стретович: «Президент закінчує початкову школу і переходить у старші класи»



    НОВИНИ ПАРТНЕРІВ
       
  • Янукович катит бочку на "человека Мороза"
  • Дитера Болена едва не сожрала 2-х метровая акула
  • Свихнувшийся румынский хирург искромсал член пациента
  • И снова о еврейских корнях Тимошенко... (обновлено, фото)
  • Установлен убийца Литвиненко
  • Выбросился с балкона известный российский певец
  • На луганской шахте заблокировало 570 шахтеров
  • Поминальный молебен по Кушнареву. Фото
  • Ющенко уехал из Украину. Лечиться
  • Ющенко бросил вызов ВРУ. Что дальше?






     
      ЦІКАВИНКИ
    Завантаження...

    НОВИНИ
  • 20:03 У день похорону Кушнарьова Харків прийняв 22 чартерних літаки
  • 19:00 У Бахчисараї вбито кримського татарина
  • 18:06 Хилларі Клінтон боротиметься за президентське крісло на виборах-2008
  • 17:01 Польща не зніме вето з переговорів Росія-ЄС
  • 16:46 Мороз думає, що Луценко на чужому горбу хоче в’їхати до раю
  • 16:31 У Києві знайшли бомбу
  • 16:16 Мороз: грошей на перетасування колоди немає
  • 16:03 Російські комуністи мають намір боротися за відновлення СРСР
  • 15:47 Через негоду немає телефонного зв’язку з 436 населеними пунктами
  • 15:33 У Єгипті зареєстрували 19 випадків захворювання на пташиний грип


  •   НОВОСТИ КИНО   KINO.ukr.net
    Загрузка...

      НОВОСТИ ТВ    TV.ukr.net
    Загрузка...
      Интересно о работе на JOB.ukr.net
    Загрузка...
      Свежие вакансии на JOB.ukr.net
    Загрузка...
    Гороскопы
    Овен Телец Близнецы Рак
    Лев Дева Весы Скорпион
    Стрелец Козерог Водолей Рыбы


    "ФРАЗА"

    РЕКЛАМА

       
    © 2005 "Інтернет РЕПОРТЕР" передрук матерiалiв за умови посилання на http://rep-ua.com 
    |  Редакція  |  Реклама на сайті  |  Веб-майстер  |