Europa > The European Union in the World > Delegations EN - [УКР]
Представництво Європейської Комісії
в Україні
Головна сторінка | Контакти | Мапа сайту | Посилання | Вакансії | Стажування

День Європи

Ласкаво просимо на День Європи

Що святкується у День Європи?

Організатори

Радіомарафон

День Європи у Києві

День Європи в Одесі

День Європи у Донецьку

День Європи в інших містах

Артисти

Спонсори

Партнери

День Європи в пресі

Прес-центр

День Європи 2003/2004

Галерея

Вікторина

Факти про ЄС

Зворотній зв'язок

Європейський гімн

Що святкується у День Європи?

9 травня – це день народження Європейського Союзу. В цей день у 1950 році Міністр закордонних справ Франції Роберт Шуман запропонував свою ідею створення об’єднаної Європи, необхідної для підтримки мирних відносин між європейськими державами.

Ця пропозиція, відома як „декларація Шумана”, вважається початком створення об’єднання, відомого сьогодні як Європейський Союз.

Саме 9 травня 1950 року в Парижі, в атмосфері загрози початку третьої світової війни, що поглинула всю Європу, Міністр закордонних справ Франції Роберт Шуман виступив перед міжнародною пресою з декларацією, у якій він закликав Францію, Німеччину та інші європейські країни об’єднати їхні вугільну та сталеливарну промисловості для створення „міцного фундаменту Європейської федерації”.

Його пропозиція включала заснування наднаціонального європейського органу, який би здійснював управління видобутком вугілля та виробництвом сталі, адже саме ці галузі на той час були основою військової влади. Країни, які він закликав до об’єднання, майже зруйнували одна одну у жорстокому конфлікті, який залишив по собі глибоке почуття фізичного та морального спустошення.

Оскільки все почалося саме того дня, то на Міланському самміті ЄС у 1985 році лідери країн ЄС погодилися щорічно відзначати День Європи 9 травня.

Сьогодні День Європи вважається символом миру та об’єднаності. Це той день, коли всі європейці віддають шану їхнім спільним цінностям. День Європи, так само як і єдина європейська валюта (євро), прапор і гімн, є символом ЄС як політичної єдності. Але День Європи це також і хороша нагода відпочити під час святкових заходів і фестивалів, які наближають Європу до її громадян, а народи різних держав – один до одного.

нагору