This version of the page http://abetka.ukrlife.org/kazkagr1.htm (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-01-05. The original page over time could change.
Весела Абетка.УКРАЇНСЬКІ КАЗКИ Іван ВИХОВАНЕЦЬ НЕСЛУХНЯНІ ДІТКИ

Іван ВИХОВАНЕЦЬ
НЕСЛУХНЯНІ ДІТКИ
Граматична казка

Ви, напевно, уже втомились, читаючи розповіді про граматику. Давайте перепочинемо трохи. Я вам розповім граматичну казку. Цю казку мій дідусь розповів моєму татові. А тато - мені. І сказав розповісти вам. Слухайте казку:
Давно це було. Жила собі Дієсловиха з десятьма дієсловенятами. Дієсловенята були жваві та веселі. Дуже любили прогулянки. Мати їх часто виводила на подвір'я і розповідала багато цікавого про навколишній світ. Деякі дітки слухали уважно.
Інші задивлялися на сонце, на пташок, на людей. Отак у дитячих прогулянках і материних клопотах ішло життя.
Настало раннє літо. Сміялося сонце. Вітерець звідкись прилітав, щось шепотів деревам і відлітав назад. Дерева ніжно йому шелестіли. Усе росло, буяло, раділо. Після смачного сніданку дієсловенята заглядали у віконечко, їм не сиділося в хаті. Сонце і молодість кликали їх на подвір'я. Ось вони побачили, як квочка знайшла зернини на подвір'ї і кличе курчат. Курчата радо відгукнулися на поклик матері. Прибігали і клювали своїми маленькими дзьобиками, як мати. Звідкілясь з'являвся шуліка. Квочка швидко скликала дітей і боронила їх від напасника. Дієсловенята дивилися крізь віконечко і знемагали, їм дуже хотілося вибігти на подвір'я.
- Мамо,- благали Дієсловенята.- Ти порайся в хаті. А ми побіжимо на подвір'я. Гарно ж як! І сонце, і квочка з курчатками. І все зелене. Ми будемо слухняні. Нікуди не побіжимо. Будемо тільки на подвір'ї. Пусти нас, мамо...
- Зачекайте, дітки. Ви ж бачили, як шуліка хотів украсти курчаток. А ворони? Вони тільки й чекають. Боюся за вас, дітки. Страшно шуліки й ворони. Зачекайте трішки. Я ось зараз. Хвилинку-другу підождіть.
- Пусти нас, матусю, - увивався біля матері улесливий синочок Неслухнянко. Він був улюбленцем Дієсловихи. Часто вона йому дозволяла більше, ніж іншим Дієсловенята. - Пусти... Я не буду вже забігати далеко. Буду тільки на подвір'ї. Хочеться ж як надихатися свіжим повітрям!
- Зараз, зараз, Неслухнянку, - наполягала на своєму Дієсловиха. - А то забіжиш знову. Хіба я тебе не знаю.
- Ось ти яка, матінко. Ніяк не можеш забути цього. Я більше не буду, - похнюпився Неслухнянко.
- Зараз, зараз, дітки. Ідемо вже.
І Дієсловиха з дітками вийшла на подвір'я. Дієсловенята були радісні і щасливі. Все їм подобалося. І сонце, і подвір'я, і курчатка. Хотілося бігати, галасувати.
Деякі дітки заслухалися, як шелестить берізка. Про щось перемовляється з вітерцем. А як пахне листя волоського горіха! Зеленіє трава. На городі все росте, буяє, розкошує. Як гарно у світі. А ще коли молоді, і все гарне ще попереду. Дієсловенята мліли від щастя.
Дієсловиха почала розповідати про дерева, про квіти. Діти дивувалися, як багато мати знає. Чи вони коли будуть такими розумними?
- Будете, дітки, - зітхала мати. - Тільки будьте слухняними. Не такими, як мій Неслухнянко. О, а де він? Неслухнянку, іди сюди!
Та Неслухнянка знову не було. Побіг десь за подвір'я. Задивляється, як білі, зеленкуваті і різноколірні метелики літають над травами, сідають на травинки. А бджоли невтомно перелітають із квітки на квітку, шукають чогось. Гарно ж які Далі побіг Неслухнянко до річки. Дивився, як маленькі рибки зграйками підпливали до берега. Він кидав їм крихти хліба, які непомітно виніс із хати. Рибки накидалися на здобич. І знову тікали геть у глибини річки. Гарно ж і весело як!
Увечері Неслухнянко плентався додому. Із сумом думав, що гриматиме мати, дорікатиме йому. Як же цього разу виправдатися? "Скажу, що допомагав комусь... От кому-треба придумати", - потішав себе. Приходив додому. Зітхала мати. Казала, що залишатиме його вдома. Інших же діток виводитиме на прогулянку. Знову обіцяв, що більше цього не бу. де. Обіцяв - і, переступивши поріг, забував про все на світі. І все повторювалося.
І вирішила Дієсловиха вивести дієсловенят на першу робочу прогулянку. Старанно готувалися до цього виходу. Пошила мати дітям нові костюмчики, Зелені костюмчики, як літо навколо. Аж виблискують на сонці. І зелені черевички. Вийшли по двоє на подвір'я. Попереду мати.
- Дітки, і я, і весь наш рід маємо цікаву працю. Ми ходили і ходимо працювати в речення. Там підбираємо для себе іменники і разом працюємо. Ми стоїмо то у першій, то у другій, то у третій особі. Давайте, дітки, спробуємо.
Дієсловенята кинулися в речення. Залюбки намагалися в реченні стояти в першій, другій і третій особі. Мати так цікаво розповіла про це, що Дієсловенята сприймали роботу як захоплюючу гру. Трохи відпочивали і знову йшли в речення. Тільки Неслухнянкові швидко все набридло. Мати й не вгледіла, як він зник із подвір'я.
Швидко чимчикує Неслухнянко. Аж назустріч йому - Прикметничиха зі своїми дітьми. Прикметничата щось там попискували.
- Куди ти йдеш, Неслухнянку? - питає його Прикметничиха.- Чого похнюпився?
- Та мати змушує по сотні разів робити те саме, - відповідає він. - То стій у першій особі. То у другій. То у третій. Сил уже нема. Так усе набридло... От і подався навтьоки, куди очі бачать.
- Що я тобі скажу, Неслухнянку,- враз замислилася Прикметничиха.- Давай іди з нами. Я тебе навчу дуже швидко, як працювати у нас. Та й учити особливо не треба. Що робити-кажуть іменники. Якого роду іменники - ми цього роду теж. Змінюють вони число і відмінок-змінюємо число і відмінок і ми. Цікава робота. Тобі сподобається. Іди з нами. Не пожалкуєш.
Неслухнянка недовго довелося й просити. Пішов із прикметничатами на чудову полянку в лісі. Неслухнянка одягли в червоненькі штанці та взули в червоненькі черевички. Щоб не дуже відрізнявся від прикметничат. У Неслухнянка зеленою була тільки сорочка. Загрався Неслухнянко аж до вечора. Опам'ятався пізненько. Швидко подався додому. Червоненькі штанці і черевички заховав. Боявся признатися матері, що він був у гостях у прикметничат. Знову докоряла мати своєму улюбленцеві за непослух. Були нові обіцянки.
Настало пізнє літо. Дієсловенят навчила Дієсловиха всього. Вони вміли вправно виконувати в реченні всю дієслівну роботу. Вміли в реченні стояти в першій, другій і третій особі. Також у теперішньому, минулому і майбутньому часі. Навчилися стояти в наказовому і умовному способі. Не відставав від них і Неслухнянко. Але часто зникав кудись. Йому кортіло побути з прикметничатами. Він навчився виконувати і прикметникову роботу. Але не признавався матері, де він буває. Тому червоненькі штанці і червоненькі черевички він старанно приховував.
Нарешті Неслухнянко вирішив з'явитися додому в червоних штанцях і червоних черевичках. Збіглися його братики і сестрички. Налякалася мати.
- Що ж ти наробив? - накинулася Діесловиха.- Де ти дів зелені штанці? Напевно, загубив? Чи порвав? Відповідай. А де зелені черевички? Ой лишенько! То хоч приходив у своєму одязі і взутті. А то маєш тобі! Не пущу тебе нікуди! Будеш знати тоді!
- Люба матусю, заспокойся. Все розкажу тобі... Я вже великий. Не дитина, бачиш. Зелених штанців і зелених черевичків не загубив. Тепер признаюся тобі, матінко, і вам, мої братики і сестрички. Я багато-багато разів ходив у гості до прикметничат. І навчився їхньої роботи. Мені їхня робота припала до серця. І ваша робота подобається теж. Отак я буду тепер жити. Трохи у вас, трохи у прикметників. Я хотів би бути майстром на всі руки. Принаймні майстром на дві руки! Не журіться, любі.
Поплакала-посумувала Дієсловиха. Пожурилися-позітхали братики і сестрички. І погодилися з Неслухнянком. Що ж удієш. Він уже великий. І вибрав свій шлях у житті.
- Тільки, синку,- зажурено промовила Дієсловиха,- тепер ти будеш не Неслухнянком, а Дієприкметником. І наш, і немовби не наш.
З того часу з'явився серед дієслів Дієприкметник. І всіх, хто вмів виконувати дієслівну і прикметникову роботу, стали називати дієприкметниками. Але першим прапрапрапрапрабатьком їх був Неслухнянко.
Після Дієприкметника в сім'ї Дієсловихи почався новий нелад. Зледачів чомусь один синок. Нікуди не спішить. Тільки зайде в садочок, вибере гарний затінок під деревом, ляже на травичку і лежить. Як не прохали його, як не вмовляли, як не сварили - нічого не допомагало. Через те прозвали його Лінивком.
Одного разу лежить Лінивко в садку. Лінується навіть прискіпливих мух відігнати. Сонно позіхаючи, почув він чиїсь кроки. Ліниво розплющив очі і побачив Прислівничиху із прислівничатами. Прислівничата в сірих костюмчиках і сірих черевичках.
- Чого лежиш, Лінивку? - невдоволено пробурчала Прислівничиха.- Що-небудь у світі треба робити. Ходи з нами. У нас найлегша робота. Десь там дієслова трудяться на повну силу. А ми собі збоку. Немовби і працюємо. Немовби і ні. Отака робота.
- Не хочу,- сонно відповів Лінивко.
- Не хочеш?! Зараз захочеш! - вигукнули прислівничата. Накинулися на Лінивка, швидко одягли на нього сірі штаненята і сірі черевички. І потягли за собою. Опирався-опирався Лінивко. Але прислівничат було багато. Справилися з Лінивком.
Так день за днем звикав Лінивко до нової роботи. Пригадав і дієслівну роботу. Навчився трохи і прислівникової роботи. У прислівників не дуже перетрудишся. Зраділа й Дієсловиха, що хоч трохи оговтався Лінивко. Взявся за таку-сяку працю. Ходив Лінивко в зеленому піджачку, сіреньких штанях і сіреньких черевиках. І назвали його Дієприслівником. Бо мав він половину дієслівної вдачі, а половину - прислівникової.
Ось і казці кінець. У ній ви дізналися, як від дієслова утворилися дієприкметники i дієприслівниники.

"Весела Абетка" - складова великого сайту "Українське життя в Севастополі".
Ідея та наповнення - Микола ВЛАДЗІМІРСЬКИЙ.