This version of the page http://www.qft.univ.kiev.ua/entr.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-01-04. The original page over time could change.
Інформація для абітурієнтів : Кафедра квантової теорії поля кафедра навчання персонал різне

Шановний абітурієнтe!
ЗАПРОШУЄМО, ПРОПОНУЄМО, РЕКОМЕНДУЄМО
вступати на спеціальність
"Фізика ядра та елементарних частинок"!

Підготовку бакалаврів, спеціалістів та магістрів з даної спеціальності забезпечуються кафедрами "Ядерної фізики" та "Квантової теорії поля".

Широта та різноманітність спецкурсів, що читаються на цих кафедрах, дозволить Тобі впевнено орієнтуватися в напрямках сучасної теоретичної та експериментальної фізики ядра і елементарних частинок та плідно працювати на її передових рубежах.

На першому та другому курсах навчання студенти цієї спеціальності отримують фундаментальну підготовку з загальної і теоретичної фізики, вищої математики та програмування. Після закінчення другого курсу ті студенти, хто бажають займатись експериментальною ядерною фізикою, продовжують навчання на кафедрі "Ядерної фізики", а ті, хто хочуть стати фізиком-теоретиком -- на кафедрі "Квантової теорії поля".

Випускники цих кафедр в різні часи підтримували та підтримують зараз широкі науково-виробничі зв'язки з науково-дослідними інститутами та вищими навчальними закладами, такими як Інститут Теоретичної Фізики, Інститут Ядерних досліджень, Інститут Фізики НАН України, Інститут клітинної інженерії, Інститут гідробіології АН України, Харківський Університет, а також з Інститутом Ядерної Фізики в м. Ташкенті, Об'єднаним Інститутом Ядерних Досліджень у м. Дубна, Московським Державним Університетом, Харківським Фізико-Технічним Інститутом, Тбіліським Інститутом Фізики, Фізичним Інститутом у Гатчино (Ленінградська обл.), Актюбінським Державним університетом (Казахстан), Університетом у м. Дебрецен (Угорщина), Інститутом Йожефа Стефана (Любляна, Словенія), Норвезьким Університетом науки та технології (Норвегія), Краківським університетом (Польща), Амстердамським університетом (Нідерланди). Кафедра ядерної фізики співпрацює із такими закордонними організаціями, як Північно-Західна Тихоокеанська Національна Лабораторія (США, в рамках міжнародної програми ядерної безпеки), Арагонська Національна Лабораторія (США) та з Європейським Центром ядерних досліджень (ЦЕРН, Швейцарія), GSI (Дармштадт, Німеччина).

Співробітники та викладачі кафедри (О.Г.Ситенко, А.Г.Загородній, В.М. Мальнєв, С.Й.Вільчинський, І.М.Каденко, В.М.Плюйко, В.А.Шевченко, Б.Ю.Лещенко, Г.І.Применко, Ю.М.Оніщук, О.А.Безшийко) виступали з доповідями та лекціями за кордоном (в США, Канаді, Великій Британії, Німеччині, Швейцарії, Франції, Бельгії, Швеції, Ефіопії, Австралії, Італії).

Викладачі кафедр написали низку наукових монографій, підручників та посібників для студентів вищих навчальних закладів: О.Г. Ситенко, "Теория рассеяния", "Теория ядерных реакций"; О.Г. Ситенко, В.К. Тартаковський, "Лекции по теории ядра"; О.І. Ахієзер, О.Г. Ситенко, В.К. Тартаковський, "Электродинамика ядер"; О.Г. Ситенко, В.М. Мальнєв, "Основи теорії плазми", В.І.Стрижак, М.Є.Гуртовий, Б.Ю.Лещенко, Г.О.Прокопець, С.П.Ситько "Физика быстрых нейтронов", М.Є.Гуртовий; Б.Ю.Лещенко; В.І.Стрижак "Вопросы физики быстрых нейронов. Спектрометрия быстрых нейтронов по времени полёта", В.І.Стрижак " Вопросы физики быстрых нейтронов "В.А.Плюйко "Основи теорії ядра та ядерних процесів. Фізика атомного ядра", І.М.Каденко, В.А.Плюйко "Основи методів оцінок статистичних данних та функцій їх розподілу", В.В.Бегун, О.В.Горбунов, І.М.Каденко, Є.М.Письменний, А.Ю.Зенюк, Л.Л.Литвинський "Вероятностный анализ безопасности атомных станций", М.Є.Кучеренко, С.В.Хижняк, Р.З.Векслярський, В.М.Войцицький "Еритроцити тонкої кишки та радіація", П.Г.Балан, Р.З.Векслярський, Ю.Г.Верес, В.М.Войцицький, С.П.Ірклієнко, Д.В.Лукашов, О.О.Орлов "Модельні групи безхребетних тварин як індикатори радіоактивного забруднення екосистем" багато з них перекладено на англійську та інші мови.

На сьогоднішній день кафедри "Ядерної фізики" та "Квантової теорії поля" готують висококваліфікованих фізиків широкого профілю - майбутніх науковців науково-дослідних інститутів Національної Академії Наук України та кваліфікованих педагогів з фізики вищих навчальних закладів. За час свого існування кафедри підготували понад 1000 (на КТП- близько 350 фахівців з теоретичної ядерної фізики, фізики елементарних частинок, квантової теорії поля, фізики плазми та фізичної кінетики, на кафедрі експериментальної ядерної фізики підготовлено близько 750 спеціалістів-ядерників, за напрямками експериментальна ядерна фізика, експериментальна фізика високих енергій та елементарних частинок, ядерна енергетика, медична фізика). Випускники кафедр працюють у багатьох інститутах НАН України в м. Києві, у Київському університеті, а також у вищих та середніх спеціальних навчальних закладах м. Києва та інших міст України, держав СНД та в далекому зарубіжжі (США, Канада, Німеччина, Великобританія, Франція, Швейцарія, Японія, Австралія) . Понад 150 випускників кафедри експериментальної ядерної фізики захистили кандидатські та докторські дисертації.

Студенти кафедр захищають дипломні роботи за результатами оригінальних досліджень в таких наукових напрямках: квантова теорія поля; теоретична ядерна фізика; фізика високих енергій та елементарних частинок; фізики плазми та фізична кінетика; гравітація та космологія, експериментальна ядерна фізика, ядерна енергетика, медична фізика тощо.

Кафедри мають сучасну матеріально-технічну та комп'ютерну базу. На кінець навчання найкращі студенти мають по декілька друкованих робіт в вітчизняних та зарубіжних виданнях.

Кращі студенти кафедр вже починаючи з другого курсу залучаються до участі в науково-дослідних та комерційних проектах, мають можливість навчатися в літніх школах, які проводяться в Європі та США, приймають участь разом з викладачами в масштабних експериментах з фізики високих енергій та елементарних частинок на найбільших прискорювальних комплексах Європи.

В процесі навчання студенти отримують глибокі знання з фізики, математики, англійської мови та інформаційних технологій, що сприяє подальшому гарантованому працевлаштуванню.

Підготовка фахівців на кафедрах забезпечується штатними викладачами кафедр разом з провідними науковцями Інституту Теоретичної Фізики, Інституту Математики, Інституту Ядерних Досліджень НАН України. Шість викладачів та співробітників кафедри експериментальної ядерної фізики є лауреатами Державної Премії України в галузі науки і техніки 2000 року : І.М.Каденко, Г.І Применко, Б.Ю.Лещенко, В.А.Шевченко, Г.О.Прокопець, В.К.Майданюк.

дизайн : Бідасюк Юрій  ©, 2005