<< Назад

Головне меню  >>

III. ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ КОНСТИТУЦIЙНОГО ПРАВА НА ЗВЕРНЕННЯ
ДО УПОВНОВАЖЕНОГО ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ З ПРАВ ЛЮДИНИ

1. Особливостi розгляду звернень до Уповноваженого з прав людини

Конституцією України проголошується, що права і свободи людини, їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Утвердження і забезпечення прав і свобод людини є її головним обов’язком.

У зв’язку з цим важливого значення набуває не лише позитивне, законодавче закріплення прав і свобод людини і громадянина, а й запровадження ефективних засобів правового захисту таких прав і свобод у разі їх порушення.

На законодавчому рівні запровадження таких правозахисних механізмів передбачається низкою положень Конституції України, особливо важливою з-поміж яких є ст.55, яка гарантує кожному право звернутися за захистом своїх прав та свобод до: національних судових органів, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, а також після вичерпання національних засобів захисту – до відповідних міжнародних судових установ чи до міжнародних організацій, членом або учасницею яких є Україна. Тим самим закладаються основи ефективної національної системи захисту прав та свобод людини, процедурно забезпечується функціонування відповідних правозахисних механізмів як на національному, так і на міжнародному рівнях.

Однією з найбільш важливих ланок національної системи захисту прав людини, безумовно, є незалежна судова система. Право на судовий захист має універсальний характер, адже згідно зі ст.124 Конституції України юрисдикція судів поширюється на всі правовідносини, що виникають у державі.

Водночас наявність незалежних судів, які є необхідним і основним елементом системи захисту прав людини в будь-якому демократичному суспільстві, що базується на принципі верховенства права та поділу влади, не завжди є достатньою для забезпечення на національному рівні неухильного дотримання прав та свобод людини.

У зв’язку з цим важливим є передбачене Конституцією України право використання позасудових засобів захисту прав та свобод, ключовим з-поміж яких є Уповноважений Верховної Ради України з прав людини. Важливість ролі Уповноваженого серед суб’єктів національної системи захисту прав людини визначається передусім специфікою його статусу, колом повноважень, а також методами роботи, якими він керується при розгляді звернень громадян.

Характерною ознакою при реалізації права на звернення до Уповноваженого з прав людини є безоплатна процедураодна з форм правової допомоги, гарантованої ст.59 Конституції України. До того ж процедура звернення до Уповноваженого на відміну від звернення, наприклад до суду, не обтяжена зайвими формальними вимогами, є гнучкою, відкритою, порівняно швидкою, і, що важливо, спрямованою передусім на захист інтересів людини. Це значно спрощує процес звернення до Уповноваженого з прав людини, робить цю інституцію привабливим засобом відстоювання своїх порушених прав.

Іншим принциповим моментом при розгляді звернень Уповноваженим з прав людини є застосування принципу субсидіарності. Застосування цього принципу зумовлюється тим, що діяльність Уповноваженого доповнює існуючі засоби захисту конституційних прав і свобод людини і громадянина, не відміняє їх і не тягне перегляду компетенції державних органів, які забезпечують захист і поновлення порушених прав і свобод. Тобто втручання Уповноваженого обмежується в тих випадках, коли заявником ще не використані національні засоби захисту, передусім судові. На реалізацію цього принципу спрямовано Закон України “Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини”, відповідно до якого Уповноважений не розглядає тих звернень, які знаходяться в процесі розгляду судами, зупиняє вже розпочатий розгляд, якщо заінтересована особа подала позов, заяву або скаргу до суду.

Подаючи заяву Уповноваженому з прав людини, особа може бути впевненою, що її рішення звернутися до Уповноваженого ніякою мірою не становить їй загрози і не матиме негативних наслідків, пов’язаних із розголошенням відомостей, що містяться в заяві. З цією метою діють відповідні процедури, що гарантують конфіденційність інформації, а також конфіденційність даних про особу з моменту отримання скарги, і в міру можливості, до завершення її розгляду. Забезпечення конфіденційності, звичайно, не стосується випадків, коли цього не бажає сам заявник.

Мета розгляду звернень Уповноваженим з прав людини – поновлення порушених органом державної влади, органами місцевого самоврядування та їх посадовими і службовими особами прав і свобод людини з використанням при цьому всіх доступних правових засобів. Проте не лише кількість поновлених індивідуальних прав може бути критерієм ефективності діяльності інституції Уповноваженого. В більшості випадків допомога Уповноваженого надається у формі кваліфікованих юридичних консультацій, а також порад щодо використання альтернативних засобів захисту в кожному конкретному випадку, роз’яснення правових проблем. Саме цьому виду правової допомоги приділяється мало уваги іншими конституційними органами.

Крім цього, зосереджуючи свою увагу на поновленні порушеного права конкретної особи, вирішенні індивідуальної справи, Уповноважений з прав людини, за наявності фактів масових, систематичних порушень прав та свобод людини активно сприяє їх усуненню шляхом внесення відповідних рекомендацій стосовно перегляду того чи іншого закону чи зміни практики його застосування, яка призвела до такого порушення. У цьому сенсі слід також зазначити, що, отримуючи звернення з усіх регіонів України, Уповноважений з прав людини має унікальну можливість здійснити всебічний аналіз звернень за характером та обсягом прав, що порушуються, визначити органи державної влади, які їх порушують, проаналізувати причини таких порушень та вжити відповідних заходів щодо їх усунення та запобігання. Наявність такої інформації є надзвичайно важливою при реалізації Уповноваженим моніторингової функції по дотриманню прав та свобод людини в Україні, результати якої в свою чергу є підґрунтям для щорічної та спеціальних доповідей Уповноваженого.

Проведений Уповноваженим аналіз звернень засвідчує, що вони є своєрідним віддзеркаленням стану дотримання прав і свобод людини і громадянина в суспільстві. Звернення відіграють роль живого зв’язку, який безпосередньо з’єднує громадянське суспільство, яке в Україні ще тільки знаходиться в стадії формування, з тими, чиї права порушено. А це, як правило, найбільш соціально незахищені люди.

Підтвердженням цього є, наприклад, звернення 32 працівників Добровеличківського цукрового заводу Кіровоградської області до Уповноваженого з прав людини:

Стільки в нас усього наболіло й накипіло, що не знаємо навіть, з чого почати. Завод наш не старий, розпочав працювати з 1986 р. З тих пір як з’явились гривні в нашій державі, ми жодного разу не одержували заробітної плати. Газу теж давно немає. Перезимували вже три зими зовсім без опалення, вода тільки холодна, і то не щодня, світло теж вимикають по три-чотири рази на добу.

Школа під загрозою закриття (через відсутність опалення), дитячий садок закрили і виставили на продаж. У холодний період діти постійно хворіють, а грошей навіть на ліки нема. Скоро, мабуть, усім селищем будемо переходити в землянки чи печери (там хоч вогнище можна розпалити), а точніше, станемо бомжами.

Працюй, а грошей, все одно, не отримаєш. Цікаво те, що у наших бухгалтерів та інженерно-технічних працівників заборгованості по зарплаті немає. Та й зарплата в них більша.

Хочеться запитати у нашої шановної Верховної Ради: “Навіщо нам закони, якщо вони не виконуються?”

Але чи зрозуміють нас там, “наверху”? І чи є комусь діло до якихось 2000 людей?”

Листів, подібних до цього, отримано з початку діяльності Уповноваженого з прав людини чимало. Люди звертаються за захистом своїх прав до Уповноваженого як до останньої інстанції, з останньою надією. Уповноважений з прав людини намагається не залишати жодного звернення без реагування. Адже цього вимагає від неї складена у Верховній Раді України присяга, яку вона зобов’язалася дотримуватися: Чесно та сумлінно захищати права і свободи людини і громадянина, добросовісно виконувати свої обов’язки, додержуватися Конституції України і законів України та керуватися справедливістю і власною совістю ... діяти незалежно, неупереджено, в інтересах людини і громадянина”.

Вищезазначене дає можливість зрозуміти місце та роль Уповноваженого з прав людини в системі національних органів захисту прав та свобод людини, особливості здійснення ним одного з найголовніших конституційних завдань – забезпечення ефективної реалізації кожним конституційного права на звернення до Уповноваженого.

З перших днів діяльності Уповноваженого з прав людини саме роботі зі зверненнями надавалося пріоритетного значення.

За період з 14 квітня по 31 грудня 1998 р. до Уповноваженого з прав людини надійшло 8369 письмових звернень від громадян України, іноземців та осіб без громадянства, з них 172 – колективні, під якими поставили свої підписи 6690 громадян України. Загалом у 1998 р. до Уповноваженого звернулося письмово 14 887 осіб, у тому числі 18 іноземців та 3 особи без громадянства (табл. 3.1).

Таблиця 3.1. Звернення до Уповноваженого у 1998 (14.04.–31.12.) та у 1999 рр.

№ п/п

Характер звернень

1998

1999

I

Надійшло звернень (письмових):

8369

16019

 

1. Індивідуальних

8197

15 671

 

2. Kолективних

172

348

II

З письмовими зверненнями звернулося осіб, серед них:

14 887

28 606

 

1. Громадян України,

14 861

28 551

 

в т.ч. народних депутатів України

53

99

 

2. Іноземних громадян

18

48

 

3. Осіб без громадянства

3

7

III

Прийнято на особистих прийомах:

3676

7553

 

в т.ч. з виїздом на місця

425

2430

IV

Kількість осіб, які звернулися телефоном

понад 11 000

понад 15 000

V

Всього осіб, які звернулися до
Уповноваженого з прав людини

понад
29 500

понад
51 000

Потрібно відмітити тенденцію до поступового зростання кількості звернень, які надходили до Уповноваженого з прав людини за зазначений період. Так, якщо за перші три місяці (квітень, травень, червень) 1998 р. до Уповноваженого надійшло 1102 звернення, то вже у жовтні – 1089, у листопаді – 1370, у грудні – 2731 звернення.

За період з 1 січня по 31 грудня 1999 р. до Уповноваженого з прав людини надійшло 16 019 звернень громадян України, іноземців та осіб без громадянства, з них 348 – колективні, підписи під якими поставили 12 935 громадян нашої держави. Таким чином, протягом 1999 р. до Уповноваженого письмово звернулося 28 606 осіб, у тому числі 48 іноземців та 7 осіб без громадянства (табл.3.1). У середньому щомісячно надходило понад 1300 звернень, що на третину більше порівняно з попереднім роком. Однією з причин зростання кількості звернень громадян є, на думку Уповноваженого, підвищення рівня поінформованості громадян щодо діяльності інституції Уповноваженого, а також підвищення соціально-політичної активності населення у рік президентських виборів.

Найбільша кількість письмових звернень до Уповноваженого надійшла з м. Києва (у 1998 р. – 878, у 1999 р. – 1598), Донецької (відповідно 651 та 1744), Дніпропетровської (566 та 1053), Луганської (362 та 1402), Харківської (433 та 778), Одеської (430 та 639), Львівської (391 та 668) областей (табл. 3.2).

Таблиця 3.2. Кількість письмових звернень по регіонах до Уповноваженого з прав людини 
у 1998 (14.04.–31.12.) – 1999 рр.

 

1998

1999

Адміністративно-
територіальна одиниця

кількість
звернень

%

кількість
звернень

%

Автономна
Республіка Kрим

431

5,1

583

3,6

Вінницька

356

4,2

547

3,4

Волинська

143

1,7

270

1,7

Дніпропетровська

566

6,8

1053

6,6

Донецька

651

7,8

1744

10,9

Житомирська

253

3,0

483

3,0

Закарпатська

206

2,5

367

2,3

Запорізька

265

3,2

418

2,6

Івано-Франківська

269

3,2

437

2,7

Kиївська

336

4,0

632

3,9

Kіровоградська

206

2,5

376

2,3

Луганська

362

4,3

1402

8,8

Львівська

391

4,7

668

4,2

Миколаївська

199

2,4

322

2,0

Одеська

430

5,1

639

4,0

Полтавська

358

4,3

611

3,8

Рівненська

130

1,5

295

1,8

Сумська

206

2,5

393

2,5

Тернопільська

148

1,8

255

1,6

Харківська

433

5,2

778

4,9

Херсонська

235

2,8

383

2,4

Хмельницька

232

2,8

433

2,7

Черкаська

311

3,7

551

3,4

Чернівецька

104

1,2

170

1,1

Чернігівська

226

2,7

553

3,5

м.Kиїв

878

10,5

1598

9,9

м.Севастополь

44

0,5

58

0,4

Всього:

8369

100

16 019

100

Труднощі становлення інституції Уповноваженого з прав людини. Зважаючи на такий великий потік звернень, що почав надходити до Уповноваженого з прав людини, вже з перших днів роботи виникла нагальна необхідність відповідного кадрового, фінансового, матеріально-технічного забезпечення діяльності інституції, без чого виконання Уповноваженим своїх конституційних обов’язків, зокрема по розгляду звернень громадян, ставилось під реальну загрозу.

На жаль, органи центральної виконавчої влади, на яких відповідно до Закону України Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини” було покладено обов’язок щодо забезпечення належних умов діяльності новоствореної інституції, не надали передбаченої законом необхідної підтримки, особливо в найбільш складний початковий період роботи. Це передусім стосується відкриття фінансування та виділення приміщення.

За відсутності службового приміщення діяльність нового конституційного органу розпочалася в двох невеличких кімнатах у приміщенні Верховної Ради України, одна з яких – площею 12 квадратних метрів була виділена для опрацювання звернень. Над їх розглядом щодня до пізньої ночі, практично без вихідних працювали по 7–8 осіб. Всі, хто працював у Секретаріаті Уповноваженого протягом 1998 р., з огляду на відсутність будь-якого фінансування (крім листопада та грудня), виконували свої функції фактично на громадських засадах. За таких же умов працювала і Уповноважений з прав людини.

Відсутність фінансування позбавляла Уповноваженого і можливості залучити до роботи із зверненнями необхідних фахівців, насамперед юристів, забезпечити працівників комп’ютерами, оргтехнікою, папером, конвертами, канцелярським приладдями. Постійною проблемою було відправлення кореспонденції, що також вимагало певних коштів.

Поряд з цим тривав процес організаційного становлення нового конституційного органу, в рамках якого потрібно було вирішувати також питання створення нормативної бази діяльності Секретаріату: визначення статусу, умов та оплати праці, порядку підбору кадрів, матеріально-технічного забезпечення тощо.

Попри всі перелічені чинники, які подекуди створювали серйозні труднощі у діяльності інституції, в тому числі призводили до затримок у розгляді звернень громадян, інституція Уповноваженого почала працювати, намагаючись забезпечити належний рівень виконання функцій, покладених на Уповноваженого Конституцією України.

Законом України Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини” передбачається розгляд виключно письмових звернень. Проте, виходячи з конкретних обставин, Уповноваженим було прийняте рішення надавати також відповіді й на усні звернення. З цією метою у відділі звернень громадян було встановлено телефон довіри”, за яким кожен потребуючий мав змогу отримати пораду, необхідну консультацію чи роз’яснення з приводу порушення своїх конституційних прав та свобод. Громадяни мали змогу звернутися за захистом своїх прав безпосередньо і до Уповноваженого з прав людини, яка постійно працювала на власній прямій телефонній лінії. Особисто Уповноваженим та працівниками Секретаріату у 1998 р. було надано роз’яснень більш як на 11 тис. телефонних звернень, у 1999 р. – понад 15 тис. телефонних дзвінків.

Крім цього, йдучи на зустріч побажанням громадян, з перших днів діяльності інституції було розпочато особистий прийом громадян, хоча це теж не передбачено Законом України Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини”. Майже два роки, до січня 2000 р., щоденно в будинку Верховної Ради України по вул. Шовковичній, 4, просто на сходах, поруч з охороною будинку, інколи – на вулиці працівники Секретаріату за дорученням Уповноваженого приймали громадян, які приїздили сюди з усіх куточків України. Особисто Уповноважений з прав людини щодня приймала відвідувачів з найбільш складних питань у своєму маленькому кабінеті, який залишився після депутатської діяльності.

Особисті прийоми давали можливість громадянам одержувати докладнішу інформацію щодо порушення своїх прав та свобод і у відповідних випадках отримувати необхідні роз’яснення або безпосередньо на місці спрямовувати письмове звернення до Уповноваженого з прав людини. Загалом протягом квітня – грудня 1998 р. на особистому прийомі в інституції Уповноваженого з прав людини побувало 3676 осіб, зокрема, 425 осіб прийнято під час виїздів у регіони, що стало можливим після відкриття фінансування інституції. У 1999 р. кількість громадян, які звернулись на особистих прийомах, зросла до 7553 осіб, у тому числі – 2430 було прийнято під час виїздів у регіони України.

Загальна кількість осіб, що звернулися до Уповноваженого з прав людини письмово, усно чи на особистих прийомах, починаючи з 14 квітня по 31 грудня 1998 р., складає понад 29,5 тис., упродовж 1999 р. кількість осіб, що звернулися до Уповноваженого, перевищила 51 тис.

Всі звернення, що надходили до Уповноваженого, попередньо розглядалися та класифікувалися у відповідних підрозділах Секретаріату Уповноваженого з прав людини. Для забезпечення систематизації та аналізу звернень, за основу було взято класифікатор звернень, який використовувався у Секретаріаті Верховної Ради України. Тому і аналіз проблем, порушених в усних і письмових зверненнях, переважно здійснювався за галузевим принципом та напрямами діяльності окремих державних органів. На початковому етапі роботи інституції це давало змогу визначатися з колом проблемних питань, що виникали при реалізації прав і свобод громадян, а також виділити пріоритетні напрями роботи інституції Уповноваженого з прав людини.

Аналіз звернень до Уповноваженого у 1998 р. (табл. 3.3) засвідчив, що найчастіше порушення прав (54,7%) пов’язано з питаннями дотримання законності та правопорядку, перегляду і виконання судових рішень тощо. Найбільше скарг стосувалося дій працівників правоохоронних органів, передусім міліції, щодо незаконних затримань, застосування не дозволених законом методів отримання доказів, порушення прав на адвокатські послуги. Значна частина звернень стосувалася порушення процесуальних термінів розгляду цивільних та кримінальних справ у судах. У своїх зверненнях громадяни скаржилися, що розгляд справ у судах триває місяцями, а іноді й роками. Це викликає недовіру людей до судової системи, ефективності її діяльності. Причиною такої тяганини нерідко є неявка у судове засідання відповідачів та свідків. Проте не в усіх випадках судом з’ясовується причина неявки до суду зазначених осіб і вирішується питання про відповідальність за неповагу до суду.

Таблиця 3.3. Аналіз питань, порушених у зверненнях до Уповноваженого з прав людини у 1998 р. *

Питання, порушені у зверненнях

Kількість порушених питань

%

Забезпечення законності та охорони правопорядку (скарги на дії працівників правоохоронних органів; перегляд та виконання судових вироків, ухвал, постанов)

4529

54,7

Соціальний захист населення (призначення, збільшення пенсії; визначення соціального статусу громадян; забезпечення транспортними засобами інвалідів; влаштування у заклади соціального захисту; надання матеріальної допомоги; призначення субсидій)

1321

15,9

Питання праці (звільнення та поновлення на роботі, оплата праці, безробіття)

1081

13,1

Житлове господарство (порушення житлового законодавства, будівництво, ремонт та надання житла; індивідуальне житлове будівництво)

542

6,5

Реформа економіки, ринкові відносини, підприємництво, роздержавлення і приватизація власності, політика цін і податків (відшкодування державою втрат від інфляції, приватизації державної і комунальної власності та інші питання)

314

3,8

Охорона здоров'я

67

0,8

Діяльність політичних партій, профспілок, масових рухів та інших громадських об'єднань

46

0,6

Екологічна безпека, раціональне природокористування та інші

383

4,6

Всього порушених питань

8283

100

* Звернення може стосуватися декількох питань щодо порушення прав людини.

Значна кількість звернень (15,9%) надійшла стосовно питань соціального захисту населення, зокрема, призначення, збільшення пенсії, визначення соціального статусу громадян, забезпечення транспортними засобами інвалідів, влаштування у заклади соціального захисту, надання матеріальної допомоги, призначення субсидій.

Актуальними були у 1998 р. питання щодо звільнення та поновлення на роботі, оплати праці, безробіття, з приводу чого надійшло 1321 звернення, або 13,1%.

6,5% звернень громадян стосувалися питань забезпечення житлом та житлово-комунального обслуговування. В них люди скаржилися на незадовільні житлово-побутові умови, зменшення обсягів житлового будівництва, незадовільну роботу комунальних підприємств, безпідставні відключення електроенергії, неспроможність оплатити за житлово-комунальні послуги.

Увагу громадян також привертали проблеми повернення грошових заощаджень та вкладів, охорони здоров’я та безпечного довкілля, діяльності центральних і місцевих органів влади і управління тощо.

Водночас отриманий Уповноваженим з прав людини у 1998 р. досвід роботи довів, що запроваджена класифікація листів не відображає повною мірою специфіки звернень до Уповноваженого. Виникла необхідність у іншій класифікації звернень з урахуванням специфіки мандата Уповноваженого з прав людини, запровадження гнучкіших індикаторів обліку та класифікації як видів порушених прав, так і органів державної влади та місцевого самоврядування, на яких скаржаться заявники у своїх зверненнях. Відповідно до вимог Конституції України, Конвенції про захист прав і основних свобод людини, Міжнародних пактів про права людини було розроблено і запроваджено новий класифікатор звернень до Уповноваженого з прав людини, згідно з яким паралельно з існуючим класифікатором здійснювався аналіз звернень у 1999 р. Це дало можливість здійснити аналіз звернень на принципово нових засадах відповідно до існуючих міжнародних стандартів у галузі прав людини.

Так, у 1999 р. серед звернень до Уповноваженого з прав людини більше половини (8891, або 55,5%) стосувалися порушення громадянських прав (табл. 3.4). Передусім скарги стосувалися порушення права на справедливий судовий захист, незаконних дій працівників правоохоронних органів, несвоєчасних виконань судових рішень, порушення права на отримання громадянства України, а також порушення права на прописку (що докладніше проаналізовано у відповідних розділах Доповіді).

Таблиця 3.4. Аналіз порушених прав у письмових зверненнях до Уповноваженого з прав людини у 1999 р.

Вид порушених прав

Kількість
порушених прав

%

Громадянські права

8891

55,5

Економічні права

3204

20,0

Соціальні права

2627

16,4

Особисті права

769

4,8

Політичні права

368

2,3

Kультурні права

160

1,0

Всього

16019

100

На другому місці за кількістю порушень виявились економічні права (3204, або 20%). Це насамперед стосується права на працю, затримки виплати винагороди за працю, незаконних звільнень з роботи, захисту від безробіття тощо. Якщо у 1998 р. з приводу порушення цих прав надійшло 1081 звернення (12,9%), то у 1999 р. – 2586, або 16,1%, звернень. Значною залишається кількість звернень стосовно повернення заощаджень громадян, порушення права їх власності, зокрема права власності на землю (майже 7%).

Актуальним у 1999 р. залишалося питання дотримання соціальних прав громадян, порушення яких складали – 2627, або 16,4%. Це звернення з питань порушення житлових прав, призначення, перегляду та своєчасної виплати пенсій, забезпечення транспортними засобами інвалідів, влаштування у заклади соціального захисту, надання матеріальної допомоги, призначення субсидій. Лише з питань порушення права на житло від громадян України у 1999 р. надійшло 865 звернень (5,4%).

Заявники у своїх зверненнях дуже гостро ставлять питання дотримання їх особистих конституційних прав, зокрема, права на повагу до гідності та на недоторканність, свободу від незаконного затримання та арешту, невтручання в особисте і сімейне життя. Таких звернень надійшло 769, або 4,8%. Їх аналіз засвідчив, що типовими порушеннями особистих прав людини є застосування тортур, побиття, вжиття інших не дозволених засобів впливу, передусім працівниками міліції, від моменту затримання осіб до направлення їх у слідчі ізолятори. Також надійшли скарги на дії посадових осіб органів попереднього слідства щодо недобросовісного виконання ними своїх службових обов’язків.

У 1999 р. спостерігалась тенденція до зростання кількості звернень щодо реалізації громадянами політичних прав і свобод, зокрема, на свободу слова, світогляду і віросповідання, на вільні вибори, на створення об’єднань громадян та профспілкових організацій. Таких звернень надійшло 368 (2,3%) проти 46 (0,5%) у 1998 р. Певною мірою це пов’язано з проведенням президентських виборів в Україні.

Впровадження нової системи класифікації звернень дало змогу більш конкретно проаналізувати соціальний статус авторів звернень. Так, у 1999 р. від пенсіонерів надійшло 4229 звернень, або 26,4% загальної кількості; від робітників різних галузей народного господарства – 1554, або 9,7%, від інвалідів праці – 881, або 5,5%; від інвалідів війни – 641, або 4,0% від безробітних – 397, або 2,5%. Від осіб, що утримуються в місцях позбавлення волі, надійшло 1372 звернення, або 8,6%.

При попередній обробці визначалася прийнятність їх до розгляду відповідно до компетенції Уповноваженого з прав людини, а також застосовувалися критерії неприйнятності звернень (табл. 3.5). Так, відповідно до ст. 2 Закону України Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини” Уповноважений розглядає лише ті звернення, що стосуються фактів порушень прав та свобод людини і громадянина органами державної влади та місцевого самоврядування, їх посадовими та службовими особами. Таким чином, не розглядаються звернення, направлені від імені або в інтересах юридичної особи, а також звернення, в яких оскаржуються правовідносини між фізичними або юридичними особами тощо.

Таблиця 3.5. Критерії неприйнятності звернень до Уповноваженого з прав людини

№ п/п

Приклади звернень

Ознаки неприйнятності звернень

1

Звернення з питань, які не належать до сфери застосування Закону України "Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини".

Не враховуються норми ст.2 Закону про Уповноваженого

2

Звернення, направлені Уповноваженому через рік і більше, після того як громадянину стало відомо, що його права порушено.

Не відповідають вимогам ч.2 ст.17 Закону про Уповноваженого щодо річного терміну, впродовж якого заявник після виявлення факту порушення прав і свобод може звернутися до Уповноваженого.

3

Звернення, направлені Уповноваженому в період розгляду справи у суді справи з аналогічного питання.

Не відповідають вимогам ч.4 ст.17 Закону України про Уповноваженого щодо неприйняття до розгляду або припинення розгляду звернення, якщо заінтересована особа звернулася до суду.

4

Звернення, що містять прохання втрутитися у розгляд справи в суді, сприяти позитивному її вирішенню.

Не відповідають вимогам ст.124, 129 Kонституції України про заборону привласнення функцій судів та втручання у процесуальну діяльність суддів та п.2 ст.4 Закону України про Уповноваженого.

Наступна вимога стосується терміну розгляду звернень. Так, розгляду підлягають лише звернення, направлені Уповноваженому протягом року з моменту виявлення порушення прав та свобод людини. За наявності виняткових обставин цей строк може бути продовжений Уповноваженим, але не більше ніж до двох років. Ця норма закону фактично відтворює принципи, що є основою цивільно-правового інституту позовної давності, і дає можливість Уповноваженому зосередити увагу на розгляді найбільш актуальних звернень, що відображають сьогоденні потреби суспільства.

Крім цього, виходячи із принципу субсидіарності, Уповноважений з прав людини не розглядає звернень, які розглядаються судами, зупиняє вже розпочатий розгляд, якщо заінтересована особа подала позов, заяву або скаргу до суду.

Аналіз звернень показує, що у 1998 р. за формальними ознаками прийнятними було визнано 2444 звернення, у 1999 р. – 4744 звернення, або близько 30% усіх одержаних Уповноваженим звернень (табл. 3.6).

Таблиця 3.6. Аналіз попереднього розгляду звернень до Уповноваженого з прав людини 
у 1998 (14.04–31.12) – 1999 рр.

№ п\п

Попередній розгляд звернень

1998

1999

I

Надійшло і попередньо розглянуто звернень

8369

16 019

II

Визнано прийнятними до розгляду

2444

4748

III

Визнано неприйнятними (виходять за межі компетенції Уповноваженого або направлені з порушенням терміну, або розглядаються судами)

5925

11 271

 

1. З них усього розглянуто

4050

8022

 

– роз'яснено заходи, яких має вжити особа, надано юридичну допомогу

2391

3705

 

– направлено за належністю в органи, до компетенції яких належить розгляд справи

1659

4317

 

2. Відмовлено у розгляді

1875

3249

Після попереднього розгляду звернень важливим кроком у процесі роботи є визначення заходів, яких необхідно вжити щодо поновлення порушених прав громадян. Ст.17 Закону України про Уповноваженого конкретно регламентує дії Уповноваженого, які він може застосовувати при розгляді звернень, а саме:

відкриває провадження у справі про порушення прав і свобод людини і громадянина;

роз’яснює заходи, яких має вжити особа, яка подала звернення;

направляє звернення за належністю в орган, до компетенції якого належить розгляд справи та контролює розгляд цього звернення;

Детальна інформація щодо розгляду звернень, визнаних прийнятними та вжитих заходів, наведена у табл.3.7.

Таблиця 3.7. Аналіз звернень, прийнятих до розгляду відповідно до п.1–3 ст.17 Закону України “Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини” у 1998 (14.04–31.12) – 1999 рр.

 

1998

1999

Розгляд звернень, визнаних прийнятними

кількість

%

кількість

%

 

Всього звернень, прийнятних до розгляду

2444

100

4748

100

1

Відкрито проваджень

795

32,5

1644

34,6

 

Роз'яснено заходи, яких має вжити особа, що подала звернення до Уповноваженого

266

10,9

412

8,7

3

Направлено за належністю органам, до компетенції яких належить розгляд справи, та взято на контроль

1383

56,6

2692

56,7

 ПРОДОВЖЕННЯ

<< Назад

На початок сторінки ^^