This version of the page http://mova.kreschatic.kiev.ua/98.htm (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-01-01. The original page over time could change.
Уроки державно© мови. НенормативнЁ вислови.
 
НАЗАД ЗМ╡СТ ВПЕРЕД

НенормативнЁ вислови

Ненормативними можуть бути не лише слова, а й сполучення ©х, фразеологЁзми. Кажуть Ё пишуть: вибачте нас, згЁдно плану, хворий ангЁною Ё под. ТакЁ утворення ≈ наслЁдок впливу граматично© системи росЁйсько© мови: извините нас, согласно плана, больной ангиной. Як бачимо, тут порушено характернЁ для нашо© мови правила керування (синтаксичний зв▓язок, який вимага╨, щоб залежне слово було у вЁдповЁдному вЁдмЁнку). ЦЁ вислови слЁд виправити так: вибачте (пробачте) нам, згЁдно з планом, хворий на ангЁну.

НашЁ засоби масово© ЁнформацЁ© захоплюються калькованими з росЁйсько© зворотами залишати когось у споко© (хоч ╨ оригЁнальний укра©нський фразеологЁзм давати спокЁй), ставити у вЁдомЁсть (доводити до вЁдома), вЁд нЁчого робити (знЁчев▓я), мо╨ дЁло сторона (моя хата скраю), кидатися в очЁ (впадати в очЁ), давати добро (давати згоду, схвалювати, пЁдтримувати, погоджуватися).

Не будь-якою цЁною, а за будь-яку цЁну. Не пЁд стать, а до пари. Не постороннЁ люди, а стороннЁ. Не халатне ставлення, а недбале. Не битком набитий зал, а переповнений. Не в двох словах, а двома словами. Бачити на власнЁ очЁ, а не власними очима. Факти (приклади) не говорять, а свЁдчать про щось. Не багато значить, а багато важить. Не зрадити дружинЁ, а зрадити дружину. Не пЁдтвердження цьому, а пЁдтвердження цього. Не на днях, а цими днями. Не з деяких пЁр, а з деякого часу. Не до цих пЁр, а досЁ. Не по мЁрЁ можливостЁ, а в мЁру сил. Не бЁльше всього, а бЁльш за все. Не зв▓язуюча ланка, а сполучна. Не в кЁнцевому рахунку, а в кЁнцевому пЁдсумку. Не в честь когось, а на честь. Не для наглядностЁ, а для унаочнення (увиразнення). Не на дому, а вдома. Не в кЁнцЁ кЁнцЁв, а зрештою, врештЁ-решт, кЁнець кЁнцем. Не всЁ бажаючЁ, а всЁ охочЁ. Не пЁдводити пЁдсумки, а пЁдбивати

ПЁдготував Борис РОГОЗА, ■Хрещатик■

 
НАЗАД | ЗМ╡СТ | ВПЕРЕД

© РедакцЁя газети "Хрещатик" Тел./факс: (044) 235-3260. E-mail: info@kreschatic.kiev.ua