This version of the page http://mova.kreschatic.kiev.ua/72.htm (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2007-01-01. The original page over time could change.
Уроки державно© мови. Тепер Ё зараз.
 
НАЗАД ЗМ╡СТ ВПЕРЕД

Тепер Ё зараз

Значення цих прислЁвникЁв близькЁ, але не однаковЁ. Отже, не в усЁх контекстах можлива замЁна одного одним.

Тепер виража╨ поняття ⌠у наш час, останнЁм часом■. ⌠Так же буде поле, як тепер, синЁти■ (Володимир Сосюра); ⌠Не тепер, то в четвер■ (приказка). Тепер також ставлять, коли якЁсь новЁ факти пЁдтверджують, розвивають тЁ, про якЁ розповЁдалося ранЁше, або протиставляються ©м. ⌠Перед свЁтлофором машини зупинилися. Тепер можна переходити вулицю■ (з газети).

СинонЁмами тепер у такому значеннЁ (⌠пЁсля того, потЁм, далЁ■) виступають ужитЁ переносно слова нинЁ, сьогоднЁ. ⌠Учора студент, сьогоднЁ спецЁалЁст■ (з журн.).

Укра©нська класика й народне мовлення надають прислЁвниковЁ зараз вузького значення: ⌠цЁ╨© митЁ, секунди, хвилини■. Ма╨ вЁн Ё вЁдтЁнок ⌠негайно■, ⌠невЁдкладно■. ⌠Зараз вЁзьму сундук ≈ Ё на вокзал■ (ГригорЁй Тютюнник).

РанЁше це слово досить часто вживалося ще в розумЁннЁ ⌠з першого погляду, вЁдразу■. ⌠А се ж хатина знайомо© дЁвчини Мар▓яни,≈ Павлусь зараз пЁзнав■ (Леся Укра©нка). Та в сучаснЁй мовЁ частотнЁсть такого його застосування невисока. Як Ё в значеннях ⌠зразу пЁсля чого-небудь■; ⌠поряд з чимось, близько когось■. ⌠Зараз по новому роцЁ при©здить до мене в гостину Боровик з жЁнкою■ (Михайло Коцюбинський).

Поширена стилЁстична помилка поляга╨ в тому, що багато хто вжива╨ прислЁвник зараз не з властивим йому значенням ⌠цЁ╨© митЁ, в момент розмови■, а з переносним ⌠нинЁ, сьогоднЁ■, цебто у тих контекстах, де доречне тепер. Наприклад, у реченнЁ ⌠Зараз батьки мо╨© дружини живуть у селЁ■ слЁд було б поставити тепер, бо зазнача╨ться, що вони мешкають там узагалЁ, а не тЁльки в цей момент.

Те ж саме можна сказати Ё про використання прислЁвникЁв нинЁ, сьогоднЁ. ⌠Цей смольний дух п▓янить мене Ё нинЁ■ (Максим Рильський), ⌠СьогоднЁ економЁка кра©ни пережива╨ не кращЁ часи■ (з журн.) Саме нинЁ, сьогоднЁ, а не зараз.

А насамкЁнець побЁжно про деякЁ невдалЁ вислови, якЁ ⌠пЁднесли■ читачам Ё глядачам засоби масово© ЁнформацЁ©. СлЁд було казати Ё писати не благодЁйна акцЁя, а доброчинна. Не благЁ намЁри, а добрЁ. Не на вЁрному шляху, а на правильному. Вшановують не солдат Ё партизан, а солдатЁв Ё партизанЁв. Не завЁдувач вЁддЁлом, а завЁдувач вЁддЁлу. Не заключати угоду, а укладати. Не завтрЁшнЁй, а завтрашнЁй. Не м▓якЁший, а м▓якший. Не пЁдняв голову, а пЁдвЁв. Не господарче питання, а господарське. Не робити вигляд, а удавати. Не торжества, а урочистостЁ. Не пройшов фестиваль, а вЁдбувся. Не здЁйснити злочин, а ско©ти. Не настоювати, а наполягати (на чомусь). ЛЁки не приймають, а вживають. ГрошЁ не поступають, а надходять. Не роковий вчинок, а фатальний. Не з готовнЁстю, а охоче, залюбки.

ПЁдготував Борис РОГОЗА, ■Хрещатик■

 
НАЗАД | ЗМ╡СТ | ВПЕРЕД

© РедакцЁя газети "Хрещатик" Тел./факс: (044) 235-3260. E-mail: info@kreschatic.kiev.ua